terkini dan sensasi

Selasa, 28 Ogos 2018

Misi sihat kurus bermula!

Assalamualaikum...(^ ^)

Haaa baru nak insaf dan istiqomah kembali! Hehehee nak buat camne, baru sedar diri tu dah semakin berat dan membesar. 


Sejak berjaya capai berat 63kg dulu, Mas dapat kekalkan sehinggalah mengandungkan Aiyra. Lepas bersalin ada berjayalah cecah ke 67kg, tapi tak kekal lama sebab diet tak konsisten sangat. Kadang makan secara sihat dan kadang tak, pastu bersenam pun malas. Pastu masa puasa dapatlah turun ke 65kg, namun tak kekal lama jugak. Lepas raya naik pulak ke 70kg, fuhhh memang seram nak naik penimbang. 

Lagi satu pengambilan gula Mas tak kawal sangat, banyak jugak bedal makanan manis. Huwaaa memang nangis tengok badan makin naik mendadak, lengan membesar dan perut asyik sebu dan berangin je. Haihhh takut pulak nanti tetiba cecah berat 84kg macam dulu. Mas kena mula kembali berdiet dan kawal nafsu makan yang makin rakus ni, kena makan secara sihat kembali. 

Jadi dah habis raya haji ni Mas bermula sediakan sendiri makanan dirumah supaya tiada pengambilan gula, garam dan minyak. Mas kurangkan makan nasi dan lebihkan makan sayur dan buah, pastu yang manis² memang tak makan dah. Lebihkan minum air kosong, setakat ni berjaya 3-4 liter sehari. Nasi Mas kena makan jugak sebab masih menyusukan Aiyra, kalau tak makan susu agak merundum. Cuma Mas kurangkan portion dan makan sekali sehari je.



Nak bermula kembali makan secara sihat ni tak susah sebenarnya, kita yang kena disiplin. Bila dah amalkan setiap hari, lama² akan jadi terbiasa. Mas ni takdelah nak kurus sangat cuma nak kekalkan berat ideal je, bila berat bertambah ni akan jadi malas. Badan rasa lemau dan cepat penat, pastu nafsu makan pun membuak². Insya Allah Mas boleh dapatkan semula berat 63kg tu, sebab sebelum ni Mas pernah lakukan. Dekat 2 tahun Mas ambik masa, perlahan² tapi berjaya. Awak mampu Mas!

1 ulasan:

  1. ok la tu.xpe.usaha tga kjayaan.
    jgn putus asa..bia amik masa lama aslkan berat tu nti akn menurun dan bukan menaik..

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com