terkini dan sensasi

Isnin, 7 Januari 2019

Ragam seminggu persekolahan

Assalamualaikum...(^ ^)

Seronok tengok kawan² dok cerita ragam anak² ke sekolah, macam² cerita ada. Ada yang habis duit belanja dan tak dapat baki, ada yang terlewat ambik anak sebab tak ingat jadual balik sekolah anak² dan ada jugak yang berdrama swasta setiap kali hantar ke sekolah. Hehehee, macam² kan?

Mas tahun ni dah takde ragam sangat, anak² dah besar semuanya. Kalau nak meragam jugak, siaplah kena dengan mak korang ni. Hahahaa betullah, dah besar panjang nak buat hal memang kenalah. Bukannya baru masuk sekolah kan?


Mula² risau juga si Airis tu buat ragam sebab dia kan drama queen sikit, tapi alhamdulillah tahun ni dia cemerlang. Seronok dia dah masuk darjah 1, setiap hari gembira je nak pergi sekolah. Lagi pun dia sekolah petang, jadi takdelah susah nak bangun dan mandi pepagi. Bila sekolah petang ni semua dia buat sendiri, dah pandai berdikari. Mandi dan siap pun sendiri, takde dah babah yang tolong. 

Kakak dan Arfan dah tentulah semua buat sendiri, haihhhh besar panjang dah. Takde dah mama babah nak uruskan, pandailah berdikari. Mama jaga makan pakai je, dan babah hantar jemput pergi sekolah. Cuma Arfan tu, ada jelah benda yang salah letak setiap hari. Bila nak pakai puaslah dok cari, camtulah selalu. Bab basuh baju dan iron baju pun setiap hari kena ingatkan, kalau tak mesti lupa. 

Bab duit belanja pulak, Mas memang tak risau. Sebabnya anak² Mas semuanya pandai berbelanja, tak pernah pulak duit tak dapat baki ke kalau berbelanja kat kantin sekolah. Pastu takde pulak kes tak cukup belanja atau duit hilang, setakat mereka semua bersekolah memang takde masalah pasal duit belanja. Mas memang pesan suruh beli makanan supaya tak lapar dalam kelas, duit habis pun takpe janji perut kenyang. Air memang diaorang tak beli, wajib Mas suruh bawak bekal air masak. Haaa duit belanja Mas bagi yang sekolah menengah RM5 sehari, sekolah rendah RM3 sehari. Cukup sangat dah tu!

Itu jelah ragam anak² Mas seminggu bersekolah ni, semuanya baik² je. Moga mereka dapat teruskan persekolahan yang baik sehingga hujung tahun 2019. 

1 ulasan:

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com