terkini dan sensasi

Isnin, 13 Mei 2019

Menu salad untuk berbuka!

Assalamualaikum...(^ ^)

Puasa tahun ni Mas memang dah nekad nak makan menu lebih sihat, nak lebih jaga pemakanan. Bukanlah nak kurus sangat, tapi nak rasa lebih sihat memandangkan usia dah meningkat ni. 

Setakat semalam dah 8 hari berpuasa, Mas masih berjaya kekalkan menu sihat dan bersih. Bersih dari garam, gula, minyak dan lemak, pastu semuanya Mas sediakan sendiri. Yang paling Mas tak sangka, lepas 8 hari berbuka dengan menu sihat ni tanpa disangka berat dah turun 3kg. Haaa badan pun tak rasa penat, perut pun tak meragam sepanjang berpuasa. 


Pastu menu² sihat yang Mas buat ni lebih kepada salad, sebabnya salad lebih mudah disediakan. Potong², campak² dan gaul² dah siap, bila makan pun lebih mengenyangkan. Salad tu Mas buat pelbagaikan, takdelah sama je setiap hari. Kalau sama je nanti bosan pulak kan, maklumlah makanan sihat takdelah sesedap masak lemak cili api. Hehehee!

Bahan² yang Mas gunakan biasanya daun salad, tomato ceri, lobak, timun jepun. Pastu untuk protein Mas guna ayam fillet, telur, ikan salmon dan ada juga seafood macam kerang, udang dan sotong. Nak lagi rasa sedap, Mas tambah buah seperti buah nenas atau mangga. Bahan perasa Mas hanya guna lada hitam, chili flakes dan perahan jus lemon. 

Alhamdulillah kenyang sangat korang berbuka camni, dah 8 hari puasa memang Mas tak makan nasi pun. Serius kenyang hingga bersahur, walau  kadang tu lepas terawih Mas tak makan apa² dah. Makanan lain Mas masak untuk husband dan anak² je, Mas dah tak lalu sangat nak makan masakan sendiri. Lagi satu makan salad ni lebih lawas sistem penghadaman, tiap pagi mesti nak membuang!

Inilah antara jenis menu salad yang Mas dah buat, serius semuanya sedap². Yang penting sihat dan berkhasiat!

Salad Telur

Salad Kerang

Salad Mangga + Ayam

Salad Seafood

4 ulasan:

  1. wow sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaa

    BalasPadam
  2. huiii gigih ni..SA ada masalah x lalu makan...lebih nak minum air je..makan pun sesuap dua..pas tu kenyang...timbang berat badan 58.7kg dari 61kg..

    BalasPadam
  3. Waaa bagus ni, menu eat clean...hujung puasa sok takde idea bolehlah buat ...

    BalasPadam
  4. wah....best2, menu2 sihatnya pun memang nampak menyelerakan sungguh, gugat iman betul..nyesal blogwalking time ni...

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com