terkini dan sensasi

Selasa, 11 Jun 2019

Aidilfitri 2019

Assalamualaikum...(^ ^)

Selamat Hari Raya semua! Haaa belum terlambat nak ucapkan Selamat Hari Raya, hari ni baru 7 Syawal kan? Mood raya pun masih berkobar² lagi, pergi kerja pun rasa macam pergi beraya. Hahahaa over ai kan?



Hari ni Mas nak ceritalah kisah hari raya tahun ni, walaupun sederhana je tapi kenangan tu tetap indah kan? Tahun ni alhamdulillah dapat jugak Mas beraya bersama husband di pagi 1 Syawal walau hakikatnya dia tak dapat cuti raya pun. Tapi macam biasalah dapat balik sekejap je, pagi raya tu dalam pukul 5 pagi dia sampai sebab 1 Syawal dia off day. Petang raya dalam pukul 6.30 petang dia dah kena balik semula, raya kedua dah kerja. Dapatlah sekejap balik ke Kuantan jumpa mak abah dan adik beradik dia. 

Walaupun sekejap janji ada dapat minta ampun maaf dengan dia di pagi raya, pastu dapat gambar kenangan beraya bersama. Nak buat camne, itulah rutin tugas dia sebagai anggota bomba. Tak dapat cuti raya tu perkara biasa, 2 tahun sekali tu wajib. 



Pastu tahun ni lebih meriah sikit dari tahun lepas, 5 orang adik beradik Mas dapat beraya bersama di kampung. Jadi dari 1/6 tu memang seronoklah dapat berbuka beramai², riuh rendah rumah dengan gelagat 14 orang cucu arwah mak abah. Macam nak roboh rumah kayu arwah tu, hahahaa! Kalau arwah mak abah masih ada pasti mereka seronok dok layan cucu² yang ramai tu.

Tema raya pulak, tahun ni Mas pilih warna pink belacan + mustard. Haaa itu pun pilihan last minit tau, sebab awalnya nak warna lain. Tapi bila dah beli baju dan matchy², cantik pulak kombinasi warna ni. Nampaklah menyerlah kami sekeluarga di pagi raya! 


Juadah raya pulak macam biasa mesti ada lemang, rendang, nasi impit dan kuah kacang. Pastu tahun ni kakak Mas yang kat Penang tu buat pulut dakap, pertama kali dia buat tapi menjadilah. Lemang abang Mas yang beli, nak buat ketua lemang pagi raya baru sampai. Hehehee husband ai lah tu!

Gambar juadah berbuka memang takde sebab tahun ni Mas memang tak makan langsung semua tu. Bukan tak nak makan tapi serik nak makan sebab perut jenis tak tahan, kalau makan beria sangat alamatnya jadi teman tandas sepanjang hari. Serik dah pernah kena tahun 2017, memang seksa oiii!



Haaa itulah kisah raya Mas tahun 2019 ni, sederhana tapi tetap meriah bila dapat berkumpul ramai² bersama adik beradik. 

3 ulasan:

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com