terkini dan sensasi

Rabu, 27 Julai 2011

lupalah hari ni puasa

Assalamualaikum...(^ ^)

makin hampir dengan bulan puasa makin seronok bercerita tentang kenangan dan pengalaman puasa... ada saja peristiwa yang masih segar di ingatan ketika berpuasa di zaman kanak2 dulu! 

gambar kredit to puzianmasri.wordpress.com
Mas mula berpuasa seawal umur 8 tahun... puasa penuh tau! nak dijadikan cerita, masa tu hari pertama puasa... memang seronoklah sebab dapat berpuasa! masa tu mak suruh beri ayam makan dan dekat reban ayam tu ada sebatang pokok jambu! habis je beri ayam makan terus Mas pergi bawah pokok jambu... petik dua tiga biji dan makan dengan selambanya! sedaplah pulak... petik lagi dan makan lagi!

tengah asyik makan, dengar mak jerit... "sedapnya makan jambu, hari ni puasa kan? lupa ke atau buat2 lupa!" erkkk, terus teringat yang hari tu first day puasa! apa lagi terus keluarkan balik jambu kat dalam mulut... cakap kat mak bukan buat2 lupa tapi memang lupa... nasib baik tak batal puasa sebab mak cakap kalau lupa takpe! hehehehee... lega rasanya!

ada tak pengalaman camni? kongsilah kat sini...

14 ulasan:

  1. hahakk..
    sampai xsedar ari tu dh pose..

    BalasPadam
  2. Pengalaman 1st time puasa??
    Tak ingatlah...
    Yang pasti,saya mula puasa lambat..
    Waktu darjah 3..
    Huhuhuhu...

    Hanakimi versi MELAYU

    BalasPadam
  3. hehe..pnglaman dlu x ingt la..

    BalasPadam
  4. hehe .. mmg banyak sgt kenangan masa bulan puasa .. tetiba rasa rindu masa budak2 dulu ..

    BalasPadam
  5. ahahaha.. banyak tul kenangan kan.. dulu saya masih kanak2 pun pernah kantoi tak tahan nak puasa... ehehe.. kenangan kenangan

    BalasPadam
  6. wahh sis mas igt lg erk pengalaman 1st puasa?..hihihi sy tak ingat dah, manyak lupa ini org!...hhihih

    BalasPadam
  7. @Cik Ezy
    terliur tengok jambu masak ranum sbb tu tak sedar...heheheee!

    BalasPadam
  8. @Luqeem™
    Mas kalau pengalaman kanak2 lah yg paling Mas ingat! hehehehe..

    BalasPadam
  9. @Qaseh dalia adelia
    tulah...seronok kan puasa masa zaman budak2 dulu!

    BalasPadam
  10. @Gen2Merah
    heheheee...kenangan yg indah kan?

    BalasPadam
  11. @LuN@_aiDi
    hehehee..akak susah nak lupa kenangan zaman kanak2 ni! best...

    BalasPadam
  12. hehe..masa kecik2 dulu pun camtu.. termakan milo... :p

    BalasPadam
  13. @Sunah Sakura
    hehehehe...sedap tu milo!
    nasib baik terlupa kan?

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com