mrs secretary

Selasa, 25 Julai 2017

You only need these advices for your property investment

Assalamualaikum...(^ ^)

Investing in property can be intimidating. Often thought to be a "rich-man’s game", ordinary people like you and me can benefit too. It basically comes down to strategy, as well as only implementing suggestions and ideas that suit you and your property investment needs. In this article we will break down some of the best real estate investment strategies and suggestions.


1. Location, location, location
As you can probably already guess, location is very important in ensuring the success of your Penang property investment. Whether you are buying the real estate for yourself, your family, to rent out or even to flip, it’s important to purchase in a desirable location. Even if you aren’t planning to sell anytime in the near future, if the day comes when you need to, you’ll wish you had chosen a better location in the first place. Good locations make a huge impact on the potential growth of the property as well as the price. Even though more desirable locations can come with a higher price tag, you will also be able to charge a higher rent. 

You may be wondering: What makes a good location? 
Well, for example if you’re purchasing a house to rent out, take a look at the surrounding businesses and neighborhood. Is the property near a good school? Is the property near a bus stop? Is there a grocery store within a reasonable distance? Things like these can make a huge difference in whether someone is willing to rent from you. If the location is less than ideal, does the property make up for it in amenities? If it’s 20 miles away from the nearest town, is it located on a nice amount of land? Does it have a pool or workout room to occupy residents? By taking all of these things into consideration, you will be able to choose the property right for you. 


2. Find a good property manager/real estate agent
Whatever the reason for investing in real estate, the real estate agent you hire to work with you is going to play a huge role in finding you a solid property. If you’re planning to rent out the property, hiring a good property manager to handle the day to day operations as well as to deal with the tenants is key. A good property manager should make your life as easy as possible, allowing you to focus on your own life as well as potentially investing in more real estate. 

Note: Most property managers are also licensed real estate agents. This means they should have at minimum a basic understanding of property laws, local and otherwise, as well as what your rights and duties as a landlord entail. Many real estate agents and property managers can also provide professional contacts that you might not otherwise have access to. 


3. Before you purchase, make sure to have the property thoroughly inspected
Ensuring the property itself is solid, before you purchase, can save a lifetime of hassle later down the road. Even if the property is cheap, factor in the cost of repairs to make sure you still come out ahead. Hire a good property inspector to check the age and condition of the entire property. In addition to an initial inspection, make sure your property inspector inspects the building at least once a year to ensure everything remains safe and functional for any prospective buyers or tenants. When conducting the yearly inspection, make sure to give the proper notice to any current tenants, saving any legal hassle. Take note of laws in your area that protect tenants against unlawful inspections. Happy tenants make your life easier. 

Standard inspection checklist items include: 
(i) Ensuring there is at least one working smoke alarm on each floor of the property, several spaced out on each floor if possible.

(ii) In addition to smoke detectors, there should be a functional carbon monoxide detector in any room that has a fuel-burning device in it.

(iii) Make sure that heating, water, electricity is adequate. Heating in colder regions is very important.

(iv) There should be several entry/exit points in houses, as well as at least one emergency exit in apartment buildings. In case of an emergency, tenants and residents should be able to evacuate the property as quickly as possible.

(v) Check to make sure all appliances are working properly and are safe to use. This generally includes at the minimum a stove/oven, refrigerator, shower, toilet and sinks. Also check all electrical components like outlets and cable jacks to make sure those work as well. 


4. Choose the type of property wisely
While houses can be a more attractive real estate investment, if your budget is thin, consider purchasing an apartment complex instead. There are pros and cons to both properties that you should take note of. Houses and other landed properties tend to be more expensive than apartment complexes, however can be in higher demand depending on the area. In addition, they also appreciate in value much more than apartments. On the other hand, apartments are ideal for renting out, and are generally a cheaper investment overall. It’s important to work with your real estate agent and find something within your budget that will suit your needs. 


5. Make your property attractive to potential tenants
This is really only applicable if you’re planning to rent out your newly purchased property. If this is your end goal, make sure to make the property as attractive as possible. This includes exterior as well as interior. It can mean repainting the outside of the building or working with a landscaper. It also means keeping the interior walls, primarily in the kitchen and bathroom, a soft neutral tone. You want the space to be inviting. It sometimes helps to picture yourself living in the property. If you wouldn’t want to live there, chances are any potential tenants won’t either. 


Hopefully this article helped you get a closer look at what all real estate investment entails. It can be a stressful industry for sure, but also an extremely rewarding one. If you think you’re ready to take on a new challenge, call your real estate agent today. 

Promosi ke Hanoi City Vietnam dengan Traveloka

Assalamualaikum...(^  ^)

Setiap kali melancong apa yang kita perlukan selain bajet? Ye sudah tentulah tiket penerbangan dan hotel penginapan, kalau tak camne kita nak sampai ke destinasi dan bercuti dengan selesa kan? Pastu mesti kita nak pakej penerbangan dan hotel yang sesuai dengan bajet, barulah boleh rancang percutian dengan lebih sempurna!


Haaa sekarang korang tak perlu risau pasal semua tu, hanya muat turun Traveloka App dan sekelip mata masalah selesai. Jangan tak tau, Traveloka adalah pakar dalam pelancongan di Asia malah tawaran yang ditawarkan lebih hebat dari Matta Fair. Betul, Mas dah pernah tempah hotel dengan Traveloka. Memang sangat berbaloi dengan bajet dan banyak promosi menarik yang ditawarkan!

Lagilah sekarang Traveloka ada buat promosi hebat ke Hanoi City, Vietnam. Mas memang tak pernah ke sana, tapi dari apa yang Mas baca ia merupakan tempat pelancongan yang menarik. Hanoi City telah berusia 1000 tahun lebih, ia merupakan salah satu kota terbaik di Asia dengan kekayaan budaya, arkitektur yang megah, pemandangan indah dan keramaian kotanya. Ia jugak merupakan pusat kebudayaan Vietnam, banyak dinasti² Vietnam meninggalkan jejaknya di kota tersebut. Antara tempat² menarik yang boleh dilawati di Hanoi City adalah Hanoi Opera House, Hanoi Old Quarter, Pentas Wayang Air, Muzium Ethnology, Temple of Literature, Ho Chi Minh Mausoleum, Truc Bach Lake, Long Bien Bridge, Hanoi Botanical Garden, Vinpearl Water Park Royal City dan banyak lagi.



Haaa banyak tempat menarik di Hanoi City kan! Jadi berbalik pada promosi hebat Traveloka, sekarang terdapat potongan sebanyak RM188 untuk hotel dan penerbangan ke Hanoi City, Vietnam melalui Traveloka App. Promosi ini bermula dari 28 Julai 2017 (Jumaat) sehingga 30 Julai 2017 (Ahad), iaitu selama 3 hari. Fuhhh 3 hari je tau, jangan lepaskan peluang untuk diskaun menarik ni! 

Mas sertakan syarat² untuk promosi hebat Traveloka App ni:

1. Promosi hanya untuk penerbangan ke Hanoi City, Vietnam melalui Traveloka App sahaja.
2. Tempahan perlu dibuat terlebih dahulu dan dapatkan potongan harga sebanyak RM50 (menggunakan kod kupon SEALFLYHAN)
3. Setelah dapat pengesahan tiket, anda akan menerima email kupon potongan harga hotel sebanyak RM138. Jumlah mininum bagi tiket penerbangan mestilah RM150 dan hotel RM300 untuk 2 malam. 
4. Tempoh tempahan bagi tiket penerbangan : 28-30 Julai 2017 (Jumaat-Ahad)
5. Tempoh tempahan bagi hotel : Selepas menerima email setelah pembelian tiket penerbangan sah sehingga 31 Julai 2017.
6. Tempoh perjalanan : Bila-bila masa


Wowww memang mudah dengan Traveloka App, korang hanya perlu tempah sekarang dan melancong pada bila² masa. Jika kita bijak merancang percutian, pasti dapat jimatkan bajet dan dapat bercuti dengan seronok. Lagi pun harga terakhir yang ditunjukkan di Traveloka App adalah harga termasuk tax, tiada harga tersembunyi tau! Pastu Traveloka jugak adalah aplikasi yang boleh dipercayai di Asia Tenggara dengan 15 million muat turun. Haaa apa lagi muat turun sekarang Aplikasi Traveloka untuk promosi hebat ni, jangan teragak² dah!

Selain Hanoi City, Vietnam banyak lagi destinasi percutian menarik yang korang boleh pilih, hanya layari Traveloka. Pasti janjikan yang terbaik untuk anda!

Isnin, 24 Julai 2017

Bila bantu anak² buat kerja sekolah

Assalamualaikum...(^ ^)

Bila anak² datang kat Mas sambil bawa buku dan cakap, "Mama camne nak jawab soalan ni, tak berapa pandailah!" Fuhhhhh masa tu mamanya rasa nak masuk sekolah semula, belajar semua matapelajaran yang anak² belajar. Mana taknya apa yang anak² belajar sekarang makin susah, tak sama langsung dengan apa yang kita belajar dahulu. Zaman KBAT jadi mak² pun kena hebat jugak, haaaaa gitu!

Jadi nak tak nak Mas kena cuba jugak bantu, perah otak dan ingat kembali apa yang pernah belajar masa sekolah dulu. Walaupun tak sama tapi mama tak boleh mengalah kan, kena cuba dulu. Kalau soalan matapelajaran Bahasa Melayu ke, Sains ke atau Bahasa Inggeris ke bolehlah lagi tapi kalau soalan Matematik mulalah mama gementar semacam. Maklumlah mamanya ni kurang genius sikit ilmu Matematik ni, hehehee!


Tapi Mas usahakan jugak, kalau soalan agak senang dan masih ingat formula² tu dapatlah Mas cuba jawab. Kalau agak rumit Mas akan minta tolong pak saudara diaoranglah, iaitu abang Mas.  Whatsapp je kat dia gambar soalan Matematik tu sekelip mata je dia bagi cara² jawap, formula dan jawapan. Haaaaa dia memang genius Matematik, jadi legalah sikit dapat bantu anak sehingga termampu.

Memang diakui apa anak² belajar sekarang agak rumit, jadi kita kena jugaklah ambil tahu. Masa anak buat kerja sekolah kita turut sama sekali, tengok camne mereka jawab soalan. Masa tu kita dan anak boleh saling kongsi idea camne nak selesaikan soalan tu dan dapat jugak kita fahami. Mana tau adik² dia nanti tanya bentuk soalan yang sama bolehlah kita cuba bantu kan? 

Gitulah sekarang, mak ayah kena sama² sekolah macam anak² jugak. Hehehee!

Sabtu, 22 Julai 2017

Idea menulis entri

Assalamualaikum...(^ ^)

Korang rasa senang tak menulis entri di blog ni? Bagi Mas nak menulis tu senang, taip je tapi bab nak dapat idea menulis yang sering jadi masalah. Sekali idea tak nak muncul berjam² dok mengadap laptop atau tab pun tetap tak boleh nak tulis apa². Perahlah idea camne pun!

Ini sering terjadi kalau nak menulis entri peribadi atau santai², memang susah nak cari idea. Memang boleh tulis pasal anak atau keluarga tapi bosan jugaklah hari² entri camtu je kan? Sekali sekala nak jugak kita tulis entri yang bermanfaat dan boleh bagi pengajaran dan info berguna pada pembaca. Barulah kita boleh dipanggil penulis blog yang versatile dan banyak pengetahuan. Barulah pembaca seronok nak baca blog kita hari² kan?


Cuma berbeza kalau kita menulis entri berupa review atau entri kerja sebab semua bahan dah ada. Kita cuma perlu karang dan olah ayat supaya entri jadi menarik dan pembaca tertarik nak baca hingga ke noktah terakhir. Tapi janganlah copy paste semua bahan yang diberi, itu kira macam tangkap muat je. Berilah idea kita sikit dalam entri tu walaupun ianya entri kerja, barulah terbaik kan?

Psstu nak cari idea menulis ni takdelah susah sangat, cuma kita perlu rajin sikit. Macam Mas kadang tu malam sebelum tidur ada jugaklah fikir entri apa nak tulis esok, kalau dapat Mas tulis tajuk dulu siap². Esoknya baru fikir untuk tulis dan karang ayat! Kadang tu waktu memandu pun sempat jugaklah fikir, sampai je pejabat terus mengarang supaya idea tu tak lesap. Kalau buntu jugak Mas baca entri² lepas, baca blog kawan² atau baca akhbar, mana tau dapat idea ke dari penulisan² dalam tu. 

Banyak sebenarnya cara kita nak dapat idea menulis entri ni, kadang dari kehidupan seharian atau apa yang berlaku di sekeliling boleh dijadikan idea. Cuma kena pandailah menulis bagi menarik dan selitkan sedikit pengajaran yang bermanfaat! 

Jumaat, 21 Julai 2017

Jamuan Raya BSM 2017

Assalamualaikum...(^ ^)

Pastinya di pejabat korang bekerja tu tentu akan ada jamuan raya kan bila bulan Syawal, kira macam tradisilah. Tak lengkap pulak rasanya raya tu tanpa ada jamuan bersama² rakan sepejabat dan ketua kita. Yelah setiap hari masing² sibuk bekerja, bila ada jamuan camnilah dapat hilangkan stress dan eratkan hubungan silahturrahim antara semua. 


Macam kat bahagian Mas bekerja ni memang setiap tahun akan adakan jamuan raya, acara wajib di bulan Syawal. Setiap tahun AJK Kelab akan rancang segalanya baik dari segi tempat jamuan, jemputan dan juadah. Pastu setiap unit di bahagian akan turut serta buka gerai yang sediakan juadah yang sedap². Lagi meriah bila ada photobooth dan pertandingan untuk pelbagai kategori. 

Semalam sebagai penutup jamuan raya sekali lagi Jamuan Raya BSM diadakan, tema kali ni Kampungku Hipster. Fuhhhhh memang meriah bila Mas turun ke dewan, tengok² dah tersergam photobooth yang cantik ni. Memang ikut tema, kreatif sangat AJK yang terlibat. Apa lagi terus tak lepaskan peluang bergambar sakan, nama pun raya kan?




Bila melangkah masuk ke dalam dewan lagilah meriah, ada 8 gerai yang cantik² telah tersedia dengan juadah masing². Memang Mas tabiklah dekat semua yang terlibat, bertungkus lumus siapkan gerai supaya nampak cantik. Maklumlah siap ada pertandingan gerai tercantik tau. Selain tu ada jugak kategori gerai paling meriah dan gerai sediakan juadah tersedap. Ni antara gambar gerai² yang sempat Mas ambil, kreatiflah diaorang ni! 




Haaaaa memang seronok kan bila ada jamuan camni, semua dapat berkumpul dan makan bersama². Hilang segala penat bekerja bila dah borak² dan gelak ketawa, hubungan antara pekerja dan bos pun dapat dieratkan. Pastu pihak AJK siap jemput mantan Setiausaha Bahagian yang pernah berkhidmat dulu. Dapatlah jumpa 2 orang ex bos Mas ni, seronok sangat! 


Habis dah jamuan raya di bahagian Mas bertugas, kira semalam penutup tirailah. Moga dapat berjumpa lagi di Syawal tahun depan!





Khamis, 20 Julai 2017

Kawal anak² tu, kawal!

Assalamualaikum...(^ ^)

Bab anak² ni kadang² boleh timbulkan pergaduhan dengan orang sekeliling, baik jiran tetangga mahu pun adik beradik. Kenapa Mas cakap camni? Bukan apa sesetengah ibu bapa tak boleh terima orang lain tegur anaknya, walaupun anak itu dah buat salah. Bagi ibu bapa camni hanya mereka sahaja yang layak tegur dan marah anak mereka.

Perkara camni dah terjadi di kawasan perumahan Mas, dek kerana anak jiran bermasam muka. Ini kerana ibu bapa tak nak kawal sikap dan tingkah laku anaknya ketika bermain di luar, biarkan je. Sampai anaknya tiap² hari dok sepak bola masuk ke rumah jiran ni, kena pagar dan kereta tapi ibu bapanya buat tak tahu je. Akhirnya mereka bermasam muka, tak bertegur sapa langsung. Bagi Mas tak eloklah perkara sebegini terjadi, kita hidup berjiran jadi kena prihatin antara satu sama lain.


Haaa sebab itulah Mas kata bab anak² ni perbalahan pun boleh terjadi. Jadi kita kena kawal dan kawal anak², setiap masa tau! Macam Mas memang dah pesan kat anak², kalau nak main di luar jangan main dekat rumah orang. Jangan sepak bola atau baling barang² ke rumah orang, nanti kalau kena kita yang susah. Pastu Mas pesan jugak pada jiran² kalau mereka buat salah, tegur dan marahlah. Jangan sampai maki hamun dan lakukan perkara yang memudaratkan anak² Mas sudahlah kan?

Sebagai ibu bapa kita kena ada jugak sikap terbuka, terutama yang libatkan anak². Yelah bukan sepanjang masa kita boleh kawal tingkah laku anak² kita bila mereka di luar rumah. Mas pun kalau anak² jiran buat salah Mas akan tegur dan marah, pastu Mas maklumkan dekat ibu bapa mereka. Nak terima atau tidak itu terpulang pada mereka, takdelah nak jaga tepi kain orang tapi Mas tegur untuk kebaikan bukan kemudaratan! 

Kawal ye anak² kita, kawal. Sikap anak² tu mencerminkan kita sebenarnya!

Rabu, 19 Julai 2017

Reaksi 3A pada bakal adik

Assalamualaikum...(^  ^)

Tak lama je lagi Atikah, Arfan dan Airis bakal jadi kakak dan abang, jadi Mas sajalah tanya reaksi mereka bertiga. Lagi pun Mas cakap, "Ini yang terakhir mama mengandung tau, lepas ni takde nak adik dah ye. Mama nak tengok korang membesar je dan nak pasang badan pulak!" Hahahaa, alasan pasang badan mama tu tak menahan kan?

Mas tahu mereka bertiga seronok nak dapat adik tapi biasalah bila tanya reaksi tu berbeza². Masing² ada reaksi dan keterujaan tersendiri! Macam Atikah bila Mas tanya, "Kakak seronok tak nak dapat adik lagi ni?" Jawapan standard dia, "Ok je mama." Haaa gitulah, bukan dia tak seronok tapi mungkin sebab dia dah ada 2 orang adik jadi perasaan tu biasa² je. Jantina adik pun dia tak kisah sebab adik²nya dah sepasang kan? Tapi Mas tahu dia teruja nak jaga baby ni sebab kalau dengan sepupunya yang masih kecil tu dia seronok je melayan. Naluri kakak tu tetap ada!


Reaksi Arfan pulak memang dia seronok, lagilah dah teruja nak adik lelaki. Bila kandungan Mas dah nak 7 bulan ni, hari² dok tanya bila mama nak scan jantina. Tak sabar sangat nak tahu, nak ada geng main bola katanya. Cuma kalau ditakdirkan adik perempuan, Mas tak tahulah camne reaksi dia. Mau nangis tersedu sedan kot, hehehee! Insyallah, moga ada rezeki dia nak dapat adik lelaki. Pastu dia pun dah boleh harap jaga adiknya si Airis tu, walaupun kadang² banyak main dan gaduh je. 

Haaaaa si kakak Airis pulak camne? Yang ni memang terlebih seronok dan teruja sejak dia tahu Mas mengandung lagi. Boleh dikatakan hari² dok tanya bila adik nak lahir, tak sabar katanya. Jantina adik pulak dia macam tak kisah sangat, sebab kejap nak adik lelaki kejap nak adik perempuan. Pastu dialah yang banyak perancangan itu ini bila adik dah lahir nanti, macam² dia cakap kat Mas dan husband. Susun atur nak tidur pun dia dah tetapkan tau dan yang penting dia dengan mama tidur sebelah baby, babah tak boleh. Hahahaa, aura cemburu tu jelas terpancar!


Begitulah reaksi 3A ni tentang bakal adiknya, masing² tak sabar tu. Yelah kakak dan abang mana tak seronok nak dapat adik baru kan, walaupun mereka tak tunjuk perasaan tu. Yang penting rasa kasih sayang pada adik tu tetap ada!

Selasa, 18 Julai 2017

Pengalaman susukan anak

Assalamualaikum...(^ ^)

Apa yang penting bagi Mas bila dah melahirkan anak ialah mahu menyusukan bayi kita sepenuhnya dengan susu ibu sehinggalah umur anak 2 tahun. Mas dah ada 3 orang anak, tapi hanya Airis je yang menyusu badan lama. Masa Atikah dan Arfan hanya hingga umur 6 bulan sahaja sebab waktu tu Mas kurang dapat pendedahan tentang pentingnya penyusuan ibu.


Masa tu memang takde usaha langsung nak beli pam susu, takde pun simpan stok susu badan. Hanya susukan anak sepenuhnya sehingga umur mereka 1 bulan dan selepas tu terus ajar botol dan beri susu tepung sebab selepas 2 bulan dah mula bekerja. Waktu bekerja pun takde langsung dok pam susu, biar jelah susu membengkak sehinggalah waktu balik kerja. Bila dah ambil anak cepat² suruh dia menyusu sebab susu dah penuh sangat, haaaaa memang cetek ilmu masa tu. Masuk je umur anak 6 bulan susu dah mula tiada dan akhirnya kering. 

Pastu bila dah mengandungkan Airis Mas terus tekad nak susukan dia sepenuhnya sehingga umur 2 tahun. Semasa mengandung banyak Mas baca info² pasal penyusuan ibu, lagi pun kesedaran tentang kepentingan penyusuan ibu ni dah dititikberatkan oleh pihak hospital. Jadi masa tu terus siap sedia beli kelengkapan pam susu untuk simpan stok susu bila dah mula bekerja. Hari² memang konsisten pam baik di rumah atau pejabat, dan alhamdulillah berjaya susukan Airis sehingga umur dia 2 tahun. 


Untuk anak yang bakal dilahirkan ni pun Mas akan usaha sehingga berjaya susukan dia sampai umur 2 tahun. Set pam susu baru pun dah survey, nanti usia kandungan dah 7 bulan bolehlah beli. Kena beli yang baru sebab pam lama dah rosak, tapi takpe demi anak mama sanggup. 

Itulah pengalaman susukan 3 orang anak Mas dan bakal lalui pengalaman baru susukan bayi yang bakal dilahirkan nanti. Sebenarnya semua ibu boleh susukan anak mereka sehingga umur 2 tahun atau lebih, cuma kena kental dan kuat semangat. Kena jaga makan, jaga emosi, konsisten pam setiap hari dan yang penting nikmati pengalaman susukan anak tu dengan seronok. Setiap anak tak sama pengalamannya, yang penting kita tak putus asa dan yakin boleh!

Isnin, 17 Julai 2017

Baju raya dari Butik Color Blast

Assalamualaikum...(^ ^)

Cantik tak baju raya Mas ni, haaa mari Mas bagitau kat mana beli.


Sejak dah malas beli kain pasang dan tempah baju raya dengan tukang jahit, Mas hanya beli baju raya dah siap. Rasanya lebih mudah, nanti takdelah hadapi masalah baju tak siap atau tak menepati citarasa bila dah dekat nak raya. Lagi pun bukan mudah nak memilih tukang jahit yang sesuai dengan kita kan? Pastu anak² pun dah ramai, kalau nak beli kain pasang pastu tempah baju lagi memerlukan kos yang agak tinggi.

Tapi memilih baju yang dah siap ni bukannya mudah, kena jugak cari butik yang jual baju yang sesuai dan menepati citarasa kita. Pastu Mas pentingkan kualiti dan harga yang berpatutan, tak naklah beli yang mahal² sangat. Janji baju tu selesa dipakai, tahan lama dan kainnya berkualiti.



Jadi sejak 2015, koleksi baju² di Butik Color Blast menjadi pilihan Mas. Dah 3 tahun berturut² Mas beli baju kat butik ni, setakat ni memang puashati. Kat butik ni ada pelbagai jenis pilihan baju² seperti jubah dress, peplum, kebaya, baju kurung moden dan blaus. Harga yang ditawarkan sangat sangat berpatutan dan mampu milik, semuanya bawah RM100. Haaa jangan tak caya, memang murah!

Ini antara koleksi² baju yang Mas beli di Butik Color Blast ni, semuanya cantik² kan? Untuk Atikah pun Mas beli kat butik ini jugak sebab dia memang dah pakai baju saiz dewasa. Sebelum beli Mas akan tengok dan pilih dulu yang mana berkenan dekat website mereka, pastu barulah ke butiknya di Shah Alam untuk fitting saiz. 




Haaa mana tau kot korang berminat nak cuba koleksi baju² cantik dan murah di Butik Color Blast ni bolehlah beli secara online atau pergi sendiri pilih kat butik mereka di Shah Alam. Ada pelbagai pilihan design yang menarik dari saiz XS hinggalah XL. Pastu boleh layari laman media sosial mereka untuk tengok koleksi baju pilihan.


Alamat
D-3A-G & D-3A-1
Jalan Serai  Wangi H/16H
Alam Aveneu 1, Seksyen 16
Shah Alam, Selangor

Sabtu, 15 Julai 2017

HB rendah lagi

Assalamualaikum...(^ ^)

Sekali lagi HB ada masalah, kali ni agak rendah sangat berbanding sebelumnya. 13/7 lepas Mas ada check up seperti biasa, sebelum ke klinik memang doa harap takde apa² masalah. Sebenarnya ini kali pertama Mas ada masalah HB rendah, mengandung yang lepas² takde pun.

Timbang berat, tekanan darah dan ujian air kencing takde masalah pun tapi bila ujian HB terus kantoi. 9.5 je HB, memang rendah sangat. Terus nurse cakap kena ambil darah dekat makmal, ini ujian secara menyeluruh dan lebih tepat. Fuhhhhh mulalah seram sejuk badan ni bila dengar kena ambil darah, Mas kan fobia sikit dengan jarum ni. Tapi nak tak nak kena hadap jugak kan? 


Nasiblah hari tu urat bagi kerjasama yang baik, sekali cucuk je dah kena tepat pada urat. Kalau tak Mas memang masalah bab cari urat darah ni, kadang cucuk 2-3 kali pun darah tak nak keluar. Ujian darah ni dipanggil Full Blood Count (FBC), dia akan tunjukkan ketepatan HB dan samada kita ada anemia atau tak. Keputusan FBC Mas tetap tunjukkan HB yang rendah iaitu 9.9 je, tapi doktor cakap anemia takde. Tapi temujanji akan datang pada 1/8 kena buat lagi sekali FBC ni, huhuhuu! 

Bila dah ada masalah HB ni dapatlah Iron Tablet dan Obimin, tiap hari kena telan 3 biji. Masalahnya Mas memang tak boleh makan vitamin ni, bila makan mulalah pening kepala, loya, mual dan sampai muntah². Hadoiiiii memang tak larat nak hadap, tapi kalau tak makan camne nak tambah darah bagi HB cantik. Jadi kena jugak cari alternatif lain dengan ambil makanan yang boleh tambah darah. Sekurangnya ia dapat membantu kan?


Sekarang yang paling senang Mas lebihkan makan hati ayam, bayam merah + hijau dan brokoli, itu je yang senang nak beli. Lagi pun itu je yang boleh makan dan takde apa² masalah. Kurma dan kerang pun bagus, tapi Mas ni kurang sikit makan benda manis macam kurma tu dan kerang tak boleh makan sangat nanti kena cirit birit. Harap dengan makanan tambahan ni HB akan cantik bila check up bulan depan, tak sanggup dah nak tadah lengan kena cucuk jarum. Sakit wooooo!

Jumaat, 14 Julai 2017

Airis si panjang akal

Assalamualaikum...(^ ^)

Nur Airis Arissa ni memang banyak beza dari kakak dan abangnya, panjang akal terlebih betul. Kadang Mas dengan husband tak jangka betul perangai, sikap, kelakuan dan kepetahan dia. Yelah umur dia pun belum genap 5 tahun lagi, tapi akal dan percakapan dia dah macam remaja belasan tahun. 


Orang kata kebijakkan dia tu mungkin sebab memiliki 2 pusar kat kepala. Yelah Mas ada jugak terbaca menurut DFMK kanak² yang punya 2 pusar ni sebenarnya sangat banyak akal, banyak idea dan sangat bijak. Mungkin sebab itulah Airis ni panjang akal sikit setiap kali buat sesuatu atau berkata².  

Contohnya kalau bertanyakan sesuatu soalan memang kita tak duga langsung dia boleh tanya soalan camtu, kakak dan abang dia dulu pun tak pernah tanya. Nak tak nak Mas atau husband kena cuba jawab soalan dia tu, kalau tak banyak kalilah dia akan tanya. Macam pagi ni masa pergi sekolah, boleh dia tanya soalan mencabar minda kat babahnya. Soalannya, "Babah bila Airis boleh kahwin. Nanti Airis boleh dapat baby macam mama!" Haaaaa haru babah ko nak jawab dik, hahahaa!


Pastu kalau dia nak kan sesuatu dari Mas atau husband memang pandai dia cari akal untuk dapatkan jugak. Macam² dia susun ayat dan cakap itu ini yang akhirnya akan menjerat kami, pastu memang tergelaklah sebab sudahnya kami yang terkena jugak. Masa tu tak boleh buat apa dah, kena tunaikan jugak permintaan dia dek kerana kita dah tersilap faham ayat dia. Memang panjang akal dan bijak sungguh Nur Airis Arissa ni.

Tapi takpe, kami seronok dengan sikap dan keletah dia tu. Sekurang²nya sikap panjang akal dia tu membuatkan dia lebih matang dan dapat bantu pemikiran dia. Apa pun kami tetap pantau jugak, janji dia tak buat perkara yang negatif atau cakap perkara yang tak baik cukuplah. 

Khamis, 13 Julai 2017

Kawal perasaan mengidam

Assalamualaikum...(^ ^)

Mas dah 5 kali mengandung, dan setiap kali hamil tu tipulah kan kalau tak teringin atau mengidamkan sesuatu. Tapi mengidam benda yang pelik² tu belum pernah lagilah, setakat mengidam nak makan itu ini je. Makanan yang diidamkan tu pulak bukanlah makanan yang pelik², kalau tak naya jugak husband nak mencarinya. Hehehee! 


Tapi tahap mengidam Mas bukanlah yang extreme sampai kalau tak dapat menangis tak henti² atau merajuk ke. Mas cuba jugak kawal perasaan mengidam tu tapi dalam masa yang sama suruh jugak husband cuba dapatkan. Kalau tak dapat jugak Mas akan pujuk diri dan baby dalam perut, mungkin bukan rezeki Mas nak makan. Mungkin lepas bersalin nanti ada lah rezeki tu. Jadi takdelah perasaan mengidam tu terlampau menguasai. 

Pengalaman mengidam untuk setiap anak yang dikandung tu memang ada, macam masa Atikah Mas tak ingat sangat sebab dah 14 tahun berlalu kan? Kalau masa Arfan, Mas mengidam nak makan emping beras. Cari dekat kawasan Selangor memang payahlah nak jumpa, jadi pujuk husband ajak balik ke Temerloh sebab hanya di Pekan Sehari Temerloh je ada jual. 

Masa Airis pulak mengidam nak makan buah rambutan, padahal masa tu bukan musim rambutan berbuah. Semua pasar malam, pasar tani dan kedai buah husband cari tapi takde. Kecewa jugaklah, cuba pujuk hati untuk anggap itu bukan rezeki. Tapi kalau Allah dah tentukan ada rezeki, maka Insya Allah kita akan dapat. Tetiba ada suatu petang tu balik dari kerja ternampak pokok rambutan pakcik ni berbuah, cuma buahnya tak banyak. Ada lah dalam 2-3 tangkai dan dah masak ranum buahnya. Terus cakap dengan husband minta beli dari pakcik tu, dapat 2-3 biji pun jadilah. Rezeki Airis dalam perut masa tu, pakcik tu bagi 2 tangkai. Percuma je katanya, khas untuk Mas yang mengidam!


Begitulah bila kita mengidam ni, kena sabar kalau apa yang diidamkan susah nak dapat. Pastu husband pun kena jugak memahami sebab ia bukan kehendak isteri tu tapi naluri dan pembawakan mengandung yang mengatasi segalanya. Cuma kita kena kawal jugak perasaan mengidam tu dan redhalah kalau takde rezeki nak dapat kan? 

Rabu, 12 Julai 2017

Sikap ketika jamuan raya

Assalamualaikum...(^ ^)

Semalam berlangsungnya Jamuan Raya KKM, memang dah jadi acara wajib setiap tahun. Selain jamuan raya ia adalah sesi ramah mesra YB Menteri Kesihatan dengan warga KKM, dapatlah semua merasa selfie dengan Menteri. 


Tapi setiap kali jamuan raya ni diadakan pasti akan ada sikap buruk, malah sikap ni setiap tahun sama je. Bukan Mas nak kata semua buat perkara yang sama tapi ada segelintir yang pentingkan diri dan perut sendiri. Padahal yang datang makan tu bukan sedikit, hampir semua warga IPKKM. Jadi kenalah bertimbang rasa dan jaga cara serta sikap kita kan? 

Sikap yang tak boleh blah ialah tak reti nak beratur bila ambil makanan. Nampak makanan macam 2 bulan tak makan, terus serbu tanpa pandang kiri kanan. Padahal dah nampak orang lain elok je beratur nak ambil makanan tapi dia tetap nak celah² dari depan. Pastu dengan muka selamba dan rakus ambil makanan tanpa pedulikan orang yang beratur tu. Mas memang tak respeklah orang camni!


Lagi satu sikap membazir. Masa ambil makanan seolah² 2 hari tak makan, sampai penuh pinggan. Semua jenis makanan dia ambil, macam ada 2-3 perut pulak. Tapi bila makan tak habis dan dibiarkan atas kerusi atau meja, kadang tu ada makanan yang tak diusik langsung. Memang sedihlah tengok makanan terbiar camtu, kalau tak kerana dek sifat tamak ni orang lain boleh makan makanan tu. 

Pastu sikap dok tapau makanan bawak balik, haaa memang melampau sangat ni. Jamuan ni jamuan terbuka jadi semua makanan adalah untuk orang yang hadir, bukan untuk ahli keluarga lain di rumah. Tapi tetap ada segelintir yang ambil makanan dan bawa balik ke rumah, bukan sekali dua ambil malah berkali². Dia nak tapau untuk jiran tetangga sekali kot? Yang tak menahan siap bawak beg plastik tu, tepuk dahi Mas tengok! 


Bagi Mas kalau kita pergi ke jamuan sebegini berpada²lah bila makan, ingat orang lain jugak. Jaga sikap dan perangai sebab ramai orang yang perati apa yang kita buat.

Selasa, 11 Julai 2017

Perancangan cuti bersalin

Assalamualaikum...(^ ^)

Mas ni tinggal sekali lagi je cuti bersalin bergaji penuh, ada 90 hari lagi. Maka ini memang hamil kali terakhirlah, umur pun dah dekat 40an. Lepas ni ai nak pasang badan ala² Che Ta pulak, hahahaa!

Berbalik pada perancangan cuti bersalin ni, sejak ianya boleh pilih nak cuti 2 bulan atau 3 bulan Mas memang pilih 3 bulan. Pastu sekarang pun dah boleh ambil cuti bersalin awal 2 minggu dari tarikh dijangka bersalin, ini memudahkan ibu² nak buat persiapan bersalin. Masa beranakkan Atikah Arfan dulu merasa cuti 2 bulan je pastu dah naik kerja, masa Airis barulah Mas ambil 3 bulan. Pastu sambung jugak cuti tanpa gaji 2 bulan, baru puashati jaga anak sampai umur dia 5 bulan. Nak hantar taska pun tak risau sangat sebab dia dah besar sikit.


Untuk kali ni Mas pun akan ambil 3 bulan jugak memandangkan baki cuti bersalin ada 90 hari je. Pastu cadang akan sambung cuti tanpa gaji 2 atau 3 bulan, nak lama sikit jaga anak dan susukan dia sepenuh masa. Tarikh jangka bersalin pada 18/10/17, jadi Mas cadang jugak nak ambil cuti awal 2 minggu. Biasalah dah dekat² nak beranak tu mood nak datang kerja memang ke laut dah, hehehee!

Pastu bagi Mas sekarang ni memang perlu ambil cuti bersalin dan cuti tanpa gaji jaga anak lama sikit, sebab lebih mudah nak hantar taska bila anak dah besar sikit. Macam Mas ni sejak Airis memang hantar anak ke taska, lainlah masa Atikah Arfan dulu hantar kat pengasuh. Dengan pengasuh takpe sebab dia jaga anak Mas sorang je, jadi tumpuan tu lebih kepada anak kita. Tapi kalau taska ni ramai baby, kalau umur 2-3 bulan tu sangat perlukan perhatian lebih. Jadi bila dah ramai tu takut tumpuan pada baby kita agak kurang, nanti kita tak puashati. Tapi kalau anak kita dah umur 5 bulan ke atas dia dah kurang meragam, hanya nak susu dan tidur je. Pihak taska pun mudah nak jaga dan kita pun boleh bekerja dengan senang hati!


Fuhhh tinggal 3 bulan je lagi ni, dah boleh cetak borang permohonan cuti bersalin dan isi. Pastu cuti tanpa gaji nak ambil 2 bulan ke atau 3 bulan ni, lagi lama lagi syok berkepit dengan anak. Hehehee!

Isnin, 10 Julai 2017

Jantina anak : Ikut naluri

Assalamualaikum...(^ ^)

Bila kita mengandung pasti orang akan tanya, apa jantina anak dan nak anak apa? Pastu kalau dah ada anak² lain mesti anak perempuan nak adik perempuan dan anak lelaki nak adik lelaki kan? Tak kurang jugak si suami, mesti ada impikan jantina anak apa yang dia inginkan. Tapi semua tu ketentuan Allah kan, kita mampu merancang dan inginkan je.


Macam Mas apa pun jantina anak yang bakal dilahirkan Mas tak kisah, janji dia selamat dilahirkan, sempurna dan sihat. Cuma Mas dan husband memanglah ada teringin nak baby apa sebab kami dah ada 2 anak perempuan dan seorang anak lelaki. Tentulah nak anak lelaki sebab nak bagi abang Arfan kawan dan cukuplah 2 pasang nanti. Moga dimakbulkan impian tu, tapi kalau rezeki baby perempuan jugak kami terima dengan syukur! Atikah dan Airis nantilah yang seronok dapat geng lagi, hehehee!

Cuma biasanya kalau hamil Mas akan ikut naluri pasal jantina anak ni. Mengandung kali ni memang naluri kuat kata anak lelaki, dari awal mengandung lagi. Alhamdulillah naluri Mas untuk 3 anak sebelum ni semuanya betul, biasanya masa kandungan 2-3 bulan naluri tu dah kuat pasal jantina ni. Macam masa Atikah dulu memang tak pernah scan pun, tapi dah rasa akan dapat anak perempuan. Syukur tepat rasa tu! Masa Arfan dan Airis pun sama, awal² mengandung naluri dah boleh rasa baby apa. Tapi scan jugak sebab nak sahkan dan senang nak beli barang² baby. 


Insya Allah moga rezeki kali ni dapat anak lelaki. Nanti dah 29 minggu Mas akan scan jugak untuk kepastian, senang sikit nak rancang beli barang² baby. Moga dimakbulkan dan dipermudahkan!

Sabtu, 8 Julai 2017

Bukan mudah berpantang ni!

Assalamualaikum...(^^)

Serius terkesan dengan kisah ibu yang masih dalam pantang tu meninggal dunia, baru 48 hari umur bayinya. Lagilah keadaan Mas yang tengah sarat mengandung sekarang dan akan beranak tak lama lagi. Sedih baca kisah ibu tu, cuma Mas tak nak fikir sangat. Mas sentiasa doa semoga kandungan sihat, selamat sewaktu melahirkan nanti dan dapat jalani tempoh berpantang dengan baik. 

Sapa berani cakap berpantang ni mudah! "Alaaaaa dahlah cuti 3 bulan, pastu setakat jaga anak dan susukan anak je." Hoiiiii jangan cakap senang, bukan itu sahaja yang ibu² berpantang ni buat. Mereka kena memasak, mandikan anak, berjaga malam bila anak meragam dan mana nak jaga kesihatan dan emosi lagi. Kalau semuanya mudah ramailah ibu² yang nak beranak setahun sorang kan?


Yang paling penting masa berpantang ni sokongan dan bantuan suami, kerana dia orang paling dekat dengan kita. Sebab tu Mas akan cakap dengan husband semasa berpantang "Saya tak kuat abang, jadi abang kena bantu saya sebaik mungkin. Saya kadang tak mampu jugak nak kawal emosi kalau dah terlalu penat." Bagi Mas komunikasi camni penting!

Syukurlah Mas dapat husband yang memahami dan banyak membantu, lagi pun dia sangat galakkan Mas berpantang betul². Dia pernah tengok arwah mak jaga Mas berpantang masa beranakkan Atikah dan Arfan dulu. 60 hari bersalai, 60 hari bertungku, 60 hari minum air akar kayu dan pantang makan sangat dijaga. Jadi masa berpantang sendiri lahirkan Airis husband memang ikut apa yang arwah mak buat, dia sediakan tempat salai dan bakarkan tungku tiap² pagi. Makan minum Mas pun dia jaga, ikut menu berpantang betul². Pastu kalau dia nampak Mas penat sangat, dia tak bagi buat apa². Rehat je sambil susukan dan tidurkan anak, kerja rumah dia akan buat!


Pastu kita yang berpantang pun kena pandai kawal emosi dan jaga diri, kena sentiasa kuat semangat. Kalau terlalu penat kita rehat je, jangan stress dan dok fikir banyak lagi kerja rumah tak selesai. Diri dan kesihatan kita serta bayi tu lebih utama. 

Al-Fatihah untuk ibu yang meninggal tu, moga suami dia tabah dan dapat besarkan anak² dengan baik. Kita jadikanlah kisah itu ikhtibar, tak perlulah nak salahkan sesiapa ye! 

Jumaat, 7 Julai 2017

Tabiat kaki wayang terpaksa dikurangkan

Assalamualaikum...(^ ^)

Fuhhh banyak betul filem² menarik tak berkesempatan nak tonton di pawagam, bukan takde masa tapi fikirkan harga tiket yang semakin mahal sekarang. Rasanya banyak jugak filem yang tak dapat tonton, yang paling akhir tengok pun Fast & Furious 8. Pastu filem terbaru dan menarik memang belum dapat tengok macam Pirates of Carribean, The Mummy, Transformers dan yang terbaru ni Spiderman.


Mas dengan husband memang kaki wayang, dari zaman bujang lagi. Tanya je filem apa yang kami tak pernah tonton dedulu, semua pernah. Pantang ada filem baru, panjanglah langkah kami ke pawagam. Dulu Mas simpan jugak semua tiket² filem yang dah tengok, tapi entah hilang ke mana dah koleksi tu. Kalau kumpul duit tiket wayang tu boleh beli sebijik motorsikal kot, hehehee! 

Tabiat kaki wayang tu berlarutan hinggalah ke dah kahwin dan ada anak. Ada je filem baru memang tak lepaskan peluang pergi tengok, bila anak dah besar dalam usia 4 tahun gitu siap bawa masuk pawagam lagi. Tapi itu dululah masa tiket wayang masih harga murah, tak sampai RM10 untuk seorang. Sekarang bila tiket dan semakin mahal, tabiat kaki wayang tu terpaksa dikurangkan


Yelah mana taknya, sekarang harga tiket untuk seorang dewasa dah cecah dekat RM20, kalau kanak² dekat RM10. Kalau kami 5 beranak dah lebih RM50 untuk tiket sahaja, belum masuk air dan popcorn nak makan dalam pawagam. Haaaaa memang fikir 2-3 kali dah sekarang kalau nak pergi menonton wayang satu keluarga. Bila ada rezeki lebih barulah dapat tengok, itu pun kadang² 2-3 bulan sekali. 

Jadi sekarang tunggu jelah filem² terbaru tu main kat Astro Best, tebus point Astro Circle bolehlah tengok. Memanglah tak sepuashati tengok wayang tapi lebih jimat sikit kan? Nak buat camne tak mampu sangat dah nak tonton wayang sekarang, duit lebih penting ke perkara lain. 

Khamis, 6 Julai 2017

Persiapan untuk baby pulak!

Assalamualaikum...(^ ^)

Haaaaa raya dah berlalu, sekarang misi untuk fikir persiapan nak bersalin pulak. Hujung bulan ni kandungan dah masuk usia 7 bulan jadi bolehlah mula sikit² cari barang baby, bukan lama sangat dah masa. Pejam celik pejam celik nanti sedar² dah nak beranak. Lagi pun lebih baik beli sikit² dari sekarang, takdelah rasa terbeban sangat berbanding beli sekaligus.

Setakat ni Mas ada senaraikan sikit² barang apa nak beli, banyaklah jugak sebab dah 5 tahun tak beranak kan? Macam tilam dan bantal baby memang masih ada yang lama tapi kena tengok dulu kondisinya, kalau masih elok tak perlulah beli yang baru. Ingat nak beli tilam jenis baby nest camni, nampak macam senang nak letak baby terutama kalau dalam kereta. Pastu baby pun mesti selesa kalau letak dalam tu, takdelah teralih sana sini kan? Dah tengok harga, nanti kalau rasa perlu mungkin akan beli. Kita survey dulu!


Baju² baby pulak kena tunggu scan jantina dulu barulah boleh beli. Kalau perempuan memang tak perlu membelilah sebab baju² Airis dulu banyak sangat, tapi kalau lelaki wajiblah membeli sebab baju Airis tak banyak yang unisex. Baju abang Arfan masa baby memang dah takde, semua dah sedekah kat orang. Pastu barang² macam lampin pakai buang, tisu basah, tuala mandi, tuala muka dan toiletteries tu memang kena belilah.

Cuma sekarang yang paling penting nak beli ialah pam susu, susah kalau takde sebab itulah benda utama kan? Pam susu yang guna masa Airis dulu dah rosak, kalau nak hantar baiki kos dia sama dengan beli baru. Jadi nak tak nak lebih baik beli yang baru kan? Kali ni Mas nak cuba jenama Lacte pulak, ramai cakap bagus jenama ni. Dulu Mas pakai jenama Autumn, bagus jugak cuma cepat rosak. Pakai 6 bulan je dah rosak, bila hantar baiki mahal jugak kosnya. 


Macam barang² yang nak guna bila baby dah besar sikit seperti stroller, carseat dan walker semua ada lagi yang lama, masih elok. Jadi tak perlu pening² fikir nak beli yang baru, pakai selagi boleh kan? Selagi boleh berjimat kita berjimat, tak perlulah baby baru semua nak baru!

Ok jom kira bajet untuk keperluan baby pulak, hehehee!

Rabu, 5 Julai 2017

Kaki bengkak ketika hamil

Assalamualaikum...(^ ^)

Serius, ini pertama kali Mas kena kaki bengkak ketika hamil. Masa mengandungkan Atikah, Arfan dan Airis dulu takde pun, elok je dari awal mengandung hinggalah beranak. Kali ni di usia kandungan 6 bulan kaki dah mula membengkak, macam kaki gajah dah Mas tengok. Besar semacam. hehehee!

Bila tanya kakak² Mas mereka kata biasanya mengandung kembar darah akan kena kaki bengkak camni. Mas pun kurang pasti sebab tak pernah mengalami, tapi bila dah kena lain macam rasa sakit dia. Kaki selalu kena krem dan lenguh² terutama bila duduk lama di pejabat dan selepas memandu. 


Mula kaki ni membengkak selepas balik dari kampung beraya hari tu, selepas memandu dari Salak Tinggi ke Temerloh lebih kurang 3 jam. Sampai je kampung kaki dah mula rasa sakit dan lenguh², pastu dari betis hingga ke hujung kaki keras semacam je. Sekali tengok kaki dah macam membengkak, bila nak berdiri dan berjalan rasa sakit mencucuk terutama kalau jalan atas simen. Nasiblah kakak ada minyak urut, bila sapu rasa lega sikit. 

Ingat masa kat kampung tu je jadi camtu, bila dah mula memandu hari² ke tempat kerja masalah kaki bengkak ni makin menjadi. Setiap kali balik dari kerja mesti rasa kejang dan sakit sangat kaki, keras je betis. Nak pijak dan berjalan memanglah susah, lagi² rumah lantai mozek kan? Pastu hari² kena suruh husband urut perlahan² dengan minyak setiap kali sebelum tidur supaya betis tu jadi lembut sikit, kalau tak memang tak boleh tidur. 

Bila dah kena camni tak tau sangat apa nak buat, maklumlah pertama kali kena. Jadi Mas google jugaklah tips dan cara² nak atasi keadaan ni. Jadi sekarang bila duduk terlalu lama kat pejabat kena letak kaki atas kotak A4 camni, supaya dapat bantu kelancaran darah. Kalau biar kaki tergantung lama² tu lagilah mudah bengkak dan kejang, maklumlah kat pejabat memang banyak habiskan masa duduk di kerusi mengadap komputer je. 


Kat rumah pulak Mas kena pakai selipar khas yang jenis refleksologi tu, barulah kurang sikit rasa sakit. Sebab bila pijak lantai mozek yang sejuk tu lagi rasa bisa, pakai selipar ni legalah sikit. Masa tidur pulak memang kena letak kaki atas bantal yang tinggi sedikit untuk bagi rasa selesa. Kalau tak sampai ke pagilah tak boleh tidur dengan lena sebab kaki rasa kejang semacam. Fuhhhhh seksa jugak kena kaki bengkak ketika hamil ni kan? 

Check up 13/7 ni baru nak tanya doktor sebab sebelum ni kaki tak bengkak lagi, harap takdelah yang serius. Korang yang pernah mengalami kongsilah sikit tips yang boleh membantu Mas ye.

Selasa, 4 Julai 2017

Keterujaan Airis nak dapat adik

Assalamualaikum...(^ ^)

Tak lama dah, lebih kurang 3 bulan lebih lagi Airis bakal jadi kakak. Keterujaan dia memang tak boleh selindung dah, hari² dok cerita itu ini pasal adik baby. Apa yang dia nak buat bila adik lahir, adik nak tidur kat mana, adik kena hantar taska ke tak dan macam² lagilah dia tanya. Hehehee, penat mama nak jawap semua pertanyaan tu!


Satu lagi bab nak adik lelaki ke adik perempuan, setiap hari tak tetap pendirian. Kadang nak perempuan, kadang nak lelaki dan kadang² nak dua². Hahahaa mana nak cari lagi sorang Airis oiii, mama bukan mengandung kembar. 

Sebenarnya Mas tahu dia tak kisah pun dapat adik apa, tapi Mas saja suka² dok tanya dia. Lelaki ke perempuan itu kuasa Allah yang tentukan, yang pasti bila adik lahir pasti dia akan sayang kan? Bukan setakat teruja nak tahu jantina adik, nama adik pun dia dah siap pilih. Haaaaa lagi advance dari mama ni, mama pun tak fikir lagi nak bagi nama apa. Tunggu scan jantina dulu baru fikir nama yang terbaik. 

Bab pilih nama tu dia yang pilih sendiri, Mas takde pun suruh atau tanya. Tetiba masa raya tu siap cakap "Mama kalau dapat adik perempuan Airis nak bagi nama Alisha, kalau adik lelaki pulak nama Firdaus". Haaaaa kau, pandai pulak pilih nama! Bila tanya mana dapat nama tu, terus cakap itu nama kawan² Airis kat Pasti. Hahahaa, nama kawan² kau ye jadi pilihan.


Tapi takpelah Mas layankan je, janji dia seronok nak dapat adik. Bila dah tahu jantina nanti Mas akan ajak dia sama² pilih nama adik, bagi dia lagi teruja. Cuma sekarang letih nak layan perangai dia yang macam², kadang uji kesabaran jugak. Yelah dia tahu tempoh bermanja tu bakal berakhir nanti bila adik ada, jadi sekarang dia ambil peluanglah. Tapi yang lebih selalu jadi mangsa babahlah, hehehee! 

Tak taulah camne pulak keterujaan dia bila adik dah lahir nanti, jangan cemburu sudah!

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com