terkini dan sensasi

Khamis, 23 Mei 2019

Shopping sakan di Althea!

Assalamualaikum...(^ ^)

Makin seronok jadi sebahagian dari komuniti Althea Angels ni, macam² dapat. Baru² ni sempena birthday Mas, Althea ada hadiahkan reward points. Seronok sangat sebab inilah peluang Mas nak shopping, bukan apa kalau bukak website Althea tu mesti terliur tengok produk² dia terutamanya barang makeup. 


Lepas pihak Althea dah hantar emel kata dan masukkan reward points dalam akaun Mas, teruslah pergi tengok. Masa tu tak tahu dapat berapa points, sekali tengok ada 400 points. Fuhhh lompat bintanglah Mas, boleh shopping sakan sempena nak raya!

Inilah yang bestnya jadi Althea Angels, merasa shopping tanpa keluar duit satu sen pun. 400 reward points tu ialah RM400 tau, jadi Mas boleh shopping apa² produk Althea yang Mas nak sebanyak RM400. Haaa sapa nak bagi kau, terima kasih sangat pada pihak Althea Korea. 

Ada RM400 apa lagi, shopping sakan lah ai. Paling teruja bila tengok alat makeup, klik punya klik masuk dalam troli tak sedar lebih dah RM500. Hahahaa nampak tak keterujaan itu! Jadi kenalah pilih mana yang betul² nak beli kan, points ada 400 je. Kalau ada 1000 mau lagi rambang mata Mas ni, hehehee!


Pilih punya pilih inilah hasil shopping itu, puashati sebab apa yang nak Mas dapat beli. 

1. Pink In Pink Make Up Brush Set
2. Laneige Lip Sleeping Mask
3. Play Color Eyes Juice Bar
4. Flawless Creamy Concealer (Mocha)
5. Pure Purifying Serum Cleanser
6. Kill Eyeliner (Brown)
7. Petal Velvet Powder (Warm Biege)
8. Petal Velvet Powder (Honey Biege)
9. Drawing Eyebrow (Dark Brown)
10. Eyebrow Brush

Ada beberapa produk tu Mas repeat order sebab dah jatuh cinta dan best sangat bila guna, jadi order lebih untuk buat stok. Lepas ni nak kumpul lagi reward points yang dapat, nanti boleh shopping lagi. Jimat dan berbaloi sangat!

Rabu, 22 Mei 2019

Terpaksa tukar susu!

Assalamualaikum...(^ ^)

Sejak umur setahun, Aiyra dah mula minum susu formula disebabkan susu badan Mas dah berkurang. Walaupun dah serasi dengan susu formula tapi dia masih lagi menyusu badan kalau waktu nak tidur atau waktu malam, atau bila dah nampak muka Mas. Hahahaa memang pantang nampak, mesti nak menyelak!


Mula² nak bagi susu formula tu, Mas buntu jugak nak pilih susu jenama apa. Kalau ikut kakak dan Arfan, keduanya bermula dengan Dugro dan serasi sampailah berhenti susu. Cuma Airis je minum susu mahal S26 sebab perut dia tak tahan minum Dugro, bila dah umur 2 tahun baru boleh minum. 

Jadi Aiyra ni sebagai permulaan Mas cuba bagi LactoKid, alhamdulillah serasi dengan dia. Pastu ada keluar jenama baru iaitu Lactogrow, Mas pun cubalah bagi dan serasi dengan dia. Dari mula dia minum takdelah kena cirit birit atau perut dia meragam, lagi kuat menyusu adalah. Parah jugaklah nak beli sebab untuk pek 1.3kg harganya RM42.90 dan boleh tahan 2-3 minggu je. Tapi takpelah demi kebaikan anak kan?

Tapi hari Khamis lepas dia kena cirit birit, sehari sampai 5-6 kali berak². Sampai melecet teruklah bontot dia, nangis² kena air bila nak basuh. Mas pun tak tahu apa puncanya, nak kata salah makan memang takde bagi makanan yang bukan². Mas cuba jugak kurangkan bagi susu, kalau dia nak pun Mas bancuh cair je. Tapi bila lepas je minum susu terus tercirit, tak sampai 5 minit pun susu tu masuk perut. Haihhh risau dibuatnya, nampak susut terus badan dia. Makan pun tak lalu sangat!


Jadi Mas agak mungkin susu Lactogrow tu dah tak serasi dengan perut dia, dah tak boleh terima dah. Terus Mas cakap dengan husband, "Kita kena tukar susu Aiyra ni!" Hari Isnin kami terus beli susu Dugro untuk umur 1-3 tahun tu, nasiblah dia nak minum susu baru. Alhamdulillah lepas tukar tu, terus cirit birit dia berkurangan. Sehari 1-3 kali je berak², takdelah sekerap sebelum ni. Lega rasa dan harap susu Dugro ni akan serasi dengan dia sehingga umur 6 tahun nanti!

Selasa, 21 Mei 2019

Nasi Daging dan Salsa Nenas Tomato

Assalamualaikum...(^ ^)

16 Ramadhan dah kita berpuasa kan, alhamdulillah Mas masih diberi kesihatan untuk berpuasa serta memasak untuk suami dan anak². Setakat hari ni memang juadah berbuka masak sendiri, takde pun beli di bazar. Cuma kuih jelah ada yang beli sebab malas atau penat nak buat! 


Pastu bila puasa nilah terlebih rajin nak masak macam² menu yang tak pernah masak, selera orang berpuasa kan? 12 Ramadhan hari tu Mas pertama kali cuba masak Nasi Daging, lama dah sebenarnya teringin makan tapi malas nak buat. Bila dah rajin terus buat, resepi pulak Mas olah sendiri dari pelbagai resepi yang Mas tengok kat google. Mas buat jugak Salsa Nenas Tomato, haaa yang ni memang reka sendiri je. Jom tengok resepi! 

Bahan-bahan Nasi Daging
1kg daging (potong dan rebus hingga empuk)
3 pot beras Basmathi
Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih (bahan tumis)
1 biji bawang besar, 3 ulas bawang putih dan 1 inci halia (dihiris halus)
1 sudu unsalted butter
2 sudu minyak masak
1 helai daun pandan
1 kiub pati ayam Maggi
2 sudu rempah kurma


Cara² membuatnya
1. Cairkan unsalted butter dan campurkan minyak masak, kemudian tumis bahan tumis dan bahan yang dihiris halus. Masak hingga kekuningan dan naik bau.

2. Seterusnya masukkan rempah kurma dan kacau hingga sebati. Bila bahan² tu dah sebati masukkan beras yang telah ditoskan dan gaul rata. Bila nasi dah bercampur elok dengan bahan² tumis tu bolehlah tutup api.


3. Masukkan daging yang telah direbus tadi bersama 3 senduk air rebusan daging. Kemudian tambah air masak mengikut sukatan periuk nasi sendiri, pastu masukkan daun pandan, garam dan 1 kiub pati ayam Maggi. Bolehlah dimasak seperti biasa.



Bahan-bahan Salsa Nenas Tomato
½ biji nenas masak (separuh untuk kisar dan separuh ptong segitiga)
2 biji tomato (1 untuk kisar, 1 dipotong dadu)
2 biji cili api
1 biji cili besar
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
2 sudu cuka epal
½ cawan air

Cara nak buat sangat senang, tak perlu dimasak pun. Kisar semua bahan di atas hingga hancur, pastu tuang dalam mangkuk. Kemudian campurkan nenas dan tomato yang dipotong tadi, kacau hingga sebati. Dah siap dan serius sangat sedap dimakan dengan Nasi Daging ni!

Selamat Mencuba! 

Jumaat, 17 Mei 2019

Nasi Arab Ayam Panggang

Assalamualaikum...(^ ^)

Ini kali kedua Mas cuba buat Nasi Arab, tapi tak pernah kongsi resepi. Walaupun Mas tengok jugak dekat google tapi bila nak buat Mas olah sendiri ikut cara Mas, takde tiru resepi asal bulat². Alhamdulillah hasil olahan tu berjaya, menjadi dan sedap nasinya macam yang beli. 

Pastu kali ni Mas buat Nasi Arab Ayam Panggang, ayam tu Mas tak rebus pun. Perap je selama 4-5 jam pastu panggang dalam Air Fryer. Fuhhh memang bertambah anak² makan. Jom tengok resepinya. 


Bahan-bahan Nasi Arab
3 pot beras Basmathi
1 biji bawang besar (hiris nipis)
3 ulas bawang putih (hiris nipis)
Kulit kayu manis + buah pelaga + bunga lawang (bahan tumis)
2 sudu besar unsalted butter (untuk menumis)
2 kiub pati ayam Maggi
Garam secukup rasa
½ sudu jintan manis + ½ sudu jintan putih + ½ sudu lada hitam + ½ sudu buah pelaga (goreng tanpa minyak dan kisar)

Cara² membuatnya
1. Cairkan unsalted butter dan masukkan bahan tumis, kemudian masukkan bawang besar dan bawang putih. Masak hingga kekuningan dan naik bau. 

2. Seterusnya masukkan bahan kisar dan kacau hingga sebati. Bila bahan² tu dah sebati masukkan beras yang telah ditoskan dan gaul rata. Bila nasi dah bercampur elok dengan bahan² tumis tu bolehlah tutup api.

3. Masukkan air mengikut sukatan periuk nasi sendiri, pastu masukkan garam dan 2 kiub pati ayam Maggi. Bolehlah dimasak seperti biasa. Bila nasi dah kering kacau rata dan titiskan pewarna kuning telur, nak makan nanti baru gaulkan.


Bahan-bahan Ayam Panggang
1 ekor ayam sederhana (potong 10-12 bahagian)
2 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu makan garam
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap pekat
5 ulas bawang putih (ditumbuk)

Cara membuatnya senang je, gaul semua bahan dengan ayam dan perap selama 4-5 jam. Kemudian masak dalam Air Fryer selama 20 minit pada suhu 180°C. Untuk ayam masak sekata, panggang 10 minit pastu balikkan ayam dan panggang lagi 10 minit. Kalau takde Air Fryer boleh masak dalam kuali ajaib je. 

Selamat mencuba!

Rabu, 15 Mei 2019

Koleksi terbaru A'bloom dari Althea Korea

Assalamualaikum...(^ ^)

Haaa sekali lagi Althea Korea perkenalkan koleksi terbarunya iaitu A'bloom. Memang tak sia² Mas jadi sebahagian dari Althea Angels sebab selalu dapat cuba produk² terbaru mereka. 


Koleksi A'bloom sangat menarik sebab ianya didatangkan dalam set yang lengkap untuk persediaan wajah sebelum dan selepas makeup. Ketiga² produk ni memang best tau, Mas dah cuba semuanya dah jatuh cinta sangat. 

Lagi satu yang Mas suka pasal produk² Althea A'bloom ni sebab semuanya comel² sangat. Kadang sayang nak guna tengok packaging yang cantik dan bentuknya yang comel! Hehehee serius tau, kalau korang beli pun mesti rasa camni. Meh Mas perkenalkan setiap satu dari koleksi terbaru Althea A'bloom ni.


A'bloom BHA Blackhead Blaster
Bintik hitam paling Mas tak suka, terutama dekat T-Zone. Bila dah banyak bintik hitam ni mulalah tona kulit jadi tak sekata, nak pakai makeup pun susah kan? Pastu nak hilangkan tu bukan senang, kadang ada sesetengah cara tu menyakitkan

Tapi dengan adanya BHA Blackhead Blaster ni korang tak perlu risau dah, blackhead boleh hilang semudah ABC. Bahan kandungan organik di dalamnya seperti Apricot Seeds Powder, Charcoal dan Tree Leaf Oil sangat sesuai dan bagus untuk kulit. 


"Blackhead out without the ouch!" Haaa memang betul tau, tak rasa sakit pun. Nak pakai dan nak bersihkan pun senang, sedar² balckhead dah takde. Itulah pengalaman Mas pakai BHA Blackhead Blaster ni, memang best dan berbaloi untuk korang miliki.

A'bloom Meringue Puff
Haaa puff ni memang comel teruk tau, bila tengok rasa nak kunyah² je sebab terbayang macam meringue cookies pulak. Hehehee!


Ia diperbuat dari Non Latex sponge dengan hydrophilic. Didatangkan dalam 2 saiz iaitu Giant Meringue Puff dan Baby Meringue Puff. Yang Giant boleh digunakan untuk meratakan foundation di seluruh wajah manakala yang Baby untuk sapuan di celah hidung, tepi bibir dan mata. 


Tekstur puff ni sangat lembut tau, licin je bila nak blend foundation pada wajah. Memang tak akan bercapuk punya, foundation akan nampak sekata je pada wajah. Yang menariknya puff ini boleh diguna kering atau basah, pasti kalau nak guna basah rendam je dalam air dan ia akan berkembang 1.5 kali ganda dari asal. Nak cuci pun senang, rendam dalam air dan keringkan.

A'bloom Refreshing Skin Mask
Ini lagi satu yang best dalam set Althea A'bloom 
ni, iaitu Mask Sheet. Ada 4 jenis dan semuanya diperbuat dari ekstrak buah-buahan dan tumbuhan semulajadi. 
1. A'bloom Anti-Blemish Peach Mask Sheet
2. A'bloom Moisturizing Watermelon Mask Sheet
3. A'bloom Nourishing Avocado Mask Sheet
4. A'bloom Brightening Lemon Lime Mask Sheet

Memang segar kulit wajah bila pakai mask sheet ni, sebabnya mask dia sangat lembab. Bila pakai kulit akan rasa tenang sebab bau buah-buahan tu. Pastu ia jugak jadikan PH kulit senttiasa lembab dan tidak mudah kering. Kalau seharian dan pakai makeup, pakailah mask sheet ni pasti kulit korang akan kembali segar dan cantik!


Haaa memang rugi tau korang tak dapatkan koleksi terbaru A'bloom ni. Harganya murah sangat, dan yang paling penting berbaloi untuk korang cantikkan kulit wajah. Layari website https://my.althea.kr untuk maklumat lanjut dan pembelian.

Isnin, 13 Mei 2019

Menu salad untuk berbuka!

Assalamualaikum...(^ ^)

Puasa tahun ni Mas memang dah nekad nak makan menu lebih sihat, nak lebih jaga pemakanan. Bukanlah nak kurus sangat, tapi nak rasa lebih sihat memandangkan usia dah meningkat ni. 

Setakat semalam dah 8 hari berpuasa, Mas masih berjaya kekalkan menu sihat dan bersih. Bersih dari garam, gula, minyak dan lemak, pastu semuanya Mas sediakan sendiri. Yang paling Mas tak sangka, lepas 8 hari berbuka dengan menu sihat ni tanpa disangka berat dah turun 3kg. Haaa badan pun tak rasa penat, perut pun tak meragam sepanjang berpuasa. 


Pastu menu² sihat yang Mas buat ni lebih kepada salad, sebabnya salad lebih mudah disediakan. Potong², campak² dan gaul² dah siap, bila makan pun lebih mengenyangkan. Salad tu Mas buat pelbagaikan, takdelah sama je setiap hari. Kalau sama je nanti bosan pulak kan, maklumlah makanan sihat takdelah sesedap masak lemak cili api. Hehehee!

Bahan² yang Mas gunakan biasanya daun salad, tomato ceri, lobak, timun jepun. Pastu untuk protein Mas guna ayam fillet, telur, ikan salmon dan ada juga seafood macam kerang, udang dan sotong. Nak lagi rasa sedap, Mas tambah buah seperti buah nenas atau mangga. Bahan perasa Mas hanya guna lada hitam, chili flakes dan perahan jus lemon. 

Alhamdulillah kenyang sangat korang berbuka camni, dah 8 hari puasa memang Mas tak makan nasi pun. Serius kenyang hingga bersahur, walau  kadang tu lepas terawih Mas tak makan apa² dah. Makanan lain Mas masak untuk husband dan anak² je, Mas dah tak lalu sangat nak makan masakan sendiri. Lagi satu makan salad ni lebih lawas sistem penghadaman, tiap pagi mesti nak membuang!

Inilah antara jenis menu salad yang Mas dah buat, serius semuanya sedap². Yang penting sihat dan berkhasiat!

Salad Telur

Salad Kerang

Salad Mangga + Ayam

Salad Seafood

Khamis, 9 Mei 2019

Senangnya ada Air Fryer ni!

Assalamualaikum...(^ ^)

Ya Allah, Mas memang dah lama teringin nak ada Air Fryer ni. Nak beli sendiri tu memang fikir 2-3 kali, bukan tak mampu tapi benda camni cuma kehendak je. Kalau ada tu memanglah seronok jugak kan, hehehee! 


Lagi satu bukannya apa bagi Mas ia memudahkan kerja memasak, dan satu lagi sangat mudah untuk masak menu sihat. Yelah kalau nak goreng, grill atau panggang guna Air Fryer ni tak perlu guna minyak. Jadi sangat sesuai untuk Mas yang berdiet ni!

Haaa angan punya angan nak ada, akhirnya jadi kenyataan bila Mas menang cabutan bertuah hari tu. Tak sangka sangat rezeki nak dapat, jadi memang jimat masa kalau nak memasak. Tak perlu lama² hanya 10 ke 20 minit dah siap, tak perlu nak tunggu² tepi dapur. Cukup masa apa yang dimasak dah siap!

Anak² Mas pun boleh guna, sebab ianya tak bahaya. Takde guna api atau minyak panas, letak je kentang atau nugget pastu set suhu dan masa, haaa dah boleh masak. Lagi sedap tau, makan pun tak muak sebab takde guna minyak. Anak² suka sangat, bila² masa mereka boleh masak sendiri. Pastu Mas pun takdelah risau kalau tinggal mereka kat rumah memasak sendiri, semuanya selamat.



Hari tu husband buat Ayam Panggang Ala² Kenny Rogers, haihhh mudah sangat tau. Perap je dalam 4 jam lebih, pastu panggang je dalam Air Fryer ni selama 20-25 minit dengan suhu 200°C. Cantik sangat masaknya, sama rasa dan rupa macam ayam Kenny Rogers tu. Lepas ni kalau nak makan tak perlu dah ke Kenny Rogers, beli ayam seekor dah puas kami 6 beranak makan. Terima kasih my lucky Air Fryer!

Rabu, 8 Mei 2019

Ragam Airis berpuasa!

Assalamualaikum...(^ ^)

Tahun ni Airis dah umur 7 tahun, jadi Mas pun nak dia belajar berpuasa tahun ni. Bukanlah nak paksa dia berpuasa penuh setiap hari, tapi nak dia lebih tahu apa erti berpuasa dan kenapa kena berpuasa. Nanti bila dia dah besar dia akan mampu dan boleh berpuasa sendiri tanpa dipaksa.

Masa hari pertama berpuasa dia memang semangat, bangun sahur dan makan nasi. Tapi sampai je pukul 12.30 tengahari dia dah minum susu sebotol, hahahaa! Pandai pulak dia buat susu sendiri, babahnya tengok dah syok membotol. Hehehee dia mana boleh tahan kalau nampak botol susu tu, cuma takpelah janji dia dah mampu tahan berpuasa sehingga ½ hari. 


Hari kedua pulak dia sendiri cakap dengan Mas, nak puasa penuh. Bangun sahur siap makan nasi goreng, makan lepat pisang, pastu minum susu sebotol. Haaa banyak makan tu, jadi Mas haraplah dia dapat bertahan. Tapi macam hari pertama jugak dia hanya mampu tahan hingga ½ hari, pastu dah ngadu lapar dan dahaga. Takpe, hari ketiga Mas suruh dia cuba lagi.

Masuk hari ni dia janji nak cuba lagi berpuasa penuh, Mas bagi semangat kat dia dan harap dia boleh. Sampai balik sekolah, alhamdulillah dia masih berpuasa. Tapi tetiba tepat je pukul 6 petang dia dok minum air, katanya tak tahan dahaga sangat. Memang sayanglah sebab lagi 1 jam setengah je nak berbuka, tapi takpelah sekurang²nya dia dah mampu bertahan hingga dekat waktu berbuka. Mungkin esok lusa dia mampu berpuasa penuh hingga ke 30 Ramadhan!

Camtulah ragam Airis belajar berpuasa, walau tak dapat penuh berpuasa sehari tapi dia ada semangat nak mencuba. Mas memang ajar anak² mula berpuasa seawal umur 7 tahun, cuma pada umur tu memang Mas tak paksa mereka berpuasa penuh tapi lebih kepada belajar untuk tahan diri dari lapar dan dahaga. Bila mereka dah mampu dari segi mental dan fizikal, mereka akan berjaya berpuasa penuh tanpa dipaksa!

Selasa, 7 Mei 2019

Menu sihat sepanjang Ramadhan

Assalamualaikum...(^ ^)

Alhamdulillah dah masuk hari kedua kita berpuasa, camne korang semua sediakan juadah berbuka? Beli di bazar atau masak sendiri?


Mas seperti biasa masih teruskan tradisi masak sendiri untuk menu berbuka, lebih sihat dan sedap gitu. Kalau beli tu bukan semuanya tak sedap, tapi kita tak boleh kawal penggunaan garam gula dan minyak tu. Masak sendiri kita boleh kawal dan boleh sediakan dalam cara yang sihat dan bersih. 

Lagi pun anak² dah makin membesar, lebih puashati kalau masak sendiri. Anak² pun boleh makan dengan kenyang, dan boleh request je menu apa mereka nak makan. Cuma tahun ni Mas masak menu² sedap ni hanya untuk husband dan anak² je, Mas memilih untuk makan menu diet dan eat clean


Bukan saja niat tu nak kurus tapi nak lebih jaga kesihatan, yelah umur dah masuk 40 tahun kan? Pastu bila pilih menu sihat ni, badan lebih rasa bertenaga dan kurang penat. Yelah Mas kawal pemakanan dan hanya makan buah, sayur dan protein je. Nasi tu Mas akan ambil jugak jika teringin nak makan, tapi setakat 2 hari ni masih belum makan nasi. 

Menu sihat Mas buat memang 100% bersih, maksudnya takde guna minyak, garam dan bahan perasa. Semuanya hanya dimasak dengan campuran lada hitam, serbuk cili dan perahan jus lemon. Protein pulak Mas hanya grill atau kukus. Sahur pulak hanya makan buah, kurma, Ephyra dan air masak secukupnya. Mas memang akan ambil sekurangnya 2 liter air masak, air manis memang tak minum!


Setakat 2 Ramadhan ni memang berjaya makan menu 100% sihat bila sahur dan berbuka. Kuih yang Mas buat pun hanya jamah sikit je, itu pun kalau teringin. Pastu sebelum tidur wajib minum teh hijau untuk detox, pepagi memang lawas. 

Moga Mas terus istiqomah makan menu secara sihat hingga 30 Ramadhan, kebaya dah beli tu. Heheheeeee!

Isnin, 6 Mei 2019

Selesai baju untuk 1 Syawal!

Assalamualaikum...(^ ^)

Hamboiii baru hari pertama puasa dah siap beli baju raya, tak menyabar sungguh kan? Kalau ikutkan baru tahun ni Mas beli baju raya awal, biasanya dah masuk 15 Ramadhan ke atas baru pergi shopping. Tapi penatlah bila shopping dalam keadaan diri tengah berpuasa tu, mood nak membeli pun ke laut jugak. 

Jadi tahun ni Mas pergi beli awal sikit, lagi pun ada duit lebih apa salahnya beli awal kan? Mas beli baju untuk pakai pagi Syawal je dulu, baju anak² yang lain tu belum lagi. Yang tu boleh beli kat uptown je, sekurangnya yang nak pakai Syawal pertama tu dah selesai beli. 


Mas pergi beli kat Kenanga Wholesale je, kebetulan semalam baru balik dari kampung. Terlanjur dah lalu kat area KL tu, ajak jelah husband pergi terus. Tapi memang sesak ko, maklumlah hari minggu. Nak naik ke parking dan nak dapat parking pun makan masa dekat 1 jam, tapi dah sampai jadi hadap jelah. 

Kami sampai pukul 3 petang, dekat pukul 7 malam baru dapat beli semua baju. Jenuh tawaf dekat 4 jam dari tingkat 1 sampai tingkat 7, sampai semua kedai nak tutuplah. Tapi sebab dah nekad nak dapatkan semua baju, penat camne pun Mas hadap jugak. Nasiblah belum berpuasa kan, jadi mood tu takdelah ke laut sangat dan Aiyra pun tak meragam semalam. 

Yang paling susah nak dapat semalam, baju Airis dan Aiyra. Mulanya nak giveup jugak, sebab ada yang berkenan takde saiz Airis tapi ada saiz Aiyra je dan sebaliknya jugak. Dah dekat pukul 7 malam baru dapat baju yang ada saiz dan yang matching dengan baju lain, itu pun xdelah sama warna. Janji dapat sedondon Mas dah puashati! 

Haaa lega dah selesai 1 bab, takdelah kelam kabut nanti kan. Ni tunggu gaji bulan Mei ni baru beli baju yang lain untuk anak², Mas dengan husband sepasang sorang dah memadai! 

Khamis, 2 Mei 2019

40 tahun

Assalamualaikum...(^ ^)

Happy Birthday to me!

Haaaaa masuk 4 series dah Mas, alaaa takpe umur je kan? Yang penting Mas terus kekal cantik dan bahagia, ehhh hahahaaa!


Bagi Mas kan tak kisah umur berapa pun setiap kali hari lahir tiba, yang penting kita kena perbaiki diri untuk setiap kelemahan yang kita ada. Mana tau tahun ni adalah tahun terakhir kita diberi peluang untuk sambut hari lahir, jadi manfaatkan peluang itu. 

Mas ni setiap kali hari lahir memang tak pernah raikan, hanya beli kek untuk bagi anak² makan je. Di umur dah 40an ni apa yang penting gembirakan anak² je, mereka yang paling seronok setiap kali birthday mamanya. Dari awal pagi dah tanya, mama takde beli kek ke hari ni? 

Tapi tahun ni istimewa sikit sebab husband belikan kek sedap, pastu siap bagi coklat Fereror Rocher lagi. Apa lagi berbunga²lah hati birthday girl, tak dapat hadiah pun takpe kalau dah dapat coklat tu! 


Pastu rancangan asal nak jugak pergi bercuti sempena birthday ni, tapi keadaan tak mengizinkan sebab kakak Atikah dah mula periksa tengah tahun hari ni. Jadi takdelah cuti² sempena birthday tahun ni, biasa tiap tahun Mas akan bawak anak² pergi jalan². Takpe kita tangguh ke hujung tahun yer!

Moga hari lahir tahun ni Allah panjangkan umur Mas, beri Mas kesihatan untuk terus beribadah kepadaNya. 

Isnin, 29 April 2019

Bertukar lagi!

Assalamualaikum...(^ ^)

Baru 7 bulan lalui suasana baru dan boss baru, dah kena bertukar lagi. Haihhh begitulah nasib bila boss dah tak perlukan khidmat kita, kenalah dengan rela hati bertukar ke tempat lain. Beginilah kerjaya seorang PA, bila boss perlukan khidmat kita kenalah kerja dengan baik. Sekali dia dah tak nak, siapalah kita untuk membantah.

pejabat lama di aras 10


16 tahun di BSM KKM ni dah 5 kali Mas bertukar ni, bukanlah keluar jauh pun tapi tetap di BSM. Cuma pindah dari aras 9 ke aras 10, dan dari aras 10 ke aras 9 semula. Sepanjang 5 kali tu, yang ni paling sekejap Mas berkhidmat di aras 10 tu. Sebelum ni makan lah masa 2-3 tahun jugak! 

Serius Mas penat bila kena macam ni, mood dan keseronokan bekerja pun sedikit sebanyak akan terjejas. Bukan Mas tak nak keluar dari BSM tu tapi kalau pergi bahagian lain tapi jaga boss yang gred sama lebih baik Mas jaga boss di BSM ni je. Kalau dapat jaga boss yang lebih tinggi pangkatnya, Mas nak lah jugak berubah angin. 

Takpelah buat masa ni Mas bersabar je, lagi pun Mas kembali jaga boss yang dulu. Dah biasa dengan dia jadi takdelah masalah nak bekerjasama tu, dah tahu rentak dia camne. Buat masa ni Mas cuba dulu pujuk hati yang terluka, walau memang dah tak seronok kerja di BSM ni. Tapi demi cari rezeki Mas kena ketepikan semua tu!

pejabat sekarang di aras 9


Moga lepas ni ada rezeki yang lebih baik untuk Mas, moga ada peluang bertugas di tempat lain yang lebih bagus. Mas sayangkan BSM ni, 16 tahun bukan masa yang sekejap tau. Tapi bila boss dah buat kita camtu, rasa mood nak terus berkhidmat di BSM ni dah sedikit hilang. Cuma setakat ni Mas bertahan dulu, demi kerjaya Mas. 

Jumaat, 26 April 2019

Atasi masalah perut kembung dengan Cuka Epal Surya

Assalamualaikum...(^ ^)

Mas ni selalu sangat ada masalah perut berangin atau perut kembung kalau tersalah makan, memang rasa tak selesa sangat. Perut rasa sebu sangat, rasa angin tu berkumpul je kat perut dan tak mahu keluar. Nak hilangkan rasa tak selesa tu biasanya Mas akan sapu minyak angin je, tapi makan masa sikitlah nak baik.


Tapi sekarang Mas dah jumpa cara baru nak atasi masalah perut kembung ni, Mas cuba amalkan minum Cuka Epal Surya ni. Banyak dah review Mas baca, katanya ia sangat bagus untuk atasi masalah kembung perut ni. Pastu rasa ia sangat sedap tau, macam minum air Zapel gitu. Haaaaa korang pun kena cuba!

Lagi satu Cuka Epal Surya ni dikatakan bagus sebab ianya diketahui mempunyai enzim dan probiotik semulajadi yang sangat membantu mengatasi masalah penghadaman dan dapat membersihkan usus. Jadi bila minum tu ia akan memudahkan kita membuang serta dapat melegakan perut yang kembung tu.

Selain itu, ada lagi tau kelebihan dan kebaikan Cuka Epal Surya ni. Antaranya adalah:

1. Membantu menurunkan berat badan;
2. Membantu menurunkan paras bacaan kolestrol dalam darah;
3. Membantu melegakan sakit tekak;
4. Kandungan madu asli di dalamnya dapat membantu menguatkan sistem imunisasi; dan
5. Kandungan epal yang kaya dengan vitamin, mineral dan antioksidan bagus untuk detoks.


Keistimewaan Cuka Epal Surya (ACV Surya)
1. Dijamin 100% halal kerana mempunyai sijil Halal Jakim dan mendapat kelulusan sijil HACCP
2. Tiada bahan pengawet
3. Menggunakan madu asli tanpa sebarang perasa tambahan atau gula tambahan

Cara pengambilan Cuka Epal Surya
Ia boleh diminum 2 kali sehari selepas makan, atau pun bila rasa perlu sahaja. Campurkan 30ml atau 2 sudu makan Cuka Epal Surya ke dalam 180ml air kosong, kacau sebati dan terus boleh diminum. Nak minum sejuk pun boleh tau, tambah je air sejuk atau beberapa ketul ais batu. Serius sangat sedap weihhh!



Masuk hari ni dah 3 hari Mas amalkan minum Cuka Epal Surya ni selepas sarapan pagi dan alhamdulillah sangat membantu kurangkan masalah perut kembung. Perut rasa selasa sangat dan angin dapat dibuang dengan lancar, takde dah orang nak cakap perut kau buncit macam mengandung pulak kan? Pastu nak membuang pun senang tau, lawas je!

Cara nak beli
Cuka Epal Surya ni ada dijual di butik Himalaya, Watsons dan farmasi² berdekatan kecuali Guardian. Nak beli online kat Lazada pun boleh tau, lagilah sekarang ada promosi beli 2 botol dengan harga RM35 sahaja. Pastu nak lagi jimat korang boleh guna kod diskaun KBBA10 ni, nanti dapatlah diskaun RM5. Haaa sangat berbaloi!



Untuk pertanyaan dan maklunat lanjut, layari:

Facebook: Surya Malaysia
Instagram: Surya Malaysia

Khamis, 25 April 2019

Program Raikan Minggu Setiausaha 2019

Assalamualaikum...(^ ^)

Tahun ni kali kelima Akademi PKNS anjurkan Program Raikan Minggu Setiausaha ni, dan kali ni adalah kali ketiga Mas berpeluang pergi. Sebelum ni Mas pernah pergi masa dengan DFMK, Ustaz Don dan hari ni dengan Ustaz Elyas dan Ustazah Isfadiah. Terima kasih pada boss dan pihak jabatan yang beri peluang kepada kami berempat untuk pergi.


Seperti biasa program ini meraikan jasa dan kerja keras seorang setiausaha yang selalu jadi tulang belakang kepada boss. Wanita ni bukan sahaja setiausaha di pejabat tetapi jugak merangkap sebagai setiausaha kepada suami di rumah. Jadi sekali setahun sahaja kami merasa peluang camni, barulah rasa diri tu dihargai. Walaupun masa ni Mas berhadapan dengan konflik kerja yang menyedihkan, tapi terubat juga rasa hati bila diraikan sebegini. 

Yang menariknya program anjuran Akademi PKNS ni mesti ada artis jemputan, dan kali ni kami dihiburkan oleh Ezad Lazim. Mas memang minat dengan lagu² Ezad ni, pastu suara dia memang best. Masuk je dalam dewan dia dah nyanyikan pagu Jesnita, lagu favourite Mas ni. 3 lagu je Ezad nyanyi, memang rasa tak cukup tapi dah memadai sebab Mas terhibur. 

Pastu tak meriah program camni kalau tanpa cabutan bertuah kan, itulah yang paling dinantikan. Hadiah² yang ditawarkan semua best², rasanya 50 hadiah jugaklah. Dan yang paling tak disangka, Mas bertuah menangi grand prize tau. Ya Allah memang rezeki sangat! Mula² dapat nombor 30 tu Mas siap nak tukar lagi, rasa macam nombor tu tak bertuah je. Sekali tak sangka rezeki memihak pada Mas, syukur! 


Sekali bila masuk ke 4 cabutan untuk grand prize yang menawarkan 1 Air Fryer, 2 Microwave dan 1 TV 32 inci, Mas dah aim nak Air Fryer tu kalau nombor mengena. Berapa kali dok sebut kat member sebelah, kalau dapat Air Fryer tu alangkah bestnya. Bila MC sebut je nombor bertuah untuk menangi Air Fryer tu ialah nombor 30, Mas memang terkejut giler. Tak sangka sangat apa yang diimpikan jadi kenyataan. 

Terima kasih Akademi PKNS atas program yang menarik ni, harap tahun depan ada lagi! 

Rabu, 24 April 2019

Aiyra yang bijak

Assalamualaikum...(^ ^)

Lama jugak tak cerita pasal si comel mama sorang ni, sapa lagi kalau bukan si Aiyra. Sekarang ni makin lasak, ada je benda baru dia nak cuba buat. Kalau tak bagi siaplah dia punya amukan, nak tak nak mama kena mengalah jugak.


Kelincahan dan perangai dia memang lebih kepada sifat anak lelaki, haihhh tulah mama nak sangat anak lelaki kan? Panjat memanjat tu memang dia dah mahir, sofa dan rak TV tu tempat panjatan dia je. Dulu kalau nak panjat dia akan pijak atas bantal atau tong mainan tapi sekarang tak perlu dah, dia dah panjat sendiri. Katil dalam bilik pun dia dah boleh panjat sendiri tau!

Lagi satu Aiyra ni bijak dan boleh hidu kalau babah dia keluar, cepat² dia pergi salam dan bye² semua orang. Tau sangat babah dia nak keluar naik motor, dia dengan motor babah tu memang tak boleh dipisahkan. Kalau babah tak nak bawak siaplah menangis meraung, nak pujuk memang susahlah. Dia tak kisah bawak sekejap pun takpe, janji dapat pusing² naik motor.

Itulah Aiyra, kadang tu Mas pun tak tengok dia sebagai budak berumur 1 tahun 6 bulan. Tengok macam dah umur 3-4 tahun je, bijak sangat. Kadang tu abang kakak pun kalah badi dengan dia, nak tak nak kena ikut cakap dia. Hehehee sayang adik kan, kenalah ikut!

Tapi takpe, biarlah dia lebih nampak bijak dan matang dari umur. Sekurangnya dia dapat biasakan diri dan sesuaikan diri bila berada di taska, takdelah orang nak buli dia. Moga dia terus membesar dengan sihat dan bijak!

Rabu, 17 April 2019

Secretaries Week Luncheon

Assalamualaikum...(^ ^)

Bila tiba bulan April Mas sebagai PA ni rasa seronoklah, sebab dalam bulan ni je akan ada program meraikan Setiausaha. Jadi kalau ada rezeki bolehlah berpeluang sertai salah satu program² tersebut, sekali setahun je bukan selalu pun. 


Tahun ni Mas pun tak lepaskan peluang untuk sertai program Minggu Setiausaha ni, tapi sebelum tu kenalah mintak kelulusan dari boss dulu. Jadi Mas cubalah nasib mintak izin nak sertai Secretaries Week Luncheon anjuran Puspanita Kebangsaan ni, manalah tahu rezeki kan? Alhamdulillah rezeki Mas dan kawan² PA yang lain, dapatlah kami pergi program ni.

Jadi semalam Mas dan 3 orang lagi kawan PA kat pejabat ke Puspanitapuri untuk sertai program ni, kami beli meja platinum dengan harga RM250 seorang. Sepanjang program semuanya berjalan lancar, hiasan dewan cantik dan hadiah cabutan bertuah pun banyak. Cuma sayang Mas tak bernasib baik semalam, mampu tengok jelah orang lain bawak balik hadiah. 


Artis pun best, ada Siti Nordiana dah Hael. Cuma yang terkilannya Mas tak dapat nak bergambar dengan mereka berdua sebab artis ni macam kejar masa je. Lepas nyanyi 3 buah lagu, mereka terus balik. Sempat beramah mesra sekejap je dengan para peserta, itupun yang duduk kat meja berhampiran red carpet. Kami yang meja kat tepi mampu tengok je! 

Satu lagi makanan yang disediakan oleh pihak katering agak kurang memuaskan, boleh dikatakan tak sedaplah. Pastu mereka sediakan cara ala carte, nak minta tambah pun tak dapat. Berebutlah 10 orang satu meja tu makan apa yang dihidang, pandai²lah bahagi sikit sorang, rasa tak berbaloi langsung dengan jumlah yang kami bayar! 



Jadi Mas harap tahun depan jika ada program sebegini pihak penganjur dapat perbaiki kelemahan² ni. Biarlah apa yang diberikan dan dipersembahkan berbaloi dengan duit yang peserta bayar. Apa pun program memang seronok dan kami terhibur sangat cuma bab makan je yang gagal!





Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com