terkini dan sensasi

Selasa, 12 November 2019

Gegar Vaganza 6 : Minggu Kelima

Assalamualaikum...(^ ^)

Wahhh memang tak dijangka di konsert kelima tiada penyingkiran, rasanya pertama kali dalam GV. Tapi bila pihak GV buat camni, semua peserta kena lebih berhati². Manalah tau di konsert ke-6 nanti ada 2 penyingkiran. Haaa peserta kena lebih fokus, lebih menhayati lagu dan berikan sepenuh jiwa pada persembahan jika tak mahu tersingkir.


Persembahan terbaik minggu kelima ni dirampas semula oleh Naqiu, memang wow nyanyian dia. Mas puji Naqiu ni, dia bagus dan belajar dari kesilapan. Bila dia buat yang kurang menyengat minggu lepas, dia tak berdiam diri tapi perbaiki mutu persembahan dan buktikan dia mampu jadi lebih baik. Dua juri puji dia cerdik, tak pandang sambil lewa kritikan juri!

Jatt dan One Nation Emcess pun tak kurang hebatnya, ini kira saingan Naqiu lah. Macam Jatt vokal memang power sampai Tok Ram pun tak nak bagi komen, sebab takut termintak Jatt nyanyi satu lagu lagi. Yelah dia tak puas, hehehee! One Nation Emcess pulak buktikan walau mereka berkumpulan tapi tetap cipta kelainan dalam setiap persembahan, semua ahli mainkan peranan.



Untuk konsert ke-6 minggu depan bertemakan Meletop, semua peserta akan nyanyikan lagu yang pernah meletop satu masa dulu. Paling Mas tak sabar nak tengok nyanyian Naqiu, Jatt dan Wann sebab lagu yang akan mereka nyanyi adalah lagu yang Mas suka. Pastu lagu² tu agak sukar disampaikan dan perlukan jiwa dan penghayatan. Harap mereka berikan persembahan yang letop dan vokal pun letop!

Inilah pilihan lagu² untuk konsert ke-6:
Jatt | Still Loving You (Scorpions)
Wann | Pengemis Cinta (Ella)
Sham | Suratan Takdir (Gersang)
One Nation Emcees | Gadis Dan Bunga (Rahimah Rahim)
Naqiu | Juwita (Saleem)
Roy | Sonata Musim Salju (Hazami)
Feeza | Terus Mencintai (Siti Nordiana)
Nurfatima | Enggan (Fauziah Latiff)
Norshila Amin | Kerana Cinta (Elvi Sukaesih)
Hady Mirza | Cinta Luar Biasa (Andmesh Kamaleng)

Isnin, 11 November 2019

Boling Terbuka Piala Datuk Rashid

Assalamualaikum...(^ ^)

Haaa bila ada peluang dapat sertai tournament camni, Mas tak lepaskan peluang. Yelah dah setahun tinggalkan lapangan boling ni, jadi ada kesempatan Mas mainlah. Bolehlah mantapkan semula skill, dan sebagai persediaan ke Sukan KKM 2021 jika ada rezeki.


Kali ni Mas main sebagai media bersama team KBBA9, kami hantarlah satu pasukan. Inilah blogger² yang mewakili KBBA9.

Tournament ni anjuran Kelab Sukan dan Kebudayaan Selat Kelang (SUKSES) dan Srikandi Bahangin Kapar. Ini kira acara tahunan merekalah sebab ada piala pusingan gitu. Pastu hadiah pun lumayan tau, johan dapat piala + wang tunai RM1000 + piala pusingan. Naib johan pulak dapat piala + wang tunai RM700 dan tempat ketiga dapat piala + wang tunai RM500. Hadiah saguhati pun ada untuk semua pasukan yang bertanding!


Setelah berhempas pulas main 3 games, kami team KBBA9 berjaya menduduki tempat ke-9 dari 24 pasukan. Haaa kira dalam ranking top 10 lah, tak sangka hebat jugak kami. Hehehee terpuji pulak! Mata keseluruhan team kami untuk 3 games tu adalah 1552. Memang tak sangkalah sebab pasukan yang bertanding semua hebat² belaka!



Mas pulak dapat kumpul 455 mata untuk 3 games tu, haaa puashatilah walau dah lama tak main. Ada satu game berjaya skor 181 mata! Agaknya lepas ni kena sertai tournament camni untuk asah semula skill tu!

Terima kasih YB Datuk Rashid, moga tahun depan ada lagi tournament camni. Dapatlah kami rakan blogger ni sertai lagi!



Khamis, 7 November 2019

Gegar Vaganza 6 : Minggu Keempat

Assalamualaikum...(^ ^)

Dah masuk minggu keempat GV6 ni, dan saingan semakin sengit. Jika para peserta banyak lakukan kesilapan dan kurang beri persembahan terbaik maka tersingkirlah mereka. Begitulah nasib kumpulan Kool, gagal cipta keharmonian dalam persembahan duet mereka. Maka di konsert keempat mereka tersingkir.


Peserta favourite Mas iaitu Naqiu agak kurang menyerlah minggu ni, persembahan dia dianggap biasa² je oleh juri. Mas pun harap sangat dia berikan persembahan mantap hasil gabungan dengan juara GV lalu, namun dek kerana emosinya sedikit terganggu maka semuanya jadi tak keruan. Suara dia tetap mantap cuma kurang menyengat! Mog dia bangkit di konsert kelima nanti.

Persembahan terbaik menjadi milik Jatt, memang menjadi gabungan dia dengan Ayai. Cukup rasa dan jiwa lagu yang disampaikan, vokal keduanya best! Lagi satu Mas puji jugak persembahan One Nation Emcess, mereka cipta kelainan dalam menyampaikan lagu Layar Impian bersama pasangan duetnya Azharina. Mas suka persembahan mereka!

Peserta yang lain pun beri saingan sengit, masing² dah tahu apa perlu dilakukan jika nak kekal hingga minggu akhir. Dah nak masuk minggu kelima mereka tak boleh buat silap besar dah, ini akan menyebabkan mereka tersingkir. Calon juara pulak Mas nampak Naqiu ada harapan, cuma dia tak boleh dah buat silap minggu depan. Jatt dan Wann pun ada peluang jika terus fokus dan berikan yang terbaik!


Minggu kelima lagi 10 peserta bakal berentap dalam konsert yang bertemakan Curahan Hati. Haaa lagu tangkap leleh punya minggu depan, kalau betul dengan gayanya boleh buat penonton menangis. Inilah pilihan lagu yang diberikan kepada mereka:


Jatt | Benci Bilang Cinta (Radja)
Wann | Kali Terakhir Ku Lihat Wajahmu (Uji Rashid)
Sham | Terima Kasih Cinta (Afgan)
One Nation Emcees | Makhluk Tuhan Paling Seksi (Mulan Jameela)
Naqiu | Di Ambang Wati (Wings)
Feeza | Jutaan Purnama (Alyah)
Nurfatima | Can't Fight The Moonlight (Leanne Rimes)
Norshila Amin | Semakin (Siti Sarah)
Hady Mirza | Luluh (Khai Bahar)
Roy | Crazy Little Thing Called Love (Queen)


Rabu, 6 November 2019

Jalan² Genting Highland

Assalamualaikum... (^ ^)

Akhirnya selepas 10 tahun dapat jugak jejak kaki ke Genting Highlands, fuhhh giler lama tak pergi. Kalau zaman bujang dulu boleh dikatakan setiap bulan naik Genting, haaa kira tempat dating lah. Pastu masa tu masuk theme park pun murah, dan masa tu jugak giler main ride kat outdoor tu. Cakap je yang mana Mas tak cuba, semua pernah!

Pastu bila dah kahwin kali terakhir pergi tahun 2009, itu pun masa adik Mas masih kerja kat Genting. Dapatlah masuk percuma sebab ada karnival untuk staff dan ahli keluarga pekerja Genting Highlands. Lepas daripada tu, dah takde peluang dan masa Mas nak ke sana!


Tapi masa cuti Deepavali baru ni Mas tergerak hati nak jalan² kat Genting Highlands, teringin sangat nak ke GPO dan naik cabel car baru. Mas pergi pada 29/10 tu, ingatkan tak ramai orang sebab dah habis cuti umum tapi jangkaan meleset, punyalah panjang beratur masa nak naik cable car tu. Tapi nasiblah pergerakan laju, takdelah beratur lama sangat.

Harga tiket pulak memang dah mahal sikit berbanding dulu, RM18 untuk pergi balik kalau beli di kaunter dan RM16 pergi balik kalau beli di kiosk. Kalau untuk gondola kaca tiketnya RM30 pergi balik, haaa best jugak ni kalau cuba naik. Nanti ada rezeki nak cubalah! Cable car ni naik dari dalam GPO tu yer, sebab kami masa pergi tersalah jugak. Husband pergi ke tempat skyway lama tu, padahal Mas dah cakap kat dia. 


Menarik ke kalau jalan² Genting sekarang? Bagi Mas biasa² je, mungkin sebab theme park outdoor belum siap kot. Jadi sampai kat atas tu hanya main kat indoor sajalah, pastu shopping dan makan² je. Untuk indoor memang dah banyak tarikan baru berbanding dulu, kalau nak puas main kena sediakan duit lebih lah. Tiket untuk ride indoor tu RM60 seorang, boleh main semua ride dalam tu. Cuma kalau nak main satu² pun boleh, RM10 untuk 1 ride. Anak² Mas merasalah naik satu ride je, jadilah sebab mak korang takde bajet ye. Hehehee! 

Makan pulak memang mahal lah, standard Genting kan? Jadi kami memang beli makanan siap² kat bawah, kalau tak nak beli air mineral pun RM5 sebotol


Untuk tarikan outdoor pulak, Mas nampak dari atas masa naik cable car tu memang agak menarik. Banyak ride baru diaorang tengah buat, dah siap nanti mesti ramai yang datang serbu. 

Kat GPO pulak Mas tak jalan² pun masa turun tu, sebab takde apa nak belikan. Kalau betul² datang nak shopping bolehlah nak ronda satu GPO kan? Jadi bagi Mas kalau nak naik Genting sekarang memang kena sediakan duit lebih, lagilah bawak anak². Kalau setakat nak jalan santai dan naik cable car je boleh jugak, tapi tal berbaloi sangatlah.



Rabu, 30 Oktober 2019

Gegar Vaganza 6 : Minggu Ketiga

Assalamualaikum...(^ ^)

Alaaa terlambat pulak update pasal konsert ketiga GV6 ni, boleh pulak terlupa. Tapi sebab wajib update pasal GV6 ni setiap minggu, Mas tulis jugak walaupun dah lewat. 


Di minggu ketiga ni menyaksikan Ameer Sofaz tersingkir dek kerana gagal memenangi hati juri untuk memperolehi markah yang banyak. Mas akui dia gagal menyanyikan lagu Samrah Mentari tu dengan baik, bak kat juri vokal dia takde masalah cuma dari segi teknikal yang kurang. 

Untuk peserta terbaik pulak Mas akui Naqiu Boboy masih jadi pilihan, haihhh vokal dia tu memang mantaplah. Pastu persembahan dia setiap minggu dah mengecewakan, sentiasa deliver lagu dengan baik dan konsisten. Sampai Tok Ram cakap setiap minggu dia nyanyi macam makan Nasi Ayam je, haaa nampak kan dia sentiasa beri yang terbaik!

Pastu Wann pulak memang tak dijangka mampu sampaikan lagu Asmaradana dengan baik, dia nyanyikan macam lagu dia sendiri. Mulanya ingat dia tak boleh bawak lagu tu, tapi ternyata tekaan meleset. Dia sampaikan dengan cara tersendiri, vokal pun bagus dan takde pun sumbang bunyinya. 

Nampaknya Naqiu dan Wann ni agak konsisten setiap minggu, haaa memang beri saingan sengit kepada peserta lain ni. Diaorang kena berjaga² dengan 2 orang ni, kena buat yang lebih baik. 


Minggu hadapan lagi cabaran buat peserta, mereka bakal berduet dengan penyanyi² hebat dan ada jugak pemenang GV musim² lalu. Haaa masa tu semua peserta kena buktikan yang mereka mampu nyanyi lebih baik dari pasangan duet. Kadi dengan tema Haaa Tepuk, inilah pasangan duet dan lagu yang bakal dinyanyikan oleh para peserta.

Jatt & Ayai Ilusi | Debunga Wangi (Lefthanded)
Wann & Aris Ariwatan | Engkau Laksana Bulan (Tan Sri P Ramlee)
Sham & Marsha Milan | My Heart (Irwansyah & Acha Septriasa)
One Nation Emcees & Azharina | Layar Impian (Ella)
Naqiu & Siti Nordiana | Gurauan Berkasih (Siti Nordiana & Acik Spin)
Kool & Farawahida| Siapa Dia Sebelum Daku (Francissca Peter & Royston Sta Maria)
Feeza & Hafiz Suip | Bagaikan Sakti (Tiara Jacquelina & Dato' M Nasir)
Nurfatima & Liza Hanim | Anggapanmu (Ziana Zain)
Norshila Amin & Syamel | Aku Cinta (Syamel & Ernie Zakri)
Hady Mirza & Siti Sarah | Kisah Ku Inginkan (Dato' Seri Siti Nurhaliza & Judika)
Roy & Amelina | Yang Tersayang (Amelina & Iwan)

Isnin, 28 Oktober 2019

Boling Fun Puspanita IPKKM 2019

Assalamualaikum...(^ ^)

Walaupun dah setahun tak masuk ke gelanggang boling tapi semangat nak main tu tetap ada, susah nak tolak kalau bab boling ni. Yelah Mas dari zaman UiTM dulu dah main boling, jadi dah sebati dengan jiwa. Cakap je nak pencen dah, tapi bila ada tournament tetap nak masuk jugak. 


Sabtu lepas Puspanita IPKKM ada anjurkan Boling Fun Puspanita, ini sempena Bulan Sukan Negara. Bukanlah tournament yang besar, sekadar perlawanan di kalangan ahli² Puspanita Ibu Pejabat KKM. Bolehlah nak jadikan ia sebagai latihan pemanas untuk Mas yang dah lama tak main ni, mana tau boleh jadikan persiapan untuk ke Sukan KKM tahun 2021 nanti. Heheheee kenalah berangan kan?

Kali ni seramai 30 lebih ahli Puspanita yang sertai pertandingan, kami main 3 games sahaja. Pastu pemenang kali ni adalah untuk kategori individu, bukannya berkumpulan. 10 individu terbaik akan dapat hadiah jika perolehi jatuhan pin terbanyak, haaa ramai jugak tu. Hadiah yang disediakan adalah hamper untuk tempat ke-4 hingga ke-10 dan piala + hamper untuk tempat pertama, kedua dan ketiga. 


Selepas hampir 2 jam main, alhamdulillah mampu jugak Mas capai skor 100 ke atas walau dah lama tak main. Ternyata skill tu tetap ada meski pun dah lama tak berlatih, dah lama tak pegang bola dan dah lama tak membaling. Untuk setiap games Mas skor 152, 126 dan 147 mata. Jadi dengan jatuhan pin sebanyak 425 untuk 3 games Mas menang sebagai Naib Juara, haaa memang tak dijangka langsung.

Alhamdulillah rezeki walaupun dah hampir setahun tak main, hehehee ternyata masih berbisa jugak. Beza mata dengan Johan pun tak banyak, hanya 3 mata je. Kalau Mas main lebih baik, mungkin boleh raih gelaran Juara kan? Tapi takpelah dah dapat tempat kedua pun dah kira bertuah, bukan senang bagi orang yang dah lama tak berlatih boleh menang. 


Lepas ni kenalah aktif semula untuk kejar misi Sukan KKM 2021, moga tak hangat² taik ayam ler. Hahahaa! 

Isnin, 21 Oktober 2019

Gegar Vaganza 6 : Minggu Kedua

Assalamualaikum...(^ ^)

Ya dah masuk konsert kedua, jadi mestilah kena ada penyingkiran. Tak akanlah minggu kedua nak bagi dok selesa lagi kan? Jadi Mazleela adalah peserta pertama yang disingkirkan, bagi Mas persembahan dia agak biasa je dan kurang menyerlah sebab itulah mungkin juri berikan markah rendah. Cuma apa pun tahniah jugak pada dia sebab masih mampu menyumbangkan vokal yang bagus walaupun dah lama tak menyanyi. 


Peserta terbaik pulak dengan vokal yang mantap bagi Mas pergi pada Naqiu Boboy. Ya memang tak sangka vokal dia sebaik tu, pastu nyanyian dia jugak penuh jiwa. Dia beri penghayatan 100% pada lagu Meraung tu, memang feel habis bila dengar. Dahlah lagu tu Mas suka! 

Lagi satu Mas suka vokal Wann, memang tak berubah langsung suara dia. Bak kata Tok Ram suara telan kaset, haaa betul sama macam dalam kaset dan tetap mantap. Mas memang dari dulu suka suara dia yang serak² basah ala² seksi tu. Pastu persembahan yang menghiburkan pulak milik One Nation Emcess, best! 

Jadi untuk konsert ketiga minggu hadapan barulah peserta akan hadapi ujian sebenar dari segi vokal dan persembahan mereka, sebab dah takde dah kena nyanyi lagu sendiri. Peserta akan menyanyikan lagu² yang tak pernah langsung mereka nyanyikan, dengan tema Yang Aneh-Aneh. Haaa nak tau apa aneh, inilah lagu yang bakal mereka nyanyikan:


Jatt | Awallah Dondang (Noraniza Idris)
Wann | Asmaradana (Tiara Jacquelina)
Sham | Sayang Sayang (Aliff Aziz)
One Nation Emcees | Gelora (Pn Sri Saloma & Tan Sri P Ramlee)
Naqiu | #123 (Khai Bahar)
Kool | Lagu Zaman (Datuk Ramli Sarip & Tan Sri SM Salim)
Nurfatima | Hati Kama (Dato' Sri Siti Nurhaliza & Noraniza Idris)
Norshila Amin | Pelesit Kota (Search)
Ameer Sofaz | Samrah Mentari (Dato' Jamal Abdillah)
Hady Mirza | Ibu Kota Cinta (Def Gab C)
Roy | Gila Judi (Dato' M Daud Kilau)
Feeza | Temberang (Ayda Jebat)

Fuhhh memang menguji vokal dan kekuatan peserta kan, dah lah bukan genre mereka pastu ada penyanyi lelaki dapat lagu wanita dan sebaliknya. Tak sabar nak tunggu konsert ketiga GV6!

Isnin, 14 Oktober 2019

Gegar Vaganza 6 : Minggu Pertama

Assalamualaikum...(^ ^)

Gegar Vaganza kembali mengegar!


Haaa inilah satu-satunya program hiburan yang Mas tak pernah ketinggalan untuk tengok, memang Mas suka. Masa inilah kita boleh tengok artis² yang pernah popular suatu ketika dulu kembali menyanyi, terubat jugak rindu nak dengar suara mereka. Manalah tau lepas GV ni rezeki mereka untuk buat lagu baru atau album baru akan ada kan?

Pastu tahun ni Mas suka jugak dengan pemilihan penaja utama, haaa barulah aman nak tengok  konsert dari mula hingga akhir. Kalau tak asyik ada je penaja nak buat promo produk dia, kalau sekejap tak apa tapi meleret². Baguslah Astro pilih penaja yang tak kontroversi sangat, lagi pun kalau dah orang suka GV ni mesti rating akan naik jugak kan?

Berbalik pada artis² yang bertanding, seperti biasa minggu pertama tiada cabaran sangat. Ia umpama sesi memanaskan vokal je, cari balik rentak dan keserasian suara tu. Dapatlah dengar mereka nyanyikan semula lagu popular mereka suatu masa dulu, fuhhh mengimbau kenangan sungguh. Ada yang suaranya masih mantap iaitu Sham Visa, umpama rakaman dalam kaset je. Memang mengamit memori betul lagu Dalam Gerimis yang dia dendangkan tu, maintain camtu je suara. 

Lagi satu yang power vokalnya ialah Jatt, fuhhh mantap betul. Walaupun dah berumur 63 tahun tapi dia masih boleh beri persembahan yang bertenaga. Sampai kan juri Dato' Ramli MS mintak dia belanja satu lagu lagilah! 

Haaa jadi dua² ni memang calon favourite Mas, ada peluang untuk kekal hingga ke pentas akhir. Pastu Wann pun masih sedap jugak vokal dia, cuma perlu dimantapkan lagi. Calon juara Mas masih belum nampak lagi di minggu pertama ni, kena tunggu mereka keluar dari zon selesa dan nyanyikan lagu yang betul² menguji vokal. Masa tu barulah boleh nampak siapa yang konsisten!


Penyanyi² lain pun bagus jugak, mampu bagi saingan jika terus usaha. Pastu seperti biasa minggu pertama tiada penyingkiran, semua 13 peserta bakal berentap di minggu kedua dengan tema Carma iaitu lagu Cari Makan. Mereka akan nyanyikan lagu² yang pernah popular suatu masa dulu dan dalam erti kata lain lagu buat duitlah. Ada peserta yang dapat lagu sendiri dan ada yang dapat lagu artis lain, jadi harap semuanya dapat berikan persembahan mantap walaupun nyanyi lagu sendiri. 

Ini lagu untuk konsert kedua:
Jatt | Dulu & Sekarang (Black Dog Bone)
Wann | Lamunan Hati (Wann)
Sham | Visa Untukmu Selamanya (Visa)
One Nation Emcees | Raja Gelek (One Nation Emcess)
Naqiu Boboy | Meraung (New Boyz)
Kool | Kau dan Aku (Ning Baizura)
Mazleela | Apa Khabarmu Disana (Ramlah Ram)
Nurfatima | Terlalu Cinta (Rossa)
Norshila Amin | Kad Ucapanmu (Norshila Amin)
Ameer Sofaz | Dan Bila Esok (Sofaz)
Hady Mirza | Demi Cinta (Ezad Lazim)
Roy | Jerat (Harvey Malaiholo)
Feeza | Cinta Tersimpul Rapi (Anis Suraya)

Rabu, 2 Oktober 2019

Selamat Ulangtahun Aiyra!

Assalamualaikum...(^ ^)

Happy 2nd Birthday Nur Aiyra Annasya!

Pantas betul masa berlalu, hari ni 2 tahun dah umur si comel mama ni. Haihhh besar dah dia, tak puas lagi gomol² peluk² sebab sekarang kalau gomol mesti dia marah. Hehehee pandai tepis dah!

Tiap kali birthday anak², macam biasa memang takde majlis ke atau celebrate lebih². Cukuplah beli kek dan makan² je, anak² Mas dapat makan kek pun dah seronok. Yelah mereka dah diajar dari kecik tak pernah buat apa² celebration kalau birthday, jadi tak kisah sangat. 

Aiyra pun seronok jugak bila cakap nak potong kek, laju je dia ambik pisau. Tapi yang kelakarnya bila kami nyalakan lilin terus dia jadi takut, cuak tengok tetiba ada api atas kek. Hahahaa terus keras tangan tak jadi nak potong kek lepas kami nyanyi, puas jugak pujuk. 

Alhamdulillah Aiyra membesar dengan sihat sehingga umur 2 tahun, walaupun masa lahir dia ada sikit masalah kesihatan. Mas sentiasa doa semoga anak² Mas membesar dengan sihat, dipelihara akhlaknya, jadi anak soleh dan solehah serta dapat berjasa kepada Mas dan husband. 


Jumaat, 20 September 2019

Ayam Bismi jadi pilihan, diyakini Halal!

Assalamualaikum...(^ ^)

Siapa sini penggemar ayam, angkat tangan sikit. Hehehee Mas pun suka ayam terutama anak², kalau masak Ayam Goreng ke, Ayam Masak Kicap ke atau Ayam Masak Merah memang mereka bertambahlah makan nasi. Jadi stok ayam kena sentiasa ada kat dalam peti ais. 


Biasanya Mas beli ayam di pasaraya atau pasar malam, cuma kekadang tu ada jugak rasa was² ayam tu betul² halal ke atau bersih ke? Jadi kenalah pilih ayam dari sumber yang betul² kita percayai serta yakin, dan sebab itulah sekarang Mas memilih Ayam Bismi. Ayamnya memang dijamin SEGAR, HALAL dan SUCI! 

Kenapa perlu memilih Ayam Bismi
Yang paling utama sudah semestinya ia diiktiraf halal oleh JAKIM dan ada pensijilan MeSTI oleh KKM. Pastu Ayam Bismi adalah sebuah jenama AYAM HALAL tanpa ragu² dan was² untuk dimakan kerana ia mengamalkan konsep Halal Muslim 100% dimana ayam dijaga dari peringkat ternakan, sembelihan dan edaran.


Di antara kelebihan utama Ayam Bismi ialah:
  • Tanpa suntikan
  • Tanpa hormon
  • Bebas dari antibiotik merbahaya yang diharamkan oleh KKM
  • Makanan ayam disahkan bebas dari sisa khinzir
  • In house Dr Veterinar khusus untuk menjaga kesihatan Ayam Bismi
  • Pasukan Teknikal Ladang yang mahir dan berpengalaman
  • Visiting Dr Veterinar yang berpengalaman sebagai Konsultant Ladang Ayam Bismi
  • Mempunyai 29 tahun pengalaman dalam menternak, memproses dan menjual ayam
  • Kilang penyembelihan yang telus
  • Pemilik dan pekerja 100% muslim
Ayam Bismi ada penghantaran ke rumah
Haaa yang ini paling Mas suka, jimat masa dan tenaga. Tak perlu dah Mas nak pilih² ayam kat pasaraya atau pasar malam, whatsapp je pastu ayam terus dihantar ke depan pintu rumah. Buat tempahan pagi, sebelah petangnya ayam dah selamat dihantar. Mas pun apa lagi terus order stok ayam untuk seminggu, mudah sangat!


Ayam yang ditempah pulak ada pelbagai pilihan, boleh pilih ikut mana yang korang suka. Ada bahagian dada je, bahagian kepak je, bahagian peha je dan bahagian thigh je. Pastu ada jugak ayam sederhana yang dipotong 9, ayam besar yang dipotong 12 dan ayam bulat (whole chicken + internal organ). Fuhhh memang mudah kan, tak perlu dah kotorkan tangan pilih² ayam, order je bahagian mana yang kita suka. Senangnya!



Kerja memasak mudah dengan Ayam Bismi
Kalau dulu nak masak ayam memang remeh sikitlah, kena defrost ayam dah makan masa ½ jam pastu nak kena cuci bersih² dulu baru boleh masak. Tapi tidak lagi bila dah pilih Ayam Bismi, serius kerja memasak jadi mudah sangat!

Keluarkan Ayam Bismi dari peti ais pastu defrost 5 minit, haaa memang sekejap ayam dah lembut. Pastu bilas je dengan air bersih, tak perlu dah nak cuci lebih² sebab ayamnya dah siap dicuci bersih sebelum dibungkus. Ayam pun segar macam baru disembelih, kurang lemak serta isinya tidak keras bila dimasak. 



Haaa bila dah mudah tu, memang seronoklah memasak. Terus Mas masak menu kegemaran keluarga iaitu Nasi Arab Ayam Panggang Bismi dan menu kegemaran anak² Ayam Goreng Bismi Pedas Berapi. Anak² pun cakap "Ayam Bismi ni sedaplah mama, isi lembut dan rasa fresh je." Wahhh memang tak rugi Mas memilih Ayam Bismi!



Nyum³ Ayam Bismi sedap!


Jadi Mas sarankan sangat kat korang untuk pilih Ayam Bismi, sebab ayamnya dijamin halal dan segar. Kalau nak order klik whatsapp link ni http://projekayambismi.wasap.link, ayam akan terus dihantar ke rumah korang dan nak suruh hantar terus dalam peti ais pun boleh. Hehehee!

Pastu untuk pertanyaan lanjut, boleh layari:



Rabu, 18 September 2019

Jerebu teruk melanda lagi!

Assalamualaikum...(^ ^)

Tahun 2015 negara kita pernah dilanda jerebu teruk akibat pembakaran haram di negara jiran. Masa tu memang IPU sangat tidak sihat sampaikan ada sesetengah tempat cecah tahap bahaya, sekolah pun sampai 2 kali diarah tutup.

Tahun ni sekali lagi bencana jerebu melanda, dan kali ni agak teruk jugak terutama di negeri Sarawak kerana ianya berhampiran dengan Kalimantan dan Sumatera. Kalau di Semenanjung di daerah Klang yang paling tidak sihat IPUnya, namun sekarang dah merebak ke Melaka, Putrajaya, daerah lain di Selangor dan Nilai. 


Memang kalau keluar dari rumah akan hidu bau asap yang kuat, mata hidung akan terasa pedih. Mas yang memandu pagi² pun rasa sukar sebab keadaan yang berasap, penglihatan memang terbatas. Sekarang memang pergi kerja duduk di pejabat je, langsung tak keluar ke mana². Balik rumah pun terus tutup tingkap pintu! 

Pastu mulai semalam sekolah pun dah mula ditutup, dimulai dengan sekolah di Putrajaya. Sekolah anak² Mas semalam sesi pagi masih buka sebab anak² di tingkatan 4 ada peperiksaan akhir tahun. Tapi sekolah sesi petang terpaksa ditutup sebab IPU di Nilai dah cecah 200 lebih. Hari ni pun sekolah tutup jugak sebab IPU masih 200 ke atas! 


Kesian jugaklah kat anak² sekolah terutama yang sedang hadapi peperiksaan, macam kakak Atikah lah. Sepatutnya hari ni dia ada exam paper Sejarah, tapi terpaksa tangguh dek kerana sekolah tutup. Tapi Mas cakap kat dia takpelah demi kesihatan, lagi pun boleh study lebih lagi. 

Harap sangatlah negara yang terlibat tu dapat atasi masalah pembakaran terbuka tu dengan cepat, sebab keadaan jerebu ni sangat memudaratkan. Pastu kita kat Malaysia pun kena prihatin jugak, jangan tambahkan lagi masalah jerebu ni dengan lakukan pembakaran terbuka dengan sengaja. Sikap ni akan membuatkan kualiti udara kita semakin teruk! 

Ini bacaan IPU setakat jam 10 pagi ni di Putrajaya dan Nilai, masih sangat tidak sihat iaitu 200 lebih.



Khamis, 12 September 2019

Review filem Fast Furious: Hobbs and Shaw

Assalamualaikum...(^ ^)

Akhirnya dapat jugak tengok filem ni, walaupun tayangannya dah lama ada di pawagam. Mas kalau sekuel Fast & Furious ni memang tak akan ketinggalan, dari yang pertama lagi. Walaupun filem kali ni hanya berkisahkan Hobbs dan Shaw je, tapi Mas tahu ianya pasti best.


Mas pergi menonton masa hari merdeka tu, dan kali ni boleh bawak anak² sebab bukan kategori 18 tahun ke atas tapi P13. Anak² pun seronoklah sebab mereka pun suka cerita ni.

Filem kali ni berkisar mengenai Hobbs dan Shaw, yelah kita tahu mereka berdua ni tak berapa ngam dari Fast7. Shaw kan jahat masa tu, pastu Hobbs pulak tangkap dan sumbat dia dalam penjara. Tapi masa Fast8 mereka terpaksa bekerjasama, walaupun pada awalnya bertegang leher jugaklah. Tapi sebenarnya mereka serasi dan boleh bekerjasama!

Dalam sekuel ini sekali lagi mereka kena bekerjasama dalam satu misi menumpaskan seorang Anarkis Siber Genetik hebat iaitu Brixton. Pada mulanya mereka tak tahu pun kena bekerjasama, tapi bila dah jumpa memang tak serasilah. Namun mereka akhirnya dapat selesaikan misi dengan jayanya, dan jadi kawan baik.


Review Fast & Furious: Hobbs & Shaw
Bagi Mas ia tidak mengecewakan, babak aksi memang cukup padat. Haaa memang Mas tak berganjak dari tempat duduklah. Cuma Mas akui pada permulaan cerita agak bosan sikit tapi bila ada adegan² pertempuran, pergaduhan dan tembak menembak maka ianya jadi menarik.

Lagi satu ianya tidak membosankan bila ada unsur² humor yang spontan dan sangat melucukan, memang mencuit hatilah. Paling best bila tengok babak² pertikaman lidah antara Hobbs dan Shaw, walaupun gaduh mulut tapi kelakar dan buat Mas ketawa berdekah.

Selain aksi yang luar biasa dan komedi yang menarik, filem ini jugak ada mesej kekeluargaan yang ringan dan santai. Jadi berbaloi lah laburkan duit menonton filem ni, Mas bagi 8 bintang.

Selasa, 3 September 2019

Floria Putrajaya 2019 agak hambar

Assalamualaikum...(^ ^)

Mas ni peminat bunga-bungaan, jadi sejak dari mula Floria diadakan di Putrajaya Mas memang tak lepaskan peluang untuk pergi. 


Tahun ni dah 11 tahun Floria diadakan di Putrajaya, dan sudah tentulah Mas tak ketinggalan untuk pergi. Cuma lokasi Floria tahun ni diadakan di Taman Botani, ini mungkin kerana clash dengan Hari Merdeka jadi kalau buat di tapak asal tu agak sesak. Namun selepas pergi menyaksikan sendiri Floria 2019 ni, Mas agak hampa dan kecewa. Bagi Mas tahun ni ianya agak hambar dan kurang menarik. 

Parking pun memang agak payah, mula² kami park depan Taman Botani tu tapi disuruh alih oleh penguatkuasa. Husband pun parking kat atas bukit berhampiran Shangri La Hotel tu, ahhhh kejang kakilah dok daki bukit. 

Pastu bagi Mas lokasi di Taman Botani tu agak kurang sesuai kerana ianya agak luas, jadi nak berjalan dari satu tempat lanskap ke yang lain agak jauh. Memang ada disediakan perkhidmatan buggy tapi agak terhad, Mas ambik masa dekat sejam menunggu untuk naik buggy tu. Lagi satu ianya dikenakan bayaran, mungkin sebab itu ramai yang memilih tak mahu naik. Yer bayaran takdelah mahal, cuma RM5 untuk dewasa dan RM3 untuk kanak² tapi bagi yang anak ramai pasti akan terasa. Sebab mereka dah bayar untuk tiket masuk sekali nak naik buggy pun kena bayar. 




Bukanlah nak cakap tak larat nak jalan, tapi kesian kat anak² je. Mereka yang seronok nak tengok, tapi bila dah penat mood tu dah ke laut. Jadi memang kami tak habis jelajah pun kat dalam tu, kesian dekat anak². Tunggu buggy dah lah lama, bila sampai dan nak naik katanya waktu rehat pulak. Situ dah sikit rasa kecewa!

Lagi satu lanskap bunga² nya agak kurang menarik bagi Mas, tak seperti yang sesebelum ni. Bila jalan² kat situ umpama jalan di Taman Botani yang dihias, bukannya tengok Floria. Tak semua bagi Mas tak menarik, ada yang menarik tapi jika dibandingkan dengan lanskap² tahun 2018 lebih menyerlah. Jadi nak ambik gambar pun tak berapa ada mood, ditambah dengan penat berjalan lagi. Tapi ada jugak gambar yang Mas rakamkan sebagai kenangan!




Mas katakan sedemikian kerana Mas adalah pengunjung setia Floria, dari tahun pertama lagi yer. Sebab itu Mas boleh bezakan ianya menarik atau hambar, bukan Mas saja² nak kondem. Tapi takpelah pendapat dan pandangan semua orang tak sama, janji Mas dah pergi dan support Floria 2019. Harap pihak berwajib boleh terima pandangan pengunjung dan harap tahun depan mereka boleh perbaiki kelemahan yang ada, barulah dapat berikan yang terbaik!

Bagi korang yang belum pergi boleh je pergi tengok sendiri dan nilai, takdelah Mas cakap tak payah pergi. Mungkin pandangan dan pendapat korang berbeza kan? Harga tiket masuk murah je, RM5 untuk dewasa dan RM3 untuk kanak. Nak beli tiket secara online pun boleh di https://ticket.smart.putrajaya.my/




Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com