terkini dan sensasi

Isnin, 15 Julai 2019

Kisah Aiyra jatuh motor!

Assalamualaikum...(^ ^)

Dah seminggu kejadian ni berlaku, tapi Mas nak jugaklah cerita kat sini sebagai peringatan dan pengajaran. Yelah bercakap tentang kecuaian ni kadang kita tak duga, berhati² camne pun kalau benda nak jadi ia akan jadi jugak. Semua tu dah ketentuan Allah!


Kisah ni berlaku pada 6/7/19, masa tu husband bekerja jadi Mas di rumah dengan anak² je. Pastu si kakak nak pergi kedai, jadi Mas pun suruhlah dia belikan barang jugak. Atikah ni memang dah biasa pergi kedai naik motor dan kadang tu bawak jugak adik dia, jadi Mas beranilah biarkan dia pergi. Cuma sebelum dia pergi Mas dah pesan suruh pergi kedai yang biasa pergi, kedai tu dekat je dengan rumah. Kalau kedai tu tutup Mas pesan tak perlu ke kedai lain. Tapi entah kenapa hari kejadian tu dia berani ke kedai yang lebih jauh!

Masa nak pergi tu memang Aiyra nak mengikut, Mas nak larang sebenarnya tapi entah kenapa mulut tak tercakap. Mas biar je dia pergi ikut kakaknya, Arfan pun ikut jugak. Nasiblah si Airis tengah mandi, kalau tak mesti dia pun nak ikut. Tapi sebelum mereka pergi Mas sempat pesan jangan bawak motor laju², cuma lepas mereka pergi tetiba hati rasa tak sedap je!

Lepas ½ jam mereka pergi Mas dah rasa lain, kenapalah pergi kedai dekat je tapi lambat sangat balik. Mas telefon Atikah banyak kali tapi dia tak jawap, haihhh masa tu hati dah risau sangat. Tengah dok kalut tu sekali dengar orang buka pintu, terus Mas meluru keluar dari bilik. Sekali nampak Atikah dok dukung Aiyra yang dah lembik dan cakap "Mama kami jatuh motor!"

keadaan luka hari 1 dan 2

Ya Allah, tuhan je yang tahu perasaan Mas masa tu. Mengigil satu badan tengok keadaan Aiyra, dengan muka dan tangan berdarahnya. Terjerit² dok tanya kakak kenapa boleh jadi camtu, dia pun dok gigil² nak jawap! Tak fikir panjang dah masa tu, terus telefon husband suruh balik. Pastu terus bawak Aiyra ke kecemasan KK Salak, tapi disebabkan keadaan hidung Aiyra nampak macam patah KK suruh refer ke hospital. Mereka buat refer letter dan cepat² kami ke kecemasan Hospital Putrajaya.

Sampai kat sana memang tak tunggu lama, lepas daftar terus dapat jumpa doktor. Lega lepas doktor bagitahu takde kecederaan serius, hidung Aiyra tak patah dan takde pendarahan dalaman. Cuma luka yang agak teruk kat siku tangan kiri dan luka terkoyak kat tepi hidung. Kakak dan Arfan pun alhamdulillah takde luka yang serius jugak, cuma luka² kecik je kat kaki.


Mas syukur sangat, Allah lindungi anak² Mas. Apa yang dah jadi Mas tak salahkan Atikah, Mas tahu dia pun terkejut dan trauma dengan apa yang dah jadi. Yelah adiknya cedera paling teruk kan, mana dia tak trauma. Nak marah dia pun tak guna, benda dah nak jadi kan? Janji mereka 3 beradik selamat dan takde perkara yang serius terjadi. Cuma lepas ni Mas dan dia kena lebih berhati² dan beringat!

Sekarang Aiyra dah pulih, luka kat muka dan tangan pun dah baik sepenuhnya. Nasiblah luka kat muka dia tak berparut teruk, cuma kat tangan jelah berparut besar sikit sebab lukanya agak teruk. Aiyra pun dah ceria dan takde alami trauma! 

hari ke 9, dah makin baik lukanya


Jumaat, 5 Julai 2019

Permulaan baru di pejabat baru!

Assalamualaikum...(^ ^)

Hari ni dah 5 hari bertugas di tempat baru, alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan baik. Cuma nak biasakan diri dengan suasana, cara kerja dan urusan dengan boss pengurusan tertinggi. 



Perasaan memanglah sedih nak tinggalkan BSM KKM tu, 16 tahun dah Mas berkhidmat kat situ. Dari mula lantik 16/4/2003, dari KKM masih di Jalan Cenderasari KKM lagi. Banyak dah susah senang Mas lalui dan bermacam ragam rakan kerja dan boss yang hadapi, tapi semua tu adalah kenangan bermakna buat Mas. 

Sepanjang di BSM, Mas dah jaga 9 orang boss. Jadi memang banyak pengalaman pahit manis yang Mas lalui bersama² boss² ni, pastu tukar dari aras 9 ke aras 10 dan sebaliknya dah banyak kali dah. Semuanya Mas hadapi dengan lapang dada walaupun ada jugak rasa sedih dan tak puashati, tapi demi amanah kerja semua tu kenalah hadapi kan?

Kalau nak demand lebih dan nak protes pun tak guna jugak, nanti lagi rumitkan keadaan. Sebab tu Mas ambik je langkah menurut sahaja walaupun terpaksa pindah randah banyak kali dari bawah ke atas dan sebaliknya. Semua tu Mas jadikan sebagai pengalaman dan cabaran dalam melaksanakan tugas, jadi bila dah kena keluar dari BSM ni semua tu adalah kenangan terindah!



Waupun hakikat Mas sedih dan berat hati nak tinggalkan BSM tapi demi kelangsungan "saya yang menjalankan amanah" Mas terima pertukaran ni dengan hati terbuka. Mungkin ini satu permulaan baru yang lebih baik untuk kerjaya Mas! Lagi pun di pejabat baru ni Mas dapat boss yang sangat baik, dan rakan sekerja yang sangat sempoi dan baik jugak. Haaa satu permulaan yang positif kan?

Moga lepaskan janjikan yang positif² dan baik² je, serta Mas akan dapat momen yang indah seperti Mas di BSM selama 16 tahun!

Ahad, 30 Jun 2019

Penutup raya di BSM!

Assalamualaikum...(^ ^)


Jumaat baru ni adalah jamuan raya terakhir di BSM, cawangan boss Mas lah penutupnya. Tahun ni kami di BSM tak buat jamuan raya untuk satu BSM tapi mengikut cawangan, ada 3 cawangan jadi ada 3 jamuan raya. Haaa syok jugak bila buat asing² camni, buat pergi 3 kali jamuan. Nampak seronok sikit!

Cawangan boss Mas ni ada 3 unit, jadi setiap unit tu bahagi²lah juadah apa nak buat. Pastu semua pegawai dan staf akan bagi sumbangan untuk sediakan juadah, haaa dapat macam² juadah bila berkongsi camni. Memang meriah menu hari tu, ada Nasi Kukus, Laksam, Laksa, Lemang + Rendang, Satay + Nasi Impit, Kuih Muih, Buah-buahan dan pelbagai jenis air. 



Pastu ada jugak mereka buat sesi cabutan bertuah, ada 50 hadiah semuanya. Pastu yang menariknya ada 2 hadiah duit raya, RM50 tau. Tapi Mas tak bertuah nak dapat duit raya, dapat hadiah biasa je. Takpelah janji bertuah kan, walaupun nama terakhir yang dicabut. Hehehee tak sangka bertuah jugak!

Cuma ada yang sedih sebab itu jamuan raya terakhir Mas di BSM, haaa kenapa lak yer? Nantilah esok Mas cerita, sebak dan sedih ni!


Isnin, 24 Jun 2019

S Great Grain : Menu sarapan dan diet sihat

Assalamualaikum...(^ ^)

Haaa mesti korang dah baca entri yang Mas kongsi pasal Surya S Great Grain, minuman kesihatan berkhasiat. Kali ni Mas nak kongsi pulak review Mas amalkan minum S Great Grain ni sebagai sarapan sihat dan sebagai menu sahur sepanjang berpuasa hari tu. 



Jom sarapan dengan S Great Grain
Bila dah habis bulan puasa, Mas tetap amalkan minum S Great Grain untuk kekalkan berat badan. Yelah sepanjang bulan raya kan banyak open house dan jemputan makan² dari kawan², jadi untuk elakkan terlebih makan Mas akan ambil secawan S Great Grain sebagai sarapan setiap pagi. 

Kandungan serat yang tinggi di dalamnya mampu buat Mas kekal kenyang lebih lama, jadi bila nak makan kat open house tu memang tak lalu sangat sebab perut rasa penuh je. Kalau tak makan sangat pun boleh kenyang tau sehingga waktu petang! 


Kekal bertenaga sepanjang puasa
Kalau berpuasa Mas memang jarang bersahur dengan makanan berat, dah biasa minum air kosong dan makan 3 ulas kurma je. Tapi sejak Mas tahu S Great Grain ni bagus dijadikan menu bersahur, terus Mas amalkan. Kandungan 18 jenis bijirin dan 5 bahan istimewa di dalamnya mampu membuat Mas kenyang lebih lama sepanjang berpuasa. Pastu badan rasa lebih bertenaga dan kurang rasa letih. 

Lagi pun ia mudah disediakan, sebab itulah ianya menu sahur yang sangat sesuai. Hanya perlu bancuh dengan segelas air suam, dah boleh terus diminum. Rasanya jugak sedap dan  berbau wangi, serta tinggi kandungan protein!


Selain sebagai menu berkhasiat semasa sahur, S Great Grain jugak sesuai untuk Mas yang berdiet ni. 18 jenis bijirin di dalamnya merupakan sumber serabut diet dan dapat membantu pengurusan berat badan yang sihat. Haaa terbukti ianya membantu Mas turunkan berat badan semasa puasa hari tu sebanyak 6kg!

Haaa untuk korang yang terlebih makan di bulan raya ni pastu nak diet semula, Mas sarankan sangat minum Surya S Great Grain. Memang bagus sebab ianya mengandungi kebaikan 18 jenis bijirin sebagai sumber serabut diet dan kebaikan 5 jenis bahan istimewa sebagai sumber antioksidan, sedap dan berkhasiat tau!



Jadi cepat² korang pergi beli Surya S Great Grain ni, ia boleh didapati di semua butik Himalaya dan Watsons serta nak beli online di Shopee pun boleh. Untuk maklumat lanjut dan promosi terkini pulak boleh layari laman sosial Surya Malaysia.

Facebook: Surya Malaysia
Instagram: Surya Malaysia

Jumaat, 21 Jun 2019

Selamat Ulangtahun Kakak

Assalamualaikum...(^ ^)

Selamat Hari Lahir Kakak!


Mama, Babah dan adik² doakan semoga kakak panjang umur, murah rezeki, dikurniakan kesihatan yang baik serta berjaya dalam pelajaran. 

Tahun ni 16 tahun dah umur dia, dah anak dara sunti dah. Di umur camni lah sebagai ibu Mas kena lebih bagi perhatian, yelah remaja zaman sekarang banyak pengaruh. Kita pun kena seimbangkan, tak boleh terlalu mengongkong dan tak boleh biar bebas sangat. Kena beri didikan agama yang cukup, beri pelajaran yang bagus dan beri nasihat supaya mereka tak alpa dengan duniawi je. 

Hari jadi dia tahun ni Mas raikan macam biasa, ringkas dan sederhana je. Takdelah nak buat birthday party ke, memang tak pernah buat pun untuk anak². Cukup sekadar belanja makan dan beli kek, itu pun dah buat dia gembira. Pastu ada jugaklah small gift untuk dia, Mas beli mana yang mampu je. Yang penting ingatan dan kasih sayang tu. 

Rabu, 19 Jun 2019

Ziarah raya 2019

Assalamualaikum...(^ ^)

Camne raya korang, makin sakan beraya ke? Mas tahun ni memang kurang sikit pergi beraya, maklumlah cuti sekejap je. Pastu husband pulak sibuk bekerja, jadi nak ajak raya kemana² pun kena ikut masa dia. 

Masa kat kampung pun hanya 3 buah rumah je Mas pergi beraya, maklumlah husband cuti sekejap je. Bila dah balik ke Salak Tinggi, dah sibuk kerja jadi hari minggu je ada masa. Ahad lepas dapatlah pergi ziarah raya 2 buah rumah, nanti weekend minggu ni kalau takde aral akan sambung lagi. Mas pun dah nak selesai puasa ganti, tinggal esok je lagi sehari jadi barulah seronok nak beraya kan?


Rumah pertama yang Mas ziarah Ahad tu ialah rumah ex boss Mas, memang setiap kali raya Mas akan ziarah raya ke rumah dia. Tak tahulah kenapa Mas paling selesa dengan dia dalam semua boss yang pernah Mas jaga, walaupun dia dah pencen tapi silahturrahim tu masih rapat. Mungkin sebab sikap dia yang seperti sangat ayah² tu buat Mas selesa, takde pun rasa segan sebab Mas rasa macam beraya bersama abah Mas je. 

Terima kasih sangat Tn Hj sudi terima ziarah raya kami setiap tahun, kami hargai sangat. Pastu terima kasih jugak untuk duit raya, hehehee dah jadi bekas PA pun masih dapat duit raya. Setiap tahun pulak tu bagi, naik segan Mas tau! Sayang Tn Hj dan keluarga, moga panjang umur dan murah rezeki selalu! 


Rumah kedua pulak Mas beraya ke rumah geng membawang, hehehee ni geng PA kat BSM lah. Tapi dia dah bertukar ke Jabatan lain jadi jaranglah dapat jumpa, bila ada masa raya ni Mas ziarahlah dia. Pastu ada jugak geng PA lagi sorang, haaa menjadi sangatlah membawangnya. Hahahaa 3 jam tau berborak, kalau husband Mas tak sibuk nak kerja malam tu memang lagi lama kot kami berborak. Maklumlah dah jarang jumpa, bila dah jumpa tak ingat ke masa lah! 

Terima kasih Bibi sudi terima ziarah raya kami, sedap mee goreng kau masak! Ada masa kita gather² lagi sebab anak² pun seronok dapat main sama², sampai habis bersepah rumah kau. Hehehee jangan serik tau jemput kami! 

Selasa, 18 Jun 2019

Surya S Great Grain: Minuman kesihatan berkhasiat

Assalamualaikum...(^ ^)

Nak jaga makan memang agak susah kan, terutamanya untuk kita yang berusaha untuk diet dan amalkan pemakanan sihat. Apa pun memang tak mudah, cuma kita perlu lebih berdisiplin dan ambil makanan atau minuman yang berkhasiat.


Surya S Great Grain
Haaa mari Mas perkenalkan produk terbaru dari Surya iaitu S Great Grain, ia merupakan minuman kesihatan yang sangat berkhasiat. Bukan saja berkhasiat tapi ia mengandungi kebaikan 5 bahan istimewa iaitu Jintan Hitam, Buah Zaitun, Buah Ara, Madu dan Buah Delima.

Kelima² bahan ini merupakan sumber antioksidan yang bagus dan dapat membantu meningkatkan imuniti, membantu melindungi kesihatan jantung serta membantu mengekalkan kesihatan kulit. Haaa jangan tak tahu, 5 bahan istimewa ni merupakan makanan sunnah yang diyakini mampu memberikan pelbagai manfaat kesihatan.


Kebaikan 18 jenis bijirin
Selain 5 bahan istimewa kandungan S Great Grain jugak terdiri daripada kebaikan 18 jenis bijiran yang merupakan sumber serabut diet. 18 jenis bijirin itu adalah Beras Merah, Kacang Merah, Kacang Hijau, Kacang, Benih Coix, Biji Bunga Teratai, Biji Rami, Bijan Hitam, Kacang Walnut, Kacang Aprikot, Kacang Hitam, Benih Chia, Beras Pulut, Beras Perang, Jagung, Kacang Soya, Gandum dan Sekoi.


Haaa semua bahan² semulajadi yang mempunyai kandungan serat dan protein yang tinggi. Jadi ianya dijamin 100% halal dan tiada bahan pengawet. Pastu kebaikan 18 bijirin ini dapat membantu pengurusan berat badan yang sihat, membantu mengawal keseimbangan glukosa darah dan menggalakkan kesihatan sistem pencernaan.

Jadi Mas sarankan sangat setiap rumah ada minuman berkhasiat S Great Grain ni, sebabnya ia memenuhi keperluan nutrien harian kita dari semua kumpulan makanan terutamanya karbohidrat kompleks. All in 1 gitu, semua bahan berkhasiat dah cukup lengkap!


Pastu S Great Grain ni mempunyai tekstur yang halus dan mudah dibancuh. Aroma baunya jugak wangi dan rasanya enak, yang penting sangat mengenyangkan. Bancuh suam² dan nikmati bersama keluarga, fuhhh nikmat!

Surya S Great Grain ni boleh didapati di semua butik Himalaya dan Watsons, pastu nak beli online di Shopee pun boleh. Untuk maklumat lanjut dan promosi terkini pulak boleh layari laman sosial Surya Malaysia.

Facebook: Surya Malaysia
Instagram: Surya Malaysia


Isnin, 17 Jun 2019

Selamat Ulangtahun Sayang

Assalamualaikum...(^ ^)

Halah halah halah birthday dia hari ni, Selamat Ulangtahun Sayang. Moga abang sentiasa sihat, sentiasa bahagia, sentiasa diberkati Allah SWT dan panjang umur. Nak bagi hadiah ayang tak mampu, bagi kasih sayang yang tak berbelah bahagi pun dah cukup kan? Hehehee!


Sebenarnya di usia kami ni dah tak kisah sangat pasal nak raikan hari jadi, cukuplah sekadar ingatan dan kasih sayang je. Bab hadiah memang husband Mas tak berapa suka sangat, membazir je bagi dia kalau bagi barang yang dia dah ada. Tapi Mas ni kalau ada bajet, Mas belikan jugak walau dia tak nak.

Cuma birthday husband tahun ni ada lah anak² ajak belikan kad dan coklat, mereka nak kongsi 4 beradik. Sanggup tu bagi duit raya, RM10 sorang. Haaa Mas pun setuju jugaklah dengan idea mereka, esok pergi kerja Mas akan belikan. Nak beli hari ni tak sempat sebab Mas cuti, Aiyra tak berapa baik lagi demamnya. Jadi lewat seharilah bagi kad dan coklat, takpelah janji pemberian bermakna dari Mas dan anak². 

Lagi satu kad dan coklat tu boleh jugak dijadikan pemberian sempena Hari Bapa Ahad lepas, haaa senang 2 dalam 1 kan? 

Selamat Hari Lahir dan Hari Bapa Babah!

Khamis, 13 Jun 2019

Jaga makan semasa raya!

Assalamualaikum...(^ ^)

Raya memang setahun sekali tapi dalam sakan beraya tu janganlah lupa jaga makan, nanti tak pasal² 5kg turun masa puasa dibalas dengan 10kg naik masa raya. Haaa nanti mulalah salahkan lemang ketupat rendang, padahal korang yang tak kawal makan.


Bagi Mas nak makan boleh tapi kena berpada, jangan makan melebihi had walaupun raya setahun sekali kan? Kena ingat badan kita jugak, dah sebulan dia rehat sebelah siang dari makan, tetiba bila raya kita makan macam tak boleh nak rehat. Lagi satu air manis yang berwarna warni tu, cubalah elakkan minum. 

Macam Mas raya tahun ni memang tak makan langsung lemang ketupat rendang, mahu pun kuah kacang + nasi impit. Selain nak jaga makan sebab dah jaga kaw² masa puasa, perut Mas ni jenis tak tahan makan macam² kalau raya. Ingat lagi tahun 2017 dan 2018 kena sakit perut teruk sebab rakus sangat makan rendang daging. Masa makan memang sedap tapi lepas tu seksa menanggung sakit tu yang tak tahan, nak pergi beraya pun tak larat. 


Mas masa puasa dah turun 5kg++ , sebab tu masa raya Mas jaga makan betul². Mas banyakkan makan buah² dan minum air masak je, setiap kali pergi beraya bawak bekalan air masak. Pergi beraya rumah orang pun Mas tak makan sangat, makanlah sikit kuih sikit². Pastu lepas habis cuti raya Mas puasa ganti terus, supaya dapat kawal perut kita dari makan macam².

Jadi dengan cara kawal makan ni, alhamdulillah setakat ni berat Mas kekal. Takdelah naik mendadak, naik dalam 100-200gram tu adalah. Sebab itulah jaga makan ni penting, ianya 80% berbanding bersenam hanya 20%. Lagi satu Mas jenis tak mudah terliur kala tengok makanan sedap², Mas lebih pentingkan jaga perut punya pasal.
         

Selasa, 11 Jun 2019

Aidilfitri 2019

Assalamualaikum...(^ ^)

Selamat Hari Raya semua! Haaa belum terlambat nak ucapkan Selamat Hari Raya, hari ni baru 7 Syawal kan? Mood raya pun masih berkobar² lagi, pergi kerja pun rasa macam pergi beraya. Hahahaa over ai kan?



Hari ni Mas nak ceritalah kisah hari raya tahun ni, walaupun sederhana je tapi kenangan tu tetap indah kan? Tahun ni alhamdulillah dapat jugak Mas beraya bersama husband di pagi 1 Syawal walau hakikatnya dia tak dapat cuti raya pun. Tapi macam biasalah dapat balik sekejap je, pagi raya tu dalam pukul 5 pagi dia sampai sebab 1 Syawal dia off day. Petang raya dalam pukul 6.30 petang dia dah kena balik semula, raya kedua dah kerja. Dapatlah sekejap balik ke Kuantan jumpa mak abah dan adik beradik dia. 

Walaupun sekejap janji ada dapat minta ampun maaf dengan dia di pagi raya, pastu dapat gambar kenangan beraya bersama. Nak buat camne, itulah rutin tugas dia sebagai anggota bomba. Tak dapat cuti raya tu perkara biasa, 2 tahun sekali tu wajib. 



Pastu tahun ni lebih meriah sikit dari tahun lepas, 5 orang adik beradik Mas dapat beraya bersama di kampung. Jadi dari 1/6 tu memang seronoklah dapat berbuka beramai², riuh rendah rumah dengan gelagat 14 orang cucu arwah mak abah. Macam nak roboh rumah kayu arwah tu, hahahaa! Kalau arwah mak abah masih ada pasti mereka seronok dok layan cucu² yang ramai tu.

Tema raya pulak, tahun ni Mas pilih warna pink belacan + mustard. Haaa itu pun pilihan last minit tau, sebab awalnya nak warna lain. Tapi bila dah beli baju dan matchy², cantik pulak kombinasi warna ni. Nampaklah menyerlah kami sekeluarga di pagi raya! 


Juadah raya pulak macam biasa mesti ada lemang, rendang, nasi impit dan kuah kacang. Pastu tahun ni kakak Mas yang kat Penang tu buat pulut dakap, pertama kali dia buat tapi menjadilah. Lemang abang Mas yang beli, nak buat ketua lemang pagi raya baru sampai. Hehehee husband ai lah tu!

Gambar juadah berbuka memang takde sebab tahun ni Mas memang tak makan langsung semua tu. Bukan tak nak makan tapi serik nak makan sebab perut jenis tak tahan, kalau makan beria sangat alamatnya jadi teman tandas sepanjang hari. Serik dah pernah kena tahun 2017, memang seksa oiii!



Haaa itulah kisah raya Mas tahun 2019 ni, sederhana tapi tetap meriah bila dapat berkumpul ramai² bersama adik beradik. 

Isnin, 27 Mei 2019

Masak juadah berbuka!

Assalamualaikum...(^ ^)

Mas ni sebenarnya bukanlah rajin dan selalu sangat masak setiap hari, tapi bila tiba bulan Ramadhan rutin tu berubah. Masuk je bulan puasa Mas lebih suka memilih untuk masak sendiri berbanding membeli di luar. Bukan apa, bagi Mas husband dan anak² dah penat berpuasa seharian, jadi mestilah nak jamu mereka makan juadah yang kita masak sendiri. Baru puashati kan?


Bila puasalah husband dan anak² nak makan macam², lain dari yang biasa makan. Jadi kalau Mas masak sendiri baru puas mereka makan, lebih sedap dan kebersihan terjamin. Jimat pun ye jugak kalau masak sendiri ni, belanja RM50 boleh untuk 2-3 hari makan. Kalau beli karang kita belum pasti tahap kebersihan dan rasanya, kalau tak sedap dah membazir kan?

Pastu anak² Mas ni suka makan kuih, jadi bulan puasalah mereka boleh suruh Mas buat macam² jenis kuih. Kalau bulan lain maknya ni malas sikit, sebulan sekali adalah satu kuih dibuatnya. Tapi bila bulan puasa boleh dikatakan hari² Mas buat, keseronokan dan kerajinan membuatnya rasa lain sikit. Yelah nak bagi makan orang² yang dah penat berpuasa, tu yang rasa seronok nak buat!

Nasi Arab

Nasi Daging

Lagi satu kalau bukan bulan puasa Mas memang jarang masak, sebabnya anak² akan makan di sekolah. Sebelah malam pulak mereka jarang makan, Mas dan husband pun sama. Kadang hari minggu je masak kalau tak keluar kemana². Jadi bulan puasalah Mas ambik peluang untuk masak setiap hari, lagi pun memang akan berbuka bersama². Mas masak memang siap² untuk sahur, senang!

Nanti lepas habis puasa mesti rindu nak masak² camni dan makan sama². Nampaknya lepas raya kena kerap masak, baru boleh selalu makan sama² kan? Baru lebih erat hubungan tu, takdelah masa bulan puasa je!

Nasi Dagang pun Mas masak

Khamis, 23 Mei 2019

Shopping sakan di Althea!

Assalamualaikum...(^ ^)

Makin seronok jadi sebahagian dari komuniti Althea Angels ni, macam² dapat. Baru² ni sempena birthday Mas, Althea ada hadiahkan reward points. Seronok sangat sebab inilah peluang Mas nak shopping, bukan apa kalau bukak website Althea tu mesti terliur tengok produk² dia terutamanya barang makeup. 


Lepas pihak Althea dah hantar emel kata dan masukkan reward points dalam akaun Mas, teruslah pergi tengok. Masa tu tak tahu dapat berapa points, sekali tengok ada 400 points. Fuhhh lompat bintanglah Mas, boleh shopping sakan sempena nak raya!

Inilah yang bestnya jadi Althea Angels, merasa shopping tanpa keluar duit satu sen pun. 400 reward points tu ialah RM400 tau, jadi Mas boleh shopping apa² produk Althea yang Mas nak sebanyak RM400. Haaa sapa nak bagi kau, terima kasih sangat pada pihak Althea Korea. 

Ada RM400 apa lagi, shopping sakan lah ai. Paling teruja bila tengok alat makeup, klik punya klik masuk dalam troli tak sedar lebih dah RM500. Hahahaa nampak tak keterujaan itu! Jadi kenalah pilih mana yang betul² nak beli kan, points ada 400 je. Kalau ada 1000 mau lagi rambang mata Mas ni, hehehee!


Pilih punya pilih inilah hasil shopping itu, puashati sebab apa yang nak Mas dapat beli. 

1. Pink In Pink Make Up Brush Set
2. Laneige Lip Sleeping Mask
3. Play Color Eyes Juice Bar
4. Flawless Creamy Concealer (Mocha)
5. Pure Purifying Serum Cleanser
6. Kill Eyeliner (Brown)
7. Petal Velvet Powder (Warm Biege)
8. Petal Velvet Powder (Honey Biege)
9. Drawing Eyebrow (Dark Brown)
10. Eyebrow Brush

Ada beberapa produk tu Mas repeat order sebab dah jatuh cinta dan best sangat bila guna, jadi order lebih untuk buat stok. Lepas ni nak kumpul lagi reward points yang dapat, nanti boleh shopping lagi. Jimat dan berbaloi sangat!

Rabu, 22 Mei 2019

Terpaksa tukar susu!

Assalamualaikum...(^ ^)

Sejak umur setahun, Aiyra dah mula minum susu formula disebabkan susu badan Mas dah berkurang. Walaupun dah serasi dengan susu formula tapi dia masih lagi menyusu badan kalau waktu nak tidur atau waktu malam, atau bila dah nampak muka Mas. Hahahaa memang pantang nampak, mesti nak menyelak!


Mula² nak bagi susu formula tu, Mas buntu jugak nak pilih susu jenama apa. Kalau ikut kakak dan Arfan, keduanya bermula dengan Dugro dan serasi sampailah berhenti susu. Cuma Airis je minum susu mahal S26 sebab perut dia tak tahan minum Dugro, bila dah umur 2 tahun baru boleh minum. 

Jadi Aiyra ni sebagai permulaan Mas cuba bagi LactoKid, alhamdulillah serasi dengan dia. Pastu ada keluar jenama baru iaitu Lactogrow, Mas pun cubalah bagi dan serasi dengan dia. Dari mula dia minum takdelah kena cirit birit atau perut dia meragam, lagi kuat menyusu adalah. Parah jugaklah nak beli sebab untuk pek 1.3kg harganya RM42.90 dan boleh tahan 2-3 minggu je. Tapi takpelah demi kebaikan anak kan?

Tapi hari Khamis lepas dia kena cirit birit, sehari sampai 5-6 kali berak². Sampai melecet teruklah bontot dia, nangis² kena air bila nak basuh. Mas pun tak tahu apa puncanya, nak kata salah makan memang takde bagi makanan yang bukan². Mas cuba jugak kurangkan bagi susu, kalau dia nak pun Mas bancuh cair je. Tapi bila lepas je minum susu terus tercirit, tak sampai 5 minit pun susu tu masuk perut. Haihhh risau dibuatnya, nampak susut terus badan dia. Makan pun tak lalu sangat!


Jadi Mas agak mungkin susu Lactogrow tu dah tak serasi dengan perut dia, dah tak boleh terima dah. Terus Mas cakap dengan husband, "Kita kena tukar susu Aiyra ni!" Hari Isnin kami terus beli susu Dugro untuk umur 1-3 tahun tu, nasiblah dia nak minum susu baru. Alhamdulillah lepas tukar tu, terus cirit birit dia berkurangan. Sehari 1-3 kali je berak², takdelah sekerap sebelum ni. Lega rasa dan harap susu Dugro ni akan serasi dengan dia sehingga umur 6 tahun nanti!

Selasa, 21 Mei 2019

Nasi Daging dan Salsa Nenas Tomato

Assalamualaikum...(^ ^)

16 Ramadhan dah kita berpuasa kan, alhamdulillah Mas masih diberi kesihatan untuk berpuasa serta memasak untuk suami dan anak². Setakat hari ni memang juadah berbuka masak sendiri, takde pun beli di bazar. Cuma kuih jelah ada yang beli sebab malas atau penat nak buat! 


Pastu bila puasa nilah terlebih rajin nak masak macam² menu yang tak pernah masak, selera orang berpuasa kan? 12 Ramadhan hari tu Mas pertama kali cuba masak Nasi Daging, lama dah sebenarnya teringin makan tapi malas nak buat. Bila dah rajin terus buat, resepi pulak Mas olah sendiri dari pelbagai resepi yang Mas tengok kat google. Mas buat jugak Salsa Nenas Tomato, haaa yang ni memang reka sendiri je. Jom tengok resepi! 

Bahan-bahan Nasi Daging
1kg daging (potong dan rebus hingga empuk)
3 pot beras Basmathi
Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih (bahan tumis)
1 biji bawang besar, 3 ulas bawang putih dan 1 inci halia (dihiris halus)
1 sudu unsalted butter
2 sudu minyak masak
1 helai daun pandan
1 kiub pati ayam Maggi
2 sudu rempah kurma


Cara² membuatnya
1. Cairkan unsalted butter dan campurkan minyak masak, kemudian tumis bahan tumis dan bahan yang dihiris halus. Masak hingga kekuningan dan naik bau.

2. Seterusnya masukkan rempah kurma dan kacau hingga sebati. Bila bahan² tu dah sebati masukkan beras yang telah ditoskan dan gaul rata. Bila nasi dah bercampur elok dengan bahan² tumis tu bolehlah tutup api.


3. Masukkan daging yang telah direbus tadi bersama 3 senduk air rebusan daging. Kemudian tambah air masak mengikut sukatan periuk nasi sendiri, pastu masukkan daun pandan, garam dan 1 kiub pati ayam Maggi. Bolehlah dimasak seperti biasa.



Bahan-bahan Salsa Nenas Tomato
½ biji nenas masak (separuh untuk kisar dan separuh ptong segitiga)
2 biji tomato (1 untuk kisar, 1 dipotong dadu)
2 biji cili api
1 biji cili besar
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
2 sudu cuka epal
½ cawan air

Cara nak buat sangat senang, tak perlu dimasak pun. Kisar semua bahan di atas hingga hancur, pastu tuang dalam mangkuk. Kemudian campurkan nenas dan tomato yang dipotong tadi, kacau hingga sebati. Dah siap dan serius sangat sedap dimakan dengan Nasi Daging ni!

Selamat Mencuba! 

Jumaat, 17 Mei 2019

Nasi Arab Ayam Panggang

Assalamualaikum...(^ ^)

Ini kali kedua Mas cuba buat Nasi Arab, tapi tak pernah kongsi resepi. Walaupun Mas tengok jugak dekat google tapi bila nak buat Mas olah sendiri ikut cara Mas, takde tiru resepi asal bulat². Alhamdulillah hasil olahan tu berjaya, menjadi dan sedap nasinya macam yang beli. 

Pastu kali ni Mas buat Nasi Arab Ayam Panggang, ayam tu Mas tak rebus pun. Perap je selama 4-5 jam pastu panggang dalam Air Fryer. Fuhhh memang bertambah anak² makan. Jom tengok resepinya. 


Bahan-bahan Nasi Arab
3 pot beras Basmathi
1 biji bawang besar (hiris nipis)
3 ulas bawang putih (hiris nipis)
Kulit kayu manis + buah pelaga + bunga lawang (bahan tumis)
2 sudu besar unsalted butter (untuk menumis)
2 kiub pati ayam Maggi
Garam secukup rasa
½ sudu jintan manis + ½ sudu jintan putih + ½ sudu lada hitam + ½ sudu buah pelaga (goreng tanpa minyak dan kisar)

Cara² membuatnya
1. Cairkan unsalted butter dan masukkan bahan tumis, kemudian masukkan bawang besar dan bawang putih. Masak hingga kekuningan dan naik bau. 

2. Seterusnya masukkan bahan kisar dan kacau hingga sebati. Bila bahan² tu dah sebati masukkan beras yang telah ditoskan dan gaul rata. Bila nasi dah bercampur elok dengan bahan² tumis tu bolehlah tutup api.

3. Masukkan air mengikut sukatan periuk nasi sendiri, pastu masukkan garam dan 2 kiub pati ayam Maggi. Bolehlah dimasak seperti biasa. Bila nasi dah kering kacau rata dan titiskan pewarna kuning telur, nak makan nanti baru gaulkan.


Bahan-bahan Ayam Panggang
1 ekor ayam sederhana (potong 10-12 bahagian)
2 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu makan garam
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap pekat
5 ulas bawang putih (ditumbuk)

Cara membuatnya senang je, gaul semua bahan dengan ayam dan perap selama 4-5 jam. Kemudian masak dalam Air Fryer selama 20 minit pada suhu 180°C. Untuk ayam masak sekata, panggang 10 minit pastu balikkan ayam dan panggang lagi 10 minit. Kalau takde Air Fryer boleh masak dalam kuali ajaib je. 

Selamat mencuba!

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com