terkini dan sensasi

Isnin, 25 Mac 2019

Mood menulis makin merundum!

Assalamualaikum...(^ ^)

Semenjak dua menjak ni tak tahulah kenapa mood menulis agak merundum, macam takde semangat je. Kalau tahun lepas sehari tak menulis rasa macam tak seronok je, mesti nak update setiap hari. Setiap hari mesti ada 1 entri, ada je idea datang untuk menulis. 


Dalam tahun 2019 mood menulis tu tak tahulah hilang entah ke mana, asyik malas je rasa. Setakat hari ni baru tulis 30 entri, haaa sikit kan untuk tempoh 3 bulan. Kalau rajin dan setiap hari ada 1 entri, mesti dah ada 84 entri setakat tarikh hari ni. Huhuhuu banyak tu, ni tak separuh pun belum capai. Nasiblah ada jugak entri kerja, kalau nak harap entri peribadi mesti ada berapa ketul je yang ditulis. 

Tapi bagi Mas, menulis blog ni ada pasang surutnya. Ada masa kita seronok menulis dan idea mencurah², dan ada masa keseronokan tu hilang entah kemana bersama idea dan kerajinan. Mas pernah 2-3 kali jugak hadapi situasi camni, sampaikan ada masa nak berhenti berblog je. Tapi dek kerana sayangkan blog yang dah hampir 9 tahun bernyawa ni, Mas usahakan jugak untuk terus menulis walaupun hakikatnya semangat tu dah tak berapa nak ada.

Jadi bila mood menulis ni makin ke laut, Mas dah kurang nak ambik entri kerja untuk blog. Yelah risau client tak berpuashati je, maklumlah trafik pun dah agak merundum. Biasanya client nak blog yang aktif ditulis setiap hari. Cuma ada jugaklah entri kerja yang Mas ambik kalau bayarannya tak tinggi sangat, sekurangnya setimpal dengan trafik blog Mas. 

Sekarang tengah usaha nak aktif semula menulis setiap hari, sayang nak tengok blog ni bersawang je. Nak naikkan semula trafik blog yang makin sendu tu, dan nak raih semula kepercayaan client pada blog Mas. Bukanlah harapkan dapat banyak entri kerja tapi sekurangnya adalah sedikit rezeki darinya. Moga lepas ni Mas terus konsisten menulis!

Selasa, 19 Mac 2019

Selesai urusan LHDN

Assalamualaikum...(^ ^)

Sebelum ni Mas tak pernah kisah pun pasal potongan cukai ni, sampaikan dah ada akaun didaftar pun Mas tak tahu. Hahahaa nampak sangat tak ambik kisah pasal benda ni, mungkin sebab potongan bulanan tu tak banyak kot?


Tapi tahun ni tergeraklah hati nak ambik kisah pasal potongan cukai ni, naklah isytihar pendapatan dan tangungan yang ada. Mana tahu potongan yang sedikit tu dapat refund semula. Jadi semalam Mas pergilah je LHDN Bangi untuk dapat pin nombor bagi pembukaan e-filing kali pertama. 

Hasil semakan untuk pegawai LHDN rupanya dari tahun 2014 Mas tak pernah declare, haaa punyalah tak ambik tahu kan? Jadi pegawai tu suruhlah Mas buat dari tahun 2014, manalah tahu jumlah potongan tu akan dibayar semula. Kat situ jugak ada disediakan kemudahan komputer untuk pelanggan daftar e-filing dan ada pegawai yang akan bantu. 

Tapi Mas malas nak buat kat situ, ramai sangat orang. Buat kat handphone je pun boleh, sambil² buat kerja kat pejabat tu. Haaa sekejap je Mas buat, tak sampai sejam dah selesai buat taksiran dari tahun 2014 hingga 2018. Dari 5 tahun ni hanya 3 tahun je Mas dikenakan potongan, lagi 2 tahun takde. 

Jadi bila dah declare tu dapatlah refund jumlah bayaran tu, takdelah banyak pun tapi legalah bila dan selesai. Sebenarnya walaupun kita takde potongan bulan² tapi seeloknya kita bukalah akaun, ini untuk elakkan hal² lain kemudian nanti. Sebab macam Mas sebagai penjawat awam hal cukai ni tak boleh dipandang remeh, nanti bila dah pencen akan disemak balik. 

Isnin, 18 Mac 2019

Masih kena follow up

Assalamualaikum...(^ ^)

Hari ni lagi sekali temujanji Aiyra dengan Pakar Pediatrik, rutin setiap 3 bulan sekali. Pergi kali ni dengan harapan temujanji ini adalah kali terakhir, sebab Aiyra memang takde masalah dan membesar dengan sihat je. 


Sebenarnya rutin jumpa Pakar Pediatrik ni bukanlah sebab Aiyra ada masalah kesihatan yang serius tapi untuk pemantauan tumbesaran dia je. Doktor tak nak perkembangan dia terbantut atau terlebih obesiti sebab masa lahir dulu dia ada masalah hypo. Pastu doktor nak pantau jugak graf berat, tinggi dan BMI dia.

Tapi bila dah timbang berat ada pengurangan 300 gram, ini mungkin sebab dia tak selera makan masa kena HFMD dan demam lama hari tu. Jadi dah turun tu maka graf berat dia pun menurunlah sikit, tapi nasiblah BMI masih normal. 

Bila graf tak cantik tu doktor cakap kena datang lagi untuk follow up, lagi 5 bulan. Alaaa ingatkan dah boleh discaj sebab takde masalah serius kan, cuma berat je turun. Tapi doktor cakap kena datang jugak untuk tengok perkembangan berat badan dia, doktor nak graf dia naik cantik dan normal. Jadi Mas ikutkan je, demi kesihatan Aiyra kan? Tak kan nak buat tak tau je atau tak nak datang dah lepas ni, nanti ada masalah pada anak Mas jugak yang susah. 

Jumpa pulak bulan 8 nanti!

Rabu, 13 Mac 2019

Dek sikap pihak tak bertanggungjawab!

Assalamualaikum...(^ ^)

Bodoh dan tak berhati perut!

Haaa itu je yang boleh Mas katakan pada si pelaku yang sesuka hati buang sisa toksid berbahaya di Sungai Kim Kim, Pasir Gudang tu. Dek kerana sikap tak bertanggungjawab tu lebih 500 orang pelajar sekolah dirawat akibat pencemaran tu, dan 111 sekolah terpaksa ditutup.


Pastu yang kesiannya ada pelajar yang kritikal, sampai terpaksa dirawat di ICU. Hancur luluh hati ibu bapa tengok anak terpaksa terima akibat dari sikap tak bertanggungjawab orang lain. Hospital sampai sesaklah dibuatnya!

Ya Allah kenapalah ada manusia durjana camni, tak fikir ke akibat buruk yang akan berlaku. Korang takde duit atau tak mampu nak lupuskan bahan kimia tu, janganlah sampai menganiaya orang lain. Sesuka hati je buat camtu, haihhh memang tak boleh terima dek akal kan? 

Harap pihak berwajib dapat bagi hukuman berat pada si pelaku ni, jangan sekadar suruh mereka bayar denda je. Itu mereka mampu buat, dan tak mustahil lepas bayar tu mereka akan ulangi lagi kes sebegini. Kalau ikut Mas yang sakit hati ni, rendam je muka sekor² dalam sungai tercemar tu. Haaa baru tahu camne seksanya orang yang menghidu dan terkena bahan kimia beracun tu! 

Mas harap sangat masalah ni dapat diatasi secepat mungkin, dan sisa bahan kimia tu dapat dibersihkan dengan sebaik mungkin. Pastu sekolah pun biar tutup lama sikit, dah sah benar² selamat baru buka kembali. Lagi satu penduduk di sana kena sentiasa ambik langkah berjaga², kalau boleh elakkan aktiviti di luar rumah supaya tak terdedah kepada pencemaran bahan kimia tu. Sama²lah kita doakan semoga penduduk di Pasir Gudang selamat dan dilindungi! 

Selasa, 12 Mac 2019

Prihatinlah wahai ibu bapa!

Assalamualaikum...(^ ^)

Sebenarnya sikap segelintir ibu bapa yang tak prihatin ni menyusahkan ibu bapa lain. Bukanlah Mas nak kondem semua ibu bapa, tapi memang ada yang sambil lewa je bab anak² ni. Terutamanya bab bila anak² dijangkiti penyakit yang mudah berjangkit. 


Macam baru² ni si Aiyra kena HFMD, bila disiasat rupanya berjangkit kat taska. Ada ibu bapa yang sanggup jugak hantar anak ke taska walaupun anak tu dah dijangkiti HFMD, alasannya tak tahu anak dah kena virus tu. Patutnya kalau tak tahu pergilah bawak ke klinik untuk dapatkan rawatan dan pengesahan dari doktor. Janganlah anggap penyakit camtu perkara remeh je kan?

Kadang tu bukan ibu bapa ni tak tahu tanda² virus HFMD ni, tapi ada tu sayang nak bercuti. Jadi sanggup jugaklah hantar anak ke taska demi nak korbankan cuti, yang jadi mangsa anak² orang lain kat taska tu. Bila dah berjangkit kat ramai anak² bukan sahaja dia yang susah, ibu bapa lain jugak akan susah jika taska perlu ditutup!

Jadi bab² camni ibu bapa kenalah prihatin sikit, jangan pentingkan diri sendiri. Paling tak pentingkanlah kesihatan anak² tu, tergamak anak sakit pun nak hantar taska. Bertolak ansur lah suami dan isteri kan, gilir² ke cuti untuk jaga anak tu. Bagi yang kerja kerajaan akan dapat cuti kuarantin 5 hari untuk penyakit berjangkit ni, jadi manfaatkan lah. Kalau habis cuti tu anak masih tak sihat, tak salah kalau sambung cuti sampai anak betul² sihat!

Macam Mas ni, anak demam pun tak sanggup hantar ke taska inikan pulak kena penyakit camtu. Kesian tengok anak² siksa menanggung!

Isnin, 11 Mac 2019

Menu diet yang sihat

Assalamualaikum...(^ ^)

Mas ni bila dah mula kembali berdiet memang akan jaga makan betul², semuanya wajib 100% bersih. Memang Mas akan masak tanpa guna minyak dan garam, hanya perasakan dengan chilli flakes, serbuk lada hitam dan perahan jus lemon. Serius sedap tau, korang kena cuba buat. 



Untuk sediakan menu diet yang sihat ni, Mas akan sediakan menu seringkas mungkin. Sebab Mas masak seawal jam 4 pagi untuk bawak bekal ke pejabat, jadi tak perlulah menu yang leceh². Biasanya Mas sediakan salad je, itu yang paling mudah dan mengenyangkan!

Salad yang Mas buat ni memang sangat sedap, segar dan mengenyangkan. Biasanya Mas guna sayur segar yang terdiri daripada romaine salad, butterhead, brokoli, taugeh hijau, timun jepun, kacang peas, tomato ceri dan lobak. Mas akan campurkan 3-4 jenis sayur² untuk setiap hidangan salad ni. Pastu protein pulak Mas gunakan ayam fillet atau telur je, kadang kalau teringin ikan salmon Mas masaklah sekali sekala.



Nak sediakan salad ni senang sangat, 5 minit je dah siap. Hanya potong² sayur dan campurkan dalam mangkuk, kalau macam sayur taugeh hijau dan brokoli tu Mas akan grill sekejap. Ayam pulak Mas potong kecik² dan grill je, kalau telur Mas akan buat telur hancur je. Pastu campurkan ayam atau telur ni dengan sayur² dan perasakan dengan serbuk lada hitam, chilli flakes dan perahan jus lemon. Nak lagi sedap letaklah sedikit minyak zaitun, memang terangkatlah! 

Kalau Mas nak ada sedikit karbo, Mas akan bakar 1-2 keping roti gandum penuh. Pastu potong kecik² dan gaul dengan salad tadi. Haaa jadilah satu hidangan diet yang lengkap, sihat, 100% bersih dan berkhasiat! 


Rabu, 6 Mac 2019

Dua beradik demam serentak!

Assalamualaikum...(^ ^)

Fuhhhh minggu lepas dan minggu ni memang sangat struggle dan memenatkan. Haaa tulis blog pun dah ke laut dalam, takde dah 1 hari 1 entri macam sebelum ni. Jadi mulai hari ni nak kejar balik, nak cari balik mood menulis tu!


Mana taknya dua² puteri Mas tu demam on off, bermula dengan Aiyra kena HFMD dan kemudian Airis pulak demam. Pastu Aiyra walaupun HFMD dia dah baik tapi masih demamnya tak kebah², sentiasa kena bagi ubat. Tapi dah bagi ubat pun suhu tak nak turun, terpaksalah hari Isnin tu bawak dua² ke klinik. Suhu sampai 39°, haaa mau tak runsing Mas!

Bila sampai klinik Aiyra kena ambik darah, sebab deman dah lebih seminggu. Nasiblah keputusan darah takde masalah apa², demam virus takde dan platelet darah pun normal. Bukan apa risau denggi je, sebab sekarang musim virus denggi dah menular semula. 

Airis pulak takde kena ambik darah sebab dia baru 2 hari demam masa tu, jadi cuma kena makan ubat jelah sebab suhu tinggi. Pastu ingatkan dah makan ubat suhu turun tapi takde pun, makin panas jugak badan. Sampaikan malam tu suhu dia sampai 40°, huhhh panik kami. Bukan apa risau dia kena tarik je, kaki tangan dia dah kejang sebab terlalu panas badannya. Nasib masa tu Aiyra dah kebah sikit demamnya, takdelah kalut sangat! 


Jadi bila suhu tak nak turun² dan panas pun tak nak surut², Mas basahkan tuala dan bungkus badan dia. Pastu kepala dia Mas basahkan dengan air daun bunga raya, haaa sejam lebih jugaklah kami buat camtu. Barulah turun suhu ke 38° dan panas pun berkurangan, lega kami! 

Alhamdulillah hari ni dua² dah beransur sihat, Aiyra dah pergi taska dan Airis pun dah boleh ke sekolah. Moga mereka berdua terus kembali sihat dan ceria seperti biasa, kalau tak runsing aihhhh anak² demam ni!

Rabu, 27 Februari 2019

Jatuh cinta dengan Althea Exclusive Makeup

Assalamualaikum...(^ ^)

Mas dan makeup memang tak dapat dipisahkan, bukannya nak nampak cantik selalu tapi nak lebih yakin bila di pejabat atau ke mana saja. Kalau wajah ada pakai makeup barulah lebih ceria dan yakin nak berhadapan dengan pelanggan setiap hari di pejabat, takdelah orang tengok muka Mas pucat je kan?


Biasanya koleksi alat² makeup Mas terdiri dari pelbagai jenama, yelah Mas guna mana yang sesuai dengan kulit muka Mas je. Tapi sekarang sejak dapat suprise makeup box dari Althea Korea, Mas dah jatuh cinta dengan Althea Exclusive Makeup ni. Semua produknya best sangat dan sesuai dengan kulit Mas, bila pakai makeup jadi cantik dan menarik sangat.

Haaa jom Mas perkenalkan satu persatu apa yang ada dalam Althea Makeup Box ni, pastu Mas akan kongsikan jugak video makeup tutorial menggunakan produk² Althea Exclusive Makeup ni.


Skin Relief Spot Film Gel
Haaa gel ni serius sangat best, Mas memang sarankan korang beli tau. Gel ini bertindak merawat kulit muka terutama jerawat pada kulit. Sebelum pakai makeup korang sapu dulu gel ni pada kawasan muka yang ada jerawat, biarkan dalam 1-2 minit camtu. Nanti bila gel ni kering korang cuma peel off je dari kulit muka, nanti nampak jerawat tu beransur kecut. Yang paling best gel ni tak melekit, pastu rasa sejuk dan cepat meresap pada kulit. 

Dalam gel ni ada ekstrak Tea Tree Leaf, haaa memang bagus untuk perbaiki tekstur kulit. Bila dah pakai ni nanti barulah kulit jadi licin dan makeup pun jadi cantik. Harga cuma RM19!


Flawless Cream Concealer
Inilah concealer yang paling Mas suka sangat, memang best bila pakai. Mas dah pernah cuba pelbagai jenis concealer tapi bila pakai kat muka nanti akan jadi bercapuk dan tak sekata. Tapi dengan concealer dari Althea ni tak akan jadi masalah camni, teksturnya sangat creamy dan muda untuk blend pada kulit muka. Bila pakai ia akan sekata dengan tona kulit Mas, nampak kemas, licin dan tak bercapuk. 

Didatangkan dalam 4 kod warna pilihan iaitu Vanilla, Ginger, Honey dan Mocha. Mas paling suka kod Mocha dan Honey, sebab ianya sesuai sangat dengan kulit Mas yang hitam manis ni. Bila pakai memang boleh tutup lingkaran gelap, parut jerawat, jeragat dan bintik² hitam di wajah. Pastu kalau korang malas pakai foundation pun takpe, concealer ni dah cukup untuk hasilkan makeup yang cantik. Lagi satu ianya tahan lama kat kulit korang, Mas pakai dari pagi sampai waktu solat Zuhur memang kekal cantik je pada muka. Haaa jadi korang kena dapatkan concealer ni, harga cuma RM15 je!


Eye Pallete Sunrise & Moonrise - Althea x BCL
Eyeshadow ni adalah kolaborasi Althea bersama dengan Bunga Cinta Lestari, haaa serius cantik tau. Warna²nya memang memikat hati dan senang nak blend bila dipakai, guna jari pun boleh. Nak makeup simple, nak makeup ala² pinkish dan makeup ala² glitter pun boleh bila gunakan eyeshadow ni. Sesuai sangat untuk apa² tema dan ianya naikkan seri mata korang tau. 

Bila pakai pun ia kekal lama dan takdelah nampak comot dan bercapuk, korang yang tak reti makeup pun akan nampak cantik bila guna eye pallete ni. Percayalah dan beli tau, harganya cuma RM140!


Spotlight Eye Glitter
Ini sesuai sangat kalau sekali sekala nak ada kelainan sikit pada makeup kita, nak ala² glitter gitu. Hanya sapukan kat kelopak mata, bawah mata dan tepi mata untuk nampak effect glitter tu. Bila blend dengan eyeshadow tadi memang makeup korang akan nampak lagi letop. 

Didatangkan dalam dua warna iaitu Pink Light dan Gold Light, serius cantik warnanya. Harga pun murah je, satu cuma RM24!


Watercolor Cream Tint
Mas sebenarnya tak suka sangat pakai lipstik yang jenis cream ni, sebabnya ianya rasa melekit je pada bibir. Tapi bila dah cuba lipstik dari Althea ni terus tersuka, bila pakai ianya meresap cantik je pada bibir dan tak melekit. Ia cepat kering, tahan lama dan buatkan bibir nampak lembab je. 

Ada 4 pilihan warna yang letop iaitu Plum Cream, Strawberry Cream, Peach Cream dan Marron Cream. Mas paling suka warna Plum dan Marron, memang menyerlah kalau pakai. Pastu yang bestnya lipstiknya ialah baunya wangi dan warnanya cantik sangat, kalau campur 2 warna pun memang sangat lawa. Ia dijual per set iaitu untuk 4 warna ni hanya RM72


Haaa menarik kan semua produk² Althea Exclusive Makeup ni, harga pun berpatutan sangat. Korang yang gilakan makeup tu wajib dapatkan koleksi² ni, rugi tau kalau tak beli. Layari website https://my.althea.kr untuk pembelian.

Jom tonton video makeup tutorial dari Mas menggunakan Althea Exclusive Makeup!


Selasa, 26 Februari 2019

Aiyra sah kena HFMD

Assalamualaikum...(^ ^)

Kalau ikutkan Mas pun tak pasti camne virus ni boleh berjangkit pada Aiyra, sebabnya hujung minggu memang Mas tak bawak dia keluar ke mana pun. Cuma Jumaat malam tu dia dah mula demam, tapi tanda² HFDM tu belum ada. Pastu Sabtu Ahad Mas pantau je suhu badan dia, dan teruskan bagi ubat demam. 


Isnin pagi Mas perasan dia tak nak langsung minum susu, masa tu takdelah tengok dalam mulut dia. Sekali cikgu taska maklum dalam mulut dia banyak ulser, pastu air liur asyik meleleh je. Minum susu pun dia tak mahu sangat, makan pun sama. Masa cikgu dia beritahu camtu Mas dah syak yang kemungkinan Aiyra kena HFMD, terus mintak cikgu periksakan kaki tangan dia. Tapi cikgu maklumkan takde pun bijik² air kat tangan dan kaki dia. 

Balik je dari kerja Mas terus tengok kaki tangan dia, haaa mata terus nampak beberapa bijik² air. Masa tu memang dah yakin dia kena HFMD, tengok jugak dalam mulut dia memang banyak ulser dan bijik² air. Terus bawak dia ke KK Presint 9 Putrajaya, nak doktor sahkan supaya boleh kuarantin kat rumah. Malangnya doktor kat KK Presint 9 ni tak prihatin, tak pun tak tahu tanda² HFMD.

Boleh dia cakap, "Masih awal saya nak sahkan ini HFMD, puan pantau dulu ye!" Haaa hangin lah ai, padahal Aiyra dah 3 hari demam pastu dalam mulut dia dah penuh ulser, makan dan minum memang dia tak nak langsung. Pastu kat kaki tangan memang ada banyak jugak bijik² air, tak suspect lagi ke kalau dah camtu! Mas memang kecewa dengan doktor kat situ, ni dah kali kedua Mas kena camni. Dulu masa Aiyra kena campak pun dia cakap camtu jugak, dia ingat Mas hadap sangat cuti kuarantin tu. Kalau tak kenangkan anak kena sakit yang berjangkit ni takdenya nak cuti sesuka hati!


Jadi hari ni Mas ke KK Salak pulak, dan dengan harapan doktor kat situ lebih prihatin. Dan bila jumpa je doktor terus dia tengok dalam mulut Aiyra dan cakap memang sah kena HFMD, tanpa fikir panjang tau. Pastu kaki tangan Aiyra pun dia periksa betul², bukan macam doktor kat KK Presint 9 tu. Pegang dan periksa pun tak, pastu senang² cakap bukan HFMD. 

Dapatlah Mas cuti kuarantin 5 hari, mulai hari ni sampai Isnin depan. Kena pantau dan jaga Aiyra betul², bukan apa virus ni boleh berjangkit ke anak² yang lain. Tuala, pakaian, makanan dan pinggan mangkuk dia memang tak boleh kongsi dengan adik beradik lain. Pastu pakaian dia Mas cuci dengan Dettol, rumah pun dah mop dengan Dettol dan Aiyra pun Mas mandikan dengan air Dettol dan lemon setiap hari. 


Moga Aiyra cepat sihat, memang fasa mencabar jaga dia sekarang. Asyik merengek menangis je setiap masa, susu dan makan pun dia reject. Langsung tak nak, cuma minum air masak je. Mulut dia sakit sebab ulser tu, moga cepat baik sayang! 

Isnin, 25 Februari 2019

Moga ada rezeki terbaik!

Assalamualaikum...(^ ^)

Selesai dah Atikah hadir temuduga program Asia Kakehashi Project Japan hari Sabtu lepas, kena tunggu masa sebulan untuk dapat keputusan. Harapnya ada lah berita baik buat Atikah walaupun harapan nak dapat tu agak susah jugak. 


Bukanlah Mas tak yakin dengan kebolehan Atikah tapi peserta yang pergi temuduga tu ramai pastu untuk negeri Selangor pihak AFS nak 18 orang je. Haaa memang agak tipis jugaklah peluang, tapi kalau orang cakap dah rezeki tak mustahil boleh dapat kan? Lagi pun kalau berjaya temuduga pertama ni akan ada kali kedua pulak, peringkat international pulak. 

Kalau ikut Atikah cerita temuduga tu takdelah susah mana pun, dia lebih kepada minat peserta yang mendalam nak sertai program tu. Kena tahu budaya masyarakat Malaysia dan Jepun, dan kalau pandai sikit² bahasa Jepun ianya satu kelebihan lah. Itu menampakkan peserta tu berminat sangat nak sertai program ni!


Pastu Atikah cerita kalau terpilih ikuti program ni, kat sana nanti akan duduk dengan keluarga angkat. Pastu pergi sekolah semua kena sendiri, kena naik train sendiri. Duit poket dan duit belanja pihak AFS akan sediakan, haaa memang kena berdikari sendiri. Barulah seronok camtu kan, boleh belajar cara hidup dan budaya kat sana. Barulah dapat pengalaman berharga, dapat uruskan diri dengan pelbagai cabaran. 

Haaa bila dengar dia cerita tu memang bertuah sangatlah kalau dia terpilih sertai program ni, banyak dia boleh pelajari dan rasai. Jadi Mas doakan moga ada rezeki terbaik untuk Atikah, dia memang berminat sangat. Doakan yang terbaik untuk dia yer!


Selasa, 19 Februari 2019

Berjaya terpilih temuduga

Assalamualaikum...(^ ^)

Masa mula² tahu pasal program Asia Kakehashi Project Japan ni memang tak terfikir pun nak suruh Atikah mohon, yelah Mas fikir bukan senang nak dapat kan? Tapi Mas tanya jugak pada dia, berminat tak nak mohon. Laju je dia cakap nak, terus ajak kawan baik dia mohon sekali. 


Haaa Mas tahu dia memang suka benda camni, peluang untuk dia jugak nak rasa pengalaman ke luar negara. Lagi pun bagi Mas program camni bagus untuk dia, boleh dapat peluang dan pengalaman mempelajari budaya dan pendidikan negara Jepun tu. Pastu dapat jugak dia berkenalan dan bergaul dengan pelajar² lain dari serata negara.

Pastu bila dah mohon tu takdelah berharap sangat untuk dapat, yelah tentu ramai saingan kan? Jadi kami tunggu jelah, kalau ada rezeki tu maka ada lah. Tapi tak sangka 2-3 hari lepas Atikah terima emel dari pihak Yayasan AFS tu, dah dia berjaya terpilih untuk hadiri temuduga. Syukur sangat ada rezeki untuk dia berpeluang ke negara Jepun, doakan moga dia berjaya temuduga ni!


Cuma bila dia dah dapat temuduga tu, hati Mas ni jadi sebaklah. Haaa tau lah perasaan mak² ni kan, mulalah fikir macam². Kalau dia berjaya dapat nanti, tak taulah nak gambar camne rasa nak berpisah dengan dia. Lama jugak dia akan pergi, 6 bulan. Hehehee gitulah, gembira dia dapat peluang ni tapi dalam masa yang sama sedih jugak kalau dia dapat pergi nanti. 

Tapi takpelah Mas doakan yang terbaik untuk dia, moga dia berjaya dalam temuduga tu. Bagus dapat peluang tu, demi masa depan dia jugak. Satu pengalaman berharga tu kalau dapat, berpisah 6 bulan je dengan dia. Good luck kakak untuk temuduga tu Sabtu ni, buat yang terbaik tau!

Isnin, 18 Februari 2019

Tahniah Boss!

Assalamualaikum...(^ ^)

Sekali lagi Mas akan dapat boss baharu, boss lama dapat kenaikan pangkat ke gred Jusa B. Memang takde rezeki Mas nak berjodohan panjang dengan dia sebagai PA dan Boss, hanya 5 bulan je. Tapi kira dalam sejarah Mas sebagai PA, ini boss yang paling sekejap. Agaknya Mas ni kalau dengan boss yang baik berjodohan tak lama.


En Jo ni boss Mas yang ke-8 sepanjang khidmat Mas sebagai PA selama 16 tahun, haaa ramai jugak kan? Dalam 8 orang tu hanya sekali je Mas kerja dengan boss perempuan, lagi 7 boss lelaki. Antara boss² semua tu, En Jo jugak adalah boss yang baik. Mas senang bekerja dengan dia, semuanya lancar dan takde masalah pun. Dia pun tak banyak kerenah dan mudah Mas nak berkomunikasi dengan dia.

Walaupun hanya sempat 5 bulan Mas jadi PA dia tapi dah rasa serasi dan seronok kerja bersama. Nak berbincang dan bercakap pun mudah, takdelah dia nak moody atau angin semacam je. Dia sentiasa ceria, suka senyum, suka buat lawak dan soft spoken sangat. Memang semua pegawai dan staff seronok kerja dengan En Jo ni!

Tapi lumrah bekerja kan, sampai masa boss² ni akan naik pangkat dan bertukar. Jadi nak tak nak kenalah terima norma alam kerja ni, yang baik memang payah nak kekal lama. Jadi Mas hargai sangat jasa En Jo di BSM ni, walaupun sekejap je tapi sangat bermanfaat. Haaa sampai kan dengan boss baharu ni, Mas asyik tersasul panggil nama En Jo je. Hahahaa teruk betul kan?

Tahniah En Jo atas kenaikan pangkat dan selamat bertugas di tempat kerja baharu, walaupun hanya 5 bulan kita bekerjasama tapi ianya satu pengalaman yang berharga. Terima kasih atas layanan yang sangat baik sepanjang menjadi boss!

Isnin, 11 Februari 2019

Takde rezeki ke SBP

Assalamualaikum...(^ ^)

Kalau ikutkan hati memang Mas nak sangat Atikah masuk Sekolah Berasrama Penuh, itu impian Mas tu. Bukan apa bagi Mas lagi senang dia duduk asrama, nak pulak tahun depan dia akan duduki periksa SPM. Jadi kenalah tumpu sepenuh perhatian pada pelajaran bermula dari Tingkatan 4 ni, persediaan awal bak kata orang.


Tapi semua tu tak dapat jadi kenyataan sebab permohonan dia ke SBP tak berjaya, dah keluar keputusan pada 25 Januari tu. Kecewa jugaklah sebab Mas dah berharap sangat dia dapat, keputusan dia pun agak cemerlang jugak. Tapi mungkin ada merit yang tak memenuhi syarat kot, pastu saingan pun ramai agaknya. 

Dia pun kecewa jugak bila tahu tak dapat, Mas suruh buat rayuan pun dia tak nak. Dah putus asa katanya sebab saingan ramai, kawannya dapat 8A pun tak berjaya dapat. Mas ada jugak suruh dia merayu, manalah tahu ada rezeki kali kedua kan? Tapi dia tak mahu, jadi sebagai ibu Mas tak nak lah paksa sangat. Mas terima hakikat dah takde rezeki dia untuk ke asrama penuh, mungkin ada rezeki lain selepas ni. Pastu Mas tak kisahlah dia sekolah kat mana pun, janji masa depan dia terjamin!

Lagi pun kat sekolah sekarang pun dia dah banyak berhabis duit untuk beli buku², dah banyak jugak yang dia dah belajar. Sebab tu dia nak kekal je kat sekolah tu, dah serasi katanya. Bagi Mas sekolah sekarang bagus dah untuk dia, banyak aktiviti dan kelas tambahan untuk bantu pembelajaran dia. Pastu kadang tu cikgu buat tuisyen percuma untuk bantu murid², haaa kira bertuahlah anak murid.

Jadi sekarang Mas redha je walau kat mana dia bersekolah, takde rezeki ke SBP tak semestinya dia tak boleh cemerlang dalam pelajaran dan peperiksaan. Mas doa yang terbaik untuk dia!

Isnin, 4 Februari 2019

Haram dinobat Juara Lagu 33!

Assalamualaikum...(^ ^)

Tahniah Hael Husaini, sekali lagi dinobatkan sebagai Juara Lagu selepas memegang title tersebut pada AJL32. Ternyata gandingan dia dengan Dayang membuahkan hasil, lirik lagu Haram mampu memikat hari juri.


Mas memang suka lagu² Hael ni, bermula dari Jampi pastu Haram dan seterusnya Hajat. Suka dengan bait² lirik lagu ciptaan dia, penuh makna dan seronok didengar. Ikutkan Mas jangkakan lagu Hajat boleh menang, tapi rupanya Haram lebih menguasai. Persembahan untuk lagu ni pun sangat best, basah pentas dituruni hujan. Ingat menang persembahan terbaik dah!

Untuk Naib Juara dan tempat Ketiga, hanya lagu Misha Omar je yang Mas jangka. Tapi lagu Bunga dari Ara Johari tu memang di luar jangkaan, rasanya macam tak patut je dia menang Naib Juara. Bagi Mas lirik lagu tu takdelah menarik sangat, biasa² je. Patutnya lagu Nisan Cinta boleh menang sebab liriknya menarik, atau pun lagu Hajat. Tapi juri dah memilih kan, kenalah akur.

Untuk Vokal Terbaik pulak, mulanya Mas target Siti Nordiana dan Jacylnn Victor boleh menang, tapi semalam nyanyian mereka kurang padu. Vokal macam tak sampai je, mendatar je nyanyi. Pastu target Siti Sarah pulak, tapi hampa jugak. Terlalu banyak dia ubah melodi lagu tu, terus vokal jadi kurang power. Haaa bila Misha Omar menyanyi terus teka dia akan menang, sebab vokal dia memang padu.

Persembahan terbaik pulak memang layaklah Sufian Suhaimi menang, dapat standing ovation tu. Sebak jugaklah dengar dia nyanyi semalam, terkesan kat jiwa. Pastu isu corak persembahan dia tu tak payahlah nak pertikaikan, itu hak dia. Sama ada dia dah move on dari kisah hidup dia atau tak, siapa kita untuk menyibuk kan. Yang penting dia nak buat persembahan terbaik untuk AJL33 dan dia buktikan dia layak!

Secara keseluruhan AJL33 takdelah gempak seperti Mas jangkakan, persembahan pembukaan dan penutup agak hambar. Pastu ada artis yang bertanding tak all out sangat, vokal pun kurang padu dan persembahan pun kurang mantap. Harap AJL akan datang lagu² yang bertanding lebih menarik, pastu artis yang bertanding berikan persembahan yang lebih terbaik. Jangan ubah sangat melodi lagu tu, sampai jadi ke laut!

Keputusan penuh AJL33!
Juara Lagu: Hael Husaini & Dayang Nurfaizah | Haram
Naib Juara: Ara Johari | Bunga
Tempat Ke-3: Misha Omar | Sampai Bila

Persembahan Terbaik: Sufian Suhaimi | Di Matamu
Vokal Terbaik: Misha Omar | Sampai Bila 

Sabtu, 2 Februari 2019

Tak sabar nak tengok AJL33!

Assalamualaikum...(^ ^)

Tak pernah pulak rasa tak sabar nak tengok Anugerah Juara Lagu 33 ni, selepas AJL dah berubah konsepnya. Memang dah berapa tahun Mas tak tengok AJL ni, tup² tahu keputusan je. Mas akur sejak AJL dah takde kategori Balada, Pop Rock dan Irama Malaysia tu ia agak membosankan. Dah takde jiwa nak tengok sebab kebanyakannya lagu² single penyanyi baru.


Tapi kali ni Mas rasa ada kelainan pada lagu² yang bakal bertanding, dan kebanyakan lagu kena dengan jiwa Mas. Pastu lagu² tu takdelah lagu macam saja² suka, tapi lagu yang ada jiwa dan sedap didengar. Lagi satu artis² yang menyanyikan lagu² ni kebanyakannya vokal mantap², haaa mesti lebih gempak kot AJL33 ni. Yelah gabungan vokal mantap dan lagu best, mestilah akan meletop!

Jom tengok lagu² mana jadi pilihan korang untuk bertakhta sebagai Juara Lagu. 

1. Siti Sarah | Semakin
2. Ara Johari | Bunga
3. Syamel | Kau Pun Sama
4. Misha Omar | Sampai Bila
5. Hael Husaini & Dayang | Haram
6. Khai Bahar | Luluh
7. Altimet | Bunga
8. Haqiem Rusli ft Aman Ra | Jatuh Bangun
9. Amylea & Kaer | Tak Pernah Hilang
10. Hael Husaini | Hajat
11. Sufian Suhaimi | Di Matamu
12. Siti Nordiana & Jaclyn Victor | Nisan Cinta

Haaa best² kan semua lagu, Mas paling suka lagu Heal Husaini, pastu lagu Nisan Cinta dan satu lagi lagu Khai Bahar. Mas rasa lagu² ni ada peluang nak jadi Juara Lagu, pastu penyanyinya pun ada peluang nak menang vokal terbaik. Pastu kalau ikut lirik² lagu, Mas suka lirik lagu Nisan Cinta, Haram dan Hajat. Hahahaa semua lagu Hael kan, nak buat camne memang lagu² dia sedap didengar!

Jumpa malam esok ye, moga AJL33 ni janjikan yang terbaik dan mantap. Moga artis² jemputan yang buat persembahan pun best², baru semangat nak tengok. Sebelum tu jom layan Mashup 12 Finalis AJL33 dari Caliph Busker ni, perghhh memang gempak arrr suara depa semua. Kalau masuk bertanding AJL ni boleh sapu bersih, hehehee!


Selasa, 29 Januari 2019

Fasa anak² demam!

Assalamualaikum...(^ ^)

Bila anak² demam ni susah hati dia lain macam kan, makan tak lalu tidur tak lena. Kalah orang bercinta tau dak! Lagi² yang demam tu anak yang masih kecik, kesian tengok dia tanggung sakit dan sengsara tu. Kita yang tengok pun rasa sedih, inikan pulak dia.


Sebab itulah bila anak² demam Mas lebih rela jaga sendiri depan mata, tak kira masih kecik atau dah besar. Mas lebih rasa lega tengok tahap demam mereka tu camne, Mas rela ambik cuti demi nak jaga mereka. Memanglah husband pun boleh jaga tapi fahamlah kan naluri mak ni camne, tahap keyakinan dia tu lain. Walaupun yang jaga tu laki sendiri, tapi rasa tak yakin tu tetap ada.

Lagi satu walau banyak kerja dan sayang cuti, tapi Mas tetap akan cuti jugak kalau anak² demam ni. Tak sanggup aihhh nak hantar anak² ke taska atau sekolah kalau mereka demam, lagi tak tenang kerja camtu. Jadi lebih baik cuti kan dari dok tak tentu hala kat pejabat, nak buat kerja pun payah sebab hati dok teringat anak je.

Macam baru ni Aiyra demam, walaupun Mas ni susah nak cuti tapi tetap terpaksa. Dengan keadaan demam dia yang on off panasnya, pastu payah nak kebah. Kalau Mas degil jugak nak kerja dan hantar dia kat taska, manalah tahu perkara yang terjadi Mas jugak akan menyesal. Jadi apalah sangat korban cuti 2 hari janji anak sakit depan mata kita kan?

Isnin, 28 Januari 2019

Tamat dah 2 drama ni!

Assalamualaikum...(^ ^)

Selepas ketagih giler dengan drama Cinta Tiada Ganti, 2 drama ni jadi kegilaan iaitu Lelaki Kiriman Tuhan dan Pujaan Hati Kanda. Memang tak missed setiap episod, sampai masa dah terpacak depan TV.


Ikutkan Mas ni jarang tengok lakonan Mira Filzah dan Remy Ishak tu, tapi bila mereka berlakon dalam 2 drama ni terus terminat dengan lakonan mereka. Nampak romantik dan sweet sangat lakonan tu, memang dok senyum² simpul je bila tengok babak romantik mereka.

Nampaknya gandingan mereka memang menjadi, sampaikan ramai peminat yang dok sibuk suruh mereka couple in reality. Hehehee Mas tak ambik kisah sangat bab tu sebab kurang ikuti sangat gosip artis ni, tapi kalau dah jodoh mereka Mas suka je. Sebab mereka nampak sepadan sangat kan?

Hari ni dah episod akhir untuk 2 drama ni, lepas ni takde dah Mas dok tunggu pukul 7 malam setiap hari Isnin hingga Jumaat lepas ni. Pastu takde dah Isnin yang indah bila dok tengok kisah cinta Raid dan Naira, semua dah habis. Tapi kalau nak marathon boleh je tengok kat Youtube TV3 dan Astro On The Go, haaa boleh tengok tanpa henti.


Mas pun mesti marathon punya, puashati sikit tengok tanpa iklan ni. Yelah rindu nak tengok gandingan Mira dan Remy tu, walaupun dua² drama pengakhirannya gembira tapi seronok tengok gandingan romantik dan manis dari 2 orang tu! Moga ada lagi gandingan mereka dalam drama² yang menarik lepas ni!

Rabu, 23 Januari 2019

Kena berhenti berblog ke?

Assalamualaikum...(^ ^)

Kenapalah sejak kebelakangan ni susah betul nak menulis kat blog ni, bukan malas atau takde masa tapi takde idea langsung. Diulangi takde idea, beku dan tepu betul otak ni. Kadang² langsung tak boleh nak fikir apa yang nak ditulis, buka blog pastu termenung je tanpa tulis apa pun.

Bila takde idea ni yang paling Mas tak suka, memang buntu dibuatnya. Kalau malas atau takde masa tu boleh lagi diatasi, janji ada idea kan? Kemalasan dan kekangan masa tu boleh dipaksa, tapi kalau idea ni jangan haraplah nak paksa. Kalau dia tak nak muncul, sampai ke esok hari dok fikir pun belum tentu ia akan muncul. 


Bila jadi camni terus terfikir, ke dah sampai masa Mas berhenti berblog. Yelah susah kalau takde idea nak tulis apa, memang jawabnya takde entri lah untuk blog. Lainlah kalau banyak entri kerja, semestinya tiada masalah nak fikir idea setiap hari. Tapi blogger sendu macam Mas bukannya setiap hari ada entri kerja, kalau tak kerah idea untuk muncul alamatnya makin sendulah blog ni. 

Cuma buat masa ni Mas tak sanggup lagi nak berhenti berblog, Mas sayang nak biarkan blog ni berkubur camtu je. Dah nak masuk 8 tahun blog ni bernyawa, jadi tak mudah nak korbankan dia dek kerana takde idea kan? Dah macam² kenangan dan rezeki Mas dapat dari dia, tak akan dengan mudah Mas nak mengalah kan? 

Sebab itulah walau susah dan payah pun Mas nak cari idea untuk tulis satu entri tu, Mas tetap usaha dan fikir sampai dapat. Contohnya macam tulis entri ni, haaa satu idea yang bagus jugak kan? Boleh dijadikan entri jugak, ada lah sedikit manfaat untuk pembaca blog Mas. Yelah kalau setiap hari tulis entri kerja je, mungkin pembaca akan rasa bosan. Jadi kenalah jugak ada entri santai² camni, walaupun entri ni muncul bila penulisnya buntu je. Hahahaa, tu namanya entri on the spot yang tak disengajakan! 

Moga esok senanglah Mas dapat idea untuk menulis, Mas masih nak kekalkan momentum 1 entri sehari ni.

Selasa, 22 Januari 2019

Kembali ke misi kurus!

Assalamualaikum...(^ ^)

Alahai lamanya dah abaikan misi kurus ni, sampai sekarang masih belum cecah berat 60kg yang diidamkan tu. Mana taknya banyak diet main², kejap semangat kejap tak. Pastu bersenam pun makin malas, sebab itulah berat payah nak turun. Berat tu dok macam yoyo, kejap 70kg dan kejap turun ke 68kg. Pastu naik semula, haihhh geram pulak rasa!

65kg (2017)

Tapi tak boleh buat apa kan, salah diri sendiri. Siapa suruh tak disiplin dan konsisten, kalau buat macam mula² dulu Mas tahu pasti boleh. Tahun 2015 Mas mula berdiet dulu boleh buang 20kg, dari 85kg turun ke 65kg. Seronok masa tu sebab berjaya turunkan berat hingga ke angka 6, walaupun makan masa sampai 2 tahun. Memang bangga dengan diri sendiri!

Sekarang memang Mas jaga makan jugak, tapi tak terlalu disiplin. Kadang bedal jugak makanan manis, masin dan berlemak, sebab itulah berat susah turun. Pastu jarang amalkan senaman, itu yang lagi payah berat nak turun. Walaupun ada penurunan 1kg atau 2kg tapi kadang tak kekal, sebabnya tak disiplin jadi berat tu naik semula. 

Jadi dah seminggu Mas mulakan misi kembali, nak dapatkan berat 65kg dulu. Pastu perlahan² cuba capai target 60kg tu, lama dah idamkan. Jaga makan memang Mas teruskan, macam kawal makan nasi. Pastu air manis memang tak minum dah, air masak dan teh hijau je setiap hari. Lagi satu Mas mula buat Intermittent Fasting, haaa katanya cara ni mudah nak turunkan berat. Awalnya ni Mas buat 14 jam, akhir makan jam 6.30 petang dan mula makan esoknya jam 7.30 pagi. 

70kg (2018), haihhh

Dah seminggu Mas mulakan IF ni, dan alhamdulillah Mas mampu lakukan. Berjaya kawal lapar dan kawal makan, malam memang minum air masak dan teh hijau je kalau rasa lapar sangat. Pagi pulak Mas sarapan dengan buah dan roti gandum je, tengahari baru ambik yang berat kalau rasa lapar. Petang sebelum mula kembali IF, Mas akan minum susu atau ambik sup je. 

Setakat seminggu ni dah berjaya disiplinkan diri dan konsisten, walaupun belum nampak hasil yang banyak tapi badan tu rasalah ringan dan perut takdelah nampak buncit je. Moga Mas akan terus istiqomah untuk misi kurus kali ni, bukan nak kurus yang melampau² tapi nak lebih sihat sebenarnya!

Isnin, 21 Januari 2019

Pikat selera anak²!

Assalamualaikum...(^ ^)

Anak² Mas ni bila bab makan kadang² susah jugak nak pikat selera diaorang, kadang tu bila masak nasi satu pot pun susah nak habis. Bila tanya kenapa tak makan, semuanya cakap tak lapar dan takde selera nak makan. Haihhh buntu mama korang ni tau, malas masak baru tau!

Tapi yelah kadang² tu anak² bosan jugak dok makan ikan ayam setiap hari, walaupun masak berbeza² setiap hari. Mas pun muak jugak, lauk telur atau ikan bilis lagi boleh tambah selera. Sebab tu stok kedua² ni kena sentiasa ada, kalau dah masak beria² mereka tak nak makan Mas masak yang ringkas² je. Janji anak² kenyang dan Mas yang masakkan untuk diaorang!


Jadi nak pikat selera makan anak² ni Mas kena masak yang simple je, bukan anak² je yang berselera tapi mama babah pun sama. Contoh masakan ringkas tu macam Sambal Telur atau Sambal Tempoyak Ikan Bilis Petai, haaa kalau masak camni ai pun bertambah nasi. Tu yang malas masak selalu, ke laut diet ai nanti. Tapi sebab nak pikat selera anak², semalam Mas masak Sambal Tempoyak Ikan Bilis Petai.

Fuhhh sekali sekala masak gini, 2 pot nasi licin tau. Bertambah² anak² makan, berselera sungguh diaorang. Haaa memang seronok tengok diaorang makan, sebab jarang sangat tengok mereka berselera camtu. Sampaikan malam pun nak makan lagi, masak 2 pot pun habis nasi. Cuma masak camni memang mengundang sangatlah, dengan mamanya makan tak ingat. Hahahaa hancur diet!

Tapi apa pun itulah cara Mas nak pikat selera anak², biar mereka kenyang makan baru Mas puashati

Khamis, 17 Januari 2019

Cosmoderm Soothing Feminine Hygiene Wash

Assalamualaikum...(^ ^)

Kita sebagai wanita ni bab penjagaan kecantikan dan kebersihan luaran dan dalaman memang perkara yang diutamakan, sebab kalau tak cantik dan bersih boleh jatuhkan imej kita. Lagi satu penjagaan kebersihan bahagian intim pun memang perlu diambil berat, jangan malu sebab itu aset penting kita kan?

Macam Mas memang dah ada pembersih pilihan yang Mas suka, dan pilihannya sudah tentu Manjakani Hygiene Wash dari Cosmoderm. Mas suka pembersih ni sebab ianya beri kesegaran sepanjang hari, jadi barulah rasa lebih bersih dan yakin. 


Tapi bila dah ada anak dara yang semakin besar, Mas kena jugak pilihkan pembersih intim wanita untuk dia, yelah anak dah remaja kenalah jaga kebersihan intim dengan baik kan? Jadi Mas tetap pilih jenama Cosmoderm, dan Soothing Feminine Hygiene Wash adalah pilihan tepat untuk dia. Sebabnya pembersih ni sangat sesuai untuk gadis remaja seperti Atikah tu. Dia pun suka guna pembersih ni sebab buat dia rasa lebih segar dan bersih, terutama ketika datang bulan. 


Cosmoderm Soothing Feminine Hygiene Wash
Kenapa Mas tetap pilihan jenama Cosmoderm, sebab bahan² di dalamnya 100% semulajadi iaitu Aloe Vera, Chamomile dan Tea Tree Oil.  Pastu ianya bebas bahan kimia seperti Paraben, SLS dan SLES serta ianya tidak diuji pada haiwan. Yang paling penting produk ni 100% halal, jadi boleh digunakan tanpa was-was. 


Pembersih ini jugak lembut dan nyaman pada kulit, anti bakteria dan anti kulat yang sangat sesuai untuk gadis remaja dan wanita di semua peringkat umur. Antara kelebihannya ialah:

1. Membantu mengekalkan pH 3.5 yang paling sesuai;
2. Membantu mengurangkan iritasi;
3. Mengurangkan keputihan; dan
4. Memberikan kesegaran sepanjang hari.


Harganya pulak sangat berpatutan, hanya RM16.90 untuk botol 375ml. Pastu ada jugak botol 150ml yang mudah dibawa ke mana saja, dan harganya cuma RM9.90. Nak beli pun mudah jugak, hanya layari laman web rasmi Cosmoderm atau di outlet AEON Wellness, Caring, Watsons dan farmasi komuniti terdekat. Kalau ada promosi boleh dapatkan dengan harga yang lebih murah tau!

Untuk maklumat terkini pasal promosi dan produk, boleh layari laman sosial Cosmoderm.



Rabu, 16 Januari 2019

Isu membeli di luar sekolah

Assalamualaikum...(^ ^)

Isu anak² membeli selepas waktu sekolah ni dah jadi perkara biasa, semua ibu bapa akan hadapi. Nak larang camne pun memang tak akan boleh sebab kalau kita tak bekalkan duit belanja, ada je kawan² yang sudi nak belikan. Pastu nak salahkan peniaga yang menjual pun tak boleh, sebab itulah cara dan punca mereka mencari rezeki.


Macam anak² Mas pun sama, mesti ada tinggalkan duit lebih belanja di sekolah untuk membeli masa balik. Terutamanya si Airis lah, setiap kali balik ada je benda dia nak beli. Mas memang tak halang tapi Mas hadkan seminggu tu hanya 2-3 kali sahaja. Pastu apa yang dia nak beli pun Mas akan pantau, hanya beli makanan yang betul² mengenyangkan seperti kuih, nugget atau roti. Kalau aiskrim atau jajan² memang dilarang sama sekali, walaupun kadang tu dia membeli jugak. Tapi Mas akan bagi amaran, kalau beli benda² camtu memang Mas tak bagi dah duit belanja.

Ada jugak yang cakap, bekalkan makanan dari rumah supaya anak² tak membeli. Ya Mas akui, cara tu memang bagus. Tapi bagi Mas biarlah anak² nak belajar berbelanja, dari situ dia tahu camne nak uruskan duit belanja sendiri. Kadang anak² ni bukan nak membeli sangat, mereka cuma nak dapat duit belanja setiap hari. Kalau tak dibelanjakan duit tu mereka boleh simpan, haaa boleh jugak ajar anak menabung kan?

Paerkara ni Mas akui memang susah kita nak halang, biasalah anak². Tapi kita cuba pantau dan nasihatkan mereka supaya tak membeli selalu dan tak membeli makanan yang tak berkhasiat. Caranya kita jemputlah anak awal², jadi kita boleh kawal mereka dari membeli. Atau pun kita belikan makanan siap² kat mereka, haaa ini Mas selalu buat. Mas tahu anak² ni kadang lapar lepas balik sekolah, jadi Mas belikan donut atau goreng pisang ke. Memang cara ni dapat halang anak² dari membeli jajan² yang dijual tu. 

Jadi sebagai ibu bapa kita janganlah risau sangat pasal hal ni, pandailah kita tangani demi kebaikan anak². 

Selasa, 15 Januari 2019

Kembali minum Ephyra

Assalamualaikum...(^ ^)

Dulu Mas memang pengguna setia Ephyra, dari tahun 2015 lagi. Bila minum Ephyra ni memang puashati sangat, ramai kawan² puji kulit cantik dan berseri je. Hehehee bukan puji diri sendiri tau, tapi memang Ephyra ni serlahkan kecantikan kita luar dan dalam.


Cuma masa Mas mengandungkan Aiyra tahun 2017 tu, alahan yang teruk menyebabkan tekak Mas ni tak boleh nak minum Ephyra. Bila minum je rasa loya dan nak muntah, jadi terpaksalah stop minum. Ralat jugak sebab dah jadi pengguna setia kan, tapi apakan daya alahan mengatasi segalanya.

Jadi sekarang Mas dah kembali semula amalkan minum Ephyra, yelah dah nak masuk umur 40an ni kenalah jaga kecantikan luaran dan dalaman. Bukanlah nak perasan muda selalu cuma nak kekal sihat dan berseri, lagi pun bila kita sihat dan cantik barulah kita akan rasa lebih yakin dengan penampilan diri kan? Lagi satu bila mula kembali minum Ephyra ni badan lebih rasa bertenaga je, kurang rasa lesu dan tak bermaya walaupun penat seharian.

Jadi sekarang setiap hari tak pernah lupa minum Ephyra, kira dah jadi macam sarapan wajib setiap pagi. Dahlah rasanya sedap, pastu khasiatnya bagus. Sesuai pulak sebagai minuman kesihatan untuk Mas yang nak kekal berdiet ni, sebabnya ia memang minuman yang mengenyangkan. Minum jam 8 pagi akan kekal kenyang hingga ke waktu makan tengahari.


Dan yang paling Mas suka pasal Ephyra ni ianya buat kulit muka lebih lembap. Mas memang hadapi masalah kulit kering dan tona kulit tidak sekata. Kalau selepas cuci muka lagilah nampak kering dan kadang² mengelupas. Bila nak pakai makeup kena letak foundation tebal sikit dan selalu nak kena touch up. Dengan Ephyra masalah kulit kering dan takde, kulit lebih lembap dan bila pakai makeup pun nampak lebih cantik dan berseri.

Jadi Ephyra akan terus jadi teman kecantikan Mas!

Isnin, 14 Januari 2019

Jantung Aiyra sihat 100%!

Assalamualaikum...(^ ^)

Sebelum ni Mas pernah cerita pasal Aiyra kena scan jantung buat kali kedua masa umur dia dah masuk setahun. Bagi korang yang belum tahu boleh baca entri Moga temujanji terakhir ni! Cuma Mas belum berkongsi apa keputusan dari scan tu, hari ni baru teringat dan Mas kongsikan kat sini sebagai kenangan.


Mari Mas cerita semula pasal masalah jantung Aiyra ni, sebenarnya masa dia lahir doktor pakar dapat kesan ada 2 lubang kat jantung dia. Masa dapat tahu ni Allah je tahu bagaimana perasaan Mas dan husband, tapi kami tetap positifkan diri dan kena kuat demi Aiyra. Bila doktor buat scan jantung yang pertama masa Aiyra umur 2 bulan, ada perkembangan yang baik. Dua lubang tu dah makin mengecil, tapi tetap kena pantau kesihatan Aiyra. 

Alhamdulillah sebelum temujanji scan kali kedua, Aiyra membesar dengan sihat dan jantung dia takde masalah. Jadi kami memang yakin jantung dia sihat dan 2 lubang tu akan tutup sepenuhnya. Cuma masa hari temujanji tu adalah Mas rasa gementar sikit, yelah siapa tak risau dengan keputusan hasil scan tu kan? Pastu risau jugak Aiyra akan meragam masa nak buat scan tu, yelah dia kan dah makin lasak.

Tapi lega semuanya dipermudahkan, masa scan tu Aiyra bagi kerjasama yang baik. Dia duduk diam je sambil ralit tengok TV, sampai doktor puji dia budak yang paling bagus masa buat scan. Sepanjang doktor scan tu memang macam² rasa ada, bercampur baur tau tak? Hati tak putus² doa moga keputusannya akan buat kami tarik nafas lega dan bersyukur. Bila dah selesai urusan scan tu sekali lagi berdebar nak tunggu keputusan.

Saat doktor bagitau keputusan yang 2 lubang tu dah tutup sepenuhnya dan jantung Aiyra sihat 100%, tak semena² airmata mengalir. Gembira, sebak dan rasa syukur bercampur semuanya, Allah makbulkan doa kami. Dapatlah kami lihat Aiyra membesar dengan sihat sehingga dia dewasa, fuhhh lega yang teramat sangat. Lepas ni dah tak perlu datang temujanji lagi, memang itu yang terakhir. 

Khamis, 10 Januari 2019

Dapat jugak beli Steam Iron

Assalamualaikum...(^ ^)

Masa mula² saterika Phillips keluar tu, memang teringin sangat nak beli. Tapi bila tengok harga memang tak mampu, nak beli secara hutang pun tak mampu sebab banyak komitmen masa tu. Jadi mampu tengok jelah dan guna je saterika yang sedia ada. 

Tapi bila sering hadapi masalah iron melekat kat baju, memang jadi stress. Puncanya anak² Mas lah, dok gosok baju tapi pakai suhu yang terlebih panas. Bila gosok je kat baju terus melekat, jadi dah mula jadi macam tu memang saterika dah tak elok. Dia akan sentiasa melekat kalau guna suhu yang panas, berapa banyak dah baju dan tudung jadi mangsa. Nak gosok je kena guna suhu rendah, tapi masalahnya baju tak hilang kedut. Huhhhhh stress sangat!


Ikutkan dah 2-3 kali tukar saterika tapi tetap jadi camtu, padahal dah beli yang bagus jugaklah. Tapi biasalah bila anak² ni guna, pesanlah banyak kali pun tetap buat silap yang sama. Haihhh pening mak korang ni haaa, stress bila dok gosok baju kerja pepagi. Payah betul nak hilang kedut seribu tu!

Jadi nekad nak beli Steam Iron, dapat yang lebih kurang Phillips tu pun ok dah. Mas pun pergilah survey kat Seng Heng, sekali nampaklah promosi Steam Iron Tefal ni. Harga takdelah mahal sangat, RM1600++ je dah boleh buat bayaran ansuran. Kebetulan Mas dah takde hutang dengan AEON Kredit, jadi bolehlah mohon lagi. Nak bayar tunai memang bajet takde, jadi buatlah secara ansuran dan bulanan pun hanya RM90 selama 2 tahun.


Haaa dapatlah saterika yang dah lama diidamkan, barulah boleh senyum lebar. Lepas ni dah takde masalah susah dan stress dok iron baju, semuanya dah jadi mudah sebab saterika ni hanya perlu gosok sebelah je dan kedut hilang di kedua² belah baju. Anak² nak guna pun mudah, takde dah masalah baju melekat sebab iron terlebih panas. Pastu ianya selamat sebab kalau terlupa off suis, dalam masa 5 minit dia akan ter off sendiri. 

Yang menariklah masa beli ni ada promosi, dapat percuma Iron Board dan Coffee Maker. Haaa berbaloi sangat! 



Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com