terkini dan sensasi

Khamis, 13 Disember 2012

Senang bersalin

Assalamualaikum...(^ ^)

Ramai yang bertanya apa petua Mas senang bersalin bila baca pengalaman Mas melahirkan Airis. Alhamdulillah, Mas akui memang mudah melahirkan ketiga² anak Mas. Memang tak merasa kesakitan yang lama dan menyeksakan.

Tiga² Mas rasa sakit bersalin.

Anak sulung, Mas sakit jam 3 pagi pastu boleh lagi gerak balik dari Subang Jaya ke Temerloh. Elok sampai depan hospital air ketuban pecah, masuk labor room dah buka 7 cm. Tapi takde rezeki bersalin normal sebab anak songsang, jadi terpaksalah operate.

Anak kedua pulak Mas sakit jam 7 pagi, pukul 11 pergi hospital dah buka 7 cm. Masuk labor room doktor pecahkan air ketuban, pukul 12.30 tengah hari sakit kuat pukul 12.56 tengah hari anak dah lahir. 2 kali teran je, jahit pun tak banyak!

Yang ketiga ni lagi mudah, alhamdulillah. Sakit pukul 2 pagi, pukul 7 pagi air ketuban pecah. Sampai hospital 7.30 pagi dan pukul 8 pagi dah selamat bersalin!

Begitulah pengalaman Mas bersalin, dipermudahkan segalanya! Nak kata ada petua jujur Mas cakap memang tak amalkan apa² petua, Mas cuma banyakkan berjalan masa mengandung dan kuatkan semangat jugak. Mas tak terbawa² sangat rasa tak larat dan lemah badan tu. Kalau ikutkan bila mengandung kita akan cepat rasa letih dan tak larat kan? Tapi jangan ikutkan sangat rasa tu sebab nanti bila nak bersalin kita pun akan rasa tak larat dan tak kuat. Ini memang arwah mak yang pesan.


Jumaat, 7 Disember 2012

Si bunga Airis

Assalamualaikum...(^ ^)

Alhamdulillah, hari ni genap umur Airis 14 hari. Kejap je masa berlalu kan? Pejam celik pejam celik, sedar² nanti Airis dah sebulan.

Tumbesaran Airis sangat memberangsangkan. Selepas baik dari kuning hari tu, dah takde masalah lain. Mas harap² Airis dapat membesar dengan sihat dan aktif. Syukur jugak sebab Mas tak hadapi banyak masalah menjaga Airis, tidur malam pun dia tak banyak meragam. Hanya bangun untuk menyusu sahaja setiap 2 jam sekali, waktu siang pun camtu.

Kakak dan abangnya pun seronok bila adiknya bangun tidur, itulah masanya mereka boleh main² dengan adik. Tapi kalau adiknya tidur lama sikit mulalah dikacaunya. Nak bagi adiknya jaga supaya dapat main, hehehee!

Begitulah mereka sejak ada adik, seronok sangat! Kalau boleh 24 jam nak berkepit dengan adik. Mas dan husband pun rasa gembira sangat, maklumlah dan lama takde anak kecil. Walaupun penat terpaksa bersekang mata setiap malam tapi ianya satu saat yang indah.

Jom tengok gambar² si bunga Airis.






Khamis, 6 Disember 2012

Saat melahirkan Nur Airis Arissa

Assalamualaikum...(^ ^)

I'm back!

Lama benar dah tinggalkan blog, entah ada entah tidak lagi pembaca yang sudi berkunjung. Tapi nak buat camne, semangat berblog makin merundum. Bukan tak sayangkan blog tapi tengah tercari² mood menulis kembali. Alhamdulillah, hari ni mood tu datang kembali, harap² tak hangat² taik ayam!

Mas menulis hari ni untuk berkongsi dengan kawan² pengalaman terindah melahirkan puteri baru Mas. Jom baca kisah saat melahirkan Nur Airis Arissa.


Jam 2 pagi pada 24/11 Mas terjaga dari tidur dan masa tu dah terasa perut sakit. Dalam hati terdetik, dah sampai ke masa nak melahirkan. Mas bangun dan masih mampu menahan sakit sebab ia hanya datang ½ jam sekali. Tapi dalam hati dah risau sebab husband takde kat rumah, dia bekerja.

Tepat jam 3 pagi Mas telefon husband suruh dia balik, risau jugak sebab apa pun boleh berlaku kan? Tapi husband beritahu tak dapat balik sebab hujan lebat waktu tu. Mas paksa jugak dia balik dan suruh pinjam kereta kawan dia, dan hampir jam 4 pagi husband sampai di rumah. Terus dia tanya nak pergi hospital tak? Mas tak mahu lagi sebab sakit belum kerap, jadi kami masuk tidur dulu.

Jam 6.30 pagi Mas tersedar sebab perut rasa sakit, terasa nak buang air besar. Pergi ke tandas dan hajat dilepaskan, kemudian sambung tidur semula. Tiba² dalam tidur tu terdengar bunyi 'pop' dan seluar terasa basah. Ya Allah, air ketuban dah pecah! Terus jerit panggil husband dan saat itu terasa sakit yang teramat sangat, ambik apa yang patut terus gerak pergi ke Hospital Serdang.

Dalam perjalanan ke hospital memang rasa nak bersalin sangat dah, tapi Mas cuba kuatkan semangat dan berdoa supaya sempat sampai ke hospital. Risau jugak terbersalin dalam kereta. Sampai di Dewan Bersalin terus masuk dan nurse suruh baring atas katil, masa tu sakit memang tak boleh ditahan dah. Bila baring terus terasa kepala anak dah nak terkeluar, jerit pada nurse.

Bila nurse datang dia tengok memang dah nampak kepala, dia minta Mas kepit dan jangan teran dulu. Berlari² mereka tolak Mas ke labor room. Sampai di labor room nurse masih suruh Mas kepit dan jangan teran, tapi Mas cakap dah tak boleh. Terus Mas kangkang dan zuppppp lahirlah Nur Airis Arissa, spontan dan sepantas kilat. Tanpa teran, tanpa digunting dan tanpa sempat nurse buat apa².

Alhamdulillah, lega Mas rasa. Dengan mudah dan selamat Mas melahirkan dia. Sangat baik anak mama sebab tak banyak menyusahkan mama. 24 November 2012, tepat jam 8.00 pagi lahirlah Nur Airis Arissa yang beratnya 3.62 kg. Semangat anak mama!

Itulah serba sedikit pengalaman Mas melahirkan, satu pengalaman yang memang tak dapat dilupakan oleh ibu² kan? Walaupun terpaksa menanggung kesakitan yang teramat sangat tapi setelah anak yang dikandung selamat dilahirkan, kesakitan itu lenyap terus. 

Isnin, 3 September 2012

Scan dan shopping barangan baby

Assalamualaikum...(^ ^)

Alhamdulillah semalam dah buat scan jantina baby. Mulanya nak buat 4D tapi baby malu² pulak, siap nyorokkan muka lagi. Jadi tak dapatlah nak tengok muka comel anak mama, buat scan 2D je. Jantina pun dah tau, Insya Allah akan dapat seorang lagi perempuan.

Kakak seronok bila tau baby perempuan, tapi abang Arfan yang merajuk. Puas nak pujuk, huhuhuu! Jelaskan kat dia, walau camne pun tetap adik abang jugak. Siap tanya lagi abang sayang adik tak, sayang katanya. Jadi sesi merajuk tu kejap je, siap cakap lepas ni kalau mama mengandung lagi kena dapat baby lelaki. Nampaknya kenalah mama penuhi permintaan dia tu, hehehee!

Jadi bila dah tau jantina baby baru teruja nak shopping barangan baby kan? Mas pergi shopping kat One Baby World di Shah Alam, pergi sana sebenarnya nak cari set pam susu sebab kedai tu ada tawarkan pakej yang sangat berpatutan harganya. Beli dengan harga RM599 dapat 13 barangan dan ada jugak yang percuma, memang berbaloi sangat. Pastu belilah sikit² barang baby yang lain.

Kemudian pergi pulak shopping kat Jusco, kat sini Mas beli set keperluan bayi seperti toiletries, kelambu, lampin dan tuala. Beli jugak 6 helai baju dan mitten & botties. Bab memilih barang² Mas serahkan pada kakak dan abang dia, seronok sangat mereka dapat pilih baju untuk adik. Mas pun seronok tengok sebab mereka memang pandai pilih baju yang comel².

Memang banyak jugak berbelanja untuk beli barangan baby kali ni, maklumlah dah 6 tahun takde anak kecil. Jadi kebanyakan barangan semua dah takde dan dah rosak, tapi lega sebab kebanyakan benda dah beli. Memang kena selesaikan awal sebab bulan 10 atau 11 nanti nak beli barangan persekolahan kakak dengan abangnya pulak.

Inilah antara hasil shopping tu.


Selasa, 28 Ogos 2012

Gambar RAYA 2012

Assalamualaikum...(^ ^)

Hari ni dah 10 Syawal, mood raya masih belum habis kan? Maklumlah rumah terbuka sana sini, tapi kena beringat sikit kalau pergi rumah terbuka. Jangan makan berlebihan sangat, nanti tak pasal² berat badan yang dah turun masa puasa tu naik balik.

Raya kali ni Mas takdelah makan berlebihan sangat. Kena kawal jugak, maklumlah ada diabetes masa mengandung. Tapi walaupun kawal tetap melantak Lemang, Rendang dan Nasi Impit. Jadi ingatkan masa pergi check up semalam berat naik, rupanya turun jugak sekilo. Tapi alhamdulillah, baby sihat. Berat dia dah 800 gram.

Dah banyak berceloteh ni, Mas nak tayanglah sikit gambar masa raya.








Rabu, 15 Ogos 2012

Esok cuti dah, Selamat Hari Raya!

Assalamualaikum...(^ ^)

Hari ni hari terakhir kerjaesok Mas dah mula cuti.

Rancangan awal mula cuti hari Jumaat tapi memandangkan anak² tak sekolah esok, jadi mama pun malas nak memandu pergi kerja. Terus mohon cuti tambahan lagi 1 hari, nasib bos bagi sebab esok dia dah mula cuti. Jadi tutup kedai mulai esok sampai 27hb, 28hb baru pejabat beroperasi kembali.

Tapi esok Mas tak balik kampung lagi, pagi Jumaat baru gerak balik. Esok nak kemas beg, kemas rumah, mendobi baju, melipat baju dan macam² lagilah. Baru lega sikit nak balik raya bila rumah dah kemas dan semua kerja rumah dah selesai.

Pagi Jumaat terpaksalah mak buyung memandu sendiri ditemani anak² je. Abam Bomba kita tak balik sebab tak dapat cuti, kalau ada rezeki malam raya baru dia balik. Tapi petang raya pertama dah kena balik semula ke Salak Tinggi. Jadilah kan, janji pagi raya dia ada. Takdelah akak sedih sangat derrr.

Di kesempatan ini jugak Mas nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri pada semua pembaca blog Mas, kawan² di Facebook, follower di Twitter dan semua kawan² di alam maya. Moga kita semua selamat sampai ke kampung halaman dan dapat berhari raya bersama keluarga.


Khamis, 9 Ogos 2012

20 Ramadhan

Assalamualaikum...(^ ^)


Alhamdulillah, hari ni dah masuk 20 Ramadhan. Sekejap je masa berlalu, lagi seminggu lebih kita akan menyambut Hari Raya. Mas syukur sangat sebab setakat ni Mas dapat menyempurnakan ibadah puasa selama 20 hari, harap dapat puasa penuh. Setakat ni Mas takde alahan apa² masa berpuasa, kandungan pun sihat.

Mengenai persiapan raya, dah hampir sempurna. Baju raya anak² dah siap beli dah, itu yang paling penting sebab mereka memang teruja nak raya. Baju raya Mas dan husband masih belum beli lagi, hujung minggu baru pergi cari.

Mood raya dah makin terasa!  Mana taknya, tiap² hari memandu pergi kerja dalam kereta mesti dengar lagu raya berkumandang di radio. Masa tu jugak rasa nak memandu balik ke kampung, hehehee!

Tapi yang tak syoknya kemungkinan raya tahun ni Mas akan balik kampung dengan anak² dulu, terpaksalah mak buyung memandu sendiri. Husband belum tahu lagi dapat ke tak cuti raya sebab dia baru bertukar ke balai baru. Kalau dapat pun mungkin malam raya baru dia balik, pastu raya pertama petang dah kena balik bertugas semula. Nak buat camne, itulah rutin tugas seorang anggota bomba.

Oleh kerana mood raya dah terlebih, malam ni nak masukkan duit raya dalam sampul.

Jumaat, 3 Ogos 2012

Happy Birthday!

Assalamualaikum...(^ ^)


Hari ni birthday Arfan yang ke 6 tahun, dah besar dah anak mama ni. Tak lama lagi nak jadi abang dah. Perangai pun dah semakin matang cuma kuat merajuk sikit, ikut perangai mamalah tu.

Yang paling Mas bangga ialah dia masih lagi berpuasa, satu hari pun tak tinggal. Memang kuatlah dia, takde pun nak merengek² atau menangis² sebab lapar dan dahaga berpuasa.

Untuk Arfan..
HAPPY BIRTHDAY!
Moga jadi anak yang soleh dan bijaksana.
Mama doakan kejayaan Arfan dunia dan akhirat.

Hari ni berbuka puasa kat luar, maklumlah nak raikan birthday dia. Dari pagi tadi dah tanya pasal sambutan untuk birthday dia.

Khamis, 2 Ogos 2012

Dapat jugak!

Assalamualaikum...(^ ^)

Tahun ni susah betul nak tukar duit raya, maklumlah semua orang dok kejar nak duit baru kan? Mas pun beberapa kali pergi Bank Islam dekat dengan pejabat ni tapi asyik habis, yang ada cuma duit RM1 je. Duit RM5 dengan RM10 cepat betul habisnya, duit RM20 lagilah susah nak dapat.

Pastu minta jugak husband tanyakan dengan member² dia. Tapi jawapan tetap hampa, duit belum ada lagi. Bukannya apa, kalau tukar lambat nanti takut tak dapat pulak kan? Nanti takde pulak duit raya nak bagi kat anak² buah.

Tapi nasib ada kawan pejabat yang husband dia kerja bank, tanya punya tanya dia kata boleh dapat. Semalam dah dapat duit RM1 dan RM5, nanti esok dapat duit RM10 pulak. Tahun ni bajet duit raya RM300 je, tak boleh banyak² sebab nak simpan untuk persekolahan anak² dan barang² baby. 

Lega, dapat jugak tukar duit raya. Dipersembahkan, hehehee!


Selasa, 31 Julai 2012

Setel jugak baju raya

Assalamualaikum...(^ ^)

Niat di hati tahun ni nak beli je baju melayu husband dan Arfan, camtu jugak baju kurung Atikah. Maklumlah mama kan membuyung, jadi tak perlulah baju kurung. Jadi minggu lepas pergi survey kat Jusco Taman Equine, ada jualan baju melayu dan baju kurung. Tapi cari punya cari semuanya husband tak berkenan, dia memang cerewet sikit bab memilih baju melayu yang dah siap. Ini tak kena, itu tak kena. Naik pening kepala Mas menengoknya, akhirnya tak beli pun!

Bila tak dapat beli, Mas bagi cadangan suruh tempah je. Jadi cuba tanya pada tailor yang biasa kami tempah baju, nasib baik dia masih terima lagi tempahan. Apa lagi terus kami pergi ke Nilai beli kain buat baju melayu dan baju kurung. Malam tu jugak hantar tempahan dan akan siap pada 16/8 nanti.

Alhamdulillah, selesai jugak urusan baju raya mereka. Untuk Mas hanya beli dress online, sesuailah untuk ibu mengandung kan? Dah sampai pun dress tu hari ni, tak sabar nak cuba.

Gambar raya tahun lepas, tema baju warna merah. Tahun ni, tunggu 1 Syawal!


Khamis, 26 Julai 2012

Rezeki Allah!

Assalamualaikum...(^ ^)


Alhamdulillah, syukur sangat! Di bulan Ramadhan yang mulia ni rezeki tu berlipat kali ganda. 

Semalam dah dapat gaji, pastu 9 Ogos ni dapat bonus raya pulak. Pastu 13 Ogos gaji bulan 8 pulak, bolehlah buat belanja beli keperluan raya dan barang baby sikit. Selebihnya kena simpan dan berjimat cermat sebab nak tunggu gaji bulan 9 sudah tentu lambat.

Hari ni nak pergi survey baju raya anak² kat Jusco, katanya ada sale!

Rabu, 25 Julai 2012

Wordless Wednesday [62]

Assalamualaikum...(^ ^)

Hari ni dah gaji, syoknya. Baru boleh shopping keperluan untuk raya, hehehee!


Isnin, 23 Julai 2012

Tahun pertama Arfan berpuasa

Assalamualaikum...(^ ^)

Alhamdulillah, dah 3 Ramadhan. Setakat ni Mas berjaya berpuasa dengan baby kat dalam perut ni. Walaupun sahur tak makan nasi tapi berkat makan oat, kurma dan susu, alhamdulillah Mas dapat bertahan. Lagi pun baby tak banyak meragam, mama dia berpuasa dia rilek je dalam perut. Tapi bila dah dekat waktu berbuka baru aktif dia menendang. Mungkin tak sabar nak makan kot, hehehee!


Nak ceritalah sikit pasal tahun pertama Arfan berpuasa, mulai Ramadhan tahun ni baru Mas ajar dia berpuasa. Lagi pun seawal umur 6 tahun kita perlu ajar anak² berpuasa, nanti bila dah besar takdelah mereka liat nak berpuasa.

Alhamdulillah, 2 hari berpuasa Arfan dapat berpuasa dengan jayanya. Ada jugak. sekali dua kali dia cakap lapar dan dahaga tapi Mas suruh dia sabar. Leka kan dia dengan main games dan tengok kartun kat TV barulah dia tak fikir sangat pasal lapar tu. Tapi yang tak tahannya bila masuk pukul 6.30 hingga ke 7.30, setiap 15 minit mesti minta nak minum air. Huhuhuu, puas jugaklah nak sabarkan dia.

Hari ni hari pertama dia berpuasa di sekolah, macam² Mas pesan kat dia. Bukan apa takut dia terlupa yang dia berpuasa, maklumlah budak². Harap dia berjaya tamatkan puasa dia hari ni, Insya Allah!

Jumaat, 20 Julai 2012

Murah rezeki!

Assalamualaikum...(^ ^)

Esok kita dah berpuasa! 

Terima kasih Ya Allah kerana panjangkan usia Mas untuk bertemu lagi di bulan Ramadhan tahun ini. Semoga ibadah puasa kita diberkati olehNya, Insya Allah!


Macam biasa di pejabat Mas bila dah nak puasa ramai yang akan buat jamuan makan² untuk menyambut bulan Ramadhan, paling banyak sekali jamuan hari ni. Maklumlah hari terakhir makan di waktu siang, esok dah kena berpuasa.

Jadi pagi dan tengahari ni rezeki Mas dan baby sangat murah. Sarapan dapat makan percuma, tengahari pun sama. Alhamdulillah, Mas memang sangat bersyukur dan terima kasih pada kawan² pejabat yang menyediakan jamuan tersebut. Moga murah rezeki kalian dan diberkati puasa kalian!

Pagi tadi makan Nasi Dagang, tengahari ada Mee Kari dan Laksa pulak. Aduh, terbabaslah sekejap diet control Mas. Tapi takpe, hari ni je. Esok dah puasa kan?

Selamat bersahur dan berpuasa!

Khamis, 19 Julai 2012

Persediaan berpuasa

Assalamualaikum...(^ ^)

Petang ni tengok anak bulan dan malam pengumuman puasa, mungkin esok atau lusa kita akan mula berpuasa. Seronoknya, tak sabar sangat!

Tahun ni pengalaman pertama Mas berpuasa ketika usia kandungan dah mencecah 5 bulan. Bagaimanalah rasanya, cepat lapar ke, larat ke? Masa mengandungkan Atikah dulu ketika bulan puasa jugak. Tapi masa tu usia kandungan baru 6 minggu, jadi rasa lapar dan asyik nak makan kurang lagi. Tapi sekarang bila kandungan dah besar, rasa lapar tu cepat terasa.

Jadi Mas kena betul² bersedia, tak boleh tak sahur. Hari² kena bangun dan makan makanan yang boleh mengenyangkan perut seperti minum susu ke, makan oat ke dan kurma. Semua makanan ni melambatkan rasa lapar. Mas memang tak boleh makan nasi waktu sahur, lagilah cepat lapar.

Kepada kawan² blogger yang mengandung harap dah bersedia untuk berpuasa. Moga Mas dapat puasa penuh tahun ni, Insya Allah.

Selamat berpuasa semua!


Rabu, 18 Julai 2012

Wordless Wednesday [61]

Assalamualaikum...(^ ^)

Tekak ni tak habis² lagi mengidam, tapi bukanlah mengidam yang bukan². Cuma mengidam kuih-muih dan masakan tradisional je.

Inilah antara yang dingidamkan, hehehee! Harap dapatlah makan sebelum bersalin nanti.

Bubur Biji Nangka

Lepat Pisang

Kuih Talam

Pajeri Nenas

Selasa, 17 Julai 2012

Sayang adik!

Assalamualaikum...(^ ^)


Nak kongsi gambar kakak dan abang tengah sibuk dengar apa yang adik dia buat dalam perut mama. Dua² kusyuk mendengar sambil mulut sibuk bertanya.

Adik buat apa?
Dah tidur ke?
Adik tengah tengok TV dengan mama ke?

Pastu bila tak dengar dan rasa bunyi apa² terus tanya Mas, kenapa? Memang mereka nak sangat rasa pergerakan adik kat dalam perut ni, hehehee!

Sabar kakak dan abang, tak lama lagi bolehlah rasa.

Isnin, 16 Julai 2012

Kerang Bakar punya pasal!

Assalamualaikum...(^ ^)

3 hari tak update, hari tu janji nak update tiap² hari. Tapi nak buat camne, kesihatan tidak mengizinkan. 3 hari Mas terlantar sakit tak bermaya, dok lepak kat rumah sambil jadi teman setia tandas. 

Teman setia tandas, apa ke hal pulak ni?

Camni, Mas kena cirit birit yang sangat teruk selama 3 hari. Boleh dikatakan hampir setiap masa dok ulang alik ke tandas, camne tak jadi teman setia kan? Makan tak lalu dan nak buat apa² pun tak larat, memang seksa sangat. Baby dalam perut pun macam tak selesa, kurang menendang. Biasanya 1 hari 2-3 kali jugak menendangnya tapi bila mama tak sihat dia pun kurang aktif jugak, kesian baby.

Sebenarnya Mas kena cirit birit ni atas kesalahan dan kecuaian diri sendiri jugak. Hari Rabu lepas Mas mengidam nak makan kerang bakar, terus ajak husband pergi makan kat pantai Bagan Lalang. Oleh kerana rasa ngidam tu mengatasi segalanya terus lupa yang Mas memang tak boleh makan kerang. Kalau makan mesti akan kena cirit birit yang teruk. Masa awal mengandung hari tu dah kena jugak sebab makan kerang.

Pastu makan pulak bukannya sikit. Sedap punya pasal, memang banyaklah makan sampai tak ingat dah kesakitan dan akibat yang bakal melanda. Bila dah kena, Ya Allah rasa tak tertanggung dah sakit tu. Husband pun rasa menyesal sangat sebab turutkan kemahuan Mas. Dah siap bagi amaran, lepas ni memang dia tak akan bagi Mas makan kerang. Mana taknya dia pun risau tengok keadaan bininya.

Tapi alhamdullilah, hari ni Mas dah beransur sihat. Dah boleh pergi kerja macam biasa, cuma badan rasa lemah sikit. Mas rasa bersyukur sangat sebab baby pun sihat dan takde apa², hari ni pun dah aktif dia menendang. Apa pun yang terjadi tu Mas akan jadikan pengajaran, lepas ni tak nak ikut sangat nafsu mengidam tu.


Khamis, 12 Julai 2012

Macam² gelagat!

Assalamualaikum...(^ ^)

Memiliki seorang anak perempuan dan seorang anak lelaki ni memang susah sikit bila nak dapat adik. Si kakak memang dari awal nak adik perempuan sebab dah ada adik lelaki. Si adik pulak sudah tentulah nak adik lelaki sebab nak kawan main bola sepak. 

Mana taknya, hari² pelbagai gelagat mereka bila dok bercerita pasal jantina adiknya. Kadang² sampai bertengkarlah, masing² tak nak mengalah. Adoi, mamanya yang pening kepala!

Kakak mesti akan cakap dekat Arfan..
"Kalau dapat adik lelaki mesti Arfan kena basuh berak kencing dia tiap² hari!" 

Pastu Arfan pulak cakap..
"Kalau adik perempuan kakak yang kena basuh berak kencing dia, Arfan tak nak tolong!"

Macam² kan, kadang² bila dah geram sangat Mas marah jugak. Mas cakap pada mereka tak baik cakap camtu. Tak kira apa pun jantina adik, dia tetap adik kakak dan abang. Kena terima seadanya, sebab yang tentukan jantina bukan kita tapi Allah. Nasib mereka memahami. Tapi biasalah anak², teruja nak dapat adik tu tak dapat dibendung. Jadi kita kenalah pandai cakap dengan mereka.

Harap² bila dah scan jantina nanti, mereka akan gembira walau apa pun jantina adiknya. Jangan ada yang merajuk dan bermasam muka sudahlah, hehehee!

boy or girl?

Rabu, 11 Julai 2012

Wordless Wednesday [60]

Assalamualaikum...(^ ^)

Bila tengok gambar semalam, ramai cakap tak nampak perut Mas. Tak macam orang mengandung!

Ni nak tayang sikit baby bump Mas, comel tak?


Selasa, 10 Julai 2012

Mood berblog dah ada!

Assalamualaikum...(^ ^)

Ya Allah, lamanya blog berkubur tanpa update. Dah hampir dua bulan kan? Entah ada lagi ke pembaca blog ni, huhuhuu! Ini semua gara² kemalasan yang melanda tahap gunung tingginya, tengok blog rajin tapi nak menaip sesuatu tu memang takde mood langsung. Ramai kawan² yang bertanya bilalah nak update blog. Jawapannya senang, malas!

Tapi tiba² hari ni rasa rindu pulak nak menaip. Cuma rasa kekok sikit nak karang ayat, maklumlah dah lama otak ni beku. Bila mood berblog pun dah ada sikit², jadi Mas akan cuba update setiap hari macam mula berblog dulu.

Mas alhamdullilah sihat, alahan pun dah takde. Usia kandungan pun dah nak masuk 5 bulan. Si kecil dalam perut pun dah aktif menendang, terutamanya selepas Mas makan. Mungkin dia rasa seronok sebab dapat makan, tapi yang ajaibnya badan makin lama makin mengecil bukan makin membesar. Nak buat camne kan, Mas sekarang kena kawal diet. Maklumlah disahkan ada kencing manis hamil kali ni. Jadi makan memang kena kawal, 6kg hilang. Mas diet masa sebelum mengandung pun tak turun banyak camni, huhuhuu!

Setakat ni Mas belum lagi scan jantina anak. Kalau ikut husband dia tak bagi scan, nak suprise katanya. Macam Atikah dengan Arfan dulu memang Mas tak scan pun, semuanya ikut naluri. Tapi kali ni kena scan jugak sebab si kakak dan abang sibuk nak tau jantina adiknya. Jadi dah masuk 5 bulan nanti Mas akan pergi scan.

Ini gambar terbaru Mas sekarang, hehehee! Tak macam orang mengandung kan, maklumlah badan makin kecik. Ini gambar minggu lepas masa Mas pergi kursus kat Kuala Terengganu, dapat jugak jejak kaki kat Masjid Kristal.


Isnin, 21 Mei 2012

Check up si kecil

Assalamualaikum...(^ ^)

Apa khabar semua, rindu Mas tak? Maaflah, mood berblog masih ke laut lagi. Ini pun update sebab tiba² teringin nak menulis, jadi Mas nak kongsi sikitlah cerita pasal pergi check up kandungan kali kedua pada hari Jumaat lepas.

Check up kali ni kena ulang scan dan minum air gula. Mula² sampai klinik macam biasa ambil darah. Memang mengigil² Mas, maklumlah fobia sikit bab ambil darah ni. Lepas ambil darah timbang berat, turun lagi 2kg. Nak buat camne, selera makan memang ke laut jugak.

Pastu sampai masa minum air gula. Mas ambik gelas, baca bismillah dan terus teguk sampai habis. Memang tak nak minum sikit² sebab tengok seorang ibu ni dia minum sikit² terus muntah. Bagi Mas minum air gula ni tak ngeri sangat, rasa dia biasa je. Berjaya jugak minum tanpa muntah!

Selesai bab minum tu, terus pergi jumpa doktor untuk scan. Nampaklah si kecik dalam perut ni, masa tengok tu rasa sebak sangat. Bukannya apa sebab pertama kali Mas tengok baby dalam perut masa dia masih kecil, dulu masa anak sulung dan kedua memang tak pernah scan pun.

Tapi mengikut keputusan scan, baby baru 10 minggu. Tapi kalau ikut perkiraan normal dah 12 minggu, jadi ada perbezaan pada tarikh due date nanti. Kalau ikut normal due date Mas pada 29/11/2012 tapi kalau ikut tarikh scan 10/12/2012. Tapi Mas tak kisah, janji baby membesar dengan sihat. Cuma kena bersedia untuk kedua² tarikh due date tu. Pastu 1/6/2012 nanti kena datang sekali lagi untuk ulang scan, doktor nak pastikan betul². 

Lepas scan baby kena tunggu 2 jam untuk ambil darah sekali lagi. Masa menunggu tu adalah sedikit ceramah mengenai penyusuan ibu, jadi tak bosan sangat menunggu. Bila dah selesai semua balik rumah terus tidur, makan pun tak lalu sebab kepala dah pening.

Inilah gambar si kecik dalam perut Mas, comel kan? Hehehee!


Khamis, 10 Mei 2012

Rindu sangat!

Assalamualaikum...(^ ^)

Pertamanya, Mas menyusun 10 jari mohon maaf pada semua pembaca blog kerana setiap kali masuk ke sini hanya ada entri yang dah basi. Bukannya tak nak update, tapi faham²lah mood memang takde langsung. Terima kasih pada yang masih sudi bertandang walaupun tiada entri terkini.

Mas alhamdulillah, sihat! Cuma masih mencari² semula mood untuk kembali aktif berblog seperti dulu, harap² cepatlah mood tu muncul kan? Serius, Mas rindu sangat saat berblog macam dulu.


Hari ini usia kandungan Mas dah masuk 11 minggu. Alahan tu macam biasalah, kadang² biasa dan kadang² teruk. Tapi Mas cuba kuatkan semangat dan lawan semua alahan, tak nak layan sangat nanti lagi lemah badan. 

Atikah dan Arfan pun makin hari makin tak sabar nak tunggu perut ni membesar, Arfan hari² tanya baby dah besar mana. Pastu kalau Mas tengah rehat sambil tengok TV, macam² soalan dia tanya kat baby dalam perut ni.

"Baby tengah buat apa tu?" 
"Baby tengok TV dengan mama ke?" 
Dan macam² lagi, seronok sangat tengok gelagat dia!

Rabu, 2 Mei 2012

Hari istimewa

Assalamualaikum...(^ ^)

Uwaaaaa, sangat rindu kat ini blog! Ada yang rindu tuan blog ni tak?

Tapi nak buat camne, alahan itu mengatasi segalanya. 4 hari cuti 4 hari terlantar tanpa ada mood langsung nak buka dan tengok blog, sangat sadis kan? Hari ni ada mood sikit terus update setakat yang mampu, lagi pun hari ni hari istimewa Mas. Jadi teruja sikitlah nak tulis cerita kat blog.

Hari ini genap umur Mas 23 tahun. Ehhh, bukan 33 tahun ke? Takpelah umur tak penting kan, janji Mas bersyukur kerana masih bernafas di muka bumi ini selama 33 tahun. Harapan, semoga dapat meraikan lagi hari lahir ini pada tahun² berikutnya. 

Yang sentiasa menjadi harapan semoga Mas bahagia bersama suami tercinta, anak² tersayang, adik beradik yang dikasihi dan kawan² yang banyak memberi dorongan kepada kehidupan Mas selama ini. Pastu yang paling penting, tak sabar nak tunggu kelahiran seorang lagi zuriat tercinta.

HAPPY BIRTHDAY TO ME!!


Jumaat, 27 April 2012

Bila marah

Assalamualaikum...(^ ^)


Kita ni bila tengah marah kadang² kita tak sedar apa yang dicakap, biasanya kita akan terlepas cakap dan cakap ikut sedap mulut je. Tanpa disedari percakapan itu telah mengaibkan pasangan sendiri, maklumlah masa tu tengah geram dan marah pada pasangan.

Ingatlah, jaga sikit percakapan bila tengah marah. Jangan mudah nak lepaskan pada kawan². Kalau kawan boleh dipercayai takpelah, buatnya yang jenis mulut longkang. Habis dijajanya apa yang kita cakap pada semua orang, tak ke naya?

Pastu yang mendengar tu janganlah api²kan pulak bila kawan kita tercerita sesuatu yang mengaibkan tentang pasangannya. Cuba tenangkan dia dan minta dia kawal kemarahan, barulah tak terjadi perkara yang tak diingini.

Sebab itulah orang selalu cakap, bila marah sebaiknya kita diam. Diam itu boleh membantu meredakan kemarahan, sebab kalau kita lagi bising lagilah membuak kemarahan tu.

Rabu, 25 April 2012

Wordless Wednesday [60]

Assalamualaikum...(^ ^)

Dah mula makan kismis.

Biasanya orang makan 10 biji pagi dan 10 biji malam, tapi kalau Mas banyak ni boleh habis 3 hari je.

Mas lagi suka kismis besar camni, rasa dia masam². Sedap!


Selasa, 24 April 2012

Selera

Assalamualaikum...(^ ^)


Pagi² ini je yang selera untuk dijamah. Kalau beli makanan lain mesti makan sesuap, pastu selebihnya jadi teman tong sampah. Sedih sangat, memang membazir betul!

Tengahari memang paksa diri makan nasi walaupun hanya dua tiga suap, kalau tak mesti badan lemah sangat. Itu pun kadang² habis nasinya, kadang² tak. Jadi Mas lebihkan pengambilan sayur, ulam-ulaman, ikan dan buah-buahan.

Malam pulak memang tak makan yang berat, hanya ambil nestum secawan dan buah-buahan. Bukannya apa sebab pukul 9 malam mata dah mula terpejam, ngantuk derrr! Kalau dulu, berjaga sampai pukul 1 pagi pun sanggup.

Isnin, 23 April 2012

Simptom malas update

Assalamualaikum...(^ ^)

syoknya kalau rajin update macam dulu, kat mana² je


Kalau dulu Mas pelik, kenapalah blogger² yang mengandung mesti malas nak update blog. Tengok blog rasa nak muntahlah, rasa peninglah, rasa loyalah dan rasa malas nak menaip. Terfikir jugak kenapa sampai jadi camtu sekali.

Tapi bila dah mengalami sendiri, barulah Mas tahu, memang benar simptom tu wujud. Bukan dibuat² atau dipaksa², tengok blog memang rasa pening, loya dan membosankan. Nak blogwalking pun sama, malas jugak! Tapi kalau tiba² terblogwalking tu maknanya tiba² rajin sekejap.

Sekarang memang dah terbukti, update pun ikut sesuka hati je. Kadang² tu dah menjelang petang baru ada entri, pastu satu hari memang satu entri dan entri pun pendek sangat. Nak buat camne, itu pun paksa diri menaip sambil kepala berpinar².

Maaf sangat pembaca massaari.com!

Ahad, 22 April 2012

Asyik berkepit je!

Assalamualaikum...(^ ^)


Sejak dah tahu nak dapat adik ni, camnilah perangai Arfan. Pantang Mas duduk rilek, mesti nak berkepit je. Pastu dok rapat²kan muka dia dengan dada kita. Bila Mas tanya, apasal camni? Terus dia cakap Arfan suka dok kat mama, hehehee!

Kalau keluar ke mana² pun sama, nak berkepit dengan mama. Duduk kat kedai makan pun nak duduk sebelah Mas. Biasanya tak mahu, asyik nak duduk dengan babahnya je.

Tapi takpelah, Mas layankan je. Lagi pun tak lama lagi tak boleh nak manja sangat dah, sebab dah nak ada adik. Jadi sekarang ni kasi peluang kat dia habiskan saat² akhir sebagai anak bongsu!

Sabtu, 21 April 2012

Masterchef hari ini

Assalamualaikum...(^ ^)

Dah cuba nak masak tadi, tapi tak boleh. Bau ikan pun dah rasa nak muntah!

Nasib baik husband masih bercuti, dia yang jadi masterchef hari ni. Mas cuma sediakan bahan², urusan memasak kerja dia. Menu hari ni cuma Sambal Ikan Siakap dan ulam-ulaman. Walaupun ringkas tapi sekali sekala rasa masakan husband, sedap jugak. Licin nasi seperiuk!

Terima kasih abang masak hari ni.


Jumaat, 20 April 2012

Berhati² bila nak makan

Assalamualaikum...(^ ^)


Sekarang ni memang berhati² kalau nak makan apa². Kalau nak beli tu fikir 2-3 kali dulu, boleh ke makanan tu beri kesan sampingan. Sebab dah 2 kali terkena! Tapi sejak mengandung, sebelum ni tak pernah kalau makan apa pun.

Kes pertama, makan kerang. Sebelum ni makanlah banyak mana pun, takde apa masalah. Tapi hari Isnin lepas teringin sangat nak makan, jadi makan sikit buat lepas kempunan. Tapi dia punya penangan, terus kena cirit birit yang sangat teruk. Sampai selang ½ jam pergi ke tandas, memang badan jadi lemah sangat. Rasanya itulah cirit birit yang paling teruk Mas kena, memang serik dah nak makan kerang. Dah janji pada diri sendiri tak akan makan dah sampai bila², huhuhuu!

Kes kedua, semalam nampak pisang tanduk goreng, terus teringin nak makan. Belilah 2 keping, buat lepas rasa teringin. Pastu lepas ½ jam tiba² kena tuju angin, perut jadi keras dan sakit kat sebelah rusuk kiri. Bukan sakit sikit², sakit yang teramat sangat. Dari pagi sampai nak balik kerja memang tak senang duduk, letak minyak pun tak hilang sakitnya. Balik rumah, apa lagi meraung depan husband. Sakit rasa macam nak mati je! 

Memang serik bila kena camni sampai 2 kali, rasa nak putus nyawa!

Khamis, 19 April 2012

2 months

Assalamualaikum...(^ ^)

Maaf kawan², otak Mas ni memang tepu gila. Takde idea langsung nak update apa dalam blog, jadi terpaksalah cerita pasal kandungan Mas. Tak kisah kan, halal kan? 

Hari ni genap dah usia kandungan Mas 2 bulan, cepat je. Hari² dok membelek perut ni, tak sabar nak tunggu dia membesar. Ngek kan Mas ni, macam mengandung sulung. Padahal masa mengandung Atikah dan Arfan dulu tak kisah pun, sedar² perut dah besar.

Tapi kali ni berbeza, mungkin sebab dah lama tak mengandung kot? Itu yang jadi terjakun, anak² pun tiap² hari tanya.

"Baby dah besar mana?" 
"Baby dah boleh gerak ke belum?" 
"Bila kitaorang boleh tengok baby dalam perut mama?" 
Hehehee, macam² lagilah pertanyaannya.

Sedikit info apabila kandungan berusia 2 bulan.

Tahniah, embrio anda sekarang bergelar fetus, yang bermakna "zuriat". Uterus anda meregang untuk memuatkan penghuni baru ini, yang sekarang berukuran sekitar 0.6 inci / 1.6 sentimeter. Banyak perubahan berlaku pada minggu ini, ekor embrio telah hilang dan semua organ, otot dan saraf mula berfungsi. Sekarang tangan boleh dibengkokkan di pergelangannya, dan jari kaki yang berselaput dahulu beransur hilang. Kelopak mata mula menutupkan mata.

inilah rupa baby bila dah 2 bulan

Rabu, 18 April 2012

Emping beras

Assalamualaikum...(^ ^)


Pernah makan emping beras tak?

Sedap tau, tumbuk pastu gaul dengan gula kabung dan kelapa parut. Kalau Mas buat lagi suka kisar bagi hancur sikit emping tu, pastu masukkan gula kabung dan kelapa parut kemudian kisar sekali lagi. Dah siap kisar masukkan dalam loyang kemudian tekan² bagi padat dan boleh makan.

Kalau mengadap emping tumbuk ni memang susah nak berhenti makan, satu loyang boleh habis Mas sorang je. Dulu kalau arwah mak ada, mesti dia selalu buat. Tapi cara tradisional, tumbuk guna lesung kaki. Lagi sedap rasa empingnya.

Tapi sekarang dah lama tak makan, kalau teringin kena balik kampung dan beli kat Pekan Sehari Temerloh. Kat area Selangor ni memang tak pernah jumpa pun orang jual.

Hurmm teringin pulak nak makan, nampaknya kena balik Temerloh cari. 

Selasa, 17 April 2012

7 minggu 5 hari

Assalamualaikum...(^ ^)


Begini ceritanya, hari ni Mas MC sebab kena cirit birit. Dari jam 2 pagi sampai 6 pagi tak henti berulang ke tandas, badan rasa lemah sangat sebab tak tidur beberapa jam. Pastu dari pukul 8 pagi sampai 1 tengahari tidur je sebab badan tak larat sangat, pukul 2 terus husband ajak pergi klinik.

Terlanjur dah pergi klinik, husband cakap lebih baik buat terus buku rekod mengandung. Lagi pun Mas tak sihat, lebih elok check up terus. Proses check up yang dilalui dari jam 2.30 hingga ke 4.30 petang. Lama jugak sebab banyak prosedur yang perlu dilalui, ambil darah, check urine dan jumpa doktor.

Sempat jugaklah doktor scan tadi tapi belum nampak bentuk baby lagi, hanya nampak kantung saja. Bunyi jantung pun belum dapat dengar lagi, doktor cakap usia kandungan Mas dah 7 minggu 5 hari. Tak sangka betul, ingatkan baru 4-5 minggu je. Check up akan datang pada 18/5 untuk scan lagi sekali dan minum air gula.

Risau jugak nak minum air gula, boleh ke tekak ni terima. Sebab masa mengandung Atikah dan Arfan dulu memang tak pernah minum pun. Tapi sebab umur dah lebih 30 tahun jadi doktor kata kena minum jugak untuk check kencing manis. 

Lepas ni bermulalah rutin ke klinik setiap bulan.

Isnin, 16 April 2012

Alahan yang sangat mencabar

Assalamualaikum...(^ ^)


Tak sangka pulak boleh kena alahan sebegini. Padahal masa mengandungkan Atikah dan Arfan dulu takde pun camni, memang berbeza betul hamil kali ni.

Alahannya, tak boleh masuk tandas langsung. Bila masuk terus bau semacam, padahal tandas tu tak busuk pun. Pastu terus tekak rasa loya dan apa lagi muntah teruslah. Hari ni 3 kali masuk tandas kat pejabat, 3 kalilah muntah. Padahal dah tutup hidung sebab tak nak terbau apa².

Bila balik rumah cuba sembur pewangi dulu sebelum masuk tandas, ingatkan boleh tahan sebab dah wangi kan? Tapi camtu jugak, masuk je automatik muntah. Memang rasa tak selesa sangat, susahlah nak masuk tandas lepas ni.

Memang mencabar sungguh alahan kali ni, harap² tak lamalah. Tapi bila cakap dengan husband boleh pulak dia gelak, siap cakap nanti abang belikan pengepit hidung. Jahat kan!

Terpaksa buang shoutbox

Assalamualaikum...(^ ^)

Maaflah pada pengunjung blog Mas kerana blog ini dah takde shoutbox, bukannya saja² buang tapi terpaksa buang oleh sebab tertentu.

Mas guna shoutbox dari busuk.org. Tapi pagi ni entah kenapa bila Mas cuba buka blog, terus tak boleh. Dia terus pergi ke page seperti tertera di bawah, Mas pun tak tahu kenapa. Jadi terus Mas buang shoutbox tu sebab mungkin berpunca dari situ.

Betul sangkaan Mas, bila buang terus boleh buka blog. Mungkin ada masalah dengan shoutbox busuk.org ni kot? Sebab bila Mas cuba buka blog² lain yang ada guna shoutbox ni, terus jadi perkara yang sama jugak. Jadi buat masa ni Mas tak pakai shoutbox. 


Ahad, 15 April 2012

Bila alahan bermula

Assalamualaikum...(^ ^)


Kalau ikut mula² tahu mengandung, alahan tu memang takde. Setakat loya² di pagi hari dan makan pun macam biasa jugak, sentiasa berselera. Lega sikit rasanya sebab kalau ada alahan memang badan tak mampu menanggungnya.

Tapi hari ni alahan dah bermula, dari awal pagi badan dah rasa tak bermaya. Kepala pening, tekak rasa loya dan perut rasa mual sangat. Cuba makan tosei yang husband beli sebab teringin sangat tapi lepas sejam makan habis keluar semuanya, tekak kembali rasa mual.

Pastu cuba jugak makan roti untuk alas kembali perut tapi langsung takde selera, akhirnya tidur je yang hanya mampu dilakukan. Sekarang dah rasa ok sikit lepas dapat tidur selama ½ jam.

Camtulah Mas bila alahan bermula, cuba kuatkan badan dan semangat tapi alahan mengatasi segalanya. Nak buat camne kan, dah lama tak lalui saat² ini. Kena banyak bersabar

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com