terkini dan sensasi

Jumaat, 20 April 2012

Berhati² bila nak makan

Assalamualaikum...(^ ^)


Sekarang ni memang berhati² kalau nak makan apa². Kalau nak beli tu fikir 2-3 kali dulu, boleh ke makanan tu beri kesan sampingan. Sebab dah 2 kali terkena! Tapi sejak mengandung, sebelum ni tak pernah kalau makan apa pun.

Kes pertama, makan kerang. Sebelum ni makanlah banyak mana pun, takde apa masalah. Tapi hari Isnin lepas teringin sangat nak makan, jadi makan sikit buat lepas kempunan. Tapi dia punya penangan, terus kena cirit birit yang sangat teruk. Sampai selang ½ jam pergi ke tandas, memang badan jadi lemah sangat. Rasanya itulah cirit birit yang paling teruk Mas kena, memang serik dah nak makan kerang. Dah janji pada diri sendiri tak akan makan dah sampai bila², huhuhuu!

Kes kedua, semalam nampak pisang tanduk goreng, terus teringin nak makan. Belilah 2 keping, buat lepas rasa teringin. Pastu lepas ½ jam tiba² kena tuju angin, perut jadi keras dan sakit kat sebelah rusuk kiri. Bukan sakit sikit², sakit yang teramat sangat. Dari pagi sampai nak balik kerja memang tak senang duduk, letak minyak pun tak hilang sakitnya. Balik rumah, apa lagi meraung depan husband. Sakit rasa macam nak mati je! 

Memang serik bila kena camni sampai 2 kali, rasa nak putus nyawa!

10 ulasan:

  1. fuhhh sakit nya kalau angin.rara penah rasa.rara dh minum air gula dh kak.hehe

    BalasPadam
  2. next time kene jamah sikit je la jawabnya kak..lagi lagi tgh pregnant banyak pantang larangnya kan..

    BalasPadam
  3. sama dengan saya..
    sebelum mengandung boleh je makan kerang.
    tapi sekarang bila makan je sakit kepala macam nak pecah.

    BalasPadam
  4. Siannye akqk

    susakn jd ibu mngndung

    BalasPadam
  5. assalamualaikum mas...wah alahan mengandung kali ni teruk juga yer...sabar je la mas itulah dugaan nyer kita org perempuan ni masa mengandung bermcm2 ragam..:)..

    BalasPadam
  6. banyakkan bersabar ye...dugaan mengandung tak sama..mungkin nati akan makin senang/

    BalasPadam
  7. Teruk jugak ya pantang itu ini. Pengalaman mama pregnant sulong dll alhamdulillah makan semua boleh tibai..bak kata org tolak batu ngan kayu ajer... bau ikan masin sedap.. bau kari sedap.. bau nasi sedap semua sedap. ..hmm...lain org lain pengalaman kan. Kwn mama lak setiap kali ngandung bau nasi pun tak leh bau...sampai bleh nyorok bawah katil utk elakkan bau nasii...huhuhu. Anyway u take care beb....

    BalasPadam
  8. makan angin pon nak kena hati2, tau

    BalasPadam
  9. waaa,, lama xmelawat akak, akak mengandung ke skang nie? aha,,, tahniah kak

    BalasPadam
  10. hayoooo
    akak, semoga kesihatan akak beransur baik ye..
    jaga makan
    jaga kesihatan

    tap kalau dh tingin nak buat cm ne kan kak..huhuhu

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com