terkini dan sensasi

Khamis, 19 April 2012

2 months

Assalamualaikum...(^ ^)

Maaf kawan², otak Mas ni memang tepu gila. Takde idea langsung nak update apa dalam blog, jadi terpaksalah cerita pasal kandungan Mas. Tak kisah kan, halal kan? 

Hari ni genap dah usia kandungan Mas 2 bulan, cepat je. Hari² dok membelek perut ni, tak sabar nak tunggu dia membesar. Ngek kan Mas ni, macam mengandung sulung. Padahal masa mengandung Atikah dan Arfan dulu tak kisah pun, sedar² perut dah besar.

Tapi kali ni berbeza, mungkin sebab dah lama tak mengandung kot? Itu yang jadi terjakun, anak² pun tiap² hari tanya.

"Baby dah besar mana?" 
"Baby dah boleh gerak ke belum?" 
"Bila kitaorang boleh tengok baby dalam perut mama?" 
Hehehee, macam² lagilah pertanyaannya.

Sedikit info apabila kandungan berusia 2 bulan.

Tahniah, embrio anda sekarang bergelar fetus, yang bermakna "zuriat". Uterus anda meregang untuk memuatkan penghuni baru ini, yang sekarang berukuran sekitar 0.6 inci / 1.6 sentimeter. Banyak perubahan berlaku pada minggu ini, ekor embrio telah hilang dan semua organ, otot dan saraf mula berfungsi. Sekarang tangan boleh dibengkokkan di pergelangannya, dan jari kaki yang berselaput dahulu beransur hilang. Kelopak mata mula menutupkan mata.

inilah rupa baby bila dah 2 bulan

14 ulasan:

  1. laaa...kakmas pregnant ke? hihih..jaga diri naa

    BalasPadam
  2. haii salam kenal kak..akak preggy yekk..tahniah..hehe

    BalasPadam
  3. adk baru baca. ehhe. tahniah kak. ;)

    BalasPadam
  4. tahniah akak..moga baby baik2 saja;-)
    ayu baru follow akak;-)

    BalasPadam
  5. Tak kisah pun nak citer apa kak..asalkan ada ilmu dan bermanfaat.akak citer pasal mengandung ni pun banyak bg info pada mereka yang first time pregnant kan.yang single pulak leh amek tahu serba sikit.takde lah 0 ilmu bab ni..hehe..tahniah baby dalam perut dah 2 bulan..semoga bby sihat.

    BalasPadam
  6. usia kandungan kita lebih krg la kak mas... :)
    deliver nnti mesti dekat2 hehe....

    BalasPadam
  7. wahhh...ngandung gak ek? zie plak dh nak masuk 5 months. hehehe

    BalasPadam
  8. sebab kali ni mengandung as a blogger...hehehe

    BalasPadam
  9. mmg comel kak..
    Gadis dh x sbr nk tunggu baby keluar plak ni..hihi..

    susu tu husben Gadis ckp ader jual halal mart..
    mmg confirm ader...

    sbb ssh nk cari susu tu katenyer...hihih..

    BalasPadam
  10. assalamualaikum mas....wah seronoknya dengar pengalaman orang mengandung ni
    mmg x sabar nak tunggu org baru lahir kan...:)

    BalasPadam
  11. tak pe asal ada entry...
    tahniah! akak ucapkan.

    BalasPadam
  12. tahniah awak ...

    kite pun dh 5thn x ngndung, now dh masuk 4bln ... mmg berbeza sgt2 kali ni .. perut cept je kembang

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com