terkini dan sensasi

Isnin, 28 Februari 2011

saman oh saman ~

Assalamualaikum...(^ ^)

kawan2 ada saman yang belum bayar tak?? kalau ada silalah dengan kadar cepat! pergi ke mana2 balai polis atau masuk ke dalam mana2 website yang membolehkan saman tersebut dibayar sebelum jam 12.00 tengah malam ini... peringatan ini diwar2kan kerana hari ini akan tamatlah riwayat pemberian diskaun ke atas saman2 tertunggak tersebut!

so... aku jugak tidak ketinggalan berbuat demikian pada hari ini! hehehehe... biasalah dah last day barulah tergedik2 kan? sebelum ni buat ingat tak ingat je.... tapi saman tersebut bukanlah aku yang punya tetapi encik hubby tersayanglah yang telah sukarela membenarkan dirinya disaman oleh pak polisi yang boleh dilihat dan tidak boleh dilihat! sehingga hari ini jumlah saman encik hubby yang tertunggak ada enam! setelah pak polisi dengan belas kasihannya memberikan diskaun, maka jumlah yang perlu dibayar adalah sebanyak RM4.20... eh?? silaplah bukan RM4.20 tapi RM420.00!! aduhai... jumlahnya begitu memberangsangkan, kalaulah jumlah itu dimasukkan ke dalam handbag aku sudah tentu aku dengan gembira dan sukaria pergi mengshoppingkan diri membeli handbag, kasut, baju dan segala macam lagi!

huhuhu... tetapi apakan daya! saman tersebut perlu diselesaikan bagi mengelakkan daripada nama encik hubby ku disenarai hitamkan dan seterusnya roadtax siVee tidak dapat dihidupkan... oh, tidakkkkkkkkk!! tapi alhamdullilah... saat entri ini telah siap ditaip semua saman tersebut berjaya dibayar dengan tulus dan ikhlas!

Ahad, 27 Februari 2011

Ari Nasi Kukus Ayam Penyet

Assalamualaikum...(^ ^)

sorilah kawan2, hari ni lambat lagi update entri.. bukannya apa, otak jammedlah sebab satu hari terperap kat rumah.. tapi untuk tidak menghampakan pembaca2 blog ni, Mas buat jugaklah entri walaupun simple je.. harap2 kawan2 tak boringlah membacanya!

dalam entri ni Mas nak kongsi lagi tentang makanan yang best.. Nasi Kukus Ayam Penyet itulah namanya! kedai yang jual nasi ni ada di Bandar Baru Salak Tinggi, memang popular kedai ni.. setiap hari mesti ramai orang.. nama kedai ni Ari Nasi Kukus Ayam Penyet.. 

dibuka dari jam 4.00 petang sampailah nasinya sold out! kalau nak makan mesti kena pergi beli cepat2 tau.. sebab biasanya pukul 9.00 malam nasi dah habis.. so, kalau kawan2 rasa terliur datanglah makan kat kedai ni..

nasinya yang enak dan ayamnya yang lembut

kuah kari 

memang terangkat kalau dimakan panas..  sedap hingga menjilat daun pisang!

Restoran Amira Seafood

Assalamualaikum...(^ ^)

Mas nak share dengan kawan2 satu tempat makan yang best.. restoran ni kat Bandar Baru Nilai, namanya Amira Seafood.. restoran ni jugak pernah masuk dalam program JJCM TV3..



antara menu-menu istimewa di sini.. kawan-kawan tau tak apa itu Homok dan Kengsom? first time dengar dan teringin jugak nak makan..

somtam
first time makan, sedap hingga menjilat pinggan!


antara juadah yang kami order iaitu ikan siakap 3 rasa, sup cendawan, daging goreng kicap, sambal paru, sambal ikan bilis dan somtam.. semuanya RM63 untuk makan untuk 5 orang! murah kan..

licin selicin licinnya.. hahahaaa
serius memang sedap, kawan-kawan cubalah makan kat sini!

Sabtu, 26 Februari 2011

tabung

Assalamualaikum...(^ ^)

 

kawan-kawan pernah ada tabung duit tak? mesti ada kan masa zaman kanak-kanak dulu... kalau balik sekolah je mesti masukkan duit syiling kat dalam tabung tu... kononnya nak kumpul duit tu sampai kita dewasa! macam Mas jugaklah, tapi tak sempat tabung penuh dah kena korek... pastu bila besar panjang ni barulah bertekad nak menabung kembali...

jadi Mas pun berazam untuk tahun 2011 nak menabung RM1 sehari... Mas tak akan kira duit dalam tabung tu sehinggalah tergerak hati nak kira... minta-minta konsisten niat menabung ni!

nilah rupa tabung duit Mas... unik dan comel kan!

sambil tu Mas kumpul jugak duit syiling 50 sen


Jumaat, 25 Februari 2011

kutu

Assalamualaikum...(^ ^)



seramkan tengok gambar binatang ni kan? kutu apa ni... kutu tanah ke, kutu kepala ke atau pun kutu babi! tapi Mas bukan nak cerita pasal kutu-kutu ni... ni kutu lain, kutu duit namanya!

mesti kawan-kawan pun pernah main kutu duit kan? macam Mas pulak tiap-tiap tahun mesti join punyalah... geng-geng kutu Mas ni ada 12 orang... senang sikit kan cukup untuk setahun satu kepala kena bayar sebulan RM200... pokcik kayoo! sekali dapat RM2400...

dan tiap-tiap tahun mesti Mas pilih nak dapat bulan 4... sebabnya, bulan 4 roadtax siVee Mas akan tamat riwayatnya... nak harap duit gaji untuk renew, alamatnya tersadailah siVee Mas tu... lebih renew roadtax tu bolehlah Mas perabihkan untuk shopping kasut, handbag, shawl, lipstik, perfume, baju... amboi, banyaknya! ni baru bulan 2, lagi sebulan je lagi...


Khamis, 24 Februari 2011

Sabah oh Sabah ~

Assalamualaikum...(^ ^)

Sorilah kawan2, lambat pulak update blog hari ni..
sibuk siapkan cerita pendek arahan aku dlm segmen Abg Ben Ashaari
kalau sudi bolehlah baca kat blog lagi satu... klik sini ok...

nak tengok? klik jer banner ni...
oklah berbalik semula pada cerita entri ni
mesti korang tau kan skrg Air Asia ada buat promosi tambang murah
aku pun excitedlah nak booking tiket ke Sabah
sebab kami adik beradik planning nak cuti-cuti Malaysia
ke Sabah pada tahun 2012 nanti...
bagi yang dah pernah booking tiket online dgn Air Asia ni
mesti dah tau kan macam mana susahnya nak dpt harga
promosi utk tarikh yang kita nak!
nak pulak aku yang kena booking tiket utk 15 orang
tapi aku tetap nak cuba dapatkan jugak
pagi tak dapat, tengahari tak dapat...
akhirnya setelah berusaha sepenuh hati, berjaya jugaklah
aku dapat tiket ke Sabah dengan harga promosi ni
hahahahaha... syabas diucapkan kepada aku
dan semestinya aku tak sabar nak tunggu percutian kami adik beradik
ke Sabah pada tahun hadapan.....tungguuuuuuuuuuuu!!

Rabu, 23 Februari 2011

tak jimat pun ~

Assalamualaikum...(^ ^)

pernah tak korang guna alat penjimatan elektrik?? jenama apa?? beli kat mana?? betul ke boleh menjimatkan bil letrik rumah korang?? ish, banyak pulak soalan cepu emas... aku sebenarnya ada cuba guna alat perjimatan elektrik ni... produk ni aku beli kat Jaya Jusco Taman Equine... masa tu syarikat ni buat promosi kat situ... memandangkan bil letrik rumah aku ni boleh dikategorikan melebihi RM100 setiap bulan, maka kami pun terpengaruhlah untuk membeli alat ini! harganya RM200++... mereka kata bil letrik boleh dijimatkan sehingga 50%, tetapi... indah khabar dari rupa sebenarnya! setelah hampir 4 bulan kami guna alat ni, bil letrik makin meningkat...tak jimat pun!
ini bil sebelum aku guna alat tu

ini pulak selepas dah guna alat tu...
makin bertambah kan??

so...apa lagi? aku pun nekad nak pulangkan semula alat ni... dalam erti kata lain nak tuntut balik duit kami! alhamdullilah pada 18/2/11 encik hubby telah memulangkan semula alat tersebut dengan selamatnya... kami dijanjikan tempoh 3 minggu oleh syarikat tersebut untuk meREFUND kembali duit kami~ hurmm...kita tengoklah nanti ye.. kalau aku tak dapat jugak dalam tempoh 3 minggu, akan ku amuk seantero dunia!! hehehehe... takdelah sampai macam tu kan, aku masih waras!

lepas ni aku tak kisahlah bil letrik aku nak melambung2 tinggi ke tak! yelah kan daripada aku kena tipu camni... moral of the story... jgnlah percaya sgt dgn keberkesanan alat perjimatan elektrik ni~

Selasa, 22 Februari 2011

Atikah wakili sekolah

Assalamualaikum...(^ ^)

hari ini anak sulung Mas, Atikah mewakili Sekolah Kebangsaan Cyberjaya dalam Pertandingan Bowling Sekolah Daerah Sepang.. so terpaksalah ambil half day.. yelah mesti nak tengok anak kita beraksi! ibu mana yang tak bangga kan..

tepat jam 1.00 tengahari Mas pun keluar dari ofis sebab Atikah bagitau game start tengahari.. sekali bila sampai kat sana game dah habis!! adusssss camnalah boleh jadi camni? rupanya dia lupa nak bagitau yang sebenarnya  waktu pertandingan telah diubah ke pagi.. bertuah punya anak! hampa harapan mama dengan babah nak tengok kamu main.. tapi takpelah dapat tengok penyampaian hadiah pun dah ok! 

dan yang paling penting Atikah berjaya gembirakan mama dan babah dengan kemenangan dia...

gaya seorang bowler

inilah medal yang Atikah menangi
tempat ke-5 individu perempuan dan johan berpasukan perempuan

wajah-wajah bowler SK Cyberjaya
Atikah yang paling muda

SK Cyberjaya menang besar!
Johan Pasukan Lelaki dan Johan Pasukan Perempuan

tahniah semua pemain SK Cyberjaya!

mama bangga dengan kakak
nanti boleh bersaing dengan mama!

next month Atikah akan beraksi lagi untuk pemilihan mewakili Daerah Sepang... mama doakan moga kakak berjaya!

Isnin, 21 Februari 2011

bukan panggilan hangit ~

assalamualaikum...(^ ^)

lambat pulak post entri hari ni...
mesti korang semua tertunggu2 entri dari aku kan??
hahahaha...terperasaan lah pulak! macam entri bagus sangat..
alah...tak kisahlah bagus ke tak janji update kan~
aku nak cerita sikit pasal panggilan2 telefon yang tak diundang ni
nak kata panggilan hangit bukan pulak!
rasa2nya korang semua pernah tak dapat panggilan camni?
aku bagi contoh dalam 2 situasi ok...
situasi 1
hello, ni puan masliha ke? 
boleh tak luangkan masa dalam 5-10 minit puan?
no. telefon puan telah dipilih syarikat kami utk menerima
voucher penginapan percuma 3H2M di hotel2 terkemuka
jgn risau tentang byrn krn puan tak dikenakan apa2 byrn
syaratnya puan kena hadir satu taklimat di syarikat kami
haa...nilah situasinye! 
bila aku cakap aku tak berminat dan 
takde masa nak pergi macam2 lah diaorang
akan cakap supaya aku bersetuju nak pergi
siap tanya lagi bila tarikh yang aku betul2 free
dan kalau aku cakap tak pasti lagi 
diaorang akan call lagi  keesokannya pulak
adoi....hangin je kan??
situasi 2
hello puan masliha! kami telah memilih semua pemegang
kad kredit visa atau mastercard untuk menerima 
satu kad privillage secara percuma dari syarikat kami! 
sekarang puan masih memiliki kad kredit di mana2 bank tak?
hehehe...camni pun ada kan??
aku teruslah jawab tak!
skrg saya tak pakai kad kredit dah
semua saya dah terminate... (padahal aku pakai lagi...)
tapi diaorang ni tetap tak puas hati
terus mereka cakap yang nama aku masih aktif
lagi dalam penggunaan kad kredit ni...
eeeeeeeee... memandai je kan?
dari mana ntah diaorang dpt maklumat ni...

moral of the story...
memang aku tak akan pickup call dah
kalau nombor2 yg tak dikenali ni 
cuba membuat panggilan tak hangit ni...

Ahad, 20 Februari 2011

mines cruise tasik

Assalamualaikum...(^ ^)

ahad yang penuh keceriaan ini kami sekeluarga menghabiskan saki baki hujung minggu di the mines... awal-awal sampai mestilah kena kasi perut penuh dulu, barulah ada semangat nak jalan-jalan cari pasal... lets check out menu for today!

pilihan Mas dan husband

menu wajib pilihan anak-anak kalau makan kat mines ni

cendol favourite Mas!

bila perut dah kenyang hati pun senang, betul tak? jadi kami pun bercadang nak try naik mines cruise tasik... memang dah banyak kali datang mines ni tapi tak pernah try naik pun! belek-belek dulu brosur ni, tengok mana yang sesuai...


sebenarnya banyak pakej-pakej yang disediakan oleh mines cruise tasik ni... tapi disebabkan banyak yang under maintenance, jadi sekarang ni cuma ada greenery cruise je... pusing tasik selama 15 minit! akpelah kan janji anak-anak Mas happy dahlah... jadi terus beli tiket!


so enjoy our ride!

yang sangat menarik hati kami...
rumah yang sangat mewah di tepi tasik ni
ikan keli yang sangat banyak... euwww Mas geli!
memang banyak ikan kat sini

gambar Mas takde ke?
mana aci camni, nak tepek jugak!
hehehehehe....bubyeeee

Sabtu, 19 Februari 2011

alamanda je

Assalamualaikum...(^ ^)

dari pagi membawalah ke jam 3.00 petang Mas terperap je kat rumah... husband pulak seawal pagi dah sibuk repair kereta member dia... biasalahkan itulah sumber pendapatan tambahan kami! bila kebosanan melanda tahap gaban, ultraman, spiderman, superman, cicakman, keluangman....(berapa banyak man daaa..)  Mas pun terus ajak husband pergi ronda-ronda kat alamanda je... takpelah kan janji hilang bosan! sampai kat sana biasalah isi perut dulu... pastu  Mas ajak husband pergi karaoke sebab dah lama tak mengsumbangkan suara... 

sekali  Mas tengok apasal lenggang je tempat karaoke ni? korang pun tau kan karaoke alamanda ni kalau weekend sure penuh dengan umat manusia yang rasa diaorang punya bakat menyanyi! kalau nak masuk tu mesti kena amik nombor dulu kan? untuk menghilangkan kemusykilan tu  Mas pun pergilah tengok kertas yang tertampal dekat pintu masuk tu... rupa-rupanya, dah takde dah sistem 1 lagu RM1.50 tu! sekarang diaorg buat sistem ikut jam pulak... maybe itulah sebabnya dah tak ramai orang datang kot! yelah kalau ikut jam ni mahal sikitlah tapi kalau 1 lagu RM1.50 tu semua orang mampu dah boleh pilih berapa banyak lagu yang diaorang nak nyanyi kan... 

apa lagi kami pun batalkanlah niat nak berkaraoke tu... karaoke kat rumah jelah! oleh kerana tak jadi nak mengsumbangkan suara kami pun ronda-ronda sambil Mas yang memang gila posing ni berposing ala-ala maut... jom layanzzzzzzzzzzz

Mas yang gile posing...

husband pun nak enterprem!


dah boring ronda-ronda kat situ Mas ajak husband pergi outdoor photoshot kat taman botani... husband layankan je sebab dia tahu yang darling dia ni gila posing! 

Jumaat, 18 Februari 2011

cayang dia

Assalamualaikum...(^ ^)

asyik sibuk blogwalking je sampai lupa yang Mas tak update blog lagi! siapa yang salah, mereka dan keluarga mereka ke? oklah.. oklah.. salah Mas sendirilah!

hari ni Mas asyik tengok gambar kat lappy Mas, then terperasanlah gambar-gambar ni! alalalala.... sweet je kan? sejuk hati Mas bila tengokkan gelagat diaorang berdua ni... harap-harap diaorang boleh sayang adik diaorang macam ni bila dah ada adik nanti!

jom layan picca-picca sweet mweet ni!

si kecik comel lote ni anak along Mas...

Rabu, 16 Februari 2011

terpaksa cuti!

Assalamualaikum...(^ ^)

ingatkan entri semalam yang Mas cakap husband kena pergi kursus... walaupun hanya di Shah Alam tapi still kena menginap kat sana... jadi dengan rasminya Mas terpaksa cuti mulai hari ini sampai Jumaat... syoknya!

dapat cuti 6 hari berturut-turut... Mas bukan saja suka-suka nak ambil cuti ni, sayang cuti oiii! 3 hari tu... tak pasal-pasal kurang cuti Mas... nanti raya takde cuti pulak! habis nak buat macam mana kan, nanti siapa pulak nak uruskan sekolah anak-anak! siapa nak hantar dan jemput diaorang kan? pastu lepas sekolah siapa pulak nak jaga diaorang...

biasanya abah mereka yang jaga sebab dia hanya kerja shift malam... seronok pun ada, bosan pun ada cuti lama-lama ni... lainlah dapat pergi jalan-jalan sukaria dengan keluarga... jadi untuk my boss tersayang, janganlah merindui PA mu ini... next week kita ketemu kembali!

dan buat sahabatku sekalian especially my BFF, BB dan CT... janganlah kamu merinduiku! aku bercuti tidak lama cuma 6 hari sahaja... jika kamu rindu jugak, tataplah gambarku sepuas hatimu! muahahahahahaha, korang berdua jangan muntah darah pulak ye! 

challow dulu, nak jemput anak-anak kat sekolah...

Selasa, 15 Februari 2011

lepak with my BFF

Assalamualaikum...(^ ^)

korang semua tahu kan hari ni cuti... Mas pun macam biasalah bangun tidur buat kerja rutin di rumah, pastu tengahari terus prepare bahan-bahan untuk masak sebab my BFF nak datang lepak kat umah... bukan sekadar lepak je, cik BB nak bawak Hunni Madu dia jumpa chip mekanik (husband Mas lah tu)... dia nak suruh tengokkan lampu signal dengan lampu break kereta dia yang tak menyala tu...


sambil husband bertungkus lumus membaiki lampu kereta cik BB kitaorang pun borak-borak sambil menjamu selera... inilah juadah yang Mas sediakan untuk diaorang... simple tapi sedap tau!


lepas perut dah kenyang kami lepak-lepak sambil borak-borak and tengok TV... gambar harus ada kan untuk tepek dalam ini blog... hehehehehe!

my BFF! BB dan CT... lagi sorang tu member diaorang, Aiza kot namanya
arfan pun nak gambar gak ngan cik BB kesayangan dia tu!

bila diaorang semua dah pulang Mas pun kemaskan baju husband sebab dia kena pergi kursus kat Shah Alam... Mas ditinggalkan selama 3 hari dengan anak-anak je...

dah ready nak pergi kursus
bubyee abang, hati-hati tau!

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com