terkini dan sensasi

Rabu, 23 Ogos 2017

Cosmoderm : Teman setia percutian anda!

Assalamualaikum...(^ ^)

Setiap kali nak pergi bercuti mesti Mas ada masalah nak bawa kelengkapan peribadi macam losyen, mandian, krim sunblock, krim pelembap dan macam² lagilah. Kalau boleh semua nak angkut, pastu mulalah pening takde tempat nak letak sebab bekasnya besar². 


Tapi bila Mas diperkenalkan dengan produk dari Cosmoderm terutamanya Travel Set ni masalah itu terus selesai, lompat bintang! Pembungkusan dan bekasnya yang kompak ni memudahkan ia dibawa ke mana² sahaja, campak je dalam beg. Pastu set dalam tu dah lengkap untuk teman penjagaan kulit dan kecantikkan diri, berbaloi sangat!

Apa ada dalam Travel Set Cosmoderm?


1. Advanced Moisture Therapy Cream
Krim ini terdiri daripada kombinasi ekstrak herba, minyak zaitun dan aloe vera yang membantu meredakan irritasi kulit.  Ia jugak amat berkesan melembutkan permukaan kulit yang kering, kasar, gatal dan merekah di tangan dan tumit. 

Mas ada masalah kulit kering dan tumit merekah, jadi krim ni memang penyelamat untuk masalah tu. Sapu setiap pagi dan sebelum tidur, kulit rasa lembut je.


2. Vitamin E Cream 3000 I.U.
Dwi tindakan Vitamin E krim dengan minyak Rose E Kaya dan anti oksidan ia bertindak secara efektif menangani masalah parut pembedahan, parut jerawat, rekahan kulit, selar matahari, tona kulit tidak sekata, kulit kering dan kedutan pra matang.

Mas gunakan krim ni pada kulit anak² selepas mereka kena sunburn semasa mandi kolam dan pantai di Cherating tu. Biasalah lepas sunburn kulit akan jadi kering kan, bila sapu krim ni kulit mereka jadi lembut dan tak rasa pedih akibat sunburn tu.


3. Tea Tree Oil Magic Body Lotion
Diperkaya dengan aloe vera, vitamin B5 dan E untuk kelembapan dan perlindungan. Ia jugak membantu mengurangkan jerawat badan dan iritasi kulit. Selain itu ia bertindak sebagai deodoran untuk mencegah bau badan agar nyaman sepanjang hari.

Ini krim yang paling Mas suka dan wajib ada walau kemana saja, kegunaannya memang pelbagai. Masa bercuti di Cherating tu cuaca agak panas, jadi sebelum keluar Mas sapu dulu losyen ni kat badan anak² supaya sentiasa berbau wangi walaupun berpeluh.

Baca yang menarik pasal Magic Lotion, Cosmoderm Magic Lotion: Peneman setia dan Mujur ada Magic Lotion Cosmoderm.


Selain dari Travel Set Cosmoderm ni BB Cream dan Tea Tree Oil Shower Gel jugak sesuai dibawa semasa percutian korang, wajib tau! Baca menarik tentang Cosmoderm BB Cream.

BB Cream dirumus dengan minyak tea tree, minyak jojoba, kulit kayu manis dan glutathione. Ia dapat membantu menutup cela/jerawat dan boleh dipakai sebagai asas mekap. Selain itu kandungan SPF 35PA+++ di dalamnya bertindak sebagai perlindungan berpanjangan terhadap sinaran UVA & UVB. Jadi memang tepatlah Mas bawa ia bersama semasa bercuti ke Cherating tu, sebelum mulakan apa² aktiviti diluar Mas sapukan dulu krim ni pada kulit untuk elakkan sunburn.

Tea Tree Oil Shower Gel pulak sangat sesuai digunakan ketika mandi kerana ia membersihkan peluh, minyak dan kotoran secara berkesan. Ia jugak mudah dibilas dan tidak melekit pada badan, serta tidak menyebabkan iritasi kulit. Masa bercuti di Cherating memang kami sekeluarga gunakannya, baunya yang wangi dan gelnya yang lembut menjadikan kulit kami selesa walaupun lepas berpeluh seharian.



Haaaaa sebab tulah korang wajib ada produk² Cosmoderm ni kalau nak bercuti, cukup lengkap tau. Yang penting ianya boleh diguna tanpa was² sebab 100% halal, tanpa Paraben dan wangian.

Nak beli produk Cosmoderm ni senang je, boleh beli secara online di website mereka atau di kedai² terpilih seperti Watson, Guardian, Farmasi Caring, Aeon Wellness dan Vitacare. Untuk maklumat lanjut mengenai produk boleh layari:


Selasa, 22 Ogos 2017

Pengalaman lepaskan anak penyu

Assalamualaikum...(^ ^)

Bila baca je tentatif program yang disediakan pihak resort ada sesi lepaskan anak penyu ke laut, Mas dah teruja masa tu. Memang satu pengalaman yang Mas nak sangat rasai sendiri, maklumlah tak pernah pegang anak penyu.


Seawal jam 6.00 petang Mas, husband dan anak² dah tunggu kat tepi pantai, tak sabar aihhh walaupun sesi bermula jam 6.30 petang. Selepas ½ jam menunggu akhirnya yang dinanti pun tiba, terus teruja bila nampak staf resort bawak tong yang berisi anak² penyu. Bukan Mas sorang je yang tak sabar, para blogger lain pun sama. 

Sebelum sesi lepaskan anak penyu bermula, kami diberi penerangan serba sedikit mengenai spesis penyu tersebut dan bagaimana anak penyu itu akan hidup di laut setelah dilepaskan. Anak penyu tersebut adalah dari spesis Penyu Agar, masa dilepaskan tu umurnya baru 3 hari. Selepas dilepaskan biasanya anak² penyu ni akan bermain di permukaan laut dulu untuk biasakan diri, bila dah besar sedikit barulah ia menyelam ke dalam laut. Pada masa tu keselamatannya memang akan diancam oleh burung dan ikan yang besar di dalam laut. 


Peluang untuk anak² penyu ini hidup selepas dilepaskan memang agak tipis, kebiasaannya kalau 100 ekor yang dilepaskan hanya 5-6 ekor sahaja yang akan hidup sehingga dewasa. Hurmmm susah jugakkan anak² penyu ni nak bertahan hidup di dalam laut, memang ia kena kuat! 

Haaaaa selepas dah dapat ilmu tu, sesi yang ditunggu² pun bermula. Semuanya dah teruja nak pegang anak penyu masing² dan lepaskan ke laut. Anak penyu ni sangat sensitif jadi masa pegang tu kena betul caranya. kena pegang kiri kanan cengkerangnya. Tak boleh pegang di bawah perutnya sebab kawasan tu agak lembut, tak boleh pegang terlalu kuat nanti ia akan stress dan tak boleh letak ditapak tangan sebab ia akan bergerak. Beginillah cara pegang yang betul. 



Inilah anak penyu yang Mas lepaskan, Mas bagi nama Kajol. Hehehee, kasi Bollywoodlah sikit! Masa nak lepaskan tu memang satu perasaan yang sukar nak digambarkan, gembira pun ada dan sebak pun ada. Yelah macam nak lepaskan anak² berjauhan dari kita, dengan harapan mereka boleh hidup di luar sana. Begitulah jugak rasa Mas pada anak penyu tu, harap dia boleh bertahan hidup hingga dewasa. 


Itulah pengalaman manis dan berharga yang akan Mas kenang sampai bila², seronok sangat! Jadi kalau korang datang ke Legend Cherating Beach Resort ni kena rasai sendiri pengalaman ni, berbaloi tau. Pihak resort ada sediakan pakej untuk sesi lepaskan anak² penyu ni, hanya RM20 seorang caj yang dikenakan. Berpatutan kan, setimpal dengan pengalaman yang kita dapat. 

Bye Kajol, moga dapat hidup sihat dan selamat di laut sana hingga dewasa!



Isnin, 21 Ogos 2017

Family Day KBBA9 @ Legend Cherating

Assalamualaikum...(^ ^)


Fuhhhhh tak habis lagi penat bersukaria bersama keluarga KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort. Tapi walaupun penat, kenangan manis dan menyeronokkan Family Day KBBA9 kali ini memang sangat berharga. Maklumlah Mas dah lama tak ikuti program KBBA9 dan pergi bercuti, bila dapat pergi ni memang satu pakej 2in1 lah.

Selama 3 hari 2 malam di sana memang langsung tak membosankan, hari² kami dipenuhi dengan aktiviti yang seronok dan menarik. Mula² sampai selepas dah check in bilik sudah tentulah aktiviti mandi kolam. Itulah yang paling dinanti² oleh anak² Mas bila nampak kolam yang besar tu, memang tak sabar nak terjun. Anak² Mas memang pagi dan petang berendam sampai 2 jam, kalau boleh tak nak naik. Hehehee, terutama si Airis!




Aktiviti hari pertama : 18/8/2017 (Jumaat)
Malam pertama dah ada aktiviti menarik disediakan oleh pihak resort untuk kami iaitu Firely Tour yang diuruskan oleh Hafiz's Friendly Fireflies Watch. Memang semua blogger dah tak sabar nak tengok kelip², tapi sayangnya Mas tak dapat turut serta dek kerana keadaan yang tengah sarat. Jadi tak dapatlah nak kongsi pengalaman, hanya dapat tengok gambar keseronokkan kawan² yang pergi. 

Habis je tour tu kami diberi sedikit taklimat oleh pihak resort mengenai Legend Cherating dan aktiviti² yang akan kami sertai sepanjang 3 hari 2 malam di Cherating. 




Aktiviti hari kedua : 19/8/2017
Keesokkan harinya pulak dah padat aktiviti yang menanti kami, memang tak sabar nak sertai. Seawal jam 9.00 pagi aktiviti dimulakan dengan telematch untuk blogger dan keluarga. Walaupun cuaca agak panas pagi tu tapi semuanya tetap bersemangat sertai acara yang disediakan. Macam² ragam dan gelagat yang mencuit hati, gamat suasana di tepi pantai tu. Maklumlah selama ni blogger dok asyik menaip entri di keyboard je, sekali kena sertai telematch semuanya tunjukkan kemahiranlah. 

Dah penat dan basah lencun dengan peluh sertai telematch para blogger diberi pulak peluang untuk ikuti sesi taklimat dan demo mengenai Muck Dive Scuba. Memang satu pengalaman yang berharga dapat merasai sendiri cara² untuk scuba diving dan belajar secara basic tentang bagaimana menggunakan peralatan scuba. 





Selesai makan tengahari kami berpeluang ke Kedai Keropok Cap Intan serta Pusat Penerangan dan Santuari Penyu. Di kedai keropok kami dapat lihat cara² keropok lekor dihasilkan dan ada jugak blogger yang cuba tunjuk skill mengentel keropok lekor. Pastu dapatlah memborong keropok lekor dan keropok kering untuk dibawa pulang. Di Santuari Penyu pulak kami dapat melihat info² berkaitan kitar hidup dan spesis² penyu yang ada di negara kita. Di pusat ini jugak anak² penyu yang baru lahir disimpan sebelum ianya dilepaskan ke laut. 

Kemudian pada sebelah petang aktiviti yang disediakan lagi menarik iaitu Mangrove River Cruise dan lepaskan anak penyu ke laut. Untuk aktiviti mangrove Mas tak dapat jugak sertai sebab keadaan tak mengizinkan, jadi takdelah dapat kongsi pengalaman. Tapi memang seronok, para blogger dibawa menyusuri Sungai Cherating menaiki bot untuk melihat keindahan paya bakau dan hidupan di sana. Tenang dan damai je mereka kata!




Pastu aktiviti lepaskan anak penyu ke laut memang satu kenangan yang indah dan tak dapat dilupakan. Nanti Mas kongsi keseronokan dan keterujaan tu dalam satu entri khas ye.



Aktiviti hari terakhir : 20/8/2017
Sampai dah ke hari terakhir, sebelum balik pagi tu kami diberi merasai sendiri pengalaman membuat rakit. 3 kumpulan blogger diminta menyiapkan rakit mereka sendiri, seterusnya perlu membawanya ke laut dan berlumba untuk dapatkan bendera kumpulan yang diletak di tengah laut. Untuk aktiviti ini sangat perlukan semangat kerjasama, kemahiran dan strategi untuk bina rakit yang kukuh dan dapat memenangi pertandingan. Tapi blogger dan keluarga KBBA9 semuanya hebat, semua dapat selesaikan tugasan dengan jayanya!

Habis aktiviti Water Sea Rafting tu maka tamatlah Family Day KBBA9. Walaupun padat dan penat dengan aktiviti tapi semuanya tersenyum riang kepuasan, berbaloi luangkan masa 3 hari 2 malam di sini. Mas yang tengah sarat ni memang rasa penat sangat tapi tetap gagah walaupun tak sertai semua aktiviti. Yang penting Mas puashati dan anak² pun seronok!




Terima kasih tak terhingga pada Kelab Blogger Ben Ashaari atas Family Day KBBA9 yang seronok ni, terima kasih jugak pada keluarga KBBA9 yang sangat ramah mesra. Tak lupa jugak pada Legend Cherating Beach Resort atas penginapan dan aktiviti 3 hari 2 malam yang menyeronokkan serta para penaja lain seperti Cosmoderm dan ZingPlus. Semuanya sangat berharga dan tak dapat dilupakan! 

Sabtu, 19 Ogos 2017

Kerap kena kram perut

Assalamualaikum...(^ ^)

Itulah kan, dugaan mengandung tak sama dari anak pertama sehinggalah nak masuk yang keempat dah ni. Kali ni memang agak mencabar, mungkin faktor usia yang dah dekat 40an ni kot? Lagilah usia kandungan dah masuk 8 bulan ni, nak dekat dengan fasa bersalin dah. Fuhhhhh memang kadang nak nangis tanggung keadaan tu.

Apa itu kram perut?
"Kram perut semasa hamil disebabkan kontraksi Braxton Hicks yang sering terjadi pada kehamilan trimester akhir. Jika ianya terjadi, ada baiknya ibu hamil berbaring. Jika sakit terasa di bahagian kiri, maka kena baring ke arah kanan atau sebaliknya."


Haaaaa inilah yang selalu Mas alami sejak masuk trimester ke-3 ni, kerap sangat berlaku. Selalunya kena masa tengah memandu, fuhhh memang tak boleh teruskan pemanduan. Kena berhenti dulu sekejap, rilek dan tarik nafas bagi legakan sikit rasa kram tu. Pastu gosok² sikit perut, dalam 10-15 minit rasa legalah. Maklumlah perut dah besar kan, jadi masa kita memandu tu ia bagi tekanan sikit pada perut. Sebab tu Mas kena menyandar sikit kalau memandu, memang rasa seksa arrr sikit.

Pastu kram perut ni selalu jugak kena masa nak tidur atau tengah tidur, konpem tak lelaplah masa tu. Mengiring ke kanan tak boleh, kiri pun tak boleh. Baring terlentang pun sama tak boleh, memang sakit sangat rasa! Biasanya Mas akan sapu minyak urut je, bukan minyak panas ye. Sapu sikit je nak bagi rasa sakit tu lega, lepas gosok² dalam 15 minit barulah lega dan boleh tidur. Fuhhhhh memang tiap malam tak lena tidur, tapi bersabar jelah sebab tak lama lagi kan?

Bahaya ke kram perut ni? Dari apa yang Mas baca di google ia tidaklah bahaya jika semasa kena tu kita tak hadapi siptom² yang serius seperti sakit semasa buang air kecil, keluar cairan abnormal atau darah dari vagina, muntah, demam dan mengigil. Kalau ada siptom² ni memang kena cepat jumpa doktor, yelah takut ada masalah pada bayi pulak. 

Jumaat, 18 Ogos 2017

Babymoon sebelum bersalin

Assalamualaikum...(^ ^)

Haaaaa kekonon acah² babymoon sebelum beranak ni, bukan jauh pun ke Cherating je. Lagi pun sejak mengandung memang takde bercuti ke mana pun, maklumlah alahan teruk dan kesihatan diri tak mengizinkan. Kali ni berjaya jugak pujuk husband ajak pergi, nak sangat merasa jalan² sebelum bersalin ni. Walaupun dah agak sarat tapi masih mampu lagi, moga semuanya dipermudahkan. 


Percutian ni pun bukanlah yang kami rancang tapi kebetulan ada Family Day KBBA9 ke Cherating Pahang, jadi apa lagi ambillah peluang sertai sekali. Di samping dapat bercuti bolehlah jumpa rakan² blogger yang turut serta. Lagi pun lama jugak dah tak sertai aktiviti KBBA9 ni, akhir sekali masa photoshoot raya tu. Tak sabar nak jumpa mereka semua, pasti seronok!

Sekarang pun Mas dah dalam perjalanan ke sana, saja gerak awal sebab nak singgah rumah mak mertua dulu kat Kuantan. Nanti lepas solat Jumaat barulah gerak ke Cherating Pahang. Kat sana nanti akan menginap di Legend Cherating Beach Resort, pertama kali Mas menginap kat situ. Mas dah tengok website dia, memang cantik sangat resortnya. Pastu terletak tepi pantai dan ada kolam yang besar, haaaaa seronoklah anak² Mas. Konpem berendam sampai kecut nanti!


Uishhh tak sabarnya nak sampai sana. Tak sabar nak ikut aktiviti² menarik yang dah disediakan oleh pihak resort dan nak jumpa keluarga KBBA9. Moga semua dipermudahkan dan berjalan lancar!

Khamis, 17 Ogos 2017

Scan jantina baby

Assalamualaikum...(^ ^)

Akhirnya semalam pergi jugak scan jantina baby kat klinik swasta setelah lama dok tangguh je, lagi pun dah 8 bulan kan? Pastu scan ni pun senang nak membeli barang² baby sebab memang apa persiapan pun Mas belum beli lagi. Takdelah banyak barang sangat nak membeli tapi lebih mudah kalau dah tau jantina kan?


Jeng jeng jeng, apa jantinanya? Sebenarnya semalam dah kali ketiga Mas scan jantina ni, lagi 2 kali kat klinik kerajaan je. Masa pertama kali scan doktor cakap nampak macam perempuan cuma tak berapa jelas, masa tu baru 26 minggu. Pastu kali kedua masa kandungan 30 minggu, Mas minta lagi sekali doktor kat KK tengokkan jantina baby. Lagi sekali doktor cakap nampak macam perempuan jugak, 80% tepat katanya.

Mas masa tu takdelah kecewa, bersyukur je walau apa pun jantina baby. Memang naluri kuat dok rasa baby lelaki, tapi kalau Allah dah tetapkan dia perempuan Mas tetap redha. Janji anak yang dilahirkan selamat, sihat dan sempurna sifatnya. Cuma Mas kesiankan Arfanlah, sebab dia berharap sangat nak adik lelaki. Biasalah kan, nak ada kawan main bola bila dah besar nanti.

Pastu semalam Mas scan jugaklah kat swasta untuk puaskan hati, manalah tau nampak jelas jantinanya. Mas buat scan 2d je, malas nak membazir duit buat 3d, 4d, 5d atau 6d ke. Lagi sekali doktor cakap 80% kemungkinan baby perempuan sebab tak nampak langsung macam bentuk telur, hehehee! Masa scan tu elok je baby dok kangkang kaki dia, puas jugak Mas tengok memang tak nampak ciri² macam baby lelaki. Nampak jelas macam berbelah je kat celah kangkang dia tu!


Jadi apa reaksi Arfan? Memula cakap tu dia sedihlah jugak, bergenanglah airmata. Tapi Mas dan husband cakap takpelah, perempuan pun tetap adik abang. Boleh je main sama² nanti, cuma tak boleh main bolalah. Airis pulak tak kisah sangat dia, perempuan atau lelaki ke dia tetap teruja. Lagi tak sabar nak tunggu adiknya lahir!

Minggu cuti sekolah nanti bolehlah pergi membeli barang² apa yang takde. Baju baby memang Mas tak beli, pilih je baju Airis yang ada dan basuh. Pilih yang unisex, manalah tau tetiba lahir nanti keluar lelaki ke? Hehehee, masih mengharap jugak tu!

Rabu, 16 Ogos 2017

Cuti dah lulus!

Assalamualaikum...(^ ^)

Alhamdulillah, lega rasanya bila permohonan cuti bersalin dan cuti tanpa gaji dah diluluskan oleh bos. Tinggal lebih kurang sebulan lebih je lagi kena kerja bila dah ditolak cuti Sabtu Ahad dan cuti umum. Bukan apa, dah tak larat betul rasanya nak memandu ke tempat kerja. Hari² dok mengidap kaki kram dengan sakit pinggang, tapi demi cari rezeki Mas gigih jugak. Bukan tak boleh harapkan husband hantar jemput pergi kerja tapi dia pun bekerja syif, jadi memang susahlah. Pastu nak uruskan hantar anak² ke sekolah lagi. 


Ramai jugak kawan cakap rugi ambil cuti bersalin awal, tapi bagi Mas nak buat camne kalau keadaan diri tak mengizinkan. Kalau ikutkan bulan 8 ni je nak datang kerja, bulan 9 nak mintak cuti sakit selama sebulan. Tapi apakan daya memang tak boleh, jadi tawakal dan gagahkan diri memandu pergi kerja hari². Doa semoga perjalanan dipermudahkan dan Mas mampu bekerja sehingga tiba masa cuti tu.

Mas akan mula cuti bersalin 2 minggu awal dari tarikh dijangka bersalin, saja ambil awal sebab nak berehat dan tenang²kan fikiran. Dicampur jugak dengan faktor tak larat nak memandu tu, jadi biarlah ambil awal. Cuti bermula dari 4/10/2017 hingga 1/1/2018, selama 90 hari. Pastu sambung pulak cuti tanpa gaji selama 2 bulan dari 2/1/2018 hingga 2/3/2018. Haaaaa nak rehat puas² sambil berkepit dengan anak je, hehehee!


Lagi satu masa cuti tu jugak nak cari taska untuk baby sebab belum dapat taska lagi ni. Taska yang hantar Airis dulu ada cuma tak tanya lagi ada kosong tak untuk bulan Mac tahun depan. Mas memang akan hantar taska sebab baby dah 5 bulan masa tu, jadi takdelah risau sangat. Nak cari pengasuh pun bukan senang sekarang, Mas kalau boleh nak yang jaga anak Mas sorang je. Bukan apa senang dia nak bagi perhatian penuh pada anak kita je, bayar mahal sikit pun takpe.

Mulai hari ni dok menghitung hari jelah nak cuti panjang, tak sabar rasanya. Gitulah kan bila nak cuti lama, pastu nanti dah puas cuti liat pulak nak masuk kerja semula. Hahahaa, itu normallah kan?

Selasa, 15 Ogos 2017

Inai celup merah dan cantik

Assalamualaikum...(^ ^)

Sebenarnya dah ramai yang tanya kat mana Mas beli inai setiap kali mereka tengok tangan Mas berinai, cantik merahnya. Jadi hari ni Mas nak ceritalah kat mana Mas beli, memang cantik dan merah inainya serta harga pun berpatutan. Mas memang pembeli setia, setiap kali habis stok inai mesti akan beli dengan kedai online dia.


Inai Celup Mummy Syasya nama diberi, dan pengusahanya ni menetap di Kelantan. Tapi agen²nya ada di serata tempat, boleh je tengok Facebook dia di Inai Mummy Syasya. Pastu dia bancuh dan bungkus sendiri inai kat rumah, jadi memang dijamin halal dan boleh bawa solat. Inainya memang guna daun inai asli dan bahan² yang halal, jadi tak perlu risau untuk pakai. 

Pastu pilihan inai² dia pun cantik², memang rambang mata kalau tengok. Ada warna Crimson Cherry, Redmummy, Blackmummy, Pinkmummy dan Red Marron. Haaaaa tengoklah warna²nya, cantik kan? Kalau Mas paling suka inai Redmummy, warna dia memang merah dan cantik sangat kalau pakai kat tangan. Nampak menyerlah dan bila Mas pakai semua akan puji, "Wah cantiknya dan merahnya inai!"


Selain inai celup ada jugak dijual inai cone, ia sesuai untuk pakai kat kuku atau nak lukis² kat tangan. Pastu kalau nak belajar lukis dan ukir inai kat tangan sendiri, dalam Facebook dia pun ada diletak video tutorial dan corak² ukiran inai yang ringkas dan cantik. Mas memang lukis sendiri, tiru dari gambar dalam Facebook tu. Tapi Mas lukis corak² yang mudah jelah, yang rumit² tu kena belajar dulu.

Tengoklah hasil Mas inai dan lukis kat tangan sendiri, cantik kan warnanya. Yang ni Mas guna pilihan warna inai Redmummy. Baca kat sini jugak, cubaan mengukir inai.


Jadi kalau korang nak berinai untuk bertunang ke, berkahwin ke atau saja² nak pakai untuk majlis makan malam dan hari raya bolehlah beli inai celup di kedai Mummy Syasya ni. Mesti puashati punya dengan hasilnya, cantik sangat warnanya! 

Instagram: @mummy_syasya
Whatsapp: 011-2653448

Isnin, 14 Ogos 2017

Jarang makan kat luar

Assalamualaikum...(^ ^)

Anak² selalu jugak bertanya, "Mama bila kita nak makan kat luar, lama dah tak pergi." Hurmmm memang betul tu, dah jarang kami makan kat luar anak beranak. Rasanya tahun nilah paling jarang, sekali dua tu adalah dalam sebulan. Kebanyakkannya semua masak di rumah, rasanya lebih jimat!

Bukanlah kami nak berkira dengan anak², tapi kalau ada rezeki lebih sekali sekala kami pergilah. Tapi di zaman serba mahal dan di zaman duit segalanya ni kami kena berjimat, banyak lagi keperluan lain yang mesti diutamakan. Kalau asyik nak fikir makan di luar, bergembira tengok wayang, membeli belah tak tentu masa, fuhhh memang tak cukup bajet. Kena utamakan yang lagi penting macam minyak kereta, belanja sekolah anak hari² dan keperluan ketika kecemasan. 


Sekarang memang hari² masak sendiri je kat rumah, beli bahan mentah takdelah mahal sangat berbanding makan di luar. Nasiblah kami dan anak² bukan jenis memilih sangat bab makan ni, apa yang dimasak kami makan je. Janji perut kenyang kan? Mas pun pergi kerja lebih suka bawak bekal, roti untuk sarapan dan nasi goreng atau bihun goreng untuk makan tengahari. Dah memadai tu, kenyang sampai ke petang. Cuma anak² jelah diberi duit belanja dan beli makanan di kantin, tengahari nanti husband masak kalau dia tak bekerja shif siang dan waktu dia kerja barulah membeli. Husband pulak kat balai dia selalu ada yang masak kalau hari dia kerja. 

Hujung minggu pun lebih suka memasak sekarang, puashati makan satu keluarga. Masak pun tak perlu banyak lauk, satu jenis pun dah cukup dari tengahari bawak ke malam. Kadang buat nasi lemak je, sesuai untuk sarapan, makan tengahari dan malam. Nak makan kat luar pun dan kurang sebab fikirkan harga yang mahal, kami satu keluarga memang lebih RM50 kalau sekali makan. Yelah bukan salah peniaga, mereka pun terbeban dengan harga minyak naik dan kos bahan mentah yang mahal. 


Itulah zaman sekarang, kena lebih berjimat cermat. Duit gaji yang dapat setiap bulan kena utamakan yang lebih penting, kalau tak memang tak cukup!

Sabtu, 12 Ogos 2017

Beli akar kayu online

Assalamualaikum...(^ ^)

Bila pantang bersalin, akar kayu adalah benda wajib yang kena ada. Memang dari anak pertama lagi Mas amalkan minum air akar kayu, jadi dah terbiasa. Dedulu masa pantang anak pertama dan kedua senang je nak dapatkan stok akar kayu, belum bersalin lagi mak dah tempah dengan bidan kampung. Bidan tu cari dan buat sendiri ramuan akar kayu, kalau nak tempah je dengan dia. 


Tapi sejak mak dah meninggal dan Mas berpantang sendiri masa Airis tu, memang susah nak cari stok akar kayu. Merata cari dan minta mak mertua carikan, pastu minta jugak adik beradik carikan. Dah nak habis pantang 44 hari barulah dapat, itu pun adik yang tolong belikan. 

Jadi nak berpantang kali ni Mas gigih cari, dan tergerak hati nak cari online di Facebook. Tak sangka pulak memang ada orang jual secara online kelengkapan berpantang cara tradisional ni. Haaaaa memang pucuk dicita ulam mendatanglah, senang sikit nak beli. Teruslah Mas order 2 peket akar kayu, pastu beli jugak bengkung zigzag tu sebab yang lama dah lesap entah ke mana. 


Kat mana Mas beli? Mas beli kat kedai online Tungku Batu Sungai Gedung Ibu. Haaa kenapa nama kedai dia camtu, sebab barang utama yang dijual ialah tungku batu sungai. Pastu ada jugak dijual kelengkapan bersalin tradisional dan moden seperti akar kayu, kayu sepang kederang, pil manjakani, pilis, param, mandian herba, tungku herba, tungku bayi, bengkung, barut bayi dan macam² lagi.

Haaaaa memang macam² keperluan ibu berpantang ada di kedai online ni, lengkap semuanya. Pastu kalau tak nak beli satu², mereka ada jugak jual Set Pantang Bajet RM100. Ada lebih kurang 10 barang dalam set tu dan dapat hadiah percuma lagi, pastu ada pilihan set A, B dan C. Pilihan set tu ikutlah mana barang yang kita nak dan perlu dibeli, memang berbaloi.


Jadi untuk korang yang nak pantang bersalin tu atau ada adik beradik yang akan berpantang boleh pilih kedai online ni untuk beli set kelengkapan berpantang tradisional atau moden. Nak beli senang je, boleh ke Facebook mereka di Tungku Batu Sungai Gedung Ibu atau beli di gedungibu.easy.co. Boleh jugak whatsapp di talian 012-3480745.

Jumaat, 11 Ogos 2017

Airis tak berjaya ke Pra Sekolah

Assalamualaikum...(^ ^)

Sekali lagi "Dukacita dimaklumkan permohonan tidak berjaya." 

Sekali lagi kami sedih dan terkilan, sebab memang berharap sangat Airis dapat ke Pra Sekolah tahun depan. Lagi pun dia dah umur 6 tahun, pastu dia pun dah tak sabar sangat nak sekolah macam kakak dan abang. Tapi nak buat camne, takde rezeki Airis!

Bila dah dapat keputusan tu terus husband ke sekolah untuk bertanya sebab tak berjaya, yelah kalau boleh kami nak jawapan yang memuaskan hati. Pastu cikgu pun maklumkan sekarang keputusan masuk ke Pra Sekolah semua PPD yang uruskan, sekolah tak boleh masuk campur. Kegagalan Airis diterima adalah disebabkan merit pendapatan melebihi RM3k.


Hurmmm Mas dah agak dah, sekarang orang bekerja gaji beribu² memang tak layak kot nak masukkan anak ke sekolah kerajaan. Walaupun kita kerja kerajaan ia tetap tak membantu, semuanya berdasarkan merit. Walau hakikat sebenarnya pendapatan kasar Mas dan husband lebih RM3k sebulan tapi tak  semestinya kami mampu nak hantar anak ke tadika swasta. Banyak lagi tanggungan lain yang perlu kami fikirkan. 

Memang boleh buat rayuan tapi jangan berharap sangat boleh dapat, pasti ada banyak tapisannya nanti. Pastu merayu pulak boleh sekali je dan secara online sahaja. Nak merayu kat sekolah yang dipohon memang jangan haraplah, semua kena melalui PPD. Mas merayulah jugak tapi berharap tu memang taklah, kecewa dah rasa.

Sekarang Mas cuba mohon dekat Tadika Kemas dan Tadika Perpaduan, harap ada kekosongan. Tapi kalau tak dapat jugak terpaksalah sambung je sekolah kat Tadika Pasti tu. Nak buat camne kan, janji anak dapat bersekolah. Insya Allah ada duit simpanan untuk tampung persekolahan mereka. 

Harap kemasukan Airis ke darjah satu tahun depan takdelah tengok merit pendapatan jugak, kalau tak haru nak sekolahkan anak ke sekolah swasta!

Khamis, 10 Ogos 2017

Update blog setiap hari

Assalamualaikum...(^ ^)

Sapa update blog dia setiap hari, angkat tangan!

Blog ni dah umpama rutin harian! Setiap hari mesti nak buka blog, mesti nak baca blog kawan² dan kadang tu kalau bosan baca semula entri² lama. Gitulah Mas setiap hari, dan Mas percaya blogger lain pun sama kan? Blog umpama jiwa kita dah, tak lengkap kalau tak buka blog walau hanya satu hari.

Jadi sekarang memang update blog setiap hari, kalau tak menulis satu hari tu rasa lain macam je. Kalau sesebelum ni ada jugaklah hari yang tak update, tapi sekarang setiap hari ada entri. Walaupun kadang tu buntu nak menulis apa tapi tetap fikir dan cari idea apa nak dijadikan entri. Kalau ada entri kerja tu tak jadi masalah sebab dah ada entri apa nak ditulis. Macam Mas yang jarang ada entri kerja ni memang ketandusan idea nak menulis, tepu oiii otak fikir idea.


Tapi walau apa pun satu entri satu hari tetap ada, setakat ni alhamdulillah masih konsisten. Cuma hari Ahad je Mas tak update apa² entri sebab bagi Mas itu hari untuk keluarga, jadi bagilah blog rehat sehari kan? Jika ada kelapangan Mas tetap jugak buka blog dan baca blog kawan² yang ada cerita terkini. Dari membaca tu mana tau boleh dapat idea untuk tulis entri esok hari.

Entri yang Mas tulis setiap hari tu biasanya berkaitan keluarga, anak² atau isu semasa. Tapi sekarang banyak entri pasal kehamilan Mas lah sebab tengah mengandung kan, itu jelah modal nak update entri. Pastu boleh jugaklah dijadikan kenangan dan kongsi pengalaman dengan kawan². Mana tau dari entri tu boleh dijadikan panduan dan ilmu, dapatlah Mas manfaat sikit kan?

Pastu kalau update blog setiap hari ni seolah bagi semangat pada Mas untuk terus menulis, selagi termampulah. Sayang lagi pada blog ni, tak nak dia berkubur camtu je!

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com