Terkini dan Sensasi

Selasa, 31 Disember 2013

Dugaan akhir tahun

Assalamualaikum...(^ ^)

Hari terakhir di tahun 2013, dalam 1 jam lagi dah masuk ke tahun baru.

Bagi Mas tahun 2013 banyak suka duka. Tapi Mas bersyukur dengan semua kegembiraan dan kedukaan itu kerana Mas masih bernafas dan berpeluang meneruskan hidup di tahun 2014.


Di akhir tahun ni dugaan yang diterima apabila Airis sakit. Mula dari Krismas hingga semalam Airis kena muntah² dan cirit birit, teruk jugaklah dia kena. Makan dan minum susu habis keluar semua jadi muntah dan najis, sedih tengok keadaan dia. Sampai Mas terpaksa sambung cuti semalam dengan hari ni, nak balik kampung pun tak jadi sebab dia sakit.

Tapi berkat doa dan usaha yang tak putus asa, hari ni keadaan Airis dah pulih sepenuhnya. Dah selera makan dan takdelah apa yang dia makan dan minum tu keluar semula. Hari ni pun Mas cuba bawak dia pergi taman, nak bagi dia hirup udara segar. Alhamdulillah, dia dah aktif bermain! Seronok sangat Mas tengok sebab seminggu jugak dia terlantar.

Itulah dugaan akhir tahun Mas, tapi Mas redha. Sesungguhnya sakit yang Allah beri pada Airis membuatkan Mas lebih sabar dan tabah dalam membesarkan dia.

Rabu, 25 Disember 2013

Selasa, 24 Disember 2013

Kisah ke Mydin Seremban 2

Assalamualaikum...(^ ^)

Husband kerja di Balai Bomba Seremban 2, jadi dia ada cakap pasal pembukaan Mydin Seremban 2. Katanya Mydin terbesar di Malaysia! Jadi Ahad lepas Mas terus ajak husband pergi sana, lagipun memang nak beli barang² keperluan rumah. Mas menetap di Salak Tinggi jadi dekat je nak pergi ke Mydin ni, lebih kurang ½ jam perjalanan ikut highway.


Memang besar dan luas Mydin ni, banyak kedai² dan kemudahan medan selera yang besar dan selesa. Bangunannya 3 tingkat kalau tak silap dan pasaraya Mydin di tingkat 2 dan 3. Luas dan banyak barang² keperluan dijual, macam² ada. Nak pilih barang pun senang sebab kawasan yang luas. Kaunter pembayaran banyak disediakan, jadi takdelah menunggu lama untuk bayar.

Memang seronok shopping kat Mydin sebab harganya lebih murah. Bukan nak kata semua murah tapi lebih murahlah berbanding pasaraya lain. Terutamanya untuk barang keperluan harian seperti sabun, biskut, milo, susu dan lain². Pastu ada jugak jual barang² secara borong bagi mereka yang nak beli borong, mudah kan?

Kalau kawan² suka shopping di Mydin boleh pergi ke Mydin Seremban 2.

Rabu, 18 Disember 2013

Persiapan persekolahan

Assalamualaikum...(^ ^)

Lagi seminggu lebih anak² nak kembali ke sekolah, tahun ni Atikah dah darjah 5 dan Arfan pulak darjah 2. Besar dah anak² Mas, terasa dah diri semakin tua.


Mengenai persiapan persekolahan mereka, Mas beli ala kadar je. Baju sekolah Mas belikan 3 pasang seorang sahaja sebab baju tahun lepas ada yang masih elok lagi. Cuma mereka ni cepat membesar, baju dah singkat sikit. Jadi kena beli jugaklah baju baru. Terutamanya Atikah, memang tinggi melonjong. Baju tiap² tahun kena beli.

Kasut pulak tiap² tahun memang kena beli baru, kasut lama bila akhir sekolah memang dah koyak dan lusuh. Sekolah mereka ni pakai kasut hitam, jadi beli sepasang je. Pastu beg sekolah dengan alatulis memang wajib tiap² tahun mesti kena beli. Nak buat camne, bila akhir tahun tinggal bekas pensil je. Isi dalam semua dah takde, pastu beg sekolah pulak mesti dah koyak dan putus tali. 

Buku sekolah pulak semalam husband Mas dah pergi beli di koperasi sekolah. Kami memang selalu beli awal sebelum sekolah buka, bukan apa tak nak beratur panjang bila dah buka sekolah nanti. Boleh tahan jugak harga buku tulis dan buku latihan sekarang, beli untuk 2 orang anak dah RM200 lebih. Camnelah kalau anak 5 orang, huhuhuu!

Semua dah lengkap, tinggal nak kembali ke sekolah je. Jadi anak² mama, belajar rajin² ye. Tiada lagi TV and tidur lewat!

Isnin, 16 Disember 2013

Gigih dan kuatkan semangat

Assalamualaikum...(^ ^)


Inilah rutin setiap awal pagi dan waktu lunch, kalau tak nanti kelaparan anak mama.

Walaupun hasil susu dah agak merundum tapi Mas tetap gigih pam setiap hari. Kena rajin dan tak boleh putus asa, kalau malas tak menyusu Airis. Pernah jugak rasa sangat stress sebab susu dah tak banyak sehingga terfikir nak bagi susu formula. Tapi bila fikirkan semula rasa kesian pulak dekat Airis, terfikir jugak nak ke dia minum susu formula.

Jadi kerana pelbagai rasa itu, Mas gigih dan kuatkan semangat. Pelbagai usaha Mas lakukan seperti makan secukupnya, minum banyak air dan jangan skip waktu pam. Walaupun hasil yang dapat tak selumayan dulu tapi alhamdulillah cukup untuk bekalan Airis setiap hari di taska. Airis pun dah masuk setahun jadi tinggal setahun lagi untuk Mas fully breastfeeding dia. Nanti dah masuk usia 2 tahun bolehlah campur susu formula. Tapi susu badan Mas tetap teruskan selagi ada rezeki Airis. 

Kepada ibu yang fully breastfeeding anak, jangan putus asa kalau susu dah merundum. Insya Allah ada rezeki yang terbaik untuk anak kita dengan izin Allah SWT.

Jumaat, 13 Disember 2013

Aktif macam dulu

Assalamualaikum...(^ ^)

Teringinnya nak aktif berblog macam dulu!


Tengoklah tahun 2011 tu, ada 770 entri. Bila masuk tahun 2012 ada 265 entri je. Ini sebab hamilkan Airis, terus lekat simtom malas update dan tak boleh buka blog. Pastu masuk tahun 2013 pulak lagi sikit entrinya, ini mood berblog dah ada tapi sebab kekangan masa tu yang sikit je.

Tapi bila tengok entri yang dulu² memang rindu sangat saat itu, satu hari pasti ada 2 atau 3 entri. Kalau terlebih rajin tu sampai 4 atau 5 entri. Rajin dan idea banyak, seronok sangat saat itu. Sekarang ni bukannya malas nak update tapi kekangan masa yang banyak menghalang. Tapi kadang tu masa ada, idea pulak takde. Pastu idea ada, malas pulak menaip. Haaa, tu yang akhirnya tak berupdate.

Nak berhenti berblog rasa sayang pulak nak delete blog, kenangan terindah ni. Susah nak ungkap dengan kata². Ingat lagi saat gathering dengan blogger² lain, ikuti event Sahabat Blogger, pastu dapat sikit income dari blog dan berblog tak kira masa. Manis sangat saat tu!

Tapi sekarang biarlah berblog santai² je. Ada masa dan idea, Mas update. Kalau takde nak buat camne kan? Terima kasih pada yang masih sudi mengikuti massaari.com, koranglah pembakar semangat untuk blog ni masih kekal di alam maya.

Rabu, 11 Disember 2013

11.12.13

Assalamualaikum...(^ ^)


Cantik sangat tarikh hari ni kan?

Mesti ramai yang bernikah hari ni sebab nak abadikan hari diijabkabulkan dengan tarikh yang cantik. Memilih tarikh cantik tu takde masalah, janji ikatan pernikahan tu kekal hingga hujung nyawa.

Pastu pasti ramai jugak yang nak bersalin pada tarikh ni. Walaupun belum sampai waktu melahirkan tapi pasti sanggup operate sebab nak anak lahir pada tarikh yang cantik. Tapi apa pun janganlah sampai memudaratkan anak dalam kandungan. Kalau belum sampai masa melahirkan biarlah dulu, jangan dikejar sangat tarikh 11.12.13 ni.

Kisah Mas pada 11.12.13 ni biasa je, hari ni Mas terpaksa bercuti sebab taska Airis tutup sempena Keputeraan Sultan Selangor. Tak pergi mana pun, cuma duduk rumah layan karenah anak² dan husband pulak bekerja. 

Semoga tarikh yang cantik ni ada kenangan manis untuk semua!

Selasa, 10 Disember 2013

Hadiah birthday Airis

Assalamualaikum...(^ ^)

Lupa nak coretkan kisah hadiah birthday Airis, jadi Mas cerita sikit untuk kenangan!

Hadiah birthday dia memang sampai lambat sikit sebab Mas order online. Mas order kat Pinky Momma. Memang murah dia jual, rambang mata kalau tengok. Rasa nak borong semua, barang pun berkualiti dan berbaloi sangat beli. Pada yang nak cari mainan untuk anak², boleh ke pinkymomma.com. Mesti beli punya!


Inilah hadiah mainan yang Mas belikan untuk Airis, Kids Educational Desk dan Baby Telephone. 2 barang ni hanya RM99, sangat murah kan? Educational Desk tu memang bagus untuk pembelajaran baby sebesar Airis, siap dengan bunyi dan lagu² yang menarik membuat dia seronok bermain. Balik dari taska terus pergi dekat meja dia, tekan bunyi lagu sambil joget².

Baby Telephone pun menarik jugak, ada pelbagai lagu dan bunyi. Airis pulak dah pandai sekarang, bila kita sebut hello terus dia letak telefon tu kat telinga. Pastu mulut riuh rendah cakap, kononnya cakap telefonlah. Hehehee! 

Ada lagi sebenarnya mainan baby yang Mas berkenan kat Pinky Momma tu, tunggu ada rezeki ni nak beli lagi untuk Airis.

Isnin, 9 Disember 2013

Kisah dinner

Assalamualaikum...(^ ^)

Jumaat lepas Mas terima berita sedih, suami tercinta kepada bos Mas telah meninggal dunia. Simpati sangat dengan beliau.

Kebetulan pulak pada malam tu di pejabat Mas ada dinner. Nak tak nak dinner terpaksa diteruskan jugak walaupun bos kami tengah bersedih. Nak buat camne kan semua persiapan telah dibuat dan makanan pun dah ditempah. Tapi kami mulakan majlis dengan bacaan Yassin dan tahlil untuk arwah. Majlis pun dibuat secara sederhana.


Tema dinner malam tu adalah Arabian Nights, jadi semua datang dengan berjubah bagailah. Mas, Atikah dan Arfan berjubah jugaklah, tapi husband dengan Airis lari tema sikit. Husband Mas ada jubah tapi dia tak mahu pakai, jadi pakai kemeja. Airis pulak memang takde jubah jadi Mas pakaikan gaun ni. Sebenarnya gaun ni nak pakai masa birthday dia, tapi sebab lambat sampai jadi pakai je masa dinner.

Program masa dinner tu pelbagai, ada cabutan bertuah, acara pakaian beragam untuk kanak², persembahan tarian dan makan². Atikah dan Airis pun masuk acara pakaian beragam dan tak sangka pulak Airis menang tempat ketiga, Atikah cuma dapat saguhati. Tak sia² Airis melaram habis!

Ini Mas kongsikan sikit gambar sekitar dinner.






Khamis, 5 Disember 2013

Banjir ooo banjir

Assalamualaikum...(^ ^)

Sedih sangat tengok keadaan banjir di Kuantan, memang 50% lumpuh bandar Kuantan tu. Di Johor dan Terengganu pun teruk jugak.

Yang paling menyedihkan bila rumah mak mertua di Kuantan pun turut ditenggelami air. Dah bertahun MIL menetap di situ, memang tak pernah kena banjir. Pagi semalam husband dapat bercakap dengan mak, katanya air naik mendadak jam 3 pagi. Pastu jam 8 pagi air dah paras pinggang. Memang mak tak sempat selamatkan apa² pun, hanya selamatkan diri, kain baju dan barang berharga. Kereta nasib baik sempat alih ke tempat tinggi. 

Sejak tengahari semalam memang kami tak dapat dah nak hubungi mak. Mesti handphone mak dah habis bateri sebab letrik pun takde di seluruh bandar Kuantan tu. Hati kami memang rasa risau sangat. Kalau ikutkan semalam dah nak kejar balik ke Kuantan, tapi memang tak dapat balik sebab jalan ke sana semua dah ditutup sebab ditenggelami air. Hanya doa dari jauh je yang mampu, harap keluarga MIL di Kuantan selamat! 




Pastu hari ni adik di kampung whatsapp pulak gambar keadaan kampung Mas di Temerloh. Rupanya air dah naik, tanah lapang dan empangan depan rumah tu memang dah dipenuhi air. Tengoklah separuh jalan nak keluar ke jalan besar pun dah ditenggelami air. Adik Mas pun cakap air kuat naik, dan Mas pun dah pesan suruh angkat sikit² barang sebelum air naik lebih tinggi.

Membuak² rasa nak balik kampung ni, tapi husband pun dah dibekukan cuti dia. Biasalah musim banjir memang bomba kena sentiasa standby. Harap² tak jadi banjir teruklah di Temerloh, kesian jugak kat adik yang tinggal seorang kat kampung tu.

Isnin, 2 Disember 2013

Macam² gelagat dia

Assalamualaikum..

Makin besar makin bijak!
Makin bijak makin banyak gelagat dia.

Dialah penyeri dalam rumah sekarang. Apa yang dia buat semua orang akan ketawa terutama kakak dan abang dia. Seronok sangat kalau tengok gelagat adiknya tu.


Ni dia nak main dompet mama, kalau tak diberi memang mengamuklah. Jadi bagi je janji dia diam. Mula elok dia main dengan dompet tu sambil riuh mulut membebel, tapi bila dia dah bosan inilah dibuatnya. Kamu kaki kan dompet mama dik. Nasib dompet murah, kalau jenama Prada ke, LV ke, Gucci ke, mahu menitik airmata mama. Hehehee!


Ni pulak bila dok dalam kereta, tak mau dah dok kat mama. Lagi suka dok kat seat belakang dengan kakak abang dia. Riuh rendah mulut berceloteh. Tapi bila mengantuk dan nak ngempeng pandai pulak cari mama ye dik, geget kang!

Rabu, 27 November 2013

Wordless Wednesday [76]

Assalamualaikum...(^ ^)

Alalalalaa si manja mama ni. Sekarang nak makan macam baby pulak, sambil baring.

Ngada sangat dia


Selasa, 26 November 2013

Airis 1st birthday celebration

Assalamualaikum...(^ ^)

Semalam baru berkesempatan sambut birthday Airis. Lagi pun semalam dah gaji jadi barulah ada rezeki nak buat.


Selepas Mas selesai temujanji di hospital dan selesai urusan injection Airis untuk 1 tahun barulah kami gerak ke Cyberjaya. Teringin nak makan Nasi Arab jadi kami rancang nak sambut kat sana. Order Nasi Arab, beli kek kat Secret Recipe pastu raikan dia. Lepas kenyang makan Nasi Arab kami nyanyi lagu happy birthday untuk Airis. Pastu tiup lilin, potong kek dan menikmati Rasberry Cheese Chocolate Cake yang super duper sedap tu!

Mas memang suka buat sambutan yang ringkas, senang. Janji anak² gembira! Airis pun seronok sangat dapat potong kek dan rasa sikit kek.




Ahad, 24 November 2013

Nur Airis Arissa : 1 tahun

Assalamualaikum...(^ ^)

HAPPY BIRTHDAY TO AIRIS
HAPPY BIRTHDAY TO AIRIS
HAPPY BIRTHDAY TO NUR AIRIS ARISSA
HAPPY BIRTHDAY TO YOUUUUU

umur 1 hari

umur 1 tahun

Wah kejapnya masa berlalu.
7 tahun Mas tunggu untuk hamil lagi. Bila dah sah hamil, husband, Atikah dan Arfan adalah orang paling gembira. Atikah dan Arfan memang dah lama tunggu nak adik.

Alhamdulillah, hari ni Airis dah berusia 1 tahun. Besar dah comel mama ni, rindu saat² dia masih baby. Sekarang dah besar, dah pandai jalan dan makin bijak. Mama seronok sangat tengok Airis membesar dengan air susu mama sepenuhnya. Moga Airis terus dapat minum susu mama sehingga usia 2 tahun.

Apa yang mama harapkan Airis membesar dengan sihat sehingga dewasa, jadi anak yang solehah dan hormat pada ibu bapa. 

Mama, Babah, Kakak dan Abang sayang kamu!

Jumaat, 22 November 2013

Timbang rasalah sikit!

Assalamualaikum...(^ ^)

Kadang² manusia ni memang takde sifat timbang rasa, hanya fikir diri sendiri. Janji mereka lepas dan orang lain nak jadi apa pun mereka tak kisah, terutama di jalan raya kan?


Perkara ni berlaku pada Mas semalam semasa balik dari kerja, Mas biasalah balik kerja mesti berdua dengan Airis. Pastu bawak baby mesti letak dalam carseat dan tampal sticker baby on board kat cermin belakang kereta, ini untuk memudahkan pemandu lain tahu yang kita bawak baby.

Tapi Mas geram, pemandu ni tak tahu ke yang Mas bawak baby. Padahal Mas dah lekat sticker kat cermin belakang kereta, tak nampak ke? Masa tu Airis mengamuk nak tidur jadi Mas pun memandu perlahan sambil tepuk dia bagi lena. Tiba² ada pemandu kereta ni ikut belakang, pastu hon dan bagi highbeam. Apasal pulak, Mas bukan duduk lorong kanan pun. Kalau dia nak memotong patutnya dia ikut lorong kanan, tak kan nak memotong ikut kiri pulak. Tapi dia tetap dok belakang kereta Mas sambil memandu dengan jarak yang rapat.

Memang geram sangat, rasa nak brek kecemasan je. Biar dia cium bontot kereta Mas. Dia yang salah, sapa suruh ikut rapat². Tapi Mas buat tak tahu je, tetap pandu perlahan. Akhirnya dia ke lorong kanan untuk memotong, haaaaa tau pun! Masa dia memotong tu Mas saja hon kuat², panas hati betul. Pastu laju dia pecut, takde otak punya orang!

Selasa, 19 November 2013

Nur Airis Arissa : 10 dan 11 bulan

Assalamualaikum...(^ ^)

Sedar tak sedar 24 November ni Airis dah nak masuk usia setahun, besar dah anak mama. Jadi Mas nak cerita perkembangan Airis di usia 10 dan 11 bulan.


Masuk usia 10 dan 11 bulan Airis dah semakin bijak dan tumbesarannya pun baik. Di usia 10 bulan dia dah pandai berdiri sendiri tanpa sokongan sesiapa. Bila dia dah pandai berdiri tu memang seronoklah tengok sebab nampak comel je. Gigi pulak dah ada 8 batang dan gigi geraham dia pun dah nampak nak keluar. Kalau bagi makan biskut atau roti ke dia dah cuba nak kunyah guna gigi geraham tu, mungkin gusi tu dah keras. 

Pada usia 11 bulan pulak dia dah semakin kuat untuk berdiri dengan cepat, dan sekarang pun dia dah pandai melangkah 3-4 langkah. Cuma belum berapa stabil lagi, baru nak mulalah tu. Nanti kalau dah laju memang tak cukup tanahlah mama nak kejar, hehehee! Pastu bab makan pulak Airis memang tak menolak dan takde sangat alahan apa² kalau makan. Cuma dia tak berapa boleh makan ayam, kalau makan nanti akan naik macam ruam kat muka. Jadi di usia sekarang Mas tak bagi dia makan ayam, dah masuk setahun nanti akan cuba bagi semula.

Berat badan dia pulak memang seimbang dengan tumbesaran dia, BMI pun cantik. Masa check up usia 11 bulan berat dia dah 8.2 kg, kira semangatlah jugak. Walaupun badan dia tak nampak besar sangat tapi bila dukung tu terasa lenguh tangan. Berat dia biasalah kadang turun naik, bukan apa kalau demam berat badan memang berkurang sikit. Tapi Mas tak kisah sangat, janji dia sihat!

Itulah cerita Airis di usia 10 dan 11 bulan. Tak sabar ni nak tunggu birthday dia Ahad ni, nak beli kek pastu nak suruh dia tiup lilin dan potong kek. Mesti comel!

Jumaat, 15 November 2013

10 Muharam 1435H

Assalamualaikum...(^ ^)


Semalam 10 Muharam 1435H kalau ikut bulan Islam adalah hari lahir Nur Airis Arissa, bersamaan dengan hari Asyura. Kalau ikut tarikh sebenarnya dalam 10 hari je lagi Airis nak masuk umur setahun, besar dah dia. Cepat masa berlalu dan alhamdulillah dia membesar dengan sihat dan aktif.

Mas ada jugak bercadang nak buat majlis sikit sempena birthday dia tapi belum buat keputusan jadi atau tak. Sebab kalau ikutkan masa kakak dan abangnya dulu takde pun majlis² ni, hanya raikan kami anak beranak je. Jadi tengoklah rezeki camne nanti, hehehee!

Ahad, 10 November 2013

Cepat dimasak sedap dimakan

Assalamualaikum...(^ ^)

Lamanya dah tak update cerita masak² kat dapur Mas, rindu saat kongsi cerita masak memasak dalam blog ni. Kekangan masa kawan², memang jarang dapat update. Nak sangat aktif macam dedulu, rindu saat tu. Tak nak melalut ke lain, nak cerita apa yang cepat dimasak sedap dimakan ni! 


Inilah dia, Sambal Tauhu Ikan Bilis Petai. Memang kegemaran Mas sepanjang masa, hari² makan pun tak jemu tau. Mas boleh makan 5 ke 6 ketul seorang dan kadang tu ratah camtu je.

Nak masak dia sangat mudah, 15 minit dah boleh siap!

Mula² goreng tauhu yang dah dipotong 3 segi. Nak potong tauhu ni ikut suka tapi Mas lebih suka potong 3 segi, pastu goreng garing sikit. Ikan bilis pun sama, kena goreng garing jugak. Petai tu ikut suka sebenarnya, kalau tak makan petai janganlah gatal nak bubuh kan. Hehehee!

Cara nak masak cuma tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang dah ditumbuk. Pastu masukkan cili kering yang telah dikisar. Masak sampai cili garing pastu masukkan garam, serbuk pasti sedap, ajinomoto dan asam keping. Tuanglah sikit air dan masak hingga kering sedikit.

Kemudian masukkan tauhu dan petai, kacau rata sekejap dan tutup api. Bila api dah ditutup baru masukkan ikan bilis dan gaul. Ikan bilis dimasukkan bila Mas dah tutup api kerana nak kekalkan keranggupan ikan bilis tu. Pastu boleh dihidang dengan nasi panas. 

Tak tengok keliling dah, tambah 3 pinggan kau. Selamat mencuba!

Selasa, 5 November 2013

MyDear Warehouse Sales

Assalamualaikum...(^ ^)

Semalam kebetulan cuti terus ajak husband pergi MyDear Warehouse Sales ni.

Mas sampai sana dalam pukul 4 petang. Tengok orang pun tak ramai sangat, mungkin sebab ramai yang bekerja. Masuk dalam khemah terus tengok kasut dan baju dulu, takde yang berkenan di hati terus masuk kat dalam untuk tengok barang yang memang dah rancang nak beli.


Mula² tengok khemah ni dulu sebab dah lama nak belikan untuk Airis. Tengok harga pun memang sangat murah, apa lagi terus beli. Dapat free 100 biji bola lagi, harganya RM74.


Pastu nak cari tricycle untuk Airis. Nak cari yang boleh tolak tu, senang nak bawak dia jalan petang² kat taman. Cari punya cari terus berkenan dekat yang ni dengan harga RM100 je. Memang sangat murah dari harga yang Mas tengok dekat tempat lain.

Satu lagi safety gate, memang sangat diperlukan sebab Airis dah semakin lasak. Harga pun murah, hanya RM104. Baru senang mama nak buat kerja kat dapur lepas ni.

Untuk pengetahuan kawan², sales ni sampai 10hb. Mas memang niat nak pergi lagi, ada lagi nak beli tapi tunggu ada rezeki lebih. Jadi kawan² yang ada anak kecil dan bakal dapat anak boleh pergi.

Sabtu, 26 Oktober 2013

Cuti-cuti Langkawi (part 2)

Assalamualaikum...(^ ^)

Hari ini sambung cerita cuti² Langkawi kami. Walaupun dah basi tapi Mas tulis ia sebagai kenangan.

Masuk hari kedua satu bumi Langkawi ditimpa hujan dari Subuh lagi. Kami rancang hari kedua nak pergi naik SkyCab dan ke Kilim Geopark. Tapi hampa harapan sebab hujan turun dengan lebat, tapi kami tunggu jugaklah dalam kereta.

Tunggu punya tunggu hujan tak berhenti, terpaksa tukar rancangan. Jadi kami habiskan masa terluang tu pergi habiskan duit shopping coklat di Haji Ismail Group. Memang buntang bijik mata Mas tengok coklat² yang banyak tu, maklumlah pengemar coklat paling tegar di dunia!

Pilih punya pilih banyak jugak coklat Mas borong. Kalau duit banyak satu Haji Ismail Group Mas borong, hahahaa! Tapi dalam banyak² coklat, yang ni Mas borong paling banyak, memang idaman hati!


Selesai menghabiskan duit beli coklat kami patah balik ke SkyCab sebab hujan dah berhenti. Tapi memang nasib kami tak baik agaknya, sampai kat SkyCab hujan turun semula. Hampa sangat!

Jadi kami telefon kat Kilim Geopark, tanya cuaca kat sana. Dia kata cuaca baik dan kami terus gerak ke sana. Tapi bila sampai hujan pulak, jadi terpaksa tunggu hujan reda baru boleh naik bot. 

Selepas menunggu lebih kurang ½ jam, hujan pun reda. Gembira sangat sebab dapat jugak pergi, bukan apa sebab ini pertama kali Mas pergi Kilim Geopark. Kat sini banyak pakej yang disediakan, ikut kemampuan kita nak pilih yang mana satu. Mas pilih pakej 1 jam dan harga yang dikenakan adalah RM130 untuk satu bot.

Untuk pakej ni mereka bawak kami naik bot menyusuri Sungai Kilim dan singgah di Gua Kelawar. Masuk dalam gua tu memang gelap dan boleh sewa lampu suluh dengan harga RM1. Masa masuk tu kita tak digalakkan bercakap sebab takut menganggu kelawar yang sedang tidur, bila suluh ke dinding gua memang banyak sangat kelawar!


Habis di Gua Kelawar kami dibawa terus ke laut untuk pergi ke sangkar ikan. Kat sini banyak ikan yang mereka pelihara, dan kami dapat pengalaman memberi makan ikan pari dan memegang belangkas. Mas berani pegang belangkas je. Nak bagi ikan pari makan tak berani, takutlah digigitnya tangan!

Habis di sangkar ikan kami dibawak ke tempat beri makan burung helang. Ini adalah saat yang paling Mas nantikan. Mula² kami sampai memang takde seekor pun burung. Sekali pemandu bot bunyikan enjin bot dengan kuat, terus berpuluh² ekor burung helang keluar. Mereka dah tahu yang ada orang datang nak bagi mereka makan. Sangat bijak helang² tu, menakjubkan!



Secara keseluruhannya memang seronok ambil pakej boat tour ke Kilim Geopark ni, banyak pengalaman yang menarik kami lalui. Jurupandu bot pun memang peramah dan walaupun masa yang diberi cuma 1 jam tapi mereka bawak kita lebih dari 1 jam, memang berbaloi. Lain kali kalau datang lagi kami nak ambil pakej yang 2 jam pulak, boleh pergi banyak lagi tempat menarik!

Ahad, 20 Oktober 2013

Cuti-cuti Langkawi (part 1)

Assalamualaikum...(^ ^)


Bila buka blog baru terperasan Mas tak cerita lagi kisah cuti kami di Langkawi pada 11-14 Oktober yang lepas. Perancangan cuti memang dibuat last minit, pastu husband pun macam nak tak nak je. Lagi 2-3 hari sebelum tarikh barulah buat keputusan dan akhirnya berjaya jugak pergi.

Mas gerak ke Alor Setar hari Jumaat dan sampai sana dah pukul 10 malam. Kami menginap di Hotel Seri Malaysia yang 1 malam RM160 untuk bilik family. Pagi Sabtu barulah kami gerak ke Jeti Kuala Perlis untuk ke Langkawi, dan dari Alor Setar ke jeti lebih kurang 45 minit sebab kami pertama kali pergi. Pastu dengan sesat jalan, hehehee!

Sampai jeti beli tiket dan dapat feri pukul 12 tengahari, harga tiket untuk dewasa RM18 dan kanak² RM13. Feri yang kami naik boleh muat 500 orang, besar jugak. Mas pun rasa seronok sebab pertama kali nak naik feri, tapi jangkaan meleset sebab feri ke Langkawi tak macam feri ke Pangkor. Beg² semua kita kena angkat sendiri, kalau bawak beg banyak tu memang seksa sangat. Pastu keadaan dalam feri agak sempit, dengan kita nak cari tempat duduk lagi. Sebab tempat duduk dia kena ikut nombor. Mula² naik tu Mas tak tahu, main belasah je duduk mana².

Tak seronok mana naik feri ni, bukan boleh tengok luar pun. Terperap je kat kerusi masing², nasib ada TV takdelah bosan sangat  Tapi Mas siap mabuk laut, tak tau kenapa. Masa naik feri ke Pangkor tak pernah mabuk, mungkin sebab laut bergelora. Perjalanan dalam feri lebih kurang 1 jam, jadi kami sampai Jeti Kuah lebih kurang pukul 1 tengahari. Angkat barang, ambik kereta sewa dan uruskan pembayaran, sampai resort lebih kurang pukul 3 petang.

Kami menginap di Langgura Beach Resort dekat Pantai Cenang. Harga bilik untuk satu malam RM140, biliknya ada 2 katil queen. Agak sempurna bilik, bagi Mas selesalah untuk tidur. Lepas dah siap kemas barang kami keluar untuk makan dan survey tempat² yang nak dilawati hari esok. Sempat jugak Mas singgah Idaman Suri untuk beli apa yang memang dah dihajati, memang puas hati dapat beli!

Inilah kisah cuti² Langkawi kami. Nanti sambung, sebab kalau tulis sekaligus panjang lebar pulak.

Selasa, 15 Oktober 2013

Raya Haji kami

Assalamualaikum...(^ ^)

Lamanya tak update!

Memang sibuk sangat sejak kebelakangan ni, di pejabat jangan haraplah nak buka blog sekarang. Kat rumah pulak kalau ada masa pun otak dah penat jadi memang tak mampulah nak update. Bersawang berhabuk sungguh blog ni!

Hari ni curi² masa sambil layan Airis main, Mas nak update sikit kisah raya haji kami. Raya haji kali ni memang sangat sederhana, takde pun pakai baju raya dan pergi mana². Maklumlah dari Jumaat lepas sampai semalam dah bercuti ke Langkawi kan? Pastu husband pun kerja jadi Mas takdelah nak buat persiapan lebih² sangat.

Pagi cuma sarapan dengan roti dan nutella, bila tengahari Mas masak Laksa Lemak. Anak² memang suka makan, habis licin sebungkus laksa. Daging korban pun banyak dapat, siap dengan tulang lagi. Malam ni nak grill je daging tu dalam kuali ajaib yang beli kat Langkawi.

Inilah gambar juadah raya kami.



Rabu, 25 September 2013

Cerita kursus di Pangkor

Assalamualaikum...(^ ^)

Maaflah kawan², lambat update cerita kursus di Pangkor tu. Maklumlah banyak betul kekangan masa!

Pada yang ada baca entri Mas minggu lepas, Mas ada beritahu mengenai berkursus di Pangkor. Mas pergi pada 18hb hingga 20hb. Mula² dapat tawaran kursus ni macam berat hati jugak nak pergi sebab Airis masih menyusu badan. Tapi dalam masa yang sama fikirkan jugak kursus yang belum cukup. Bila dah berbincang dengan suami dia bersetuju dan benarkan Mas pergi, dan Mas pun bagi syarat yang dia serta anak² kena ikut sekali.

18hb kami gerak dari rumah ke jeti Lumut jam 9 pagi dan sampai jam 1 tenghari. Tunggu bas peserta kursus yang lain sampai dan terus naik feri ke jeti Teluk Dalam. Baru Mas tau yang jeti nak ke Teluk Dalam berlainan dengan jeti nak ke Pangkor. Jadi sampai ke resort dalam jam 2.30 petang, check in bilik dan sebelah malam baru ada kelas.

Sebenarnya seronok pergi berkursus sambil family ikut sekali ni, cuma penat sikit sebab banyak benda nak kena uruskan sebelum masuk kelas. Sebelum pergi kelas Mas dah siap masak bubur untuk Airis dan siapkan susu untuk dia. Mas siap bawak rice cooker untuk masak bubur Airis di bilik. Camtulah bila ada anak kecil kan, semua kena angkut! 

Anak² dan husband pun seronok sebab dapat jalan², bukan senang nak dapat ikut mama kursus sambil jalan² kan? Ini Mas selitkan gambar² semasa di sana.









Rabu, 18 September 2013

Berkursus sambil makan angin

Assalamualaikum...(^ ^)


Sekarang Mas dalam perjalanan ke jeti Lumut.

Mas akan berkursus di Teluk Dalam Resort, Pulau Pangkor mulai hari ini hingga Jumaat. Kursus kali ni semua kena ikut sebab Airis masih menyusu badan, jadi dapat berkursus sambil makan angin.

Anak² pun terpaksalah tak hadir ke sekolah 3 hari. Nak buat camne kan, stok susu Airis pun takde kalau nak tinggal dia dengan abahnya. Jadi bawa jugaklah!

Lagi pun dapat anak² berjalan. Cuti sekolah yang lepas tak pergi mana, jadi memang seronok diaorang. Nanti Mas update cerita kat sana.

Jumaat, 13 September 2013

Antara kemampuan dan kepercayaan

Assalamualaikum...(^ ^)

Bila Mas post gambar bayi 6 bulan yang kena dera semalam di Facebook, Instagram dan blog ramai yang memberi komen. Ada satu komen di Facebook mengatakan "Sebab itulah Islam menggalakkan isteri duduk rumah jaga anak".

Memang betul apa yang dia komen tapi dalam situasi itu kenalah tengok kemampuan sebuah keluarga. Sebagai contoh keluarga Mas sendiri, walaupun anak Mas baru 3 orang tetapi keadaan taraf hidup sekarang membuatkan Mas memilih untuk bekerja. Tujuan bekerja adalah untuk membantu meringankan beban suami. Kalau Mas tidak bekerja memang tidak cukup perbelanjaan keluarga, jadi dengan situasi ini Mas kena hantar anak di bawah jagaan pihak taska.

Bila di bawah jagaan taska, Mas kenalah beri kepercayaan kepada dia untuk jaga anak Mas dengan baik. Tapi di sebalik kepercayaan itu Mas kena sentiasa pantau dan pantau keadaan anak bila ambik dia dari taska selepas balik bekerja. Maksud Mas pantau ialah sentiasa periksa keseluruhan badan anak kita, ada tak kesan lebam atau keadaan dia membimbangkan. Jika ada cepat² tanya pada pihak taska, ini mengelakkan jika ada berlaku kes penderaan atau apa sekalipun. Jika sah anak kita kena dera cepatlah bertindak!

Jadi itulah pendapat Mas sebagai ibu yang bekerja. Tiap² hari berdoa selepas hantar anak di taska supaya mereka dilindungi dan selamat sehingga mamanya balik kerja. 


Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com