terkini dan sensasi

Khamis, 31 Disember 2020

Jemapoh Pizza Kayu Api

Assalamualaikum...(^ ^)

Lama dah sebenarnya teringin nak makan Jemapoh Pizza Kayu Api ni setelah lihat ianya viral di Facebook. Tapi dek kerana kekangan PKP masa tu, maka simpan jelah dulu hasrat tu. Pernah jugak sekali masa tu husband ada hantar barang ke Kuala Pilah, jadi suruh jugaklah dia singgah tapi takde rezeki sebab kedai tutup.

Jadi semalam husband beritahu dia ada hantar barang ke Kuala Pilah, haaa apa lagi pucuk dicita ulam mendatanglah. Terus Mas ikut dia, tak sabar rasanya nak ke Jemapoh Pizza Kayu Api tu. Mas sempatlah telefon pemilik kedai tu tanyakan sama ada kedai bukak atau tak, alhamdulillah rezeki Mas kedai dia bukak macam biasa. 

Jemapoh Pizza Kayu Api ni terletak di Kampung Jemapoh Kuala Pilah, nak cari kedai dia korang waze je Jemapoh Pizza Kayu Api. Pasti akan jumpa kedainya! Kedai dibuka pada setiap hari Rabu hingga Ahad sahaja, hari Isnin dan Selasa kedai tutup. 

Kalau datang hari biasa memang tak ramai sangat orang tapi kalau weekend katanya tak menang tangan, kadang tu kena ambik masa yang lama sikit untuk dapat pizza. Jadi sebelum datang kalau hari minggu digalakkan buat tempahan online dulu, nanti bila dah sampai order dah siap. Kalau walk in memang kena tunggu lama sikit, tapi macam Mas pergi semalam tak lama tunggu sebab hari bekerja kan? 

Pilihan pizza pulak ada 5 jenis:

1. Jemapoh Signature: RM18
2. Jemapoh Signature Extra Cheese: RM20
3. Jemapoh Signature Extra Everything: RM21
4. Pilah Tuna: RM20
5. Peperoni Daging: RM21



Mas beli 2 pizza Jemapoh Signature dan 1 pizza Pilah Tuna, ternyata memang sedap. Makan pulak panas², memang tak sedar habis 3-4 keping. Toping atas pizza pun banyak, kulit pizza pun lembut dan ranggup. Walaupun makan dah sejuk tetap rasa sedap dan pizzanya tak keras. Patutlah ramai orang datang beli sampai berkotak²!

Tempat makan dia pun selesa dan cantik, haaa suasana kampung kan. Rasa nyaman je lepak² makan sambil menikmati pizza panas². Jadi bagi Mas berbaloi lah datang jauh sikit, tapi dapat makan pizza yang sedap. Puashati sangat!


Rabu, 23 Disember 2020

Selamat bertugas Datuk Harjeet!

Assalamualaikum...(^ ^)

Haaaaa habis dah tempoh honeymoon selama sebulan selapas Dr Uzailee bersara, mulai 16/12 lepas boss baru dah masuk bertugas secara rasmi selepas dia tangguh selama seminggu dari tarikh lapor diri 9 Disember 2020.

Hari ni genap seminggu dah Mas bertugas dengan boss baru, Datuk Harjeet Singh. Sepanjang 17 tahun berkhidmat sebagai PA, ini kali pertama Mas jaga boss berpangkat Datuk dan bukan bangsa Melayu. Memang satu pengalaman yang berharga buat Mas!

Seminggu jadi PA beliau memang agak sibuk, maklumlah dia pun masih baru dan belum betul² familiar lagi dengan suasana kerja di KKM. Jadi banyak benda dia akan bertanya dengan Mas serta mintak Mas sediakan untuk dia, haaa sebab tu sangat sibuk sekarang. Seawal jam 8 pagi memang dah banyak benda kena uruskan, kadang tu nak makan pun tak sempat. Sedar tak sedar dah waktu tengahari, jadi makan sekali harung jelah.

Nak update blog pun tak sempat, sebab waktu rehat selama sejam tu sangat berharga. Masa itulah nak makan dan solat awal sikit kalau boss takde mesyuarat, kalau ada Mas akan solat selepas dia pergi. Tak boleh dah nak bersenang lenang dan rilek² macam masa dengan Dr Uzailee dulu, dengan Datuk semua kena pantas dan cepat. Tapi Mas lagi suka camtu, sebab masa tu takde berlalu dengan lambat. Semuanya jadi pantas, sedar je dah nak balik dah! 

Setakat seminggu ni Mas rasa selesa je kerja dengan Datuk, walaupun tak menang tangan sebab banyak kerja nak kena buat. Tapi takpelah sebab itu dah tugas Mas, lagi pun boss masih baru kan jadi banyaklah yang perlu kita buat untuk dia. Nanti dia dah biasa, semua akan lebih senang dan mudah. Lagi pun Datuk ni kebanyakan benda dia suka buat sendiri bersama PA, tak perlu nak harapkan orang lain. Kalau tak boleh selesai baru dia mintak panggil pegawai. 

Dua tahun lebih je Mas akan kerja dengan Datuk, harap kami dapat serasi sehingga Datuk bersara pada bulan Februari tahun 2023. 

Isnin, 14 Disember 2020

Gegar Vaganza 7: Konsert Akhir

Assalamualaikum...(^ ^)

Tahniah Cliff Umar!

Yer memang kemenangan yang sangat tak dijangka, peserta yang hampir tersingkir di konsert separuh akhir telah dinobatkan sebagai Juara GV9. Siapa sangka, rezeki dia! 

Sejujurnya Mas tak target pun Cliff Umar bakal jadi juara, Mas teka dia tempat ketiga je sebab persembahan dia untuk lagu duet agak kurang menyengat. Tapi bila menyanyikan lagu solo dia berikan persembahan yang all out dan setaraf konsert bak kata juri, dan semua juri pun suka jadi selayaknya dia menang. Untuk lagu battle pun dia bernasib baik sebab dapat gandingan dengan Mus dan Oja. Itu satu bonus bagi dia!

Ikutkan Mas memang teka Mus bakal bergelar juara, persembahan dan vokal dia memamg best semalam. Mas suka masa dia nyanyi lagu Mencintaimu, walaupun Azharina agak over tapi Mus berjaya sampaikan lagu tu dengan cara dia sendiri. Cuma mungkin sebab dia agak selesa dengan genre lagu yang dinyanyikan, jadi juri fikir agak kurang mencabar untuk dia. Tapi takpe naib juara pun dah terbaik bagi Mus, sebab dia dah legend dan ada nama. 

Ayu Damit pulak Mas teka dia dapat naib juara, sebab bagi Mas semalam dia berikan yang terbaik dari minggu² sebelum ni. Dia nampak lebih yakin dan lontarkan vokal yang jelas dan mantap. Tok Ram pun cakap lagu solo yang dia dapat tu susah untuk dinyanyikan tapi dia buat dengan baik. Masa dia duet dengan Naqiu tu Mas paling suka, vokal kedua²nya mantap!

Untuk persembahan battle semuanya Mas suka, best dan bertenaga. Semua peserta dapat nyanyikan lagu rap dengan bagus dan sebutan pun jelas. Paling seronok tengok kumpulan MCO iaitu Mus, Cliff dan Oja. Sangat menghiburkan persembahan mereka sampaikan Joe Flizzow mintak nyanyikan satu lagu lagi. 

Juri dah buat keputusan, jadi kenalah akur walaupun ianya sangat tak disangka. Itulah lumrah sesuatu pertandingan, yang penting mereka dapat tonjolkan semula bakat menyanyi yang dah lama menyepi. Tahniah untuk semua peserta GV7!

Juara: Cliff Umar
Naib Juara: Mus
Tempat Ketiga: Ayu Damit
Tempat Keempat: Noraniza Idris
Tempat Kelima: Linda Nanuwil
Tempat Keenam: Oja
Tempat Ketujuh: Ashira

Selasa, 8 Disember 2020

Gegar Vaganza 7: Minggu Separuh Akhir

Assalamualaikum...(^ ^)

Tiada penyingkiran di konsert separuh akhir, haihhh macam² lah GV tahun ni!

Macam tak adil pulak bagi yang dah berikan persembahan terbaik, tiba² semua mara ke pentas akhir. Baik tak payah buat separuh akhir, terus umum semua layak. Yelah sebab Mas ingat Noraniza Idris akan tersingkir, persembahan dia malam tu agak hambar. Tapi tak tahulah kenapa nak jugak pihak Astro bawak semua ke final!

Mengenai persembahan malam separuh akhir seperti biasa je, takde pun yang menyengat sangat dan boleh buat Mas sebagai penonton setia GV nak ulang tengok 2-3 kali. Memang dari awal kan Mas cakap GV7 ni agak hambar! 

Oja dinobatkan sebagai peserta yang dapat markah tertinggi, haaa dah separuh akhir baru nampak sikit dia bagus sebenarnya. Cuma mungkin kurang keyakinan diri membuatkan persembahan dia kurang memikat hati juri. Vokal pun boleh tahan sedap, pandai main gitar pulak tu. Patutnya dia cipta kelainan dalam persembahan, guna bakat yang ada tu. Barulah wow kan?

Mus dan Ayu Damit pun dapat markah tinggi minggu ni, dua peserta ni ada harapan jadi juara cuma kena beri lebih dan lebih lagi. Mas suka vokal dan persembahan Mus masa dia nyanyikan lagu Kasih tu, sedap di dengar. Ayu pulak masa dia nyanyikan lagu Skyfall, barulah nampak dia mampu berikan yang terbaik dan lontarkan vokal yang mantap!

Jadi di konsert akhir nanti kita bakal saksikan ketujuh² peserta berentap untuk gelaran juara. Siapakah bakal juara, Mas pun tak boleh nak agak sangat walaupun ada 2-3 yang ada harapan bergelar juara. Sebabnya semua peserta GV kali ni takde yang konsisten sangat dari awal hingga akhir, jadi kita tengok jelah konsert akhir nanti!

Untuk pentas akhir semua peserta akan nyanyikan satu lagu solo dan satu lagu berduet dengan juara GV musim² lalu. Pastu seperti GV² sebelum ni, tak sah final kalau takde lagu battle kan? Inilah senarai lagu² yang bakal dinyanyikan:

Lagu Solo & Lagu Duet
Oja | Jujur (Radja)
Di Sana Cinta Di Sini Rindu (Tajul & Wany Hasrita) duet Siti Nordiana

Mus | Mentari Di Ufuk Timur (Search)
Mencintaimu (Kris Dayanti) duet Azharina

Linda Nanuwil | One Moment In Time (Whitney Houston)
Terlanjur Cinta (Rossa & Pasha Ungu) duet Hady Mirza

Ashira | Wajah Kekasih (Datuk Seri Siti Nurhaliza)
Beribu Sesalan (Jaclyn Victor, Ning Baizura & Shila Amzah) duet Ayai Ilusi 

Ayu Damit | Bukan Dia Tapi Aku (Judika)
Memori Tercipta (Shila Amzah) duet Naqiu

Noraniza Idris | Hutang (Floor 88)
Empat Dara (S. Radziah & Orkes Gambus Penambang) duet Aishah

Cliff Umar | Nakal (Gigi)
I'd Do Anything For Love - But I Won't Do That (Meat Loaf) duet Noryn Aziz

Lagu Battle
Battle 1: Hikayat Ben Ladin (Ben Ladin)
Battle 2: Eh (Zizi Kirana)
Battle 3: Inilah Nasibku (Nico)

Selasa, 1 Disember 2020

Kewajiban menunaikan Zakat Perniagaan

Assalamualaikum...(^ ^)

Sebelum ni Mas hanya tahu zakat digunakan untuk membantu golongan miskin dan asnaf yang susah sahaja, rupanya banyak lagi kategori zakat iaitu Zakat Fitrah, Zakat Pendapatan, Zakat Perniagaan, Zakat Wang Simpanan, Zakat KWSP, Zakat Emas dan Perak, Zakat Saham serta Zakat Pertanian. Alhamdulillah bila dah tahu dan ada pengetahuan tentang kewajiban menunaikan zakat, Mas pun dah buat potongan gaji untuk pembayaran zakat pendapatan. 

Tapi Mas tak nak cerita pasal zakat pendapatan, Mas nak kongsikan mengenai Zakat Perniagaan. Apa yang korang tahu pasal zakat perniagaan? Haaa zakat perniagaan ni wajib tahu dikeluarkan pada sesiapa sahaja yang mempunyai apa pun bentuk perniagaan sama ada besar atau kecil.

Penjelasan dalil Zakat Perniagaan


Allah menjelaskan bahawa segala hasil usaha yang baik itu wajib dizakat. Oleh itu, bagi sesiapa yang menjadikan makan gaji itu sebagai satu profesion, maka itu jugak termasuk dalam hasil usaha yang wajib dizakat.

"Wahai orang-orang yang beriman, keluarkan zakat sebahagian daripada hasil usaha kamu yang baik-baik dan sebahagian dari apa yang kami keluarkan dari bumi untuk kamu." (Surah Al-Baqarah: Ayat 267)

Sabda Rasulullah s.a.w:
"Menjadi sesuatu kewajipan ke atas setiap Muslim bersedekah (zakat)." Mereka bertanya, "Wahai Rasulullah, bagaimana yang tidak mempunyai harta?" Baginda menjawab, "Bekerja untuk mendapat sesuatu untuk dirinya lalu bersedekah." Mereka bertanya, "Kalau tidak mempunyai pekerjaan?" Baginda bersabda, "Tolonglah mereka yang meminta pertolongan." Mereka bertanya lagi, "Bagaimana pula jika tidak berkuasa?" Baginda menjawab, "Kerja ke jalan kebaikan dan tinggalkan kejahatan, hal itu merupakan sedekah." (Hadis riwayat Muslim)

Fahami apa itu Zakat Perniagaan


Zakat perniagaan ialah zakat yang wajib dikeluarkan hasil daripada harta perniagaan sama ada berasaskan pembuatan, perlombongan, perikanan, perkapalan, pembekalan, pertanian, perkhidmatan atau sebagainya dengan tujuan diperniagakan. 

Ia merangkumi sama ada dalam bentuk perniagaan persendirian, perniagaan perkongsian sesama Islam atau dengan bukan Islam, perniagaan semua jenis syarikat, koperasi atau perniagaan saham dan sebagainya.

Semua jenis pernigaan berskala kecil dan berskala besar diwajibkan membayar zakat perniagaan. Jenis perniagaan tersebut adalah seperti perniagaan online, Sendiri Berhad, penjaja, Berhad, Stokis dan Ejen serta Koperasi.

Syarat wajib Zakat Perniagaan
  • Islam
  • Milik Sempurna
  • Cukup Haul
  • Cukup Nisab
  • Harta Berkembang
  • Niat Berniaga
  • Produk dan Perkhidmatan Halal
  • Bukan Kegunaan Sendiri

Kaedah pengiraan Zakat Perniagaan
Kaedah pengiraan zakat perniagaan ada dua cara, iaitu:

Kaedah Model Berkembang (Growth Model
Ianya mengambil kira ekuiti pemilik entiti perniagaan tersebut, sumber² pembiayaan kewangan dan dibuat pelarasan sama ada dicampur atau sebaliknya. Di dalam istilah yang lebih mudah difahami ialah modal dicampur dengan keuntungan.

Ekuiti Pemilik + Liabiliti Jangka Panjang - Aset Tetap - Aset Bukan Semasa +/- Pelarasan 
= Harta Perniagaan Yang Tertakluk Kepada Pengiraan Zakat

Kaedah Model Modal Kerja (Working Capital)
Ia mengambil kira kedudukan harta semasa perniagaan ditolak dengan tanggungan semasa perniagaan dan dibuat pelarasan dengan beberapa perkara yang berkaitan dengan zakat yang perlu diambil kira. Pelarasan ini dibuat sama ada dengan mencampurkan item² yang telah dikenalpasti perlu ditambah atau membuat tolakan.

Aset Semasa - Liabiliti Semasa +/- Pelarasan
= Harta Perniagaan Yang Tertakluk Kepada Pengiraan Zakat

Korang boleh mengira zakat perniagaan menggunakan kalkulator zakat ni.

Haaa jadi begitulah pentingnya kita tahu apa itu zakat perniagaan dan ianya wajib dilunaskan tak kira apa saja bentuk perniagaan yang kita jalankan. Jangan ingat syarikat yang besar sahaja perlu bayar zakat perniagaan tapi kalau kita penjaja atau berniaga online sekalipun diwajibkan zakat perniagaan. Cukup haul, cukup nisab dan adanya keuntungan dari perniagaaan tu, maka wajib bayar! 

Sentiasa Lekatkan Zakat Dihati


Sebagai orang Islam, kita kena sentiasa ingat bahawa zakat itu adalah tanggungjawab kita dan ianya wajib dibayar. Melalui zakat kita dapat menyucikan diri, membersihkan jiwa dan setiap harta yang kita miliki akan sentiasa diberkati. Ingat apa saja bentuk harta yang kita ada wajib dibayar zakat, jadi jangan lari dari tanggungjawab ini. 

Untuk dapatkan maklumat lebih lanjut mengenai zakat boleh layari laman sesawang dan media sosial Lembaga Zakat Selangor.

Facebook: Zakat Selangor
Instagram: zakatselangor
Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com