terkini dan sensasi

Selasa, 31 Disember 2019

Cuti² Langkawi 2019: MARDI dan Buffalo Park Langkawi

Assalamualaikum...(^ ^)

Ini 2 lagi tempat yang kami pergi masa kat Langkawi, Mardi Agrotechnology Park dan Buffalo Park. 


Mardi Agrotechnology Park ni Mas dah pernah pergi sebelum ni, memang seronok. Tiket masuk ke sini pun takdelah mahal sangat, untuk pemegang mykad RM10 bagi dewasa dan RM5 bagi kanak². Masuk je dalam tu terus ada disediakan tram untuk korang explore kat dalam taman Mardi. 



Mula² korang akan dibawak menikmati buah-buahan segar dari ladang Mardi seperti tembikai, jambu batu, nenas, rockmelon, limau bali dan tebu. Kalau nak lebih syok datang bulan Julai atau Ogos, haaa masa tu boleh nikmati buah-buahan tempatan seperti durian, rambutan dan manggis. Fuhhh ini memang syok, nanti kena datang bulan 7 atau 8 pulak!


Dah kenyang makan buah sepuashati kami dibawa ke ladang anggur, haaa jangan tak caya kat Malaysia pun ada. Tapi buah anggur kat sini takdelah besar² macam kat luar negara tu, buah kecil comel je. Kami dibenarkan petik sendiri dan makan sepuashati, wahhh ini syok! Walaupun buah kecik tapi manis dan sedap, Mas memang dok lama dalam tu. Hehehee, makan sepuas²nya lah. Anak² Mas siap petik satu tangkai lagi, makan kat dalam tram!



Puas makan anggur kami dibawa pulak ke kolam ikan keli, ya ampun ikan keli kat sini gemuk² kau! Pastu banyak giler ikannya, bila tabur je makanan berkerumun datang. Nak pegang pun geli sebab besar sangat dan ini kalau jatuh dalam kolam, mau kita dimakannya. Hahahaa! 



Habis di Mardi kami pergi pulak ke Buffalo Park Langkawi, tempat ni Mas baru tahu kewujudannya. Jadi cuba jugaklah pergi, nak tengok camne keadaan kat sana. Cuma nak sampai ke sana agak jauh ke dalam sikit, dan jalannya agak sempit. Pastu tempatnya ok, cuma aktiviti yang boleh dibuat kat situ agak tak berbaloi dengan bayaran yang dikenakan. 

Tiket murah je RM5 untuk dewasa dan RM3 untuk kanak², tapi walaupun murah kami expect lah yang aktiviti ditengok kat gambar kat situ semua ada. Rupanya hanya masuk dan boleh bagi makan kerbau je, itu pun kerbaunya ada 4 ekor je. Aktiviti yang paling kami nak buat iaitu tunggang kerbau dan bergambar tu dah takde, sedikit kecewalah. Itu sebenarnya yang anak² nak sangat buat! 



Nak tengok cara mereka hasilkan keju dan produk dari susu kerbau pun takde, jadi rasalah tak berbaloi bayar tiket masuk. Yang dapat cuma cuba rasa aiskrim dari susu kerbau, haaa sedap jugaklah! Bagi Mas tempat ni menarik kalau mereka komersial kan dan jaga elok², banyakkan lagi aktiviti bersama dengan kerbau² kat situ. Barulah ramai lagi pengunjung dan mereka pun puashati datang kat situ!

2 ulasan:

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com