terkini dan sensasi

Khamis, 9 Januari 2020

Persekolahan 2020

Assalamualaikum...(^ ^)

Haaa baru ada masa nak menulis di tahun baru ni, hari² sibuk je. Urusan kerja, urusan anak², dengan masih tak sihatnya, jadi ke laut jugaklah mood menulis. Untuk entri pertama di tahun 2020 nak coretkan kenangan persekolahan anak², nanti boleh mereka baca. 


Tahun ni Mas tak ambik cuti pun uruskan anak² sekolah, masing² dah besar dan pandai uruskan sendiri. Kakak Atikah dah Form 5 jadi haruslah urus sendiri, bangun pagi pun takde dah mama nak kejut. Abang Arfan pulak dah Form 2 dan Airis dah Darjah 2, dua orang ni sekolah sesi petang jadi babahnya yang uruskan. 

Hari pertama sekolah tu babahnya cuma pergi sekolah Airis je sekejap, nak tanya pasal yuran. Pastu selesailah, bab bayaran kami kirim je kat anak² untuk bayar sendiri kat cikgu. Dah besar jadi dah pandai pegang duit elok², kalau hilang jugak potong duit belanja sekolah tiap hari. Heheheee!

Yuran untuk 3 orang tu cecah jugaklah RM500, macam² kena bayar bukan sekadar PIBG je. Untuk Arfan Airis dah selesai bayar, cuma kakak Atikah je belum lagi sebab dia beli buku modul dulu. Dah masuk Form 5 kan macam² buku kena beli, seawal tahun pun dah mula belajar. Minggu ni pun dah mula kelas tambahan, sebab tu kena beli buku awal. 


Si kecik Aiyra pun masuk taska baru jugak tahun 2020 ni, dapat Taska KKM dekat dengan pejabat Mas ni. Jadi pagi² memang Mas lah uruskan hantar dia ke taska, barulah masuk pejabat. Ragam dan drama ke taska baru biasalah mesti ada punya, sampai hari ni pun masih menangis lagi bila hantar pagi². 

Hari pertama hantar kemain cemerlang, takde menangis pun tapi masuk hari kedua dan seterusnya hari² drama airmata. Puas jugak kadang tu pujuk dia masa dalam kereta, cakap macam² supaya tak nangis pergi taska. Haaa dalam kereta semua dia cakap ok, tapi sampai je taska mulalah berderai airmata. Tapi takpelah, Mas bagi dia masa. Biasalah taska baru dan suasana baru, susahlah sikit nak biasakan diri. 

Moga anak² Mas seronok bersekolah dan cemerlang dalam pelajaran di tahun 2020 ni! 

3 ulasan:

  1. Alhamdulillah semuanya baik2 belaka. Selamat tahun baru 2020 kak mas

    BalasPadam
  2. Alhamdulillah semua baik2 belaka. Selamat tahun baru kak mas

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com