mrs secretary

Isnin, 1 Ogos 2011

Buluh lemang di bulan puasa

Assalamualaikum...(^ ^)


Sebab tulah Mas kata best sangat duduk di kampung ni, macam² benda boleh dapat. Nak pulak di sekitar kawasan rumah kampung ni macam² pokok ada. Arwah abah dulu memang rajin berbudi kepada tanah, semua jenis pokok dia tanam. Katanya, bila dia dah takde nanti semua tu akan jadi rezeki anak² dan cucu² dia.

Yang paling bestnya, pokok buluh untuk buat lemang pun dia tanam. Jadi kalau Mas nak buat lemang raya nanti tak payah susah² beli, tebang je kat pokok. Banyak sangat, ambil je berapa batang yang nak!


Jadi bila dah ada kat kampung ni, husband Mas pun tebanglah buluh tu. Nak bawak balik ke Salak Tinggi dan jual. Memang laku, berebut orang nak. Pastu ada jugak kawan² husband yang tempah, rezeki di bulan Ramadhan.



8 ulasan:

  1. ermmmm tak gatal ke kak

    esaited nk buat lemang

    BalasPadam
  2. takk sabarrr nak buat lemang jugakkkkk :)

    BalasPadam
  3. bestnya lemang..buat sendiri lagi :)
    syukur moga rezeki kak mas bertambah lagi di bulan yg penuh keberkatan ni..

    skali lagi sememangnya..kampung sgt bestttt~! :)

    BalasPadam
  4. huhuhu, ye la ramai yang kata ramadan nie banyak rezeki

    BalasPadam
  5. kak, tempah gak.. meriam buluh ea~

    BalasPadam
  6. ya Allah bestnya kak.. tebang buluh pastu buat lemang dengan family.. sangat indah

    BalasPadam
  7. tak pernah buat sendiri..takde kampung=(

    tapi kita sangat suka lemang!!!

    BalasPadam
  8. terasa tak sabar nak beraya.. Ehhh ehhh .. Hehehe :)

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com