terkini dan sensasi

Isnin, 8 April 2019

Susah nak cuti sekarang!

Assalamualaikum...(^ ^)

Sejak awal tahun memang dah ada rancang nak bercuti pergi jalan² dan balik ke kampung. Yelah asyik kerja je boleh tepu jugak kepala otak, sekali sekala mesti kena rehat kan? Tapi semua tu terhalang dek kerana husband Mas tak boleh cuti, dibekukan semuanya!

Bila bulan 4 ni husband dah boleh cuti, Mas pun ada jugak rancang nak pergi jalan² dan balik kampung. Teruslah bincang tarikh yang sesuai dengan husband, cadang awal bulan 5 sebelum mula berpuasa. Nak pulak bulan Mei tu birthday Mas, bolehlah jalan² sambil sambut hari jadi.


Tapi itulah, kami hanya mampu merancang! Bila tanya dengan anak² boleh tak nak cuti dari sekolah 2-3 hari, sekali tak boleh daaa! Lepas cuti 1 Mei tu kakak Atikah dah mula periksa pertengahan tahun, dari 2/5 sampai 17/5. Haaaa tinggal angan² jelah Mas nak pergi jalan² sempena birthday, jawapnya sambut kat rumah jelah.

Nak balik kampung sebelum puasa pun terpaksa balik lepas sekolah hari Jumaat, pastu Ahad dah kena balik Salak. Tak dapatlah nak cuti lama² dan merasa berpuasa kat kampung dengan mak abah, anak² nak periksa lagi penting. Tak akan sebab nak balik kampung kami nak kena korbankan masa exam anak², bukan alasan kukuh tu. 

Camtulah bila anak² dah sekolah, bab nak cuti memang kena rancang betul². Lagilah anak Mas si kakak tu nak periksa SPM tahun depan, memang kena bersedia dari tingkatan 4 ni. Banyak benda nak kena buat dan kelas tambahan jangan cakaplah, setiap hari ada. 

Jadi memang susah Mas nak cuti sekarang, apa² kena fikir hal sekolah anak² dulu. Sebab tu kadang Mas lebih suka rancang cuti pada awal tahun, masa tu anak² tak sibuk sangat lagi. Tapi sebab cuti husband dah beku awal tahun, nampaknya tahun ni rezeki hujung tahun lah kot kalau nak bercuti makan angin!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com