mrs secretary

Rabu, 23 Mac 2011

bila suami ringan tulang

Assalamualaikum...(^ ^)

mesti sejuk je hati kita bila tengok suami ringan tulang kan?
tapi janganlah pulak bila tengok dia rajin macam ni
terus nak suruh dia buat macam2... lepas lipat kain suruh jemur kain pulak
pastu suruh sapu sampah, pastu suruh basuh pinggan, pastu suruh itu ini
huhuhu... ini dah ambil kesempatan atas kerajinan suami ni..

seharusnya kita biarkan suami ni ringan tulang atas kerelaan dia sendiri 
tak perlu kita arahkan dia untuk buat itu ini!
kadang2 sebagai isteri mesti kita geram jugak kan kalau suami 
malas nak membantu kita dalam membuat kerja2 rumah
dahlah penat bekerja pastu balik rumah kerja dah bertimbun2 menanti
tapi sebagai isteri janganlah kita cepat melenting dan marah2
apa kata kita bincang elok2 dengan suami dengan lemah lembut
 pasti suami akan sudi membantu kita dengan ikhlas!

tapi si suami juga kena ingat janganlah ambil kesempatan
atas kebaikan isteri... mentang2 lah isteri tak pernah suruh bantu dia
jadi suami pun malas nak ringankan tulang membantu isteri!

"suami idaman membantu isteri secara sukarela dan ikhlas..
mereka tidak rasa malu membantu isteri dan tidak mengambil
peduli akan kata-kata orang sekeliling sekiranya mereka
memandang rendah kepadanya"
(petikan dari buku 31 Ciri Suami Idaman oleh Ustazah Siti Nor Bahyah)

5 ulasan:

  1. bets nye dapat hubby yang rajin mcm akak..:-)

    BalasPadam
  2. camne kalau orang rumah suri rumahtangga ek kak.. mamcam khalis pkl 12 mlm baru dapat bali rumah.. cuti hujung minggupun takde..huuu

    hottest entry di blog khalis :
    Filem Titanic 3D james camaroon mungkin dibuat sempena ulangtahun kejadian itu

    Bentuk speaker yang cool dan menarik

    BalasPadam
  3. fashah;
    terima kasih..
    alhamdullilah, husband memang banyak membantu!

    BalasPadam
  4. khalis;
    walaupun dia surirumah tapi tetap penat jugak...
    tapi kalau khalis dah memang takde masa nak tolong takpelah tapi jika ada masa terluang tu bantulah dia!

    BalasPadam
  5. salam kenal dr ida..terima kasih jengah blog dan follow...i follow u jugak

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com