mrs secretary

Rabu, 20 April 2011

minyak kereta habis dalam perjalanan... argghhhh!!

Assalamualaikum...(^ ^)

pernah tak perkara sebegini terjadi pada kawan2? mesti panik bila tiba2 minyak kereta habis tatkala kita sedang memandu? terpaksalah mengharapkan belas kasihan pemandu2 lain yang lalu lalang untuk membawa kita ke stesen minyak berdekatan... itu kalau ada yang sudi bantu, bagaimana kalau takde? 

teringat pula kejadian yang sama menimpa my sista... dia bersama kawannya tersadai di tepi jalan pada jam 2.00 pagi akibat kereta kehabisan minyak! apakah yang berlaku ini akibat kecuaian si pemandu atau kurangnya perancangan sebelum memulakan perjalanan? sebenarnya perkara sebegini boleh dielakkan jika kita bijak merancang... Mas nak kongsi sedikit tips yang Mas amalkan untuk mengelakkan kejadian kehabisan minyak ketika dalam perjalanan...
  • reset semula meter perjalanan selepas mengisi minyak... sebagai contoh, jika Mas isi minyak penuh biasanya RM65 dan kereta boleh berjalan lebih kurang sejauh 400 km... selesai sahaja mengisi minyak Mas akan reset semula meter perjalanan tersebut jadi bila meter dah menunjukkan angka 400 maka Mas akan tau yang minyak kereta Mas hampir habis! jadi selamatlah kan... terus je ke stesen minyak berhampiran!
  • isi minyak secukupnya jika melalui jalan yang tiada stesen minyak... perkara sebegini memang sepatutnya kita titik beratkan! tak salah kalau kita isi minyak penuh terus sebagai persediaan jika bakal melalui jalan yang tiada stesen minyak... jangan kita beranggapan yang minyak sedikit tu cukup untuk kita teruskan perjalanan yang jauh sebelum menemui stesen minyak!
  • jangan tunggu meter minyak dah berkelip baru nak minyak lagi... kadang2 sesetengah orang beranggapan meter minyak berkelip tak menjadi masalah! bagi mereka masih sempat lagi teruskan perjalanan... cukup lagi minyak ni katanya! kalau tak sempat macam mana? haru kan...
... have a safe journey!

12 ulasan:

  1. betul tu.. tip yang amat berguna...

    BalasPadam
  2. sy slaloo amalkan tip yg no 2.....pendek kater bl meter minyak tggl 1/4 trus raser nak g isi minyak cecepat...;p

    BalasPadam
  3. alhamdulillah setakat ni belum lagi terjadi pada sy..huhu masih pandai bajet minyak hehe...kalo jln jauh2 memang terus isi penuh jer

    BalasPadam
  4. penah jd kat member saya...tp nekm mOtor...dia ingt mOtor dia rOsak...upa nya minyak habes...buat malu je...hehehehe
    jOm kOmen kat tentangboolan@blogspot.com ^__^

    BalasPadam
  5. @ApiH
    terima kasih!
    sekadar berkongsi...

    BalasPadam
  6. @^^nu[dd]yra^^
    bagus tu!
    kita kena sentiasa beringat..

    BalasPadam
  7. @Cik Cammy Lia
    hehehehe...baguslah!
    Mas pun tak pernah kena lagi sbb selalu beringat..

    BalasPadam
  8. @tEntanG bOolan
    hehehehehe...kesian kat member tu!
    ni mesti kes lupa nak isi minyak..

    BalasPadam
  9. penah jd mcm tu...tapi naik moto
    terpaksa lah menolak sejauh 2km utk smpai ke stesen myk..
    masa tu otw nak p keje, langsung puch card merah
    lepas kejadian terus berhati2..

    BalasPadam
  10. @Sal Saari
    laaaa...ye ke?
    hehehehe..kesian!

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com