terkini dan sensasi

Selasa, 24 Mei 2011

facebook bersama internet banking

Assalamualaikum...(^ ^)

      
majoriti di antara kita mempunyai akaun facebook kan? rasanya macam pelik jika seseorang itu tidak  mempunyai akaun FB... menggunakan FB ni memang seronok... kita dapat mencari kawan baru dan dapat berhubung kembali dengan kawan2 lama! tapi haruslah kita ingat ada kebaikan dan keburukan di sebalik penggunaan FB ni...

di samping itu juga mesti ramai juga yang menggunakan internet banking jika ingin membuat sebarang pembayaran bil atau memindahkan wang ke akaun pihak ketiga... kita menggunakan kemudahan ini kerana tidak mahu bersusah payah beratur di bank! selain menjimatkan masa ianya juga mudah dan cepat...

tapi kenapa Mas kaitkan penggunaan FB dan internet banking? sebenarnya pada hari pertama Mas berkursus semalam, penceramah daripada Pejabat Keselamatan ada memberikan peringatan... jangan sesekali kita online facebook dan dalam masa yang sama kita online internet banking! kerana daripada FB orang yang tidak bertanggungjawab boleh mengakses maklumat akaun internet banking kita... mereka boleh tahu apa username kita, apa password kita dan berapa jumlah wang yang ada dalam akaun kita! sangat MERBAHAYA kan?

jadi sama2lah kita beringat... walaupun kedua2nya memberikan kita kemudahan dan kesenangan kadangkala kita lupa ianya juga ada keburukan! 

16 ulasan:

  1. ooopss baru tau tak leh online skali ;)

    thanxx kak mas..

    BalasPadam
  2. hah??????????????? bahaya nye
    selalu buat neh...adoiii

    BalasPadam
  3. gud info.. thankz kak mas..

    BalasPadam
  4. serius tak tahu..nice info

    BalasPadam
  5. @PinKy MoMMa
    tak boleh!
    berhati2lah lepas ni...

    BalasPadam
  6. @risa
    memang bahaya!
    jangan buat lagi lepas ni...

    BalasPadam
  7. @ejulz
    ok, no problem!
    sharing is caring..

    BalasPadam
  8. @mykhalis
    lepas ni dah tau kan?
    so silalah berhati-hati..

    BalasPadam
  9. woa! baru tau.bahaye nye...selalu jugak online fb ngan internet banking sekali..thnk share..hhee

    BalasPadam
  10. @salina sayang
    so bila dah tau ni janganlah buat lagi ye! sangat bahaya..

    BalasPadam
  11. freaky tak pandai gune internet banking ni. lagi satu sangat berisiko..

    Perempuan lebih kedekut ?

    BalasPadam
  12. @Freaky
    bagus tu!
    lebih baik tak tahu daripada tahu sebab memang sangat berisiko..

    BalasPadam
  13. naz memang tak percayakan sistem. sebab boleh godam. selagi boleh elak kita elak

    BalasPadam
  14. @naz
    betul tu...
    sentiasalah beringat dan berhati2!

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com