mrs secretary

Isnin, 6 Jun 2011

penulisan yang bijak

Assalamualaikum...(^  ^)

ramai yang berkata, blog aku suka hati akulah nak tulis apa pun... tidak salah berkata sebegitu, tapi adakah kita terfikir kadang2 penulisan kita menyinggung hati dan perasaan orang lain tanpa kita sedari! mungkin pada awal penulisan, kita tidak berniat tapi bila hati dah terlalu marah tanpa disedari tertulis jugalah sesuatu yang tidak elok mengenai orang lain! 

sumber gambar dari sini
tidak salah sebenarnya kita nak lahirkan rasa ketidakpuasanhati terhadap sesiapa pun di dalam blog kita... tapi biarlah penulisan kita itu bijak dan boleh diterima! mungkin dengan kebijaksanaan kita menulis itu orang yang dimaksudkan itu boleh juga menerima penulisan kita sebagai nasihat... 

bijak menulis bermaksud tidak perlulah kita sebutkan nama seseorang itu secara terang2an jika entri tersebut berbaur kemarahan... cukuplah sekadar kita berkias sahaja! kalau betul yang dimaksudkan itu bersalah, dia akan faham sendiri yang kita tujukan entri itu untuk dia... ini akan mengelakkan dia diaibkan secara tidak sengaja! dan mungkin dengan cara ini dia boleh menerima penulisan kita dan cuba perbaiki kesalahan dan kelemahan dirinya...

penulisan yang bijak terletak kepada kebijaksanaan kita menulis dan kebijaksanaan kita yang membaca...

11 ulasan:

  1. menulis biar berhemah..
    takut2 ada yang terasa..

    BalasPadam
  2. salam
    rasanya pertama kali LM benziarah di sini.rasanya tak salah tak sebut nama..mengelakkan kita mengaibkan mereka.tp...masalahnya bahasa yg digunakan sungguh kesat dan sgt menghina...perlukah mereka buat entri begitu?terfikir2 sebentar.mereka mencari gaduh atau cetek akal?

    BalasPadam
  3. biar 2 kak...menulis biar berpada...tapi klo penulisan yg org x phm camno lak...akak penah BW kat blog sy x...klo ada..phm x ape yg saya tulis...ntah...kata akak sy...dier x phm aper yg saya ckp..bab sy wat shortform...ntah la

    BalasPadam
  4. miss mas saari : tengkiu ('',) nasihat berguna yam dicari-cari ni...alhamdulillah...kita sebagai blogger ni sangat terdedah dengan pelbagai isu, x kira lah yam membabitkan sesama kita ataupun sebagainya...apa yam penting sekali, cara kita mengolah sesuatu entry...jangan sampai direct sangat to the point...apa pun kita insan lemah, harap dapat dibantu dan membantu...THANKS!!! ai sangat² like entry ni...

    BalasPadam
  5. smoga kita tak menyakiti hati sesiapa dalam berblogging..aihh tak aman rasanya..

    kalau ada yg patut di tegur harus secara berhemah ;)
    jgn biarkan emosi menguasi akal..
    kalau rasa nak marah cool down dulu..jgn buka blog at the moment..

    BalasPadam
  6. terbaik kak

    tula point kte sme


    asyik sumpah seranah org

    malu la kn

    BalasPadam
  7. kakak...TQ comment kat entry sy..huhuhu..akan di pebaiki lagi...huhu

    BalasPadam
  8. betul ! kalau nak jadikan pengajaran pun seeloknya tak payah mention2 ..

    BalasPadam
  9. jom kita belajar menulis dengan bijak! sedang berusaha mendalami penulisan macam ni... supaya lebih mudah untuk diterima semua.. :)

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com