terkini dan sensasi

Selasa, 20 September 2011

aku susahlah kawan!

Assalamualaikum...(^ ^)

aku susahlah kawan, duit tak cukuplah! nak makan pun takde duit... 

janganlah suka cakap dan mengeluh macam ni... ada duit tapi selalu cakap takde duit! nanti Allah betul2 tarik rezeki kita macam mana? Mas memang tak suka orang macam ni... 

seharusnya kita bersyukur dengan setiap ringgit yang kita ada... walaupun kita tak banyak duit tapi kita masih boleh makan setiap hari, masih punya tempat tinggal dan masih punya pekerjaan... jadi janganlah asyik mengeluh tak cukup duit je! ingatlah, ada lagi orang yang lebih susah dan tidak berduit daripada kita! 

contohnya, rakyat Somalia tu... jangankan nak ada duit, makan pun belum tentu dapat!

jadi bersyukurlah dengan rezeki yang Allah berikan, walaupun sedikit dan tak cukup...

walaupun susah rezeki tu tetap ada... sumber gambar dari sini

12 ulasan:

  1. alhamdulillah..syukur dengan rezeki yang Dia bagi pada kami :)

    BalasPadam
  2. entri yg penuh dgn good value..thumbs up sis..

    betul apa yg sis cakap..mengomel tak ada duit saja..apa guna ada tenaga kuat klo tidak berusaha untuk mendapatkan uang?? :O

    so, effort aset yg penting. if no effort, no money for us!

    BalasPadam
  3. em kadang2 rakyat kita yg sempurna anggota pun xmau kerja. n kata diri cacat tak boleh kerja. padahal ada je peluang nk cari duit. em sy hope sgt seluruh dunia ni pakat tolong Somalia. :( kesian. sy salu sedih sy kurus kering tp bila tgk Somalia...lg kurusss :( takde zat.

    BalasPadam
  4. alhamduliah syukur rezeki yg allah beri..kekadang time tak berduit tu..tetiba kawan belanja ke..ada makan free..itu semua rezeki allah...kak ita pun sokong yg mas ckp tu..

    BalasPadam
  5. btoi tu .... tpi zaty sllu kta mcm tu sbb tk mau org bg org swoh blnja depa.. HEHEH.. kejam kn ..:P

    BalasPadam
  6. tq mas kerana mengingatkan. tq gak coz sudi komen kat blog saya.

    BalasPadam
  7. betul tu kak..bersyukur dgn apa yg kita ada..huhu

    BalasPadam
  8. salam mas...sentiasalah bersyukur ngan rezeki yg kita dpt walaupun sedikit...alhamdullilah...:)

    BalasPadam
  9. ringankn tgn, hulurkn bantuan.. :)

    BalasPadam
  10. Apa pon rezeki yang dah Allah berikan pada kita sepatotnya kita bersyukur jangan asyik mengeluh.. Sebab semua yang terjadi atas muka bumi ni bersebab dan apa pon ia , Allah sedang menguji kita kankankan kak? :)

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com