terkini dan sensasi

Khamis, 20 Oktober 2011

breakfast berat atau ringan

Assalamualaikum...(^ ^)

setiap pagi kita ambil breakfast... tapi mana satu jadi pilihan, menu berat atau ringan?

ada segelintir yang sukakan heavy breakfast seperti nasi goreng, nasi lemak atau nasi dagang... mungkin ia lebih mengenyangkan! ataupun mereka ni jenis yang makan sekali untuk lunch... jadi mereka ambil breakfast yang lebih berat dan banyak... cukup untuk kenyangkan perut dari pagi sampailah ke petang!

tapi Mas lebih prefer breakfast ringan seperti kuih, roti, biskut atau sandwich... kalau ambil breakfast berat mesti mata akan cepat mengantuk... maklumlah dah makan banyak! lagipun umur semakin meningkat ni takut nak makan terlampau banyak makanan berlemak dan berminyak...

jadi apa pun yang kita makan sebagai breakfast pastikan ianya menu yang sihat dan memberi kita tenaga untuk meneruskan kerja... kalau nak ambil breakfast yang berat tu memang boleh, tapi janganlah terlalu banyak kuantitinya! makan sekadar untuk alas perut sehingga ke tengahari... 

dan yang paling penting jangan skip breakfast... kerana ia bukan cara yang sihat!

breakfast macam ni lagi sedap kan? (sumber gambar)

12 ulasan:

  1. org kata nak sihat kena breakfast like a king, lunch like a queen, dinner like a beggar..hehehe.. ye ke..

    saya prefer makan berat..tapi avoid makanan yg banyak minyak dan lemak..bila breakfast berat lunch pun takde craving nak makan banyak sangat..

    BalasPadam
  2. Pagi pagi selalu MTT breakfast bihun goreng atau mee goreng sebab kalau breakfast selain tu nanti tak sampai kul 12 perot dah main lagu keroncong untuk Ana dah.. Heee :D

    BalasPadam
  3. tak kisah breakfast berat atau ringan, tapi wajib breakfast sebab dah biasa, kalau tak tu mcm ada yg kurang je

    BalasPadam
  4. biasa mkn berat terus sbb jarang kuar mkn tengahari.. heHE

    BalasPadam
  5. it depends on me, kadang nak berat, kadang nak ringan, kadang memang tak bfast langsung..biasanya dalam sehari akan ada satu meal yang perlu diskip

    BalasPadam
  6. anum hari-hari mesti kena roti bakar

    BalasPadam
  7. akk b.fest dengan air milo saja

    BalasPadam
  8. Iffah terus lunch

    xde mknn nk bekfest

    BalasPadam
  9. terengganu ni tak de breakfast ringan kak mas..smua pun berat berat mcm nasi dagang..nasi minyak huhu..

    kalu nak ringan buat sendiri kat umah tapi encit papa tak boleh..keje berat kena makan berat skit dipagi hari hehe..

    BalasPadam
  10. weeee
    betol tu kak mas
    brekfes pentg..
    kalo skip
    lemah otak kite
    so
    kene makan gak!

    BalasPadam
  11. org kata sapa skip breakfast muka cepat tua. saya la tu orangnya. hehe. esok umur 25 dah nmpak mcm 40.

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com