mrs secretary

Isnin, 13 Februari 2012

Pujian untuk anak

Assalamualaikum...(^ ^)


"Rajinnya anak mama ni. Bagus, lepas ni boleh tolong mama lagi!"

"Bagus, anak mama dah pandai. Belajar bersungguh² lagi."

Inilah pujian yang harus diberikan pada anak² jika mereka buat sesuatu yang baik. Tapi kadang-kala kita terlupa nak puji, mungkin kita rasa pujian tu tak penting sebab kebaikan yang mereka buat adalah perkara biasa. Tapi itulah sebenarnya yang meningkatkan keyakinan diri mereka.

Dengan pujian anak² akan lebih yakin diri dan bangga diri, ini akan menggalakkan mereka untuk lebih berusaha lakukan yang terbaik. Kerana pujian dan penghargaan itu satu kepentingan dalam setiap apa saja kebaikan yang kita lakukan, siapa yang tak suka dipuji dan dihargai kan?

Bila kita puji sekali, anak² akan buat lagi kebaikan. Puji lagi, mereka ulangi untuk kali ketiga dan seterusnya. Lama kelamaan kebaikan sebati dalam diri mereka, ia akan dilakukan berterusan tanpa harapkan pujian. Tapi sekali sekala kita puji, tak salah kan? Satu bonus untuk mereka.

Kita yang dewasa ni pun suka kalau orang puji, anak² pun begitu!

12 ulasan:

  1. puji utk kebaikan,lbh lg kpd anak2... :)

    BalasPadam
  2. sokong..mcm anak i jugak la..everything dia buat memang kena puji...thanks ya coz sudi follow i..rasanya adik i dah follow u lama dah..

    BalasPadam
  3. terlebih puji membawa rebah, mas...

    (jangan di puja, sudah lah... kan?)

    BalasPadam
  4. nowadays parents lupa nak puji anak bila diaorang dh besar. time anak-anak kecik je rajin puji.

    BalasPadam
  5. setuju!

    dengan pujian mereka akan lebih berusaha..

    BalasPadam
  6. selalu puji anak buah..sebab xde anak lg kan..bila kita ckp dia pandai nnti esok2 dia pulak puji kita pandai =D

    BalasPadam
  7. kita yang besar pun nak kan pujian apatah lagi kanak2..:)

    saya ada buat segmen.. sudi join tak?hehe...

    BalasPadam
  8. Betul kan, motivation untuk anak2 supaya rajin buat benda yg baik tu...

    BalasPadam
  9. budak kecik mmg senang juga nak tackle. dan susah juga nk tackle. apa pun kena pandai lah. macam akak kata, pujian pun boleh buat anak tu rasa dihargai :)

    BalasPadam
  10. assalamualaikum mas...betul2 tu mas sekali sekala dipuji ndak mengapakan moga mereka akan lebih rajin n baik nanti..:)

    BalasPadam
  11. sorry baru dapat review blog hari ini

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com