terkini dan sensasi

Khamis, 2 Mac 2017

Daftar online Pra Sekolah 2018

Assalamualaikum...(^ ^)

Hadoiii stressnya nak buat pendaftaran online ni! Dekat 10 kali buat, bila nak klik hantar permohonan je boleh disuruhnya kita log masuk semula. Kalau hilang sabar dah kena hentak komputer ni, hahahaa! 


Patutlah semalam banyak status di Facebook Mas baca, semuanya stress nak buat pendaftaran online sekolah anak². Lagilah semalam baru mula buka permohonan, mahu tak biul sekejap website KPM tu. Dah semuanya pakat nak daftar cepat² kan, lambat nanti takut tak dapat sekolah yang dipilih. Zaman sekarang kan bukan senang nak dapat sekolah, banyak sangat prosedurnya. 

Mas pun baru cuba buka hari ni, niat nak daftar pra sekolah dulu untuk Airis. Naklah buat awal sikit sebab tahun lepas mohon lambat, kempunan Airis nak masuk pra sekolah. Lagi pun tahun depan dia dah 6 tahun, lagi eloklah masuk pra sekolah kan? Tapi dekat 10 kali cuba tetap jadi benda yang sama, bila nak hantar permohonan terus suruh log masuk semula. Huhhh boleh bikin naik darah kooooo!

Akhirnya lepas 10 kali cuba, Mas ambik keputusan cetak borang online pastu isi secara manual je lah. Dah lengkap nanti pergi je hantar ke sekolah, lagi pun sekolah yang dipohon dekat dengan rumah. Buat apa nak stresskan diri buat online, memang dah agak minggu ni akan sesak punya website KPM tu. Jadi untuk elakkan kelewatan baiklah kita pilih alternatif secara manual je, janji mohon kan? Itu belum Mas cuba daftar untuk tahun 1, lagilah sesak agaknya. Tapi takpe itu buat lambat sikit sebab Airis masuk darjah 1 tahun 2019, tunggu website dah reda sikit baru mohon. 

Sebenarnya pendaftaran online ni bagus, selain cepat dan pantas ia memudahkan sikit untuk ibu bapa yang bekerja. Cuma masalah kesesakan website inilah yang kena kita hadapi, nak kena banyak sabarlah. Patutnya pihak KPM kena buat penambahbaikan yang lebih sistematik untuk memberi kelancaran kepada sistem online ni. Memanglah bila ramai masuk sistem akan tergendala, tapi kena cuba atasi supaya semua pihak puashati kan?


Jomlah tulis borang secara manual, huhuhuu! 

2 ulasan:

  1. boleh ehh isi manual ptt la smlm pun dh banyak kali try x berjaya

    BalasPadam
  2. Mudah ja kini smuanya online

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com