terkini dan sensasi

Selasa, 28 Januari 2020

Dugaan awal tahun

Assalamualaikum...(^ ^)

Haihhh lama jugak tak menulis kat sini, bukannya malas tapi banyak betul kekangan. Bila dah mula bekerja dan anak² bersekolah, memang rasa tak cukup masa je. Jadi agak terhad sikitlah masa nak menulis blog!


Pastu ditambah pulak dengan dugaan awal tahun yang berselang seli, faktor jugak untuk mood menulis tu nak datang. Dugaan pertama masa minggu ketiga Januari tu, Aiyra kena jangkitan kuman kat tonsil dia. Mulanya dia hanya batuk dan selsema je, Mas ingat benda biasa sebab dia kan baru tukar taska. Tapi dari selsema batuk tu dia mula demam, suhu badan pulak agak tinggi hingga cecah 39.5. Walaupun dah makan ubat dan sentiasa basahkan badan, suhu tetap tak turun.

13/1 tu Mas bawak dia ke klinik, kena ambik darahlah sebab demam dah 3 hari. Lega masa tu sebab result darah negatif untuk denggi dan influenza, cuma ada jangkitan kuman kat tonsil dia. Kenalah makan antibiotik selama 5 hari, pastu hari² bagi dia aiskrim vanila sebab nak bagi ulser kat tonsil tu cepat baik. Alhamdulillah sekarang dia dah makin sihat, pergi taska pun tak meragam dah.


Bila Aiyra dah sihat, dugaan kakak Atikah pulak jatuh motor masa mula² cuti sekolah sempena Tahun Baru Cina tu. Haihhh gigil jugaklah Mas bila makcik kawan dia whatsapp bagitau dia dengan Intan kemalangan, masa tu Mas masih kat pejabat. Dia dengan kawannya Intan jatuh dari motor masa balik dari kedai, langgar lubang katanya.

Masa jatuh tu Atikah pengsan, sedar² dah ada kat klinik orang hantar. Kawan dia takde apa², cuma luka sikit je. Bila dah kemalangan sampai pengsan tu, klinik terus refer ke hospital sebab risau ada kecederaan serius. Pergi hospital pun kena naik ambulan sebab medik nak pantau keadaan dia, jadi kami tunggu dia kat hospital je.


Jadi kenalah buat ct scan dan x-ray dada sebab risau ada kecederaan dalaman. Alhamdulillah result scan dan x-ray takde yang serius, cuma bengkak kat dahi je. Tapi kena jugak tahan kat wad pemantauan sampai pukul 11 malam, doktor risau takut dia pengsan lagi atau kena sakit kepala yang teruk. Sekarang dia dah beransur pulih dan luka pun dah kering, hari ni pun dah mula sekolah.

Itulah dugaan besarkan anak², semuanya membuatkan Mas kena lebih sabar dan berikan yang terbaik dalam menjaga mereka. Janji anak² sihat seperti sediakala, Mas dah syukur sangat!

2 ulasan:

  1. Semoga semuanya baik2 until mas lepas ni ... Mmg dugaan sungguh bila anak anak sakit.

    BalasPadam
  2. Huhu.. bertabah ya kak mas.. emoga mereka cepat sembuh

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com