terkini dan sensasi

Sabtu, 26 Mac 2011

pastikan rumah selamat sebelum keluar

Assalamualaikum...(^ ^)

selamat pagi kawan2... weekend datang lagi! pasti semua seronok kan? boleh bangun lambat, boleh bawak anak pergi jalan2, boleh balik kampung... Mas pun seronok jugak sebab sekejap lagi nak keluar bersiar2 dengan anak2 ke KLCC...hehehehe! tapi sebelum kita keluar meninggalkan rumah pastikan yang rumah kita selamat... jangan lupa perkara2 ini walaupun ianya nampak remeh tapi sangat penting! antara perkara yang perlu kita utamakan.....

pastikan semua suis lampu dan kipas dimatikan
sebelum nak keluar tu periksa lah dulu suis lampu dan kipas
manalah tau ada yang terlupa dimatikan kan?
tak pasal2 pulak bil elektrik melambung tinggi nanti...

pastikan semua suis plug dimatikan..
periksa semua suis plug TV ke, iron ke, charge handphone ke
dimatikan jugak... manalah tau kan semasa kita keluar tu
hujan lebat diiringi petir dan kilat!

pastikan semua pintu, tingkap dan pintu pagar dikunci
yang ni paling penting! maklumlah sekarang kejadian pecah rumah
semakin menjadi2... kalau terlupa kunci, tak pasal2 habis semua
barang dalam rumah dikebasnya!

pastikan kita beritahu jiran sebelah rumah
walaupun kita hanya nak keluar dari pagi sampai petang
tapi tak salah kalau kita beritahu kepada jiran sebelah kita
at least dia boleh tengok2 kan rumah semasa ketiadaan kita
keselamatan rumah kita terjaga kan?

ok kawan2, inilah sedikit tips dari Mas yang selalu Mas amalkan
semoga rumah kita selamat sehingga kita pulang!
Mas nak bersiap2 ni... KLCC dah melambai2 tu
jumpa petang nanti dengan entri yang lebih menarik... bubyeeeee!

12 ulasan:

  1. besttttnye dia g klcc..
    sopping time ;)

    jgn lupakan daku..hehe

    BalasPadam
  2. mst tengok wayang nie..hehe..slmt berjalan2..

    hari niebaru nampak header..hehe

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum..
    syok nye boleh jalan2. Kami kat penang hujan mencurah2. So tak leh nap pi mana

    BalasPadam
  4. nak ikot pegi KLCC jugak :)

    BalasPadam
  5. pinky;
    takdelah nak shopping..
    nak jalan2 je!

    BalasPadam
  6. khalis;
    taklah..pi jalan2 je
    dah dpt tgk ye? cantik tak?

    BalasPadam
  7. kak sam;
    kat sini hujan jugaklah tapi sebelah petang dan malam je!

    BalasPadam
  8. storyfromme;
    jom! kita meriahkan KLCC!

    BalasPadam
  9. weiyda;
    thanks..sharing is caring kan?

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com