terkini dan sensasi

Rabu, 27 April 2011

entri bagus, cantik dan kemas!

Assalamualaikum...(^ ^)

untuk menghasilkan satu entri yang baik dan dapat memikat hati pembaca bukanlah mudah... gaya penulisan, bahasa yang digunakan dan susunan ayat memainkan peranan yang penting! bukan setakat isi yang bagus sahaja tetapi kekemasan entri itu akan menarik perhatian pembaca... 


Mas akui memang Mas mengambil masa yang agak lama untuk menghasilkan satu entri... kadang2 tu sampai satu jam! bukanlah sebab takde idea nak tulis apa... cuma Mas nak pastikan entri Mas kemas dan cantik! masa mula2 berblog dulu memang entri Mas tak kemas langsung... lintang pukang je! malu pulak bila tengok entri2 yang lama tu... tapi bila Mas mengenali blog Bangku Kosong, dari situlah Mas perbaiki mutu penulisan entri! Mas memang terpikat dengan kekemasan blog dia... gaya penulisan dan bahasa yang digunakan juga sangat mudah difahami!

apa yang Mas akan lakukan untuk pastikan entri Mas kemas dan cantik, ialah...
  • boldkan perkataan2 yang penting
  • warnakan dengan warna merah ayat yang menarik dan ada maksud tersirat 
  • bahagikan entri kepada beberapa perenggan
  • justify entri agar nampak lebih tersusun
  • elakkan 'align center' kerana ini sesuai untuk entri bergambar sahaja! dulu Mas memang suka buat 'align center' tapi bila Mas tengok semula nampak tak kemas!
  • pastikan semak dulu sebelum publish post, manalah tau ada typo!
  • biasanya Mas akan preview sekurang2 lima kali sebelum publish post... Mas akan baca berulang2 kali, tengok susunan kemas tak... barulah Mas publish!
  • Mas juga akan pastikan setiap entri ada gambar... walaupun cuma satu sahaja!
macam itulah cara Mas... Mas sekadar berkongsi, kalau suka boleh ikut!

16 ulasan:

  1. oh ade tips penulisan disini :)

    BalasPadam
  2. Baeek~~ Kene buat ni....tips menarik...:)

    BalasPadam
  3. org seblom publish teww kemain byk kali lagi check. hehe pastu baru publish ^^

    BalasPadam
  4. @♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥
    alah...ni cuma cara Mas!
    tak kisahlah pinky nak ikut ke tak..

    BalasPadam
  5. @Freaky
    sekadar berkongsi utk kebaikan bersama!

    BalasPadam
  6. @Pembawa_Wacana
    hehehehee...terima kasih!
    kalau rasa baik ikutlah..

    BalasPadam
  7. @fa10
    hehehehe...Mas mmg teliti!
    suka tgk kalau nampak kemas...

    BalasPadam
  8. @NisaAdnan
    tulah...check byk kali tu boleh elakkan kita tersilap taip!

    BalasPadam
  9. as salam..
    wah! tips!
    thanks kak =)
    saya yang align center tu selalu failed

    >__<"

    BalasPadam
  10. @...
    hehehehe...sama2, sekadar berkongsi!

    BalasPadam
  11. wahhh semuanya sama dengan saya . kadang2 sampai 3 jam buat satu entry kehkehkeh . bab letak gambar tu kadang2 jadi malas sebab nak letak watermark huhu .

    BalasPadam
  12. @Nadhirah-chan
    hehehehee...lagi lama tu!
    alah gambar tu Mas ambil dari google je..

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com