mrs secretary

Isnin, 13 Jun 2011

don't judge a book by its cover

Assalamualaikum...(^ ^)

tiba-tiba pulak tajuk bahasa omputih ni... tapi tajuk ni penuh dengan maksud yang tersurat dan tersirat tau! Mas bukan sekadar tulis je... boleh ke tanpa membaca sebuah buku kita sudah tau ceritanya best atau tidak? cukupkah sekadar melihat pada kulitnya dan baca sinopsisnya sahaja?

sumber gambar dari google
menilai blog juga begitu... blog yang bagaimana menarik hati kita? cukupkah sekadar melihat kecantikan atau kekacakan si pemunya blog, melihat jumlah follower yang ramai atau melihat template blognya yang cantik... kita boleh kategorikannya sebagai blog yang bagus dan menarik? jangan sesekali kita menilai sebegitu! kadang2 blog yang serba kekurangan sebenarnya mempunyai value yang tinggi dari segi entrinya!

apa salahnya kita masuk dan baca dulu setiap blog yang baru kita kenali... nilai sendiri apakah blognya bagus atau tidak? jangan hanya pandai dan bijak menilai berdasarkan kulit sahaja tanpa mengambil tahu isinya sedap atau tidak!  

Mas berpendapat, blog yang bagus dan berkualiti adalah mempunyai entri atau isi yang bisa membuat pembaca dapat satu impak darinya!

**********
Mas sedang belajar dan akan terus belajar bagaimana nak hasilkan entri sebegitu...

13 ulasan:

  1. komen ini indah..hehe..
    samela..tgh blajar entri yg dpt mmberi impak utk diri sndri dan org lain

    BalasPadam
  2. kak liza tak kisah rupa blog tak comel pun asal isinya mampu buat kak liza terleka membacanya. kalau cantik lagilah bagus.

    BalasPadam
  3. ha ah..jgn main teka luar je kann.
    kak es kalau masuk blog reverse dr mula2 ...pastu cari tgh2 pastu tgk lates ...pastu baru komen atau cari tanda X hehehe

    BalasPadam
  4. setuju ngn kak mas!
    suke blog yg entrynye bgos..
    mcm blog kak mas la..
    =)

    BalasPadam
  5. sonok betul bg tips berblog akak ni

    bgus2

    BalasPadam
  6. setuju kak...
    bila solomolo masuk kat sesebuah blog tu, solomolo akan tengok semua aspek yang ada kat blog tu terutama isi kandungan entri...
    kalo blog yang banyak merapu, cerita tentang kekasih, gosip, solomolo masok sekali je, lepas tu tak masok2 lagi...
    muahahaha...

    BalasPadam
  7. cik sakura pun masih belajar untuk menghasilkan entry yg baik..

    BalasPadam
  8. ehh kak dah pakai domain dot com ke ? xperasan lak sebelum ni

    BalasPadam
  9. sangat setuju dgn mas...jgn nilai dari luaran je..

    BalasPadam
  10. suka blog yg meletakkan perasaan ketika membacanya..rasa mcm terbuai2 terikut skali perasaan penulis..ekekeke ;D

    BalasPadam
  11. fuhhhh blog akak naik sangat mendadak so mesti ada something ada pada blog kak mas :) caiyokk kak

    BalasPadam
  12. blog kak mas cantik dan entri pun menarik!

    BalasPadam
  13. betul tu mas.. tpi nina lau org follow msti nina akn follow blk..nina xpntingkan pd widget yg menarik, jrg guna shoutbox, lau singgah nina akn bca entri.. blog yg cantik kekadang tu xguna gak lau merapu2.. jnji punya pengisian yg bagus.. cam kte bca quran gak. kna betulkan tajwid dlu,baru leh bertaranum... :)

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com