terkini dan sensasi

Jumaat, 8 Julai 2011

mama... lambat lagi ke puasa!

Assalamualaikum...(^ ^)

arfan : mama, lambat lagi ke nak puasa?

mama : tak lama dah... kenapa?

arfan : arfan nak puasalah... 

mama : larat ke arfan nak puasa? nanti tak boleh makan dan minum dari pagi sampai petang tau!

arfan : alah... arfan larat! arfan kan kuat...


nak tergelak pun ada, bangga pun ada bila berbual-bual dengan anak tentang hal puasa ni... walaupun arfan belum betul2 memahami erti sebenar puasa tapi ada semangat dalam dirinya untuk ambil tahu!

macam ni lagi mudah untuk Mas melatih dia berpuasa... sebab seawal umur 5 tahun dia dah tunjukkan minat ingin tahu tentang puasa! rasa seronok bila ajar anak-anak berpuasa ni... teringat zaman kanak-kanak Mas dahulu! seawal umur 6 tahun mak dah ajar berpuasa... umur 8 tahun barulah Mas puasa penuh sebulan!

umur berapa kawan-kawan baru mula puasa penuh?

11 ulasan:

  1. yeahhh..arfan a.k.a Ben 10 mak tam nih mmg kuat kan??chaiyokkk lah.. =))

    BalasPadam
  2. tak igt lak puasa penuh bila

    haha

    BalasPadam
  3. start puasa penuh masa umur 7 tahun...ayah janji nak bagi duit raya hehehe...

    smpai nangis2 pun ada sbb tak tahan lapor hahaha lawak pulak zaman kecik2 ;)

    go boy!

    BalasPadam
  4. puasa penuh masa umur 6 tahun sebab nak lawan dengan kawan2.. lepas tu terus puasa penuh sampaila darjah 6. lepas tu tutt..hihi..bulan mengambang la pulokss...

    BalasPadam
  5. dia tgh semangat tu kak.. jadi jangan patahkan semangat puasa dia. hehe

    BalasPadam
  6. niena dlu teruk btul.. leh plak niat lupa puasa.. tgk makanan tu best jer, pastu igt ustazah kta klo kta lupa takpe.. pastu niat2 lupa

    BalasPadam
  7. chaiyokkk!!!

    puasa? mase 4 tahun kot.. tapi curik curik makan masa a]tolong mak bakar kuih raye...hehe

    BalasPadam
  8. smngat betol die nk pose..
    hehekk..
    saye dulu umo 9taon kot pose penoh..
    keh3

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com