mrs secretary

Selasa, 4 Oktober 2011

alah... baru periksa akhir tahun!

Assalamualaikum...(^ ^)

masuk je penghujung tahun, murid2 sekolah akan sibuk dengan pelbagai jenis peperiksaan... hari ini pun peperiksaan PMR dah bermula! mesti anak2 yang sedang menduduki peperiksaan tu berdebar2 kan? tapi bukan sahaja mereka yang berdebar, ibu bapa kat rumah pun berdebar2 jugak... tak senang duduklah memikirkan anak yang sedang berjuang menjawap soalan peperiksaan!

ehsan gambar dari google
cuma nak dijadikan cerita, semalam Mas berborak dengan jiran dekat rumah... tiba2 dia dok ceritalah yang dia risau anaknya nak periksa PMR esok! tak senang duduk katanya, bimbang anak dia tak dapat jawap soalan... Mas pun cakaplah, biasalah kak anak nak periksa mestilah kita risau! saya pun risau jugak setiap kali anak saya nak ambil exam...

dia tanya anak Mas tingkatan berapa dan ambil exam apa? Mas pun cakaplah anak baru darjah dua dan Mas pun risau bila dia nak ambil peperiksaan akhir tahun... pastu kakak tu terus cakap "alah, baru periksa akhir tahun darjah dua, bukannya penting sangat pun dan tak perlulah nak risau sangat! senang je periksa darjah dua tu!" 

boleh pula dia cakap camtu! hangin satu badan jugak Mas dengar... Mas pun terus cakap camni kat dia, "habis tu masa anak akak periksa akhir tahun dulu akak tak risaulah ye?" terus dia terdiam...

tulah, jangan cakap ikut sedap mulut je... bagi Mas, memang sifat ibu bapa begitu kan? tak kiralah anak2 menduduki peperiksaan penting atau peperiksaan akhir tahun sekali pun... tetap risau dan berdebar memikirkan samada anak2nya boleh tak menjawap soalan peperiksaan tersebut! 

jadi tak perlulah ibu bapa nak bandingkan pulak yang peperiksaan anak mereka lebih penting daripada peperiksaan anak orang lain... bagi Mas sama sahaja! semuanya menentukan masa depan anak2 kita... 

8 ulasan:

  1. alamak kan terkena pancaran laser kak mas hahaha...
    semua yang melibatkan anak..tak kira exam ke aper..sebagai ibu memang kita akan risau.. ;)

    untuk ai lar kak mas huhu..rasanyer smua ibu pun sama kot..

    BalasPadam
  2. nak komen tapi belum ada pengalaman jadi ibubapa
    pendapat anum sama je. semuanya penting

    BalasPadam
  3. kalo ade anak nanti, mesti rasa berdebar jugak..

    BalasPadam
  4. hehhe.
    mungkin dia risau sangat kot sehinggakan keluarkan ayat macam tu.

    BalasPadam
  5. mungkin akak tu tak berniat untuk melontarkan apa yg dikata, cuma atas rasa dia perlu berkata sedemikian, she did tell like that :)

    iyalah akak. examination is very important. dengan cara ini kita boleh mengetest tahap kepintaran anak2 :)

    BalasPadam
  6. haigooo
    ade jugak ibu bapa cenggini
    aiyoo
    walau sy bukn mak lagi
    tapi saya tawu cm mne mak tu mang riso anak die exam cm mne pon
    sedgkan esok ujian biase pon die isau
    huhuhu

    BalasPadam
  7. apa2 pun semua jenis ujian dan peperiksaan penting. report card nk kena cantik... :)

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com