terkini dan sensasi

Rabu, 26 Oktober 2011

Kuatnya cakap!

Assalamualaikum...(^ ^)

Betul kan?

Wanita ni selalu jadi perhatian kalau buat sesuatu yang tak elok, samada dari segi cara pemakaian atau percakapan. Jadi semuanya harus kita jaga agar nampak elok dipandang.


Apa yang Mas nak sentuh disini, dari segi percakapan seorang wanita. Tak perlulah kita cakap kuat² di khalayak ramai, terutamanya bila bercakap di telefon. Mas pernah jumpa wanita camni, cakap telefon di dalam lif. Sudahlah cakapnya kuat, ketawa berdekah² pulak tu. Semua orang dalam lif tu memang tengok dengan pandangan yang menjengkelkan, dia pulak macam tak kisah.

Sepatutnya kawallah sikit nada suara tu, awak tu wanita! Kenalah ada rasa malu dan segan sikit. Perlu ke semua orang dalam lif tu dengar dan tahu apa yang diperbualkan, tak kan? Jadi kenalah jaga sensitiviti orang lain dan privasi kita.

Yang paling penting respek orang lain!

11 ulasan:

  1. tak suka pmpuan cakap macam joyah dan tak suka pmpuan yg kuat mengumpat mcm makcik2 bedah. xsuka juga prmpuan yg suka pekik2 di telefon. serius malukan perempuan. :)

    BalasPadam
  2. pompuan nie serba serbi kena jaga adab... betul3 setuju sgt... tapi byk sgt pompuan skrg ckp dh x blapik. Ikut sedap mulut ja nak cakap. hurmmm.

    BalasPadam
  3. huuuuuuuuu
    amat setuju!
    sore mimi pon kekadg ter kuat gak
    hehehe
    kene ckp pelan2..owg pon xsemput nk dgr =)

    BalasPadam
  4. hoho..mybe dye cakap gn mber dye kot..kalau pompuan tu cakap gn org yg dye syg mybe dye akan cakap pelan2..haha

    BalasPadam
  5. waaa... mas dah tukar header baru lah, tanteknya...

    mas, ita juga suka ketawa kuat2 tapi kat rumah je... kat luar ayu tau!

    BalasPadam
  6. @Namee Roslan
    akak pun tak suka! memang memalukan, kita yang tengok ni pun rasa malu jugak..

    BalasPadam
  7. @zana
    tulah, jaga adab supaya tak jadi bahan perhatian dan buah mulut orang kan?

    BalasPadam
  8. @aimie amalina
    akak pun cakap kuat jugak.. tapi tengok tempat dan keadaalah kan? kalau kat khalayak ramai tu cover2 lah..

    BalasPadam
  9. @Cinderella
    tak kisahlah dengan member ke dengan pakwe ke, tapi adab sopan tu kenalah jaga!

    BalasPadam
  10. @IBU GEBU
    mekasih..
    Mas pun sama, kat rumah ketawa gak kuat2... tapi kat luar kenalah jaga adab sopan santun tu kan?

    BalasPadam
  11. Tak kira kat mana pon kita ada sebenarnya, perlakuan dan gerak geri kita ni jadi perhatian..Kalau dah cakap pekik pekik macam tu memalukan kaum hawa lahhh =..="

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com