terkini dan sensasi

Isnin, 19 Disember 2011

Hari gaji, hari bonus!

Assalamualaikum...(^ ^)

Hati berbunga²lah hari ni, maklumlah gaji dan bonus dah masuk! Tengok slip gaji pun dah boleh senyum sampai ke telinga, jarang banyak sangat angka dalam slip gaji tu. 

Makin bertambah bunga² bila bulan ni pun dapat duit kutu, gembira tak terkatalah. Alhamdulillah, rezeki Allah kan? Lagi pun bulan ni memang banyak nak guna duit, baju sekolah anak² dah menanti kat kedai tu untuk dibeli. Tambah tolak darab bahagi, lebih kurang RM500 jugaklah perlu dilaburkan.

Untuk Atikah je, baju sekolah dah 5 pasang. Senang, sehari sepasang! Tak perlu nak basuh tiap² hari kan, hari minggu baru basuh 5 pasang sekaligus. Baju tahun lepas memang tak boleh pakai langsung, dah singkat. Memang cepat dia membesar dan semakin tinggi. Beli baju memang saiz orang dah darjah 6, padahal baru darjah 3.

Tapi bila dah gaji dan bonus ni ditambah pula dapat kutu, kenalah bajet betul² penggunaan duit tu. Harus digunakan untuk tujuan yang betul! Jadi macam biasalah, tiap² bulan mesti buat perancangan punya, takut belanja berlebihan pulak kan? Tak pasal² belum sampai gaji bulan depan dah makan maggi setiap hari.

Walaupun nampak ringkas tapi inilah perancangan perbelanjaan Mas setiap kali hari gaji.


17 ulasan:

  1. tak perasan hari ni hari gaji. Yeah!!!!!

    BalasPadam
  2. Macam anak-anak sedara saya 5 psg baju. Saya pun cam akak, ade buku belanjawan...supaya tak terlepas pdg hutang2 yg perlua dilunaskan dulu.

    BalasPadam
  3. hehe. My dah dapat bonus last week. next week gaji plak hehe.

    rezeki nak kawen..:)

    BalasPadam
  4. kak mas dok sepang?katne eh..dulu cf keje IPD sepang

    BalasPadam
  5. bagus2!
    perempuan memg cmnieyh kan?
    cermat sgt2 kawal perbelanjaan!

    BalasPadam
  6. Nadh tumpang gembira kak. syukurlah. rezeki akak. :D wink3.. :D

    BalasPadam
  7. wah kak, biasalah kan...bila dah bekeluarga ni banyak sikit tanggungan.....nanti klu ado bonus lobih, leh open table...hik hik

    BalasPadam
  8. @Fad
    akak dok kat taman salak idaman, dekat dengan kampung gingching... dekat dah dengan ipd sepang tu!

    BalasPadam
  9. banyak masuk..banyk jugak yg kuarnye kak...uhuk3

    BalasPadam
  10. masyukkkkkkkkkkk...kak zu tak tengok pun berapa yg mas tulis tapi tengok tulisan tangan mas tu cantik laaaaa

    BalasPadam
  11. assalamualaikum mas...biasala kalau dah hujung tahun mcm ni persediaan utk anak2 tu yg diutamakan dulukan...:)

    BalasPadam
  12. huwaaaaaaa
    bagus la kak, wat ceklisttt
    bijak berbelanje dgn bonussss baikk punyeee
    ehh..duet kutu lagi
    kikiki
    besshhhh!

    BalasPadam
  13. bagusnya kak mas buat catatan macam tu. takde lah shot duit sbb kak mas tulis. nnti sy nk buat macam tu gak ! :D

    BalasPadam
  14. Mesin basuh kalau kita guna hari hari lagi lah tinggi melambung bilnya,better basuh seminggu sekali kann :)


    Bagusnya kak Mas,perancangan yang sangat teliti. MTT yang tak kawen lagi pon selalu buat list macam ni nanti dah kawen tak tahu lah mahunya panjang berjela agaknya. Hikhik :P

    BalasPadam
  15. byk tuu perbelanjaan. duit keluar mcm air je. hehe. sabar je laa.

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com