terkini dan sensasi

Selasa, 8 November 2016

Ibu bapa janganlah terlebih emosi

Assalamualaikum...(^ ^)


Bila baca artikel ni rasa nak tergelak pun ada. Ada sesetengah ibu bapa ni emosional tak bertempat! 

Memang boleh kita nak sensitif tentang isu anak² di sekolah tapi biarlah perkara yang betul² serius dan memang memudaratkan anak kita. Kalau isu remeh temeh camni bagi Mas tak perlulah. Rasanya sesetengah anak² tak kisah pun, tapi ibu bapa yang terlebih emosi!

Anak Mas si Arfan pernah cerita dia kena duduk atas jalan tar kat kawasan perhimpunan sebab lewat masuk kelas lepas rehat. Balik je sekolah terus mengadu kat mama dia. Nak tau apa mama cakap "Haaaa baguslah, buat lagi masuk kelas lambat camtu. Lepas ni mama suruh cikgu denda diri tengah padang pulak!" Terus diam dia, tahu itu memang salah dia!

Mas pulak masa zaman sekolah lagi suka duduk kat jalan tar camni kalau cikgu suruh berkumpul. Boleh borak² sambil gosip². Kadang tu kalau nak tunggu masuk kelas/dewan untuk paper seterusnya, siap lepak kat tepi longkang lagi. Memang port favourite tu!

Nak cakap pasal kebersihan baju, pandai²lah kita alas dengan kertas atau plastik atau bawak surat khabar dari rumah. Tak jadi hal punyalah!


Pastu kalau bab denda zaman Mas sekolah dulu rasanya lagi extreme! Berdiri tengah panas, lari keliling padang sambil galas beg, berdiri atas kerusi dan meja, berdiri angkat kaki sebelah, ketuk ketampi dan macam² lagi. Paling sadis kena cuci jamban dengan pakai baju sekolah tu. Haaaa dasat kan? Tapi Mas berjaya je jadi orang berguna, takde cedera pun.

Jadi ibu bapa kat luar sana yang boleh dikatakan berpendidikan tinggi janganlah jadikan perkara camni isu besar. Nak emosi ke biarlah kena pada tempatnya. Janganlah kolot kan pemikiran tu!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com