terkini dan sensasi

Isnin, 20 Februari 2017

Perlu ke ada 2 buah kereta?

Assalamualaikum...(^ ^)

Wahhh hebat kau Mas, di zaman ekonomi makin dahsyat ni kau mampu beli sebuah lagi kereta." Alahai bukan hebat atau tak, bagi Mas ada 2 buah kereta ni sama ada ianya kemampuan atau keperluan. Kalau rasa mampu nak bayar hutang lagi sebiji kereta tak salahlah kau nak membeli, kau mampu! Janji kau cukup perbelanjaan dan simpanan setiap bulan.

Pastu kalau kau rasa kereta tu perlu untuk buat backup car, apa salahnya beli kan? Manalah tau kereta pertama kau rosak, pastu kos nak baiki agak mahal jadi tak perlu pening kepala fikir sebab ada kereta lain boleh digunakan bila waktu sesak. 


Mas buat keputusan nak beli kereta kedua bila pernah terlibat dalam kemalangan tahun lepas. Masa tu Myvi Mas memang rosak teruk, 2 minggu kena duduk kat bengkel. Patah kaki wooo, pening fikir camne nak ulang alik pergi kerja. Dahlah bengkel takde sediakan kereta untuk guna sementara. Merata melilau husband dok cari kereta member untuk dipinjam, memang tebal muka masa tu. Jadi kami dah serik, terus husband cadangkan ambik kereta kedua. Memudahkan kalau terjadi lagi perkara sebegini.

Menarik ni, jom baca: Cara merawat ekzema dan psoriasis

Lagi satu sebab kebetulan Myvi dah habis bayar, jadi mampulah kami nak buat hutang lain pulak. Kalau belum habis memang tak akan beli, nazak wooo nak bayar sampai 2 biji kereta. Alhamdulillah rezeki kami dipermudahkan untuk nak ada lagi sebiji kereta. 


Macam hari ni tetiba aircond Myvi rosak dan bateri kong, nak baiki duit belum ada. Nasiblah ada Mr Ex, takdelah susah hati fikir camne nak pergi kerja. Jadi ada jugak perlunya memiliki 2 buah kereta ni kan?

3 ulasan:

  1. Betul, kalau mampu apa salahnya.

    BalasPadam
  2. betul kak.. klu dh abeh bayar.. apa salahnya..

    BalasPadam
  3. memang perlu sangat dua kereta..tak salah pun

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com