terkini dan sensasi

Khamis, 21 September 2017

Mandian daun serum ketika pantang

Assalamualaikum...(^ ^)

Tak sabar nak tunggu tempoh berpantang, tak tahulah tapi Mas suka berpantang ni. Masa itulah boleh jaga makan, jaga kesihatan luaran dan dalaman serta jaga badan supaya dapat semula berat ideal. Kalau tak berpantang tu memang liat sikit nak jaga sebab kita boleh makan apa saja dan buat apa saja.


Salah satu yang Mas suka masa berpantang ialah mandian daun serum, mandi dengan daun² herba. Biasanya Mas akan amalkan mandian serum ni setiap pagi selama 2 minggu, tujuannya nak segarkan kembali badan selepas melahirkan. Pastu khasiat daun² yang digunakan tu dapat memulihkan tenaga, melancarkan peredaran darah, menghilangkan lenguh² badan, dan melegakan sakit kepala.

Senang je nak sediakan mandian serum ni, hanya rebus sehingga mendidih daun² herba tu. Pastu tambah dengan air paip sehingga rasa suam², dan bolehlah dibuat air mandi. Antara daun² herba yang biasa Mas gunakan ialah daun serai wangi, daun pandan, daun halia, daun limau purut, daun lengkuas, daun jambu batu, daun sirih, daun kunyit, daun mengkudu dan daun rambutan. Haaaaa banyak jugak daun²nya, masa berpantang di kampung dulu senanglah nak dapat. Tapi bila di bandar ni Mas hanya suruh husband cari daun² yang mudah nak dapat je, dapat 4-5 jenis pun dah memadai.


Tapi sekarang dah mudah, kalau tak dapat cari daun² segar banyak kedai online persediaan berpantang ni jual daun² serum yang telah dikeringkan. Cuma Mas lagi suka guna daun² segar sebab baunya lebih wangi dan badan rasa sangat segar je lepas mandi. Memang dah jadi amalan Mas sejak anak pertama lagi, tak lengkap rasanya kalau tak mandi daun serum ni.

Lagi satu Mas suka mandian serum ni sebab ia boleh merangsang pertambahan susu badan, sebab Mas ni masa hari pertama atau kedua lepas bersalin tu susu memang payah sikit nak keluar. Jadi masa mandi tu hanya urut daun² herba tu kat buah dada, amalkan setiap pagi. Alhamdulillah memang susu akan keluar banyak selepas tu. Tu yang seronoknya amalkan mandian daun serum ketika pantang! 

4 ulasan:

  1. bagusnya akk amalkan ni semua..patut akk lawa je

    BalasPadam
  2. Bestnyaaaa .. mmg segar mandi serum ni

    BalasPadam
  3. best aih. sy tringin nak mnum air akar2 kayu. hahahaha

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com