terkini dan sensasi

Rabu, 24 Januari 2018

Destinasi cuti² 2018

Assalamualaikum...(^ ^)

Mulanya cadang tahun ni tak nak bercuti kemana², sebabnya Atikah dan Arfan akan duduki peperiksaan penting. Tapi mereka cakap nak jugak pergi jalan² sebelum sibuk dengan kelas tambahan dan persediaan untuk periksa, boleh jugak hilangkan stress katanya. Jadi mama pun fikir elok jugak camtu, bagi mereka rehat dan tenang dulu sebelum sibuk itu ini nanti. Lagi pun dapat jugaklah mama jalan² sebelum mula kerja bulan April nanti.

Jadi seawal tahun 2018 Mas pun berbincang dengan husband, nasiblah dia setuju. Dia pun dah masukkan tarikh untuk bercuti tu dalam jadual, kena isi awal² supaya takde orang lain ambil tarikh tu. Yelah kerja macam dia tu bukannya senang nak cuti, kena bergilir². Bila dia dah betul² boleh cuti barulah kami bincang destinasi mana nak pergi!


Mulanya Mas cadang nak pergi Terengganu, sebab tak pernah lagi bercuti ke sana satu keluarga. Tapi husband tak nak, tak berapa menarik katanya. Jadi Mas tanya cadangan dia, mana destinasi pilihan. Terus dia cakap nak pergi Langkawi tapi kali ni nak bawa masuk kereta ke sana. Haaa Langkawi lagi, padahal dah 4 kali pergi bercuti ke sana. Dia kata Langkawi seronok, tak bosan. Mas pun ikut jelah cadangan dia, sapa tak nak pergi Langkawi kan? Bolehlah ai borong coklat, hehehee!

Bila destinasi dah dipersetujui, kami pun surveylah cara² nak bawa masuk kereta ke Langkawi. Bila dah dikira bajet kalau naik kapalterbang dan kalau naik feri dan sewa kereta, rasanya berbaloi bawa masuk kereta ke sana. Takdelah mahal sangat dan bajet pun lebih kurang je, pastu Mas rasa mudah sikit bagi kami yang ada anak kecil dan nak bawa banyak barang ni. Sekarang pun dah siap tempah dan buat bayaran, nanti Mas cerita lebih lanjut dalam satu entri. 

Kami akan ke sana selama seminggu, memang lama sebab bawak kereta masuk kan. Rugi kalau pergi sekejap, tak berbaloi dengan apa yang kami bayar. Kali ni kami tempah apartment yang ada 2 bilik dan ada dapur, bolehlah masak² untuk sarapan dan makan malam. Haaa dah jimat sikit belanja kat situ kan, waktu tengahari je makan kat luar sebab nak jalan². Bercuti anak dah ramai ni memang camni, kena rancang bajet betul² supaya selesa dan percutian pun menarik. 

Tambang masuk kereta dah bayar, hotel dah tempah, bajet dah buat dan tentatif percutian pun dah ada, tak sabarnya nak tunggu Februari tiba. Korang cuti² ke mana tahun ni?

4 ulasan:

  1. wahhh, seronoknya nak bercuti ke langkawi! selamat bercuti kak mas!

    BalasPadam
  2. kak nanti share ye prosedur nak bawa masuk kereta tu...rasa pun lagi senang bawa keta sendiri tak payah kelam kabut nak angkat2 barang huhuuu ngan anak kecik ni payah la.

    BalasPadam
  3. Langkawi ni pi byk kali pun tak jemu kak...wah dh 4 kali ye...xpe seronok...juju petengahan tahun ni pun pi langkawi lg sbb dh tempah...saje nk dok tempat lain plak hehe

    BalasPadam
  4. wah dah de plan nak bercuti..nad tunggula anak kedua keluar baru plan bercuti

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com