terkini dan sensasi

Rabu, 10 Januari 2018

Misi mencari si Raja Buah

Assalamualaikum...(^ ^)


Korang tau kan harga durian sekarang dah macam harga emas, mak aihhh mahal gilers. Kalau nak beli pun fikir sampai 10 kali, sayang je rasa nak keluar duit. Tapi disebabkan dah 2 tahun mengidam nak makan, misi mencari durian dilakukan jugak. Haaaa 2 tahun mengidam kau, dari mengandung tahun 2016 yang gugur tu sampailah ke mengandung Aiyra. 

Sebelum beli tu husband Mas survey dulu kat tempat mana yang jual dengan harga berpatutan. Tapi kat Salak Tinggi ni semuanya RM30 sekilo, fuhhh berpeluh weihhh nak bayar. Sebijik je dah 2 kilo lebih beratnya, mau RM60 harga. Haaaaa sebab tulah Mas kata macam emas harga durian ni, makin mahal. Nak cari yang longgok² memang takde dah!


Mahal kat Salak Tinggi, kami beralih ke Mantin pulak. Husband bagitau kawan dia cakap kat sana murah, tapi kualiti buah tak tau camne. Pergilah husband tengok kat sana, kot² boleh dapat harga murah. Dah puas cari husband balik bawa 4 biji durian, katanya sekilo RM5 je. Haaaaa memang murah sangat, tapi buah tak boleh buka masa beli. Mas tak suka sangat beli buah camni, risau isi tak elok. Sekali kupas memang tepat jangkaan Mas, sebijik pun tak boleh makan. Ada yang keras, ada yang busuk dan masam isinya. Apa lagi terus suruh husband pergi tukar semula, rugilah beli kan?

Pastu husband balik bawa sebiji je, katanya yang tu RM25 sekilo. Sebijik tu je beratnya 2 kilo, jadi harga RM50 lah. Mas pun redha jelah dengan harga tu, janji dapat lepaskan kempunan anak² dan gian tekak ni. Nasiblah isi durian tu elok dan rasa pun sedap, berbaloilah beli. Ada dalam 20 ulas lebih isinya, puas jugaklah anak² makan. Mas makan dalam seulas dua je, janji lepas rasa mengidam yang dah lama tu. Tak nak makan banyak sangat sebab Aiyra menyusu badan kan, takut perut dia tak tahan pulak. 


Alhamdulilah puashatilah dapat makan durian walaupun sebiji je. Orang kata benda mahal ni dapat makan sikit pun dah kira rezeki tau, jadi kenalah bersyukur. Tapi kalau dapat kendurian macam geng KBBA9 kat Natasya Resort tu lagi rezeki besar, makan sampai mabuklah. Hehehee!

4 ulasan:

  1. kadang bila nak lepas gian ni, beli yang elok terus, baru puas hati kan?

    BalasPadam
  2. Kan.. mahal naw sekarang , dapat beki dua biji pun syukur buat merasa padahal dulu tak suka pun makan doyan

    BalasPadam
  3. kan kak mas.harga ya ampunnnnn ,dapat merasa cukup la,sian anak-anak tak dapat dah macam kita dulu-dulu puas makan.

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com