terkini dan sensasi

Isnin, 16 April 2018

15 tahun berkhidmat

Assalamualaikum...(^ ^)

16 April 2003 - 16 April 2018, 15 tahun berkhidmat. Masih di bahagian yang sama, kementerian yang sama dan orangnya pun masih sama. Hehehee orang sama tapi umur je dah berbeza, mula kerja masa tu usia baru 24 tahun. Rezeki mengandung anak sulung, tak sangka di usia kandungan 7 bulan masih diterima bekerja. Kerja 2 bulan pastu cuti bersalin, untung!


Kalau diingat semula masa mula² kerja tu banyak dugaan, masa tu KKM ni kat Jalan Cenderasari Kuala Lumpur. Mas menetap di Subang Jaya, jadi agak jauh jugak ulang alik kerja masa tu. Mas pun tak reti memandu lagi, jadi husbandlah ulang alik hantar dan jemput balik kerja. Naik motosikal je, dengan perut tengah memboyot tau! Seminggu sekali mesti tayar motor pancit, terpaksa menapak mak buyung teman husband tolak motor nak cari kedai untuk tukar tiub. Basah lencun kena hujan jangan cakaplah, kadang kena waktu pagi memang masuk ofis dengan baju basah. Tapi demi cari rezeki kami gagah!

Pastu rezeki tahun 2005, KKM berpindah ke Putrajaya dan masa tu pun husband bertukar kerja ke Balai Cyberjaya. Jadi kami mohon kuarters, tak jauh dah nak ulang alik kerja. Masa tu tak pandai memandu jugak, jadi Mas ulang alik kerja naik motosikal. Siap bawak Atikah lagi sebab Mas hantar dia dekat taska berhampiran pejabat. Tahun 2007 barulah ada kereta dan Mas dah pandai memandu, senang sikit ulang alik kerja. Haaa banyak dugaan dan pengalaman demi kerja ni, niat nak cari rezeki dan bantu husband. 

Sekarang Mas masih serasi dan selesa di KKM ni walau dah 15 tahun berkhidmat di bahagian yang sama, banyak kenangan di sini. Dah 7 orang boss Mas jaga sepanjang 15 tahun ni, seorang je boss perempuan dan 6 boss lelaki. Bukan takde niat nak bertukar tapi tugas sebagai PA ni payah nak mohon tukar, susah nak ada kekosongan. Jadi biarlah Mas kerja kat KKM ni selagi khidmat diperlukan!

Ada 21 tahun lagi khidmat Mas sebelum berpencen umur 60 tahun, tapi rasanya Mas tak akan kerja sampai usia tu. Kuat je dah rasa nak ambik opsyen ni, dah tak rasa keseronokan bekerja tu. Niat umur 45 tahun nak bersara pilihan, nak uruskan anak² je kat rumah. Tapi tengoklah camne nanti, Mas baru berniat tapi yang selebihnya berserah pada Allah je. Kalau betul dah sampai masa untuk Mas berhenti kerja dan bersara awal, ia akan dipermudahkan. Kalau tak kerjalah selagi termampu

Terima kasih Allah atas rezeki 15 tahun ni!
Terima kasih husband izinkan Mas kerja selama 15 tahun ni!

6 ulasan:

  1. wow lamanya
    anum baru masuk 11 tahun

    BalasPadam
  2. Assalam.
    Waa lamanya bekerja, Mas kerja bahagian KKM yg kelulusan tu ke ? Mesti kerjanya rumit kan,.

    BalasPadam
  3. dah lama berkhidmat yer..servis tak banyak dah tinggal hihi

    BalasPadam
  4. laaa. mas kat KKM yer.. ada geng volleyball mrsm pun dekat KKM... nnt kita soreh

    BalasPadam
  5. Dah lama rupanya kak mas bertugas. kin baru je nak masuk 4 tahun. hehe

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com