terkini dan sensasi

Rabu, 18 April 2018

Bila anak demam

Assalamualaikum...(^ ^)

Susah hati kan bila anak demam, nak pulak bayi kecil. Apa yang dia tahu menangis merengek jelah, lagilah lemah jiwa raga bila dengar. Mas terpaksa bercuti hari ni sebab Aiyra demam, tinggi jugak suhu badan dia. Semalam lagi dia macam dah nak demam tapi Mas hantar jugak ke taska, tapi pesanlah kalau demam dia teruk suruh cepat bagitau. Jam 3 petang cikgu dia mesej kata suhu badan Aiyra tinggi, 37.5°C. Cepat² suhu husband ambik dan redakan dulu panas dia dengan tuala basah, sementara tunggu Mas balik kerja. 


Bila anak dah demam ni mulalah macam buntu apa nak buat kan, padahal bukan baru sorang anak. Tapi Mas cuba jugak pelbagai cara janji suhu badan dia turun, risau kalau panas sangat sebab takut kena tarik. Balik je kerja semalam terus mandikan dia dengan air lemon suam, bagus air lemon ni sebab boleh turunkan suhu. Lepas mandi tu nampaklah Aiyra selesa sikit, panas pun berkurangan. 

Tapi bila masuk tengah malam mulalah suhu tu naik semula, hampir cecah 39°C. Haihhh tak tidur malam kau, sejam sekali bungkus badan dia dengan kain basah. Pastu Mas serum jugak kepala dia dengan air ramasan daun belalai gajah, katanya boleh turun panas demam. Memang sejam sekali buat, Aiyra pun apa lagi memang merengek² jelah. Satu malam tak tidur lena!

Haaa apa lagi ikhtiar Mas, sebelah siang serum pulak dengan air ramasan daun bunga raya. Ini pun berkesan untuk turunkan suhu panas demam. Pastu malam nanti nak cuba buat minyak bawang putih, bagus jugak untuk anak² kecil demam. Kena cuba macam² cara, janji berkesan kan? Yelah, budak sebesar Aiyra ni bukan boleh makan apa² ubat pun. Sebab itulah Mas tak bawak ke klinik, Mas pantau je suhu badan dia setiap masa.

Moga dengan ikhtiar Mas tu Aiyra cepat sembuh. Demam nak tumbuh gigi rasanya ni, sebab rasa gusi atas dia macam dah tajam je. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com