terkini dan sensasi

Isnin, 23 April 2018

Rupanya demam virus!

Assalamualaikum...(^ ^)

Lega sangat bila Aiyra dah beransur pulih dari demam, hari ni Mas dah kembali bekerja dan dia pun dah pergi taska. Cuma batuk dan selsema je yang belum baik, moga 2-3 hari nanti akan sembuh. 


Rupanya Aiyra ni kena demam virus, demam ni sebabkan suhu badan jadi tinggi. Pastu agak lambat baik, mungkin akan memakan masa beberapa hari. Pastu akan disusuli dengan batuk dan hidung akan berair je, Aiyra memang alami simptom camni. Bayangkan dia demam dari hari Selasa tapi suhu badan asyik 37°C ke atas je, walaupun dah balut badan dia dengan tuala basah selang sejam. Naik rungsing Mas masa tu, dia merengek Mas pun menangis. Sedih wooo tengok keadaan dia, dahlah kecil lagi. 

Pastu lepas pergi hospital hari Jumaat, sama je keadaan dia. Bila malam badan akan panas melampau, bagi ubat setiap 6 jam sekali pun suhu tetap tak turun. Sampai kami terpaksa mandikan dia sejam sekali, nak bagi suhu turun. Dia pun nampak lemah je, tapi nasib baiklah dia nak makan dan minum susu. Makan ubat dan minum air masak pun dia pandai, takdelah Mas susah hati sangat. 

Lagi satu semalam tetiba dia cirit pulak, lebih 4 kali berak². Haihhh lagi runsing Mas tau tak, dahlah demam belum kebah. Terfikir camne nak kerja hari ni, terus rasa nak bawak ke hospital lagi sekali. Mas siap cakap² dengan dia, "Aiyra cepat sembuh tau, tak mau demam dah. Nanti boleh pergi taska, mama boleh pergi kerja. Rindu nak tengok Aiyra aktif macam selalu!" Haaa camtu sekali tau! Agaknya berkat Mas cakap camtu dengan Aiyra, bila dah malam dia nampak aktif dan badan pun berpeluh². Cirit birit pun dah takde, suhu badan pun dah kembali normal. Lega sangat korang, rasa nak lompat bintang berkali² masa tu. Nak jerit, "Anak aku dah sihat!"


Jadi malam tadi memang lena dia tidur, badan pun tak panas langsung dah. Mas pun dapatlah tidur lena, yelah dekat 4 malam tak tidur langsung. Bangun pagi tadi pun dah ceria, dah nak senyum bila diagah². Haihhh nangis mak nak oiii, gembira sangat tengok kamu dah sembuh! 

Itulah kan, bila anak kena demam virus camni Mas terus lebih peka pada keadaan sekeliling dia. Sebelum ni Mas biar je, tapi lepas ni akan tegah anak² lain pegang Aiyra kalau baru lepas main kat luar. Bukan apa takut bawak virus dari luar kan, biar dah bersih baru pegang adik. Pastu Mas pun kena pastikan tangan bersih sebelum pegang dia, kena ada hand sanitizer tu.  Kena lebih mencegah supaya anak lebih dilindungi dan sentiasa sihat!

3 ulasan:

  1. risaunya bila anak demam , betul kena ada hand sanitizer

    BalasPadam
  2. semoga cepat sembuh aiyra..

    BalasPadam
  3. Memang sekarang demam virus ni selalu berlaku. Anak-anak saya pun tak terkecuali ... pergi hospital .. ambil darah... sah kena demam virus ni. Ambil masa juga nak sihat balik. Kesian kalau kena kat baby Najmi la.

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com