terkini dan sensasi

Rabu, 30 Mei 2018

Nur Aiyra Annasya : 8 bulan

Assalamualaikum...(^ ^) 

8 bulan dah si comel mama, kenapa cepat sangat besar ni. Bukan apa, mama rindu masa Aiyra baby dulu. Hehehee, sekarang makin lasak. Pegang sikit je meronta tak nak, nak lepas bebas ke sana ke sini. Heeeee geram mama tau!


Perkembangan dia di usia 8 bulan ni memang makin lasak, semalam dah baca kan kisah dia dah pandai memanjat tu. Kemain lagi dia, berdiri sendiri pun tak pandai tapi dah terer bab memanjat. Memang cepat pandai Aiyra ni berbanding kakak abangnya. Tu belum dapat kaki, lagi letihlah mama nak kawal. 

Gigi bawah pun dah tumbuh 2 batang, yang atas baru rasa² kat gusi. Seram sikitlah mama bila dia dah ada gigi ni, seriau dia mengigit bila menyusu. Hahahaa, setakat ni belum lagilah. Bila dah ada gigi ni dia pun dah tak mau sangat bubur kisar hancur, mungkin dia dah rasa nak mengigit kot. Jadi Mas bagi dia biskut yang boleh gigit² tu, yang sesuai untuk bayi baru tumbuh gigi. Sukalah dia dapat gigit²!

Tahap kesihatan dia baik² je, lepas kena demam campak hari tu berat dia pun dah naik ke 7.2kg. Makan dan minum susu pun sentiasa berselera, makin semangat badan tu walaupun badan nampak kecik. Imunisasi pun dah lengkap sampai umurnya 6 bulan, 9 bulan pulak nanti ada injection. 

Alhamdulillah Aiyra ni tak susah sangat jaga dia, takde meragam beria sejak dari baby. Lagi pun dia ada kakak² dan abang yang suka melayan, lepas sorang² nak dukung. Kadang Aiyra pulak yang rimas, lagilah dah makin besar ni dia tak suka sangat orang pegang. Menyusu pulak masih susu Mas sepenuhnya, lega susu masih mencukupi untuk dia!

Haaa ni Mas tak sabar nak tunggu dia berjalan pulak! 

3 ulasan:

  1. cpt sungguh masa berlalu.. huhu

    BalasPadam
  2. comel hehe cepat dia besar.. salam kenal ya CT follow sini ^^

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com