terkini dan sensasi

Khamis, 18 Oktober 2018

Halatuju Atikah lepas PT3

Assalamualaikum...(^ ^)

Mas ni memang nak sangat kakak Atikah masuk Sekolah Berasrama Penuh, dari dia lepas UPSR lagi. Tapi takde rezeki dia masa tu, walaupun dah merayu tetap tak dapat. 


Sekarang dia dah lepas PT3, jadi Mas cadang nak suruh dia mohon SBP. Dah suruh mohon MRSM tapi dia tak berapa mahu, katanya syarat nak masuk sana kena 6A. Jadi Mas tak nak lah paksa, nanti diluar kemampuan dia pulak kan? SBP pun dah bagus bagi Mas, cerah jugak peluang nak ke universiti lepas SPM nanti. 

Mas dah cuba slow talk dengan dia pasal hal ni, tapi dia macam belum buat keputusan lagi. Macam tak yakin je Mas tengok, walaupun Mas dah jelaskan kebaikan serta kelemahan masuk SBP ni. Tapi Mas suruh dia pandang dari sudut positif je, yang negatif dia boleh elakkan dan perbaiki sendiri. Bukan apa bagi Mas lebih teratur pengurusan diri dan pembelajaran dia, sebab di asrama semua ikut jadual. Kalau di rumah faham² sendirilah kan?

Dia ada jugak cerita nak pilih aliran Sains, sebab dia minat nak jadi doktor. Cuma dia tak yakin dapat A untuk subjek Sains dan Matematik, pastu dia takut kalau pilih sekolah Sains pun dia tak dapat masuk aliran tu. Mas yakinkan dia cuba je mohon dulu, dapat tak dapat lain kira. Insyallah dia mampu dapat keputusan terbaik untuk PT3, dan layakkan dia masuk SBP.


Apa pun kena tunggu 1 November nanti untuk permohonan masuk, harap kakak Atikah bersedia. Mas harap sangat halatuju dia lepas PT3 nanti lebih bagus, harap dia mampu berjaya hingga ke peringkat universiti!

1 ulasan:

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com