terkini dan sensasi

Rabu, 22 Mei 2019

Terpaksa tukar susu!

Assalamualaikum...(^ ^)

Sejak umur setahun, Aiyra dah mula minum susu formula disebabkan susu badan Mas dah berkurang. Walaupun dah serasi dengan susu formula tapi dia masih lagi menyusu badan kalau waktu nak tidur atau waktu malam, atau bila dah nampak muka Mas. Hahahaa memang pantang nampak, mesti nak menyelak!


Mula² nak bagi susu formula tu, Mas buntu jugak nak pilih susu jenama apa. Kalau ikut kakak dan Arfan, keduanya bermula dengan Dugro dan serasi sampailah berhenti susu. Cuma Airis je minum susu mahal S26 sebab perut dia tak tahan minum Dugro, bila dah umur 2 tahun baru boleh minum. 

Jadi Aiyra ni sebagai permulaan Mas cuba bagi LactoKid, alhamdulillah serasi dengan dia. Pastu ada keluar jenama baru iaitu Lactogrow, Mas pun cubalah bagi dan serasi dengan dia. Dari mula dia minum takdelah kena cirit birit atau perut dia meragam, lagi kuat menyusu adalah. Parah jugaklah nak beli sebab untuk pek 1.3kg harganya RM42.90 dan boleh tahan 2-3 minggu je. Tapi takpelah demi kebaikan anak kan?

Tapi hari Khamis lepas dia kena cirit birit, sehari sampai 5-6 kali berak². Sampai melecet teruklah bontot dia, nangis² kena air bila nak basuh. Mas pun tak tahu apa puncanya, nak kata salah makan memang takde bagi makanan yang bukan². Mas cuba jugak kurangkan bagi susu, kalau dia nak pun Mas bancuh cair je. Tapi bila lepas je minum susu terus tercirit, tak sampai 5 minit pun susu tu masuk perut. Haihhh risau dibuatnya, nampak susut terus badan dia. Makan pun tak lalu sangat!


Jadi Mas agak mungkin susu Lactogrow tu dah tak serasi dengan perut dia, dah tak boleh terima dah. Terus Mas cakap dengan husband, "Kita kena tukar susu Aiyra ni!" Hari Isnin kami terus beli susu Dugro untuk umur 1-3 tahun tu, nasiblah dia nak minum susu baru. Alhamdulillah lepas tukar tu, terus cirit birit dia berkurangan. Sehari 1-3 kali je berak², takdelah sekerap sebelum ni. Lega rasa dan harap susu Dugro ni akan serasi dengan dia sehingga umur 6 tahun nanti!

1 ulasan:

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com