terkini dan sensasi

Selasa, 14 Julai 2020

Terapi minda di Nurseri Pokok

Assalamualaikum...(^ ^)

Sejak jadi peminat pokok² hidup dan ada taman mini sendiri ni boleh dikatakan setiap minggu nak jejak kaki kat nurseri. Rasanya sekarang kat situlah tempat terapi minda untuk Mas, boleh hilang rasa penat dan stress bila tengok pokok² tu.


Kadang pergi tu bukannya nak beli sangat, sekadar nak tengok pokok je. Dapat tengok dapat belek dah rasa puashati, tapi percaya ke Mas tak beli. Hahahaa setiap kali pergi mesti akan membeli, paling sikit 1-2 pokok dan kalau datang sawan dia tu boleh lebih dari 5 pokok!

Husband pun tak boleh nak cakap ada dah, dia ikutkan je minat bininya ni. Tapi dia akan jadi penasihat lah jugak, tolong bagi pendapat pokok mana yang lawa dan pokok mana yang perlu beli atau tak. Mas memang suka tanya pendapat dia walaupun Mas dah berkenan kat pokok tu, tapi tetap nak dia pilih.


Macam Sabtu lepas sajalah ajak husband pergi nurseri pokok kat Cheras, tapi husband cakap tak berbaloi pergi sana. Diajaknya pergi ke Sungai Buloh, ya ampun sapa tak gembira kan sebab kat sana banyak pilihan pokok² dan harga pun murah². Niat hati nak jalan tengok² je, tapi bila dah nampak pokok lawa² tu mampu ke nak tahan nafsu kan?


Akhirnya terbeli 4 jenis fittonia, dan 2 jenis pokok. Fittonia tu memang dah lama nak beli, nak letak dalam rumah. Dah jumpa fittonia yang cantik dan harga pun murah, terus sambar 4 pokok terus. Gembira dia lain macam, siap husband perli senyum lebar kemain. Haaa sebab tu Mas kata ianya terapi, naikkan mood kita dan hilang rasa stress! 

Lagi dua pokok beli sebab nak tambah koleksi kat taman mini, ada satu lagi pasu kosong jadi Mas beli satu pokok yang besar. Satu lagi beli jenis paku pakis sebab nak kawankan dengan satu pokok yang Mas dah beli. Haaa memang tak cadang pun nak beli, tapi dah alang² murah terus beli jelah. Makin cantik dan berseri taman mini Mas dengan pertambahan pokok, baru seronok petang² balik kerja dok belek² pokok. 


Bila gaji nanti nak pergi terapi minda lagi, sebab Birkin Plant + Rubber Plant + Keladi Belang tu memang nak sangat beli tapi husband kata biar dulu. Dia dah janji dapat gaji nanti nak belanja belikan pokok² tu, hehehee Mas suka! 



3 ulasan:

  1. Sama laa gaji belum dapat tapi dah plan nak beli pokok lagi hahaha.

    BalasPadam
  2. area mana ni mas? dekat ngan hospital kusta/hospital sg buloh ke?

    BalasPadam
  3. Best gak ni terapi minda kat nurseri pokok. Sejuk mata tgk pokok2 menghijau Mas.

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com