terkini dan sensasi

Ahad, 30 Oktober 2011

Makan buah setiap hari

Assalamualaikum...(^ ^)

Dulu Mas jarang makan buah, kadang² seminggu 2-3 kali je. Kalau teringin nak mengunyah Mas lebih suka ambil makanan ringan, masa tu tak sedar makanan ringan tidak elok untuk kesihatan.


Tapi sejak tengok ada yang kena pelbagai jenis penyakit di usia 30an, Mas mula rasa risau. Tanam azam pada diri sendiri kena berhenti ambil makanan ringan. Kena gantikan dengan buah-buahan, lagi bagus. Ia boleh membekalkan serat yang tinggi dan vitamin yang baik pada tubuh badan.

Jadi sekarang Mas amalkan ambil sepotong buah betik setiap pagi dan sebiji buah epal setiap malam. Kalau mulut terasa nak mengunyah sesuatu Mas akan ambil sebiji epal. Setakat ni Mas berjaya lakukan dengan cukup konsisten, makanan ringan pun dah kurang Mas ambil. 

Untuk kekal sihat ni kena rajin dan yakin. Pastu jangan sambil lewa, sekejap ambil sekejap tak.

15 ulasan:

  1. epal kurang sikit..
    cheq minat makan pisang..
    dari dulu lagi..

    BalasPadam
  2. ya!!nisa pown suka mkn buah bila mulut trasa nk mgunyah..suka epal dgn oren ^_*

    BalasPadam
  3. dah stop makan makanan ringan ... skang dah ganti makanan ringan tu ngan air suam je memanjang. kalau takde air suam rasa nk tumbang je. kurang sket makan buah, kalau terasa nk makan baru sibuk nak cari

    BalasPadam
  4. awet muda tu mas ...
    betul2 kena kuat semangat dan konsisten kan...moga sukses :)

    BalasPadam
  5. hehe,.btol tu kak,.CN suke makan buah tapi asal beli buah nak makan, mesti lajuu je abes,.xsempat nak merasa,.sebijik je la rase,hukhuk

    BalasPadam
  6. assalamualaikum mas...betul tu mas mkn buah mmg best utk badan kita mama pun amalkn.....:)

    BalasPadam
  7. nak kurgkan makanan ringan. uwaaaaaaa

    BalasPadam
  8. saye suke epal ijau..
    baek utk org yg nk diet..
    hihi

    BalasPadam
  9. alhamdulillah...good akak! nak ikot la nanti2 sikit...:p

    BalasPadam
  10. saya skang ni sembelit, so banyak makan buah lah. :D hehe. tp plg suka strawberry tp mahalll :(

    BalasPadam
  11. weeee
    kak mass cm mama mimi
    ari2 kat rumah mesti ada buah dan kene makan
    kalo abis je beli
    kalo abis je beli

    suke sgt buah!=]

    BalasPadam
  12. kak liza memang suka makan buah-buahan & ulam-ulaman tetapi selalu terlupa. comel header mas.. sweet je.

    BalasPadam
  13. kat cafe sini, selalu sediakan setiap kali makan.
    selalunya buah epal.
    alhamdulillah la..

    kak banyak post pasal kesihatan sekarang ni.
    ilike.

    BalasPadam
  14. nice header baru Mas:)
    Akak selalu kena paksa ngan hubby makan buah betik..dia suka sgt..:)

    BalasPadam
  15. Kita pandang remeh jer kat buah buahan ni tapi sebenarnya banyak khasiat yang terkandung kannn :)

    BalasPadam

Blog ini berkongsi tentang kisah kehidupan dan apa yang penulis rasa dan percaya. Semua bentuk penulisan lahir dari pemikiran penulis yang tidak berapa kreatif tanpa mencilok idea sesiapa. Sebarang COPYPASTE dari blog ini perlu mendapat kebenaran daripada penulis dan dikreditkan ke blog ini. Terima kasih dari massaari.com.

Pemilik Blog: Mas Saari
Email: mas7977@gmail.com